Юридичний інститут Прикарпатського університету ім. В. Стефаника впевнено лідирує, і не лише серед місцевих вищих навчальних закладів, які готують фахівців у сфері «правознавство». Прикарпатські студенти на рівних конкурують із класичними юридичними школами України.

Юридичний факультет, а нині - інститут, на базі університету діє 22 роки. Доктор юридичних наук, професор Валентина Васильєва керує вишем шість років. І вона знає, як виховати фахових спеціалістів.

 

 

Майже 20 років поступу

- Пані Валентино, якими досягненнями може гордитися Юридичний інститут?

Коли мене призначили керівником, то був складний період, з гострими моментами в житті Юридичного інституту. Частина викладачів залишили навчальний заклад, і його треба було піднімати якщо не з нуля, то з дуже низької висоти. За цей період ми зробили надзвичайно важку роботу. А один із найуспішніших проектів – відновили практично весь літопис інституту, кафедри, історії викладачів, які долучалися до створення Юридичного інституту. У світ вийшло «ювілейне» видання. В книзі - все про історію та життєпис Юридичного інституту. Це такі собі підсумки роботи вишу.

Нині успішно працюємо в усіх важливих напрямках – це навчальна, наукова, виховна робота. 18-річні студенти – дорослі, дієздатні люди. Це означає, що вони можуть не тільки вчиняти якісь дії, а й аналізувати їх, передбачати їхні наслідки і нести за них відповідальність.

– Зв'язок «якісне навчання – успішна робота» частково втрачав свою важливість у суспільстві?

Нам усім треба працювати для того, щоб відновити цей зв'язок. Мабуть, всупереч загальним тенденціям, у нас зросла зацікавленість до науки. На стаціонарній формі навчання зараз є понад 600 студентів, а дві сотні з них виступають на щорічних наукових підсумкових конференціях. Чотири роки тому ми започаткували Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію. Це означає, що третина студентів, окрім навчальної програми, з власної ініціативи долучаються до наукових досліджень. До речі, кожна кафедра має наукові гуртки, а також діє юридичний клуб.

Наші студенти активні та досить амбіційні. Ми – університет четвертого рівня акредитації, тому наука – невід’ємний сегмент нашого навчального процесу. Сьогодні студенти Юридичного інституту часто отримують призові місця на всеукраїнських олімпіадах. До того ж, конкурси наукових робіт «Фонду Віктора Пінчука – соціальні ініціативи», де ми також є призерами, вкотре доводять високий рівень наших студентів. Молодь активно працює в межах студентських форматів. Утім, рушійною силою є дирекція інституту та молодий колектив.

– Цього року вперше з-поміж вузів західної України інститут приймав Всеукраїнську юридичну олімпіаду.

Право проведення олімпіади ми отримали не випадково. Юридичний інститут три роки поспіль в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого - саме там проводили олімпіаду - займав другі командні і одноосібні місця. На початках, коли нашим студентам вручали призові дипломи, нас запитували: Прикарпаття – це до Карпат чи після? Наш заклад не ідентифікували. А нині ми вибороли право проводити такі важливі заходи. Наш поступ, напір, рівень знань довів іншим знаним в країні вишам, що з нами слід рахуватися.

До проведення цього заходу ставилися з обережністю, бо, знаєте, часи непевні. До нас телефонували з багатьох вузів, запитували, чи ми гарантуємо безпеку учасникам олімпіади. На олімпіаді були представлені університети з усієї України, жодних територіальних прогалин не було. Важливо, що молодь з Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Донецької та Харківської областей теж приїхала до нас. Переконана, оцінювання було об’єктивним. А в загальному результаті Юридичний інститут вкотре отримав призове місце.

Рушійна сила

– Що таке прикарпатська юридична школа: викладачі, знані випускники чи кропітка робота студентів?

Видатних правників прикарпатської юридичної школи чимало. Прізвища відомі не лише в Івано-Франківську, а й в усій Україні. Ми лише впродовж трьох років відновлюємо інформацію про наших випускників, збираємо їхні контакти. Більшість з них займають високі посади в управлінських, державницьких та вузькоспеціалізованих правничих відомствах. Є у нас і доктори юридичних наук.

Насправді юридична школа – це, в першу чергу, викладачі. Сьогодні у нас з’явилася молода генерація викладачів. Більшість із них – так званого «золотого віку» (35 років). Вони мають власні напрацювання, талант, знають методику сучасного викладання і є кандидатами наук, доцентами, зберігаючи при цьому потенціал для росту. Це вік великої працездатності. Саме такий склад викладацького колективу дозволяє нам започатковувати потужні трудомісткі проекти. При Юридичному інституті діє науково-практична лабораторія Академії правових наук України, яка базується у Харкові. Така співпраця дозволяє нам підсилювати власні наукові дослідження, впливати на законодавчі проекти, адже до нас звертаються за експертними висновками у справах з Верховного суду та Конституційного суду. Крім цього, з Вищого господарського суду на кафедру екологічного права надходять аналогічні звернення за висновками. Це безсумнівне визнання Юридичного інституту фаховими інституціями.

У нас діє єдина в Україні відкрита лабораторія з корпоративного права. Це той сегмент, де найбільше матеріальних цінностей, і він привертає увагу. А якщо ми говоримо про корпорації, акції, частки, то це перспективний та актуальний напрямок.

– Ви також маєте спільні проекти з багатьма міжнародними вузами…

Налагодження співпраці активно розвивається. Юридичним інститутом укладено 12 договорів із навчальними закладами вищого рівня акредитації, які розташовані за межами України. Це, наприклад, Тбіліський, Курський та Гродненський державні університети. Співпраця надзвичайно тісна, ми вийшли на проведення спільних конференцій та обмін викладачами. Серед країн Західної Європи, з якими ми ведемо активну співпрацю, – це Польща і Словаччина. Намагаємося укладати не тільки формальні договори – з кожним реалізуємо особливі проекти і маємо конкретні результати. До прикладу, із Краківською академією ім. Анджея Фрич Моджевського співпрацюємо в рамках проекту «Подвійний диплом». Місцеві студенти проходять паралельну магістратуру у нашому виші та в польській академії. З Гродненським державним університетом організовуємо спільні конференції, з Люблінським католицьким університетом Яна Павла ІІ ведемо вузькоспеціалізовану співпрацю у межах корпоративного права. І вже найближчим часом завершуємо роботу над спільним виданням «Корпоративне право Польщі та України». Книга розрахована не на науковців, а на інвесторів та вийде в друк двома мовами.

Коли мене запитують про різні проекти, можу говорити годинами, бо кожен з них доповнює інший. Ми маємо фаховий вісник, де друкуємо наукові праці, але не можемо подавати матеріал іншими мовами. Оскільки проводимо спільні наукові конференції, то виникла потреба започаткувати міжнародний журнал. Зараз працюємо над реєстрацією такого наукового видання в Мін’юсті.

Дуже приємно, що низка адвокатських компаній, зокрема «Moris Group», максимально долучаються до чинних або новостворених проектів Юридичного інституту. Вони виступають як меценати, підтримують інститут та його імідж.

– Зазвичай навчальні заклади практичних навичок не забезпечують. Натомість у вашому інституті діє «Юридична клініка». Що це за проект і наскільки він важливий як елемент навчання?

Мої управлінські зусилля були спрямовані на те, аби забезпечити практичний бік навчального процесу. Ми створили проект «Юридична клініка» - це одна із важливих практик кожного студента. Починаючи з третього курсу, після завершення вивчення основних фундаментально-галузевих дисциплін, студенти можуть ставати консультантами в «Юридичній клініці». Тут вони мають можливість напрацьовувати досвід та практику. Ми уклали договір з інституціями, які займаються опікою та проблемами малозабезпечених сімей, молодих родин, людей із вадами здоров’я та пенсіонерів. І наші студенти надають потребуючим безкоштовну правову допомогу. Усе в межах того, що може зробити ще не дипломований юрист-студент. Тут вони вивчають складання позовної заяви, проводять письмову кваліфікацію тих чи інших відносин, знаходять законодавство, яке регулює низку проблем. Якщо студента зараховують консультантом клініки, то для нього складають графік чергування, який включає також і літні місяці.

Ще одна цікава практична співпраця - спільний із західноукраїнською правничою фундацією «Moris Group» проект з моделювання судових процесів та участь у дебатах. Такі навчальні експерименти проводимо раз на місяць, попередньо учасникам надсилають фабулу справи, визначають, хто буде позивачем, адвокатом, суддею, представником третьої сторони. Це в широкому розумінні інсценізація певного судового процесу. І кожен з учасників готується до нього, шукає аргументи, вивчає справу. Тут же відбувається шліфування ораторських вмінь майбутніх юристів. Це, знову ж таки, практична площина і підготовка спеціалістів, які розуміють реальну роботу.

– В чому особливість вашого вузу?

Ми хочемо створити на Прикарпатті гідний навчальний заклад, який на рівних конкуруватиме із Львівською, Харківською та Київської класичними юридичними школами. Відповідно до нашої ліцензії, ми можемо випускати до 150 осіб. І хоча це немала кількість, ми щороку заповнюємо ліцензію.

Впродовж останніх років після закінчення вступної кампанії я вивчаю вибірку кількості державних місць, поданих заяв та зарахованих студентів (державників і платників). Тому знаю, що не всі навчальні заклади області заповнюють ліцензію. Проте ми заповнюємо ці місця, більше того, ще й залишаємо охочих. Я думаю, що це показник якісного навчання, який свідчить про відповідний імідж Юридичного інституту.

 

Розмовляла Ірина ТИМЧИШИН
24 Червня 2014, 22:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47