Фото Олекси Бутчака

Відомий український журналіст грузинського походження Вахтанг Кіпіані днями побував в Івано-Франківську, де отримав почесну обласну відзнаку «100-річчя від дня народження Провідника ОУН Степана Бандери».

Вахтанг - автор фільму про Бандеру, який він зняв для телепроекту Савіка Шустера «Великі українці». Нагадаємо, тоді Степан Бандера став третім з «великих». За словами Вахтанга, голосування тоді було сфальсифіковано проти провідника ОУН на користь Ярослава Мудрого, якого відстоював Дмитро Табачник. Сьогодні Кіпіані завершує книгу розмов з учасниками ОУН-УПА.

«ГК» запросив Вахтанга до відвертої розмови про нинішню політичну ситуацію, значення епохи Віктора Ющенка і перспективи України після президентських виборів.

- Для початку попрошу Вас оцінити результати першого туру президентських виборів. Які Ваші висновки?

Не трапилося нічого, що би справді здивувало. Ні по першій, ні по другій, третій, четвертій, п'ятій позиції. І мені страшенно подобається в цих виборах те, що ніхто не кричить, що вибір народу зманіпульовано абощо. Ми чудово знаємо, хто така Тимошенко, хто такий Янукович, хто такий Ющенко. І про Тігіпка, і про Яценюка. Вони всі зрозумілі, вони старі. А справді нових політиків, за яких ми хотіли б сказати своє слово, у цій кампанії просто не було - з причини їхньої відсутності в самому політикумі.

Я голосував у першому турі за Анатолія Гриценка. Мені не йшлося про те, щоб когось агітувати. Просто я, наче Штірліц у відомому фільмі, розкладав подумки фотографії і думав: цей, або цей, або цей? Я думав про те, хто буде найменшим лихом у випадку обрання. І дійшов висновку, що з тих, хто має бодай ілюзорні шанси і досвід керування державою, це Гриценко. Очевидно, що той один відсоток, який він отримав, - це виборці, що готові були ризикнути й довірити достатньо адекватній людині мандат на реформи.

Якщо говорити про те, за кого мені боліло найбільше, - це Ющенко. Бо я підтримую 80 відсотків його ідей. У перші роки його президентства я багато й прихильно писав про проголошені Ющенком цінності й напрямки розвитку. Але... Коли людина має можливість діяти, а нічого не робить, це неправильно, навіть якщо наші погляди збігаються.

Я провів у своєму в блозі опитування, в якому взяло участь майже 300 осіб. З них 150 проголосували за Ющенка. Тобто навіть та аудиторія, де Ющенка критикують, все одно проголосувала за нього. І це свідчить, що люди готові пробачити йому. Та я особисто не готовий пробачати. І довести, що він справжній патріот, а не базікало, він не зміг і вже не зможе.

Я думаю, результат першого туру нормальний ще й тому, що жодна політична сила не взяла на себе можливість його опротестувати. Це все ж таки показує, що за певних умов політичний клас готовий зупинятися. Але я в цьому абсолютно не впевнений щодо другого туру. В мене таке враження, що зараз так тихо, тому що завтра буде дуже гаряче. Бо жодна з політичних сил не визнає свою поразку. І це буде не Майдан, бо Майдан був із світлим почуттям. Це буде якась дуже непристойна буча.

- Як вважаєте, в нас взагалі є вибір у другому турі? Чи це, знову ж таки, зважування меншого лиха з більшим?..

Зважування, без сумніву. Вибір є, вибір завжди є.

В другому турі я особисто вирішив голосувати за Тимошенко, не пропагуючи це. Якщо сказати правильніше, я буду голосувати проти Януковича. Звичайно, в цьому немає нічого дивного, зважаючи на те, чим я займався попередні роки. Янукович за жодним зі своїх показників - фізіологічних, історичних, ментальних, професійних - не може бути навіть прем'єром такої країни, як Україна. Він не готовий до цієї роботи, до президентської - тим більше. Це по-перше. По друге, я не хочу, щоб Україна стала першою державою в світі, якою буде керувати кримінальний злочинець. Хай навіть зняті судимості. Але це нічого не означає.

- Але ж у Тимошенко також були проблеми із законом...

Проти неї порушувалась кримінальна справа. Знову ж таки, я не хочу її захищати, але якщо вона змогла викрутитися в часи Кучми від судового переслідування, то або докази були дуже непереконливі, або справді вона з тих, кого вода не втопить, вогонь не зжере. Захищати її після того, що вона творила у своєму політичному і бізнесовому житті, я не бачу можливості. Просто інструментально в мене як громадянина іншого способу сказати «ні» Януковичу немає. Це ж не перший тур, коли я свідомо не голосував за Тимошенко.

Проголосувати проти всіх - це позиція, визнаю. Я не проти голосування проти всіх, і сам колись так голосував, у 2007-му. В першому турі голосувати проти всіх був сенс, бо є певний комплект політиків і твій голос покаже, що жоден з них не подобається. А якщо зараз таких голосів набереться не 3,5%, а 5%, 7% або й 10% ? Ну, отримаємо інформацію, скількох виборців не влаштовує ні Янукович, ні Тимошенко. І що далі? Насправді, ні до чого це не призведе. Тому мені здається безвідповідальною така нав'язлива пропаганда цієї позиції діячами культури, яких я дуже люблю, наприклад, Оксаною Забужко. Бо завтра вона поїде кудись писати свою книжку... А якщо ви закликаєте проти всіх, то завтра маєте запропонувати тим умовно 10% щось робити.

Якщо Андрухович, наприклад, закликає голосувати проти всіх, це означає, що він завтра має погодитись на використання його інтелектуального досвіду, сили, присутності у певних громадянських акціях на підтримку нових політичних проектів і сил. Не можна сказати - голосуйте проти всіх, а завтра будь-що буде. Буде ж гірше.

- Як зміниться Україна з приходом Януковича чи з приходом Тимошенко?

Думаю, катастрофи не станеться в жодному випадку і нічого суттєво не зміниться. Справа на рівні смаку: як казала колись Ахматова, у неї з радянською владою естетичні розбіжності. От і в мене з Януковичем естетичні розбіжності.

Сьогодні я більше боюся невизнання одним із кандидатів результатів голосування і бучі з цього приводу. Бо це не буде воля народу: народ ні за Тимошенко, ні за Януковича на Майдан не піде. Готові піти тільки за гроші, але це вже зовсім інша історія.

- Віктор Ющенко одним із здобутків часу свого президентства називає свободу слова. Як журналіст Ви з ним згодні?

Свобода слова є. Заслуги Ющенка в цьому жодної. Звісно, Ющенко нічого не робив, щоб її обмежити, але це практично і неможливо зробити. В Україні існує більше 10 тисяч медіа, в нас вільний Інтернет.

Ющенко просто відпустив на плин те, що сталося внаслідок революції у 2004 році. Але Ющенко також не створив інституційного механізму для унеможливлення ліквідації свободи слова в країні.

Я колись подарував Ющенку свою книжку «Влада тьми та темників», там є збірка інструкцій, в яких він є головним героєм. Я вручив йому книжку прилюдно і зі сцени сказав: «Вікторе Андрійовичу, Ви тут головний персонаж, і я сподіваюсь, що Ви зможете ліквідувати цю систему. Систему, коли журналіста можна зґвалтувати - і нічого за це не буде». От тут він міг щось зробити - як суб'єкт законодавчої ініціативи, як людина, яка призначає і відповідає за генерального прокурора... У книзі достатньо фактів для порушення кримінальних справ. І що ж? Жодної справи. А недавно Медведчук дав інтерв'ю журналу «Профіль», в якому він заявляє, що темники - це політична технологія, що ніяких темників взагалі не існувало, що це опозиція придумала.

Та тільки в мене їх понад тисяча штук - тих, які виконувалися. Наприклад, у мене є темник з івано-франківських подій 2004-го, коли у Януковича кинули яйцем. З нього зрозуміло, чому того вечора усі канали розповідали про якусь спілку молодих націоналістів, яких звинуватили в «яєчному теракті». В мене є пояснення відомого інциденту на горі Яворина, який використовується навіть дотепер проти Тягнибока. З відповідного темника зрозуміло, як саме там опинилася камера телеканалу «Інтер»... Виявляється, вона чатувала там не за Тягнибоком навіть, а за Петром Ющенком. Про це ніхто не хоче знати правди... І нічого ж не зроблено, щоб це унеможливити назавжди. І в цьому сенсі до Ющенка можуть бути претензії. Хай би з'явилися закони, які б за посягання на свободу слова означали для порушника політичну смерть. Де це? Немає.

Тому його наступник може спробувати обмежити свободу слова. Але навряд чи успішно. Вона просто перейде в іншу форму. Я сьогодні показував зразки самвидаву радянських часів. А сьогодні ж це зробити в тисячу разів простіше: ми з мобільного телефону зараз виходимо в Інтернет - і увесь світ може прочитати наші повідомлення. Тому свобода слова є. Були б тільки люди, яким вона справді потрібна.

- Як оцінюєте указ Віктора Ющенка про визнання Степана Бандери Героєм України?

Підтримую. Це правильно, шкода, що не вчасно. Треба було це робити раніше, коли він нагородив генерала Шухевича. Звісно, Ющенко побоювався негативної реакції і в середині країни, і за кордоном. Але він мав це зробити. Якщо не він, то ніколи цього б і не сталося.

Бандера дуже контраверсійна постать, можливо, найконтраверсійніша в історії України. Але він є символом боротьби за незалежність. Якщо незалежна держава не вшанує його, то це означає, що ці старики, які ще не померли, яких ми називаємо бандерівцями, боролись ні за що. Що це не їхня держава.

Я зовсім не є ідеологічним націоналістом і можу багато розповісти про те, що бандерівці зробили не так. Але вони діти свого часу. І вони не змогли б чинити інакше. Бо, зрештою, ті, що діяли інакше в 30-ті роки, всі тодішні демократичні партії - де вони? Нема. Ні пам'яті, ні людей, ні міфів. Лише матеріал для дисертацій істориків. А ОУН - це жива історія, про яку ми досі говоримо.

Мене сьогодні нагородили орденом від вашої обласної ради за вшанування пам'яті Бандери, бо я був його адвокатом у проекті «Великі українці». Мені приємно, звісно, та я вважаю, що про Бандеру необхідно й далі більше розповідати громаді. Треба випускати про Бандеру книжки, кіно. Адже це подвиг: люди точно знали, що йдуть на смерть. Сьогодні ми не стаємо перед таким вибором. Не подобається газета? Йду в іншу. Не подобається журналістика? Йду викладати. Не подобається все - можу виїхати з країни. А ті люди не мали альтернативи, вони просто йшли за свою Україну в бій. І тому вони мають бути пошановані, навіть посмертно. Адже без Бандери сучасної України не було б. Бо в Білорусі нема свого Бандери, і Білорусі вже практично не залишилось.

А тепер держава повинна спрацювати на рівні міністерств. Скажімо, більше вділити уваги постаті Бандери в навчальних програмах тощо. Та наступний Президент, очевидно, цей почин пригальмує. Буде поступове згортання цієї ініціативи у випадку з Януковичем і байдужість у випадку з Тимошенко.

Але я думаю, що той, хто хоче, той щось зробить. Не від Президента залежить, зрештою, чи вийде книга про Бандеру, чи відбудеться конференція...

Очевидно, що Бандера - це не пріоритет номер один в суспільстві. Суспільство - це охорона здоров'я, добробут та ін.. Але жити без культури, без ідеології суспільство не може. Ющенко це розумів краще, ніж Тимошенко чи Янукович. Тому він був вчасним Президентом. Але не надто ефективним. І саме тому він пішов.

05 Лютого 2010, 13:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02