news-image: А зиму не підкупиш...
Нещодавно глава уряду Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету Міністрів повідомив, що «коли ми додатково не придбаємо природного газу, нам треба буде істотно скорочувати обсяги споживання, в першу чергу в секторі хімії і промисловості, щоби не дати замерзнути країні».

Проте, вже після цього віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман зізнався, що, по-перше, є план тимчасового відключення взагалі цілих «міст, областей, районів від електроенергії, якщо буде зберігатися дефіцит вугілля», а по-друге — конкретної дати, коли саме цього року почнеться опалювальний сезон, поки що немає.

Варто ще нагадати про заяву, яку зробив заступник голови НАК «Нафтогаз України» Олександр Тодійчук. Він зазначив, що допускає встановлення вже нинішнього року єдиної ціни на газ для всіх споживачів, що призведе до подорожчання блакитного палива для населення у чотири рази. Щоправда, В. Гройсман відразу ж це спростував. «Це неможливо», — зазначив він, відповідаючи на запитання журналістів.

Як відомо, дефіцит газу в сховищах становить 5 млрд. кубометрів і є критичним для країни. Про ситуацію у сфері енергозабезпечення в області і про те, що і хто робить, аби прикарпатці взимку не мерзли і не сиділи без світла, — у нашому огляді.

«Під вибори 
хтось щось вирішить»

Арсеній Яценюк, виступаючи на засіданні Кабінету Міністрів 23 вересня, яке було присвячене саме підготовці до зими, наголосив на тому, що «уряд зробив за останні півроку десять кроків з енергоефективності», «починаючи від стимулювання заміщення котлів, спеціального тарифу для кожного, хто чим менше споживає газу, тим більше отримує, й інвестиційної програми, яка передбачає отримання компенсації в тому разі, якщо нові котли споживають газу менше, ніж старі». Докладно про ці заходи, повідомив прем’єр-міністр, членам уряду доповів голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

На жаль, розповісти читачам «Галичини» про зміст цих кроків, а особливо про те, яких зусиль доклало Держагентство, аби прикарпатці взимку були з теплом і зі світлом, і головне, яку практичну користь це дало області, наразі не можемо. Ні Держенергоефективність, ні його територіальне управління, яке, як з’ясували, заглянувши на веб-сайт відомства, є в Івано-Франківську, інформації про свою роботу редакції не надавали.

Звичайно ж, певна робота, була. Але те, наскільки вона була результативною, покаже вже зима.

Заступник голови облдержадміністрації Любомир Слободян на нараді, присвяченій підготовці до зими, її оцінив так: «На сьогодні ми провалили переважну більшість фінансових планів з підготовки до зимового періоду. Активність у районах дорівнює нулю. Навіть в основних наших містах активність дуже низька. Всі очікують на те, що будуть вибори і що, як завжди, під вибори хтось за нас щось вирішить». Водночас він підкреслив:

«Якщо мені хтось нині скаже, що у нас було недостатньо фінансових ресурсів, чи у нас було недостатньо часу, чи недостатньо ще чогось, то це буде неправда. Тому що із ситуацією ми розібралися і проблеми розуміємо».

Газ — у «плюсах», 
світло — у «мінусах»

Хоча запасів блакитного палива на зиму нагромаджено недостатньо, газовики краю наразі в повному обсязі забезпечують потреби промисловості, бюджетної сфери і приватних споживачів.

В. о. заступника голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик на нараді в ОДА повідомив, що область за рахунок вжитих заходів зменшила порівняно з попереднім опалювальним сезоном споживання газу на понад 20 відсотків.

— Озвучу лише два проблемні питання, які сьогодні існують у газопостачанні. Перше — це проведення розрахунків за спожитий газ бюджетними організаціями. Друге — виконання вимог постанови Кабінету Міністрів №296 від 9 липня ц. р. (нею уряд зобов’язав усіх без винятку — бюджетні заклади і установи, а також і промислові, торгівельні, туристичні й інші підприємства, які купують газ за комерційними цінами на ринку, зменшити його споживання на 30 відсотків. — Ред.).

З оплатою за спожитий газ, за оцінкою В. Кедика, особливих загроз наразі немає. Виняток становить лише Коломия (міський голова ігор Слюзар), на яку, як зазначив Л. Слободян, припадає 85 відсотків від загального обсягу заборгованості, яку бюджетні заклади мають перед ПАТ «івано-Франківськгаз». Зокрема 2,3 млн. грн. винен газовикам відділ освіти Коломийського міськвиконкому та  300 тис. грн. — відділ культури.

Складніше, очевидно, буде вкластися у жорсткі ліміти газу.

— Ми чудово розуміємо, що всім поголовно зменшити на 30 відсотків споживання газу буде складно, оскільки дрібні споживачі альтернативних джерел опалення не мають, — зазначив В. Кедик. — Тому ми звернулися до облдержадміністрації з проханням запросити на нараду, так би мовити, головних гравців — основних споживачів газу, щоб спільно визначити заходи — технічні, організаційні та з використання альтернативних видів палива і виконати вимоги постанови уряду.

У коментарі кореспондентові «Галичини» молодий топ-менеджер ПАТ «Івано-Франківськгаз» уточнив, що за умови, якщо насамперед Калуська ТЕЦ і «ДТЕК Бурштинська ТЕС» працюватимуть цю зиму на вугіллі і не спалюватимуть газу, а також якщо істотно обмежать його використання інші великі споживачі, то краяни, цілком ймовірно, проблеми дефіциту газу й не відчують. 

Складніша, на жаль, ситуація в електроенергетиці. У вересні область не вкладається в жоден із показників, що контролюють. Як повідомив директор з енергозбуту ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Валерій Боднарук, маючи ліміт 5,9 млн. кіловат-годин, івано-Франківщина щодоби споживає в середньому шість млн. А з виконанням завдання щодо обмеження потужності електроспоживання взагалі катастрофа. Маючи на вересень ліміт в обсязі 246 мегават, вже на 18 вересня перебір становив 100 мегават. В. Боднарук, зіславшись на вимоги листа Міненерговугілля України за 11 вересня, пояснив, що для нашої області це означає, що заходи з відключення електроенергії або ж обмеження її споживання можуть бути застосовані у будь-який момент до споживачів усіх категорій — як населення, так і промислових.

Менеджмент ПАТ «Прикарпаттяобленерго» (голова правління Олександр Бубен) зі свого боку визначив 98 найбільших споживачів, провів з ними зустрічі й оформив протоколи, що містять домовленості про зміщення максимального навантаження на мережі з пікових періодів. Як зазначив В. Боднарук, це дозволило з годин «пік» змістити на інший час, зокрема нічний, 32 мегавати. Але цього недостатньо. Тому енергетики спільно з керівником представництва Держенергонагляду в області паралельно діяли і в іншому напрямі — домоглися в Міненерговугіллі й НКРЕ збільшення ліміту потужності. На жовтень його визначено вже в обсязі 312 мегават. Проте проблема полягає в тому, що Івано-Франківщина, судячи з вересневих показників, і в нього не вписується.

За словами В. Боднарука, є два ключові питання, розв’язання яких дозволить уникнути аварійних вимкнень струму. Перше — це оплата за електроенергію, від обсягу якої розраховуватимуть ліміти споживання для області. А друге — зміщення основного навантаження на мережі на непікові періоди.

Сьогодні в енергетиків серйозних загроз з оплатою спожитого струму немає. Але, на відміну від газовиків, вони можуть виникнути. Як зазначив директор з енергозбуту ПАТ «Прикарпаттяобленерго», відбулося серйозне, орієнтовно на 30 відсотків, зростання тарифів на електроенергію, проте у кошторисних призначеннях районів за головними розпорядниками коштів й у комунальному господарстві цих коштів не закладено. «До кінця року очікуємо недофінансування в області близько 10 мільйонів гривень, — акцентував В. Боднарук. — А це, своєю чергою, відіб’ється на доведених режимах споживання і лімітах і, відповідно, призведе до аварійних відключень споживачів».

Надії на ТЕЦ, ТЕС 
та сільських голів і депутатів

Облдержадміністрація, як повідомив заступник директора департаменту промисловості та інфраструктури ОДА Вадим Козленко, просить керівництво Калуської ТЕЦ та «ДТЕК Бурштинська ТЕС», які нині використовують більше половини загальнообласного обсягу газу, у власних заходах передбачити скорочення його споживання не на 30, а щонайменше на 50 відсотків. і тим самим вивільнити обсяги блакитного палива, які необхідні малим підприємствам, а також підприємствам, які технологічно не можуть обійтися без газу і просто зупиняться.

Особливу увагу представників РДА та міськвиконкомів В. Козленко попросив звернути на специфічну структуру споживання газу на івано-Франківщині.  

— У нас основний споживач газу — населення. Якщо в середньому в Україні — це 30 відсотків, то у нас частка газу, яка припадає на приватних споживачів вже становить 68 відсотків, — підкреслив він. — Тепер проводиться «Тиждень енергоефективності», а тому залучайте фахівців РЕМів, УЕГГ і проводьте активну роз’яснювальну роботу серед людей.

На крайній потребі вести широку роз’яснювальну роботу акцентував, до речі, і В. Боднарук. Він навіть запропонував протокольно зобов’язати сільських голів, депутатів місцевих рад та керівників підприємств і установ особисто й через ЗМі переконувати всіх щонайменше на 20 відсотків зменшити споживання електроенергії в години «пік» та не допускати виникнення заборгованості за спожиту енергію.

...У центрі Підгір’я — мальовничого села, що на Богородчанщині, стоїть біля дороги кав’ярня, за якою у піддашші складено майже на висоту самої будівлі торгового закладу добротні сухі дрова. Очевидно, що тут є господар і, впевнені, відвідувачі кав’ярні цієї зими за будь-якої погоди сидітимуть у теплі.

Чи в інших закладах села так само ретельно підготувалися до можливих «газових» й «електричних» сюрпризів, нам не відомо. Як невідомо і те, чи у всіх селах Прикарпаття депутати сільських рад обійшли щонайперше одиноких 70-80-річних односельців, особливо самотніх жінок, яких чимало у Галицькому і Рогатинському районах, а також і на Тлумаччині та Городенківщині, і чи впевнилися в тому, що біля кожної газифікованої хати на крайній випадок припасено по кілька в’язанок дров. Сподіваємося на це. А зима покаже. Вона — не виборець. Її не підкупиш.

03 Жовтня 2014, 10:16
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47