news-image: Що заради "теплого" крісла готові пообіцяти франківцям кандидати в народні депутати?(Частина 1)
До виборів залишається близько трьох тижнів, тож кожен свідомий українець задумується над тим, яку партію чи кандидата підтримати. Претендентів на теплі місця в парламенті багато,тож вибір є. Щоб допомогти франківцям визначитись зі своїм «мажоритарником» кореспондент «Бліц-Інфо» детально проаналізував передвиборчі програми кандидатів у народні обранці.

Тож, на одномандатному виборчому окрузі №83 із центром в Івано-Франківську Центральна виборча комісія зареєструвала 13 осіб.  Звичайно, кожен із них має своє бачення у вирішенні нагальних проблем України та області. І кожен по-своєму виклав це у передвиборчій програмі. Що з цього буде виконано, а що залишиться обіцянками, покаже час. Щоб не заплутатись, аналізуватимемо програми кандидатів в алфавітному порядку. А опублікуємо двома частинами.

 Тарас Боднар

«Очолюватиме» виборчий список редактор газети "За лаштунками", безпартійний Тарас Боднар. У разі обрання його депутатом Верховної Ради самовисуванець Тарас Григорович обіцяє зосередити свою діяльність на відновленні боєздатності Збройних сил України за сучасними світовими стандартами з метою забезпечення територіальної цілісності України. Зокрема й відновленні Україні статусу ядерної держави. Крім цього, обіцяє впровадження в країні європейських економічних та соціальних стандартів.

Прагне Боднар й реформувати державний апарат, щоб «обмежити бюрократичні поневіряння громадян та перейти на електронний документообіг». Також хоче реформувати правоохоронну та судову системи. А ще, провадити невідворотну відповідальність за хабарництво держслужбовців без права їх повернення коли-небудь на державну службу.

Самовисуванець у своїй передвиборчій програмі згадує й про економічні перетворення та соціальну політику, зокрема прагне приведення податкової системи у відповідність до стандартів розвинутих країн та запровадження державної страхової медицини і безкоштовної першої медичної допомоги. А ще обіцяє вдосконалити систему освіти, пропагандувати українські духовні цінності та підтримку масової україномовної продукції.

Михайло Бойчук

Наступний у списку самовисуванець, безробітний Михайло Бойчук, більш відомий в місті як революціонер «Хімік». Громадський активіст обіцяє «вичистити нашу країну від погані, яка залишилася від попереднього режиму». Тож, каже, що йде до Верховної Ради, щоб очистити країну від корупції, сваволі чиновників і байдужості можновладців. І прагне бути депутатом для будівництва по справжньому незалежної, вільної, справедливої і демократичної України.

Обіцяє боротися за повернення Криму, відновлення кордонів та конституційного ладу у східних областях. А ще, Михайло Іванович вимагатиме від Росії відшкодувати збитки, нанесених державі і кожному українцю. Крім того, буде добиватися прийняття закону, який за саботаж у сфері оборони встановить покарання за законами воєнного часу.

Також «Хімік» вимагатиме люстрації суддів, прокурорів та чиновників, які співпрацювали із злочинним режимом Януковича, повної заборони комуністичної партії і всіх антиукраїнських ЗМІ та організацій.

Віктор Вінтоняк

Третім у списку йде директор ТОВ "Фінансова компанія "ДЕКРА", меценат Віктор Вінтоняк який свою передвиборчу програму поділив на 4 блоки : політичний, інвестиційний, прикарпатський та культурницький. В першому обіцяє головним напрямком своєї діяльності у ВР України створити законодавчу базу для глибокої люстрації та боротьби з корупцією. Вважає, що між суспільством і владою повинна існувати солідарність, глибока єдність думок та мотивів, базована на традиціях та національних пріоритетах.

В інвестиційному блоці своїм завданням Віктор Михайлович бачить розробку і підтримання тих законів, які забезпечать інвесторам комфорт на українському ринку та захистять вітчизняного виробника. Проте, зауважує кандидат у нардепи, для цього необхідно подолати основну перешкоду на шляху інвестицій – зрощення інтересів бізнесу і чиновників, тобто корупцію.

В «прикарпатському» блоці Вінтоняк зауважує, що Західна Україна завжди грала роль політичного локомотива, та тепер, вважає, що  настав час «облаштувати власну хату, залучити і раціонально використати гроші». Тож своїм завданням вважає створення ефективних механізмів сприяння розвитку краю, а також механізмів контролю за фінансовими потоками. Вважає необхідним створення  «бізнесових профспілок» та територіальних синдикатів. А також пише, що Івано-Франківську потрібно позбутись  ксенофобії  та «застебнутості на всі ґудзики», в чому обіцяє теж сприяти.

Що ж до культури, кандидат обіцяє підтримувати освітян та митців, адже «освіта є фундаментом громади, а без мистецтва ми нікому не цікаві». Тому, вважає Вінтоняк, необхідно направляти кошти на ці галузі, продовжувати розвиток фестивальної діяльності та підтримувати українське книговидання.

Андрій Грималюк

Наймолодший у списку Андрій Грималюк йде висуванцем від ВО «Свобода». Передвиборча програма депутата міськради, «айдарівця» Грималюка найбільш лаконічна, тим не менш наповнена змістом. Вона базується на чотирьох основних, на думку Андрія, проблемах країни: Як очистити владу і замінити прогнилу систему? Як захистити Україну і здобути їй гідне місце у світі? Як подолати олігархію, врятувати економіку і підняти рівень життя? Як відкинути "рускій мір" і зберегти національну гідність?

Звичайно, для вирішення кожної з них, кандидат має свій рецепт. Тож, Андрій Васильович вважає, щоб очистити владу треба здійснити люстрацію, скасувати недоторканність депутатів та суддів, реформувати міліцію, розпустити місцеві держадміністрації та передати їх повноваження виконкомам.

Щоб захистити Україну, «айдарівець» хоче ввести воєнний стан, забезпечити соціальні пільги учасникам АТО, здійснити необхідні кроки для вступу України в НАТО та встановити візовий режим з РФ. А ще, свободівець пропонує позбавляти громадянства за сепаратизм, антиукраїнську діяльність та пропаганду.

Що ж до подолання олігархії та рятування української економіки, то тут, вважає Грималюк, треба ухвалити закон про повернення капіталів з офшорів та ліквідувати схеми їх виведення з України. А ще, кандидат на депутатське крісло хоче скасувати пенсійну реформу Азарова-Януковича, заборонити приватизацію стратегічних підприємств та торгівлю землею сільськогосподарського призначення.

Для вирішення проблеми з «рускім міром», Андрій Грималюк пропонує  утвердити українську мову в статусі єдиної державної на всій території України, запровадити обов'язковий іспит з української мови для чиновників, заборонити комуністів та визнати вояків ОУН-УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України.  

Михайло Ноняк

Заступник Міністра доходів і зборів України та водночас колишній сотник Майдану Михайло Ноняк йде на вибори від політичної партії «Народний Фронт». У передвиборній програмі наголошує на відновлення територіальної цілісності України.

Головними пріоритетами реформ вважає наближення України до європейських стандартів урядування, реформування судової та правоохоронної систем, децентралізацію та розвиток місцевого самоврядування. Виступає Ноняк за розширення свободи підприємницької діяльності, істотне скорочення функцій адміністративного регулювання економіки. Пропонує кадрове очищення та оновлення органів влади, створення незалежного антикорупційного органу з широкими повноваженнями. В соціальному захисті населення запевняє, що не має права обійти увагою малозабезпечених та знедолених. Крім того, "майданівець" наголошує, що забезпечить широке використання державної мови в інформаційному, освітньому, культурному просторах. Також Михайло Ноняк не забув згадати про Франківщину, та виокремив у своїй передвиборній програмі спеціальний план її розвитку.

Сергій Палійчук

Приватний підприємець Сергій Палійчук, що представляє Радикальну Партію Олега Ляшка, також «націлений на створення вільної, процвітаючої та європейської України, в якій кожна людина буде Людиною…незалежною та захищеною!». В своїй діяльності на посаді народного обранця планує докласти максимум зусиль, щоб відмінити всі привілеї, а головне зняти недоторканість народних депутатів та Президента України. Владу та гроші пропонує передати народу, а саме громаді, щоб "жоден київський чиновник не розпоряджався коштами".

Також наголошує на обороноздатності та зовнішній політиці України, зокрема пропонує запровадження візового режиму України з Росією та безвізового з країнами ЄС. Крім того, Сергій обіцяє люструвати внутрішніх ворогів, які не менш небезпечні за зовнішніх. Також потурбується про робочі місця для молоді та про максимальний захист прав українського споживача. Запевняє, що забезпечить стрімкий розвиток «зеленого» туризму, на якому Україна добре зароблятиме. 

Головним своїм завдання вважає забезпечення гідної якості життя і безпеки громадян. Крім того, Сергій Васильович виокремив конкретні шляхи розвитку держави - розбудува транспортного  потенціалу країни, розвиток аграрної сфери та переозброєння армії і флоту.

Михайло Петруняк

Безпартійний президент Україно-Іспанської торгової палати Михайло Петруняк в свою передвиборну програму включив цитату Джорджа Вашингтона про суверенітет держави та добробут народу. Згідно неї, запевняє, що ставши народним депутатом України від Івано-Франківська візьметься забезпечити незворотність українського державотворення, подолання всіх зовнішніх і внутрішніх загроз суверенітетові та територіальній цілісності України. Разом з тим пропонує «демонтувати» бюрократичну систему та замінити її народовладдям. В сфері економіки наголошує на негайному відновленні контролю народу над основними чинниками свого розвитку. А також обіцяє зупинити майнове розшарування суспільства і падіння життєвого рівня населення. А ще – легалізує зарплату, покращить інвестиційний клімат та активізує малий і середній бізнес. Крім того, обіцяє знизити акцизи з одночасним зупиненням процвітаючої і досі контрабанди на митницях, ліквідувати існуючу величезну корупційну складову у собівартості будівництва, знищити схеми незаконного відшкодування ПДВ і системи «відкатів»,  встановити кримінальну відповідальність для  корупціонерів. В соціальній сфері домагатиметься законодавчих гарантій для постійного зростання заробітної плати, створення нових робочих місць, зростання розміру пенсій та вдосконалення пенсійної системи.

Петруняк також обіцяє заповнення реальним змістом конституційних прав громадян на житло, роботу, забезпечену старість, захист материнства та безоплатне медичне обслуговування. Також, гарантує надання всебічної підтримки українським заробітчанам та членам їхніх родин, співпрацю із світовим українством. До того ж, Михайло Петруняк обіцяє ефективне використання промислового потенціалу Івано-Франківська із залученням інвестицій.

Далі буде...

03 Жовтня 2014, 12:56
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47