П’ять центрів притягання в КарпатахНавіть мінлива погода не знижує цінність Карпат як головного центру притягання для любителів унікальної суміші етноколориту і природного ландшафту.

Із втратою Криму монополію на гірський відпочинок в Україні отримали Карпати. Втім, і раніше в ці місця туристи їздили стабільно та із задоволенням. Перша відмінність від Криму — Карпати навчилися бути багатосезонним туристичним регіоном. Туристичні об’єкти експлуатуються як для зимового, так і для літнього відпочинку, використовуючи всі переваги, які подарувала цьому краю природа. І по-друге, Карпати, навіть на нечисленних об’єктах масового туризму, зуміли зберегти свій неповторний етнографічний колорит. У поєднанні з ландшафтною магією це стає вагомим фактором вибору.

Експерти «Коментарів:» поставили на перше місце в рейтингу скромний Шаян, віддавши перевагу йому, а не розкрученому Буковелю з тієї ж причини, з якої в категорії «Бальнеологічні курорти» віддали перевагу тихій Сваляві, а не знаменитому Трускавцю — великий наплив відпочивальників, який породжує скупчення народу та високі ціни.

Шаян

Перше місце в нашому рейтингу дісталося закарпатському курорту Шаян, який знаходиться за 80 км від Мукачева та за 20 км від залізничної станції Хуст.

У селі живуть менше 600 осіб, практично всі вони працюють у туристичній системі. Влітку в Шаян відпочивальників приваблює м’який мікроклімат, свіже повітря, аромат соснового лісу, закарпатських трав і квітів ,а також цілюща мінеральна вода, яка за своїм складом дуже схожа на «Єсентуки», «Нарзан», «Боржомі» «Віші -Селестон». Саме біля джерела Мармарош в 1950-ті роки був побудований перший санаторій. Сьогодні в селі є чотири санаторії, готель преміум-класу, три готелі бізнес-класу, два готелі економ-класу, шість турбаз, а також міні-готелі та приватні садиби. Крім того, у приватному секторі пропонуються до здачі будиночки, квартири, кімнати. Добові ціни стартують від 180 грн.

Недалеко на відстані 1 км знаходиться озеро, де можна купатися, кататися на човнах і катамаранах. Якщо гостям стане нудно, вони завжди мають змогу взяти екскурсії і помилуватися на центр Європи в Рахові, вимазатися лікувальними грязями «Мертвого озера» в Солотвині (близько 55 км), продегустувати закарпатські вина та меди в Долині нарцисів або зайнятися рафтингом на Тисі. А можна ще й здійснити сходження на Говерлу, покататися на велосипедах та на конях, полазити по скелях.

Транспортне сполучення з Шаяном не ідеальне, але цілком прийнятне. Зручно доїхати поїздами ужгородського напрямку до Мукачева і звідти — на автобусі, маршрутці або таксі. Автомобілісти можуть прямувати трасою Н-9 через Хуст.

Яремче

Хоча основною фішкою Яремчого туристичні сайти називають його близькість до Буковелю (30 км), в цьому місті з населенням 23 тис. осіб є низка власних привабливих нюансів.

В Яремчому є два готелі преміум-класу, сім готелів бізнес-класу та десять готелів економ-класу. До послуг відпочивальників також 12 турбаз, 15 міні-готелів і 22 приватні садиби.

Розваг у місті не густо: його основною визначною пам’яткою вважаються Національний природний парк, гори, річка Прут, музей імені митрополита Шептицького. Основні визначні пам’ятки в околицях Яремчого — для любителів піших подорожей. До стежки відомого карпатського опришка Олекси Довбуша доведеться пройти близько п’яти кілометрів, до Манявського скиту — монастиря — більше 20 км.

Культурна фішка Яремчого — знайомство з традиціями, ремеслами, музикою гуцулів, можливість придбати численні сувеніри, виготовлені майстрами народного мистецтва.

Транспортна інфраструктура в місті та околицях не найкраща. Незважаючи на те, що поруч пролягає національна траса Н-09 Мукачеве – Рахів – Львів, дістатися до Яремчого по серпантинах не так просто. Залізничне сполучення обмежене — на місцевій станції зупиняються всього два потяги міжобласного значення і три приміські потяги.

Красія

Красія — гірськолижний курорт, розташований на схилах однойменної гори за 65 км від Ужгорода. Курорт відкрито порівняно недавно і він ще не встиг набути широкої популярності серед любителів гірськолижного відпочинку. Головна перевага курорту — невелика кількість туристів. Так що для бажаючих відпочити душею в тиші та спокої це чудовий варіант.

Чисте карпатське повітря, гірський лісистий ландшафт, квітучі полонини створюють прекрасні умови для цілорічного відпочинку та лікування в Красії.

Навесні, влітку, восени — збирання ягід, грибів, піші та кінні прогулянки в гори; взимку, з грудня по березень, всіх бажаючих чекає лижний відпочинок в Красії. Крім того, відпочинок можна урізноманітнити пізнавальними екскурсіями, поїздками на термальне джерело та у дегустаційний зал винзаводу.

Тут туристи знайдуть відпочинок на будь-який смак — садиби, бази відпочинку, міні-готелі, місця для приватного відпочинку — готелі та котеджі. Основна перевага цього курорту — прийнятна якість послуг і доступні ціни від 50 грн. При цьому кожен рік інфраструктура курорту розвивається — відкриваються нові готелі, ресторани, бази відпочинку, все більше й більше приваблюючи туристів.

 

Ворохта

Кліматичний курорт Ворохта розташований на річці Прут в мальовничому куточку Карпат на висоті 800–850 м над рівнем моря. Ще зовсім недавно він був відомий як центр зимових видів спорту — тут малася вся інфраструктура для підготовки національних команд зі стрибків з трампліну, біатлону, лижних гонок. За останнє десятиліття Ворохта втратила колишню славу та стала суто кліматичним курортом. Знижений атмосферний тиск, висока інтенсивність сонячної радіації при достатній кількості ультрафіолетових променів, чисте прозоре повітря з підвищеним вмістом озону та насиченість фітонцидами сприяють оздоровленню. Фішка курорту — лікування органів дихання.

У селищі є понад чотири десятки готелів, міні-готелів і приватних садиб, що пропонують проживання від 120–150 грн. Основні визначні пам’ятки — церква Різдва Богородиці, міст Віадук і гірське озеро Несамовите.

Буковель

Буковель (Івано-Франківська обл.) — найсучасніший курорт у Карпатах. Буковель створювалася та швидко прославилася як гірськолижний курорт, і для любителів активних видів зимового відпочинку на сьогодні можливості тут просто безмежні. Розвиток курорту продовжується швидкими темпами всі ці роки, і тепер це популярний цілорічний гірський курорт. Тут вже побудовано бювет мінеральної води, яка пройшла сертифікацію і за своїми властивостями нагадує знамениту «Нафтусю». Крім того, у Буковелі відкрилися кілька SPA-центрів, є ресторани, дискотеки, розважальні центри. Для любителів активного відпочинку — кілька пунктів велопрокату, скалодром, рафтинг, екстрим-парк, також організовуються постійні походи в гори. Проживання на курорті забезпечують готелі та мотелі туристичного комплексу. Та житло в Буковелі пропонують і місцеві жителі. У навколишніх селах — Паляниці, Яблуниці, Татарові — туристів радо вітає приватний сектор (оренда від 280 грн.).

02 Червня 2014, 13:09
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47