Будівельний джин, свого часу випущений на свободу міською владою Івано-Франківська, поволі з доброго чарівника перетворюється на хижого монстра. За якесь десятиліття новоявлені місцеві зодчі істотно змінили історичне середмістя, ущільнивши його новобудовами так, що, як жартують гострослови, „ніде хом’ячка вигуляти”.

Ті, хто давно не був у столиці Прикарпаття, кажуть, що місто не впізнати. Одні захоплюються його новими розмаїтими фасадами, інші навпаки – вважають, що раніше було краще. Але, оскільки про смаки не сперечаються, то й ми не будемо. Адже, крім естетичної складової, привнесеної колись нестримним будівельним бумом, є ще багато інших, більш практичних складових, які не вирішуються роками. Це, зокрема, засвідчило перше засідання 45-ї сесії Івано-Франківської міської ради минулого четверга, левову частку якого зайняв розгляд проблемних питань у сфері будівництва.

Довкола «Галицького двору»

Останнім часом найбільше претензій мешканців міста, а відтак і депутатів міськради звучить на адресу приватної фірми «Галицький двір». Відомим широкому загалу це підприємство стало торік, коли розгорівся скандал навколо спорудження 8-поверхового житлового будинку на вул. Гетьмана Мазепи, 35А. У квітні минулого року мешканці прилеглих будинків навіть перекрили вулицю Мазепи, щоб привернути увагу міської влади до цієї забудови. Як наслідок, відбулася низка засідань, нарад, судів…

Сьогодні того пішохідного переходу, безперестанно ходячи яким, люди блокували вулицю, вже нема, його ліквідували, а будинок є. І якщо на час протесту в ньому було вимуровано лише два поверхи, то тепер – сім з мансардою і цоколем. Будинок вже накритий дахом, поштукатурений і пофарбований. Не сьогодні-завтра в нього вселяться щасливі новосели, але противники забудови не здаються. Минулого четверга сесія міськради спробувала вже, якщо не помиляємось, вчетверте за півтора року розрубати цей гордіїв вузол.

Присутні депутати одностайно 41-м голосом вирішили визнати будівництво самочинним та доручили юридичному відділу виконкому в триденний термін подати до суду позов від імені міської ради про знесення будинку. Крім того, в суд має бути подана заява про забезпечення позову шляхом зупинення будівництва та позов «про визнання нечинними містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки №39 від 9 березня 2011 р. як таких, що були виготовлені всупереч чинному законодавству».

Депутат Володимир Чорноус, автор такої редакції проекту рішення, повідомив, що слідчим відділенням Івано-Франківського міськвідділу МВС здійснюється кримінальне провадження за фактом підроблення містобудівних умов і обмежень забудови цієї земельної ділянки та самовільного захоплення її приватним підприємством „Прогрес-Буд ІФ”. За словами депутата, слідчий визнав, що у ПП „Прогрес-Буд ІФ” є в наявності містобудівні умови і обмеження, які видані з порушенням чинного законодавства.

Як пояснив нашому кореспондентові генеральний директор ПФ «Галицький двір» Василь Друк, всю дозвільну документацію щодо цієї забудови виробляло ПП «Прогрес-Буд ІФ». Зокрема, ще 20 червня 2008 р. містобудівна рада при управлінні архітектури узгодила будівництво багатоквартирного будинку на сім поверхів з мансардою. І тільки у 2011 році ПП передало свої майнові права на цю ділянку йому як фізичній особі. «Якби там були якісь порушення, я би їх не взяв», – запевняє забудовник. «Колись моєму попереднику записали в державному акті на землю «малоповерхова забудова», але це не передбачено законом. Державний акт не визначає поверховості. Це помилка. Поверховість визначає виконком і архітектура», – наголосив В.Друк.

Якщо це дійсно так, як стверджує забудовник, то шанси міськради виграти цю справу в суді досить примарні. Начальник юридичного відділу міськвиконкому Надія Кедик повідомила депутатам, що „на сьогодні фактично ми будемо апелювати тільки тим, що є державний акт на право офіційного користування земельною ділянкою, де визначена малоповерхова забудова». «Тобто це буде основний аргумент Івано-Франківської міської ради щодо задоволення цієї позовної заяви”, – наголосила вона.

До речі, попередні рішення судів щодо цієї забудови, виграні міськрадою, нині оскаржуються у Львівському апеляційному суді. Суд мав відбутися цього понеділка, але засідання було перенесене на тиждень.

Варто зазначити, що сесія не обмежилася однією претензією до ПФ „Галицький двір”. Були згадані ще два об’єкти, де, на думку мешканців і за словами депутатів, фірма проводить будівництво з порушеннями. Це об’єкт №7 в мікрорайоні вулиць Пилипа Орлика-Бельведерської. Мешканці сусідніх будинків протестують проти того, що замість запланованого торгового центру на чотири поверхи там зводять 10-поверховий житловий будинок. Замовником виступає ТзОВ „Атлант”, а підрядником – „Галицький двір”. І це забудова поряд з будинком на вул. Незалежності, 89, про яку ми вже писали у матеріалі „Ветхий Івано-Франківськ” у номері за 5 червня ц. р. Будинку, який понад 100 років тому збудував доктор Теодор Цьоклер, за словами депутата Чорноуса, загрожує руйнування через діяльність того ж забудовника.

Заступник начальника інспекції держархбудконтролю в області Володимир Кобилянський повідомив на сесії міськради, що стосовно обох об’єктів буде проведена комплексна перевірка щодо законності будівництва із залученням представників усіх зацікавлених сторін.

«Замовником цього будівництва є ТзОВ «Атлант», яке повністю відповідає за документацію, за землю, за дозволи, але комусь дуже хочеться зробити «Галицький двір» таким-от порушником», – прокоментував ситуацію Друк. За його словами, сесія виділила «Атланту» землю для торгового центру з житловою надбудовою. Є рішення ради, договір оренди, рішення виконкому. Є, правда, й рішення архітектурної ради на торговий центр з житловою надбудовою до 10-ти поверхів. Але оскільки на це немає виданих містобудівних умов і обмежень, замовник будує згідно з АПЗ (архітектурно-планувальне завдання – авт.) на чотири поверхи. «І я як забудовник без дозволів не буду будувати вище», – запевнив директор «Галицького двору».

До речі, як зауважив секретар міськради Микола Вітенко, у цьому мікрорайоні мала бути тільки 4-5-поверхова забудова, а є вже будинки на 8-10 поверхів і будується на 12. Міськрада зобов’язала виконком невідкладно розглянути питання про суттєві порушення при забудові об’єкта №7 та звернулася до прокуратури й інспекції держархбудконтролю в області розглянути питання щодо законності як цього будівництва, так і цілого мікрорайону.

Питання щодо третього об’єкту, який знаходиться поруч зі столітнім будинком на вул. Незалежності, 89, де «засвітилася» приватна фірма «Галицький двір», сесія наразі не розглядала. Але Друк як підрядник запевняє, що він тут також ні при чому. Мовляв, замовник будівництва, приватний підприємець Качур Наталія, дала дозвіл на проведення робіт, можливо, не до кінця узгодивши питання з жителями прилеглого будинку, а ситуацію повернули проти «Галицького двору».

Питання «з бородою»

Ще одним головним болем міської влади є ситуація із забудовою території колишнього військового містечка №13 площею понад 17 гектарів, що знаходиться в межах вулиць Нацгвардії, Коновальця, Сорохтея. Ще у листопаді 2006 року міськрада від імені громади міста уклала інвестиційний договір з ТзОВ «Маодот-І», згідно з яким підприємство зобов’язувалося збудувати школу на 700 місць та два дитячих садки на 90 місць кожний. Їх будівництво мало розпочатися ще у 2009 році, але воно не розпочате й досі.

Директор ТзОВ «Арсенал-сіті» (так було перейменовано «Маодот-І» у березні ц.р.) Тарас Виноградник повідомив з трибуни сесії міськради, що підприємство зараз розробляє план забудови другої черги, початок якої запланований на серпень. Тоді розпочнеться будівництво кількох житлових будинків і одного садочка. Зробити це раніше завадила економічна криза 2008 року та судові процеси 2010-2012 років. Тільки у 2013 році підприємство отримало можливість здійснювати будівельні роботи.

На сьогодні генпідрядник «МЖК Експрес-24» вже будує чотири будинки. А першою чергою будівництва було прокладення магістральних мереж. Вони вже завершені на 98%, підприємство витратило на комунікації майже 20 млн. гривень. Крім того, пан Виноградник нагадав, що згідно з умовами інвестиційного договору, підприємством протягом 2007-2008 років було передано 173 квартири для військовослужбовців івано-франківського гарнізону загальною площею 12 653 кв. метри. Інвестовано вже понад 18 млн. доларів, сплачуються всі податки, а підприємство ще не заробило жодної гривні прибутку.

Натомість голова бюджетної комісії Роман Онуфріїв заявив, що з початку 2008 року, коли міськрадою була введена нова нормативно-грошова оцінка землі, міська громада недоотримала від фірми «Маодот-І» за оренду землі 6 млн. гривень. За його словами, це «половина дитячого садка». Виноградник парирував тим, що «місто користується комунальними мережами – і ми нічого не отримуємо», та заявив, що виконком не звертався до «Маодот-І» з питанням про збільшення орендної плати аж до минулого тижня. Таким чином, він дав зрозуміти, що озвучений 6-мільйонний борг підприємство не визнає, але воно готове підійти до зміни орендної плати.

Міський голова Віктор Анушкевичус запевнив депутатів, що влада зверталася до «Маодот-І» стосовно збільшення плати за оренду землі й раніше. Депутат Онуфріїв попросив надати підтверджувальні документи такого звернення, і мер пообіцяв, що це буде зроблено найближчим часом.

В результаті міськрада вирішила створити робочу групу, яка вивчить питання і напрацює новий проект договору про співпрацю громади міста із ТзОВ «Арсенал-сіті».

Насамкінець депутати обговорили ситуацію, що склалася навколо виділення (чи, точніше, невиділення) забудовником приміщення для Будинку вчителя. Підприємство „Ресурс-Захід”, яке розпочинало будівництво на вул. Мазепи, 35, на місці знесеного одноповерхового Будинку вчителя зобов’язувалося безоплатно надати 250 кв. метрів для цього у новобудові. Але згодом воно продало об’єкт незавершеного будівництва фірмі «Прогрес-Інвест», яка 29 квітня звернувся в Господарський суд про визнання незаконним та скасування пункту договору щодо передачі тих 250 кв. метрів. У свою чергу, юрвідділ виконкому 16 травня подав позов до „Прогрес-Інвесту” щодо виконання договору про безоплатну передачу нерухомого майна, а саме приміщень громадського призначення. Анушкевичус пообіцяв депутатам, що міська влада докладе всіх зусиль, щоб змусити забудовника виконати своє зобов’язання. А як воно буде, поживемо – побачимо…

Тарас ТКАЧУК, Галицький Кореспондент

23 Червня 2014, 14:29
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47