news-image: Аварія за участю міліціонера: дідько ховається в деталях
Суботній вечір 18 жовтня має нагоду стати історичним для жителів Івано-Франківська. З одного боку, він показав не найкращий бік окремих міліціонерів та нешвидку "швидку" медичну допомогу, а з іншого – готовність мешканців міста допомогти ближньому та їхню самопожертву задля справедливості.

Троє співробітників, повертаючись додому після робочого дня, переходили вулицю Василіянок. Її зовсім нещодавно відремонтували і, відповідно, нанесли нову дорожню розмітку. Нанесли за європейськими стандартами, вперше у місті. За іронією долі, саме на цій вулиці.

Коли люди почали переходити дорогу на пішохідному переході, з обох боків транспортні засоби призупинили рух. На жаль, не всі. "Я помагав жінкам нести сумки до зупинки. З обох сторін від переходу зупинилися машина і автобус. А цей вилетів з-за повороту і збив її просто посеред переходу. Вона на крок йшла попереду нас. І дивіться, де жінка опинилася, а де перехід! Він протягнув її метрів двадцять", – розповідав тоді очевидець події.

Мова йде про дорожньо-транспортну пригоду, коли 30-річний майор міліції, перебуваючи за кермом автомобіля "Шевроле Авео", вчинив наїзд на 30-річну жінку. За словами свідків ДТП, після зіткнення автомобіль зупинився. Із автівки вийшов працівник міліції, одягнений у форму. Певний час він оцінював ситуацію, потім швидко зняв із себе формені кітель і сорочку та переодягнувся в спортивну куртку, після чого спробував покинути місце пригоди, пише Галицький кореспондент.

На чітке запитання представників преси до водія, чи є він працівником міліції, була тверда відповідь: "Ні!"

Тим часом довкола місця події почав збиратися натовп. Озлоблені перехожі обурювалися фактом перевдягання та фільмували все, що відбувалося. Варто зауважити, що в авто міліціонер був не сам. Згодом виявилось, що автомобіль належить одному з пасажирів.

Людмила, а саме так звати потерпілу, прийшла до тями. Небайдужі перехожі намагалися допомогти їй самотужки, бо "швидка" їхала, здавалось, вічність. Близько години чекали, аби приїхали працівники ДАІ.

Проте працівники міліції виявили надзвичайну оперативність. Через декілька хвилин на місці пригоди був начальник Івано-Франківського міського відділу УМВС України Віктор Шкутов та працівники обласної прокуратури.

Винуватцем аварії виявився майор міліції, оперативний черговий міського відділу. Відвезти його на медичне освідчення натовп не дозволив, вважаючи, що такий тест легше сфальсифікувати. Водія, який скоїв ДТП, змусили подути в алкотестер "Драгер", попередньо перевіривши його на очевидцеві події, який у той день вживав алкоголь. Здивуванню присутніх не було меж, коли тестер не засвідчив наявності алкоголю у крові Ростислава, який, як він сам стверджував, "прийняв немало".

"Драгер" – саме той прилад, яким працівники ДАІ перевіряють ступінь алкогольного сп’яніння у водіїв транспортних засобів. Під тиском громадськості для майора відкрили стерилізовану трубку, і він дихнув у алкотестер… Результат – 2, 24 проміле. Це, згідно із законодавством України, середній ступінь алкогольного сп’яніння. 

Лише після "народного" тесту винуватця ДТП відпустили на медичне освідчення до обласного наркодиспансеру. Туди також поїхали декілька свідків події, журналісти, громадські активісти. 

У прийомному покої наркодиспансеру було людно і гамірно, кожен хотів бачити процес. Майор відмовився проходити медичне обстеження при такій кількості людей. Після довгих суперечок у приміщенні залишилися медичні працівники, сам міліціонер, слідчий прокуратури, працівник ДАІ та декілька журналістів.

Медики різними тестами перевірили реакцію водія, взяли на аналіз кров та сечу. Кульмінаційний момент – перевірка на алкотестері "Драгер" – дала 1,75 проміле. Немає сумніву, працівник міліції у нетверезому стані скоїв ДТП, внаслідок чого потерпіла отримала тілесні ушкодження.

Наступного дня, у неділю зранку, підполковник Віктор Шкутов зібрав журналістів на брифінг, де поінформував, що оперативник, який напередодні скоїв ДТП, чергував добу перед тим, тобто був у складі оперативної групи у п’ятницю вдень і вночі з п’ятниці на суботу, тому з місця роботи він пішов близько 11-ї години ранку. Звісно, винуватця тепер звільнять, це безальтернативно, а постраждалій допомагатиме родина водія та міський відділ міліції. Підполковник запевнив, що замовчувати цей ганебний випадок ніхто не буде. Слідчий відділ облпрокуратури розпочав досудове розслідування за ч.1 ст.286 ККУ.

У той час потерпіла, яку госпіталізували до ОКЛ, оговтується від аварії. Розповідає, що не пам’ятає обставин аварії, бо все сталося миттєво.

Завідувач ортопедо-травматологічного відділення Івано-Франківської ОКЛ Любомир Юрійчук каже, що, попри численні травми, життю жінки нічого не загрожує. Найгірше ушкодження – це перелом тазової кістки. "Хвору можна виписувати, але їй треба місяць-півтора відлежатись вдома", – вважає лікар. 

Тим часом справа набирає розголосу і не обговорюється хіба що лінивим. Варто звернути увагу, що позаду автомобіля "Шевроле", який наїхав на жінку, рухався інший транспортний засіб. Його водій, побачивши, як після удару розлітаються пакети, які жінка несла в руках, об’їхав місце пригоди та загородив виїзд міліціонеру. Тим самим він уберіг жінку від повторного наїзду на неї зустрічного автотранспорту. Керівництво міліції вирішило нагородити цього свідомого громадянина.

Ще декілька нюансів цієї історії. Чому алкотестер, у який перехожий, що вживав алкоголь, дув замість водія, не "помітив" його алкогольного сп’яніння? Це сталось випадково чи на такі випадки у працівників ДАІ є "підставні" трубочки?

Журналіст вирішив поцікавитись, чи може "Драгер" дати хибний результат. Працівники обласного наркодиспансеру, які проводять медичне освідчення, стверджують, що це неможливо, хіба що прилад міг бути не сертифікованим.

І насамкінець. Перед тим, як майор міліції проходив тест на наявність алкоголю в крові, медичний працівник запитала: "Чи вживали ви алкоголь? Якщо так, то коли і в якій кількості?" - "Так, випив пиво вчора в обід", – прозвучала відповідь.

Повертаючись до офіційної інформації, оприлюдненої на брифінгу начальником міської міліції, у той час майор був у складі оперативної групи. Виходить, що під час виконання своїх службових обов’язків працівник міліції дозволяв собі вживати алкоголь.

Вважаємо, що справедливе розслідування цього інциденту має показати, що Революція гідності не була марною і система зазнала змін, бо саме цього прагнули загиблі хлопці. Щоби не було так, як каже (щоправда, з іншого приводу) Богдан Томенчук, директор Івано-Франківського РЦОЯО: "Ми ходимо і плачемо, вінки носимо, а самі які були, такі і лишилися". Громадськість у цій аварії показала, що ми вже не такі, як були… Тепер справа за слідством.

23 Жовтня 2014, 10:55
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47