З початку 2014 року усі районні та міські станції швидкої медичної допомоги об’єднали в обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Нагадаємо, що робиться це відповідно до закону «Про екстрену медичну допомогу», який набув чинності ще з 2013 року.

Отже, всіх злили в одну структуру. А Івано-Франківськ та Калуш увійшли у цю структуру як окремі юридичні особи. Нагадаємо, що свого часу вони не один раз пікетували під "білим домом", щоб вибороти собі це право. І їм це вдалося. Коломия тоді мовчала. Подала голос коломийська «швидка» аж у березні цього року. Після того, як працівники зрозуміли, що працювати у штаті обласної структури незручно. Поки головний лікар намагався вибороти станції статус юридичної особи, його звільнили…

 

Прискіпується до роботи

Як каже екс-головний лікар коломийської станції швидкої медичної допомоги Володимир Дмитрик, галасу вони завчасно не зчиняли, тому що не знали, буде їм краще чи гірше. І вже коли усіх перевели (а це понад 140 людей з Коломийщини) в обласний центр, то зчинився ґвалт.

«Це всіх влаштовувало, поки ми не отримали зарплату, - пояснює Дмитрик. – А коли постали питання правильного-неправильного нарахування зарплати, отримання всяких довідок, то підлеглі почали висловлювати претензії: чому ми маємо їхати до Франківська, витрачати 40-50 гривень?»

Люди дорікнули головному лікареві тим, що Івано-Франківськ і Калуш мають юридичний статус і в них цих проблем не виникає. Тоді він почав ініціювати надання коломийській станції юридичного статусу. Але одразу після цього, каже, зазнав репресій від керівника центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимира Похмурського.

«От була комісія 25 травня, а вже 10 червня були роздані догани, - аргументує Володимир Дмитрик. - Тобто не дали навіть часу, аби виправити помилки. Згодом приїхала комісія з департаменту, яка перевіряла охорону праці. Великих зауважень не було, але припис зробили. А потім зібрав Володимир Похмурський нараду, викликав мене і прочитав мораль, що мої люди бунтують, крадуть бензин, і взагалі бардак повний».

Вирішити питання по суті може тільки обласна рада. Тож Дмитрик заручився підтримкою депутатів. Ті пообіцяли проголосувати. Проте на сесію питання не винесли. Він і тут не розчарувався – пішов до Самооборони. Ті теж обіцяли допомогти, але переклали на потім.

Врешті Володимир Похмурський таки звільнив Володимира Дмитрика. І, здавалось би, тут мав щось сказати колектив. Проте цього не сталося. Адже тільки частина колективу стоїть на боці колишнього керівника. І Дмитрик цього не приховує.

«Дуже важкий колектив, - каже він, - різношерстий. Десь 50% мене підтримують. Але я вважаю, що навіть якщо три людини мене будуть підтримувати, то все одно варто боротися. Бо завжди є категорія людей, які хочуть щось змінювати, а є ті, яким і так добре, бо вони звикли відпрацювати і піти, незалежно від умов, у яких перебувають».

 

Так є в цілому світі

«Так є у всьому світі, - одразу говорить про переваги реформи Володимир Похмурський. - Одна структура дає можливість працювати в єдиному медичному полі, без адміністративних кордонів. Бо снятинська «швидка» забирає городенківського хворого і ні перед ким не звітує. А коломийська бригада везе хворого у Франківськ, не питаючи ні в кого дозволу. Перевага центру безперечна. Працюємо за польським зразком».

А проблема, переконує Похмурський, у тому, що кожен ґазда не хоче нікому дозволяти втручатися в його роботу. Мовляв, через дебати та політику вони вже й так зберегли івано-франківську станцію, а тепер доводиться переплачувати понад півмільйона гривень на рік.

«Згідно з штатним розписом, центр мусить мати певні структурні одиниці, - продовжує Володимир Похмурський. - Більшість цих одиниць дублюється. Наприклад, автомобільне і технічне управління, диспетчерська тощо. Ми платимо два рази за одне і те ж. А коли я зроблю центральну диспетчерську, то з франківської станції швидкої допомоги перейдуть всі диспетчери в центр екстреної допомоги. І міська «швидка» не зможе працювати як юридична особа, бо не зможе підлягати нормативному документу, за яким вона створена».

Тобто, запевняє Похмурський, це питання часу. Бо коли обласні депутати зрозуміють, що можна зекономити, то погодяться.

А от в Калуші, визнає він, ситуація інша: «Калуш завжди мав непогане фінансування і непогану матеріальну базу. У них є GPS-контроль, хороший транспортний парк і постійна дотація з бюджету. Тому б я навіть не ставив питання ліквідації їх як юридичної особи, поки не буде центральної диспетчерської».

Але Калуш з Коломиєю Похмурський не рівняє. Адже коломийська станція ніколи й не була юридичною особою. Дотепер вона була в складі районної лікарні.

 

Гоніння працівників

Як бачимо, думки на реформу різняться. Але чи можна було звільняти через це Дмитрика? Причина звільнення, переконує Похмурський, не в цьому.

Каже, у травні відбулася колегія департаменту охорони здоров’я, де було виявлено недоліки його роботи. Документ підписали фахівці, визначивши, що організацію роботи коломийської станції слід вважати незадовільною. Крім цього, вони рекомендували за місяць виправити недоліки. Проте Дмитрик натомість почав шукати захисту.

«14 пунктів з недоліками - це питання життя, охорони праці, - наголошує керівник центру, - це не громадська організація. Однак нічого не виконується. Формально людина пішла з роботи через небажання працювати та виправляти недоліки. Тому що не має достатнього авторитету, не може вирішити задавнений конфлікт з колективом. І немає перспективи покращення».

Сам папір Похмурський журналісту "ГК" не показав. Послався на те, що документ – службовий. Проте поспішив переконати, що все законно і в разі потреби він готовий відстоювати свою правоту у суді.

Чи піде Дмитрик до суду, наразі невідомо. Але голова комісії в облраді з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства Манолій Піцуряк припускає, що виграти суд шанс є.

«Дмитрик як головний лікар був ініціатором того, щоб станція мала статус юридичної особи і могла вести фінансово-господарську роботу, - каже Піцуряк. - Керівництво центру вважає це недоцільним. Було відповідне звернення у нашу комісію від частини працівників коломийської станції та коломийської райради. Ми прийняли позитивне рішення і сказали розробити документи. Потім почалися ці перевірки, а за два тижні його звільнили».

Манолій Піцуряк вважає це гонінням працівників. Оскільки вибірково були покарані тільки найбільш активні. «Не вигороджую Дмитрика, але тут він вчинив як керівник, - переконаний Піцуряк. - Треба було дати термін виправити недоліки, а тоді ще раз перевірити, а все надто швидко відбулося».

Відтак голова профільної комісії обіцяє провести виїзне засідання у Коломиї і розкласти крапки над «і». Що б не вирішили депутати, вже зараз можна сказати одне: найбільше постраждає від цього всього пацієнт. Бо замість того, щоб думати про роботу, головні лікарі чубляться, перетягуючи на себе важелі впливу.

ГК

14 Липня 2014, 15:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47