Члени ради обласного громадського об’єднання підприємців і промисловців «Ділові люди Прикарпаття» на спільному засіданні з комісією з економічно-фінансових питань громадської ради ОДА розглянули два актуальні питання.

Зокрема, про створення передумов для подальшої економії природного газу і перехід на альтернативні джерела енергії і, зокрема, підготовку бізнесу до роботи в осінньо-зимовий період та про зміни в роботі і в структурі контрольних органів, що передбачені постановою Кабінету Міністрів №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».

Камені спотикання

— Питання економії газу — дуже серйозне, бо знаємо, що є великі проблеми з його постачанням з Росії. Буквально вчора глава уряду Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету Міністрів повідомив про те, що на опалювальний сезон нам бракує  5 млрд. кубометрів газу. Рівно стільки, скільки його потрібно на місяць в опалювальний сезон, — наголосив у доповіді голова ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» Василь ГРОДЮК. — Цій проблемі уряд приділяє особливо велику увагу.

В. Гродюк нагадав, що ще влітку рада громадського об’єднання вже обговорювала це питання і тоді звернулася до ПАТ «Прикарпаттяобленерго» з проханням надати інформацію про те, що потрібно, аби перейти на використання електричних котлів. 

— Озвучу цей перелік, так би мовити, мовою оригіналу. Найперше, звісно, слід написати заяву. А далі надати інженерну характеристику об’єкта (житлового будинку), ситуаційний план у масштабі 1:2000, копію документа, який посвідчує право власності на цей будинок, інженерну характеристику об’єкта, копію довіреності й виписку з єдиного державного реєстру. Насамкінець зазначається, що в разі, якщо технічною документацією не передбачено використання електроенергії для обігріву приміщення, то необхідно ще й внести зміни у технічну документацію. Але ми ж знаємо, скільки нині коштує переробити технічну документацію на будинок! і ці вимоги стосуються як приватних, так і юридичних осіб, — зазначив В. Гродюк. — Після цього я звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням надати роз’яснення, чи ці вимоги «Прикарпаттяобленерго» правомірні. Й отримав таку відповідь: «...одночасно зазначаємо, що чинними нормативно-правовими актами України не передбачено дозволу на застосування електричної енергії для обігріву та/або опалення. Тобто споживач самостійно вирішує, на які цілі використовувати електричну енергію. Але обов’язковою умовою при цьому є дотримання граничних величин споживання електричної енергії, потужності та умов договору». Однак у договорі про необхідність подавати всі ці документи ніде не написано.

В. Гродюк нагадав і про те, що на одному з попередніх засідань ради каменем спотикання у стосунках між підприємцями та промисловцями і ПАТ «Прикарпаттяобленерго» стали акти-вимоги щодо заміни приладів обліку. 

— Я звернувся до Міненерговугілля України з проханням надати нам чіткі роз’яснення, чи правомірні ці вимоги, — повідомив тепер голова ради ГО «Ділові люди Прикарпаття». — Зачитаю мовою оригіналу: «Дії електропередавальної організації щодо складання актів вимоги суперечать вимогам ПКЄ та ПУЄ та є безпідставними й неправомірними. Враховуючи викладене, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує ПАТ «Прикарпаттяобленерго» відкликати акти-вимоги від 26.03.2014 р.  і в подальшому дотримуватися вимог чинного законодавства». Думаєте, «Прикарпаттяобленерго» відкликало їх?

Але тепер у «Ділових людей Прикарпаття» з’явилася надія на реальні зрушення. Потужним сигналом для ради стало рішення Президента України Петра Порошенка про ліквідацію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) і те, що до новоствореної Нацкомісії — НКРЕКП не ввійшов жоден із членів НКРЕ.
— Повинен відзначити цей позитивний крок Президента. Бо фактично ми понад 5 років боролися за те, щоб ліквідували НКРЕ. Найбільш корупційний, на наш погляд, орган в державі. Безпосередньо до Президента ми звернулися нещодавно. і він дослухався. Не скажу, що суто до нас, але буквально через два тижні звільнив голову і членів НКРЕ, ліквідував комісію, а матеріали на його колишнього керівника, як стало відомо, передано у правоохоронні органи, — зазначив В. Гродюк. — Водночас вважаю, що у цих питаннях десь недопрацьовує і облдержадміністрація, яка мала би моніторити ситуацію. 17 червня на засіданні ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» за участю тодішнього голови ОДА А. Троценка було ухвалено і погоджено з ним рішення про відновлення роботи Енергетичної комісії при ОДА. Думаю, якби вона працювала, то сьогодні, можливо, не виникало б багато проблемних питань. 

Думку В. Гродюка про крайню потребу відновити роботу Енергетичної комісії при ОДА підтримали й інші члени ради.

— До нас звернувся суб’єкт підприємницької діяльності Р. Фурик з Коломиї зі скаргою на дії ПАТ «Прикарпаттяобленерго». Маючи земельну ділянку, він готував на ній будівництво. Зокрема, у зверненні він пише: «Свою земельну ділянку я хотів використовувати під сільський зелений туризм у рамках цільової «Програми розвитку туризму в області на 2011-2015 роки», яка 31 січня 2011 року була схвалена на засіданні колегії облдержадміністрації і на сесії обласної ради». Тобто влада заохочує розвиток туризму. і закликає до цього підприємцівѕ А одного дня йому телефонують і сповіщають: «Шановний Романе Васильовичу, на вашій ділянці встановлено опору і тягнуть лінію електропередач». і бувайте здорові, — емоційно зазначив в обговоренні член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» іван ВАТУТіН. — Він оббивав пороги керівників «Прикарпаттяобленерго», просив. Безрезультатно. Якби енергокомпанія знала, що все ж таки є орган, який може спитати, то, думаю, так з ним би не повелися.

В. Гродюк, підсумовуючи дискусію, зазначив, що з керівництвом ПАТ «Прикарпаттяобленерго», як він впевнився, стало неможливо знаходити порозуміння шляхом переговорів.

— На наші пропозиції останнім часом просто не реагують. Тому пропоную підготувати серйозне звернення до НКРЕКП, до Міненерговугілля України з приводу невиконання їхніх рекомендацій, а також до АМКУ про те, що ПАТ «Прикарпаттяобленерго» зловживає монопольним становищем і ставить такі вимоги перед бізнесом і населенням, які вони просто не можуть виконати, — підсумував він. — Зокрема Нацкомісію проситимемо відкликати ліцензію, видану товариству на право передавати електроенергію, бо це — найдієвіший засіб впливу.

Дорого чи невигідно?

Про ситуацію із забезпеченням газом і наміри розподілу його лімітів між споживачами різних категорій з тим, щоб усі були з теплом, членам ради докладно розповіли представники ОДА і ПАТ «Івано-Франківськгаз», яких вони запросили на засідання.
— Нині наш колектив безперебійно і безаварійно постачає газ усім. Ресурси є достатні і ми нікого не обмежуємо, — розповів в. о. заступника голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віктор КЕДИК. — Взагалі ми як газопостачальна організація не зацікавлені обмежувати будь-кого, бо це наш бізнес. і наш заробіток. Але є постанова Кабінету Міністрів №296, яка зобов’язує бюджетні заклади, теплокомуненерго та промислові підприємства скоротити споживання газу. Відповідно ми мусимо виконувати закони й урядові рішення. З цього приводу в ОДА відбулася нарада. Облдержадміністрація дала доручення великим споживачам розробити заходи щодо економії газу з тим, щоб малих споживачів і населення це не зачепило. Бо реально зекономити можна лише зусиллями великих, образно кажучи, гравців — Бурштинської ТЕС, Калуської ТЕЦ, у яких уже є можливість замість газу використовувати вугілля та мазут.

Заступник директора департаменту промисловості та інфраструктури ОДА Вадим КОЗЛЕНКО у виступі теж наголосив, що завдання скоротити на 30 відсотків споживання газу в цьому опалювальному сезоні, що зобов’язані будуть забезпечити і промисловість та бізнес, виконуватиметься за рахунок основних споживачів газу. Зокрема Бурштинської ТЕС і Калуської ТЕЦ.

Водночас В. Козленко зазначив, що, на його думку, слід добре рахувати і думати, якщо планувати перехід з газового опалення на електричне. Бо електроопалення — це дуже дороге задоволення. Нині — найдорожче. Є, щоправда, варіант, який обстоює В. Гродюк, використовувати для цього «нічну» електроенергію, що дешевша. На Івано-Франківщині в такий спосіб опалюють навіть окремі школи — вночі нагрівають воду в баках, а вранці подають її в батареї. Проте, як зазначив В. Козленко, є серйозна проблема — зношеність мереж. Незважаючи на те, що ПАТ «Прикарпаттяобленерго» щороку вкладає понад 100 млн. грн. у їх заміну, загалом частка зношених мереж, за словами заступника директора департаменту ОДА, становить 40 відсотків. Та, на переконання В. Гродюка, обленерго невигідно, аби люди переходили на дво- або тризонний облік. Тому й, образно кажучи, забивають «цвяхи» — наприклад, зобов’язують підприємця, який хоче встановити електрокотел, протягнути власним коштом 1,5-кілометрову лінію для котла, хоча в нього вже є достатня встановлена потужність.

«Проснулась — нема нічого...»

— Місяць тому Кабінет Міністрів ухвалив постанову №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Те, що реорганізація органів центральної виконавчої влади — на часі, ніхто не стане заперечувати. Однак наразі незрозумілою залишається кінцева її мета — чи це робиться задля економії державних коштів, чи з метою усунення неугодних, — зазначив у доповіді член ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» Геннадій ГОВОРКОВ. — Як і те, як це відобразиться на діяльності суб’єктів господарювання: буде зменшено тиск на бізнес, чи ні.

 Коментуючи саму постанову Кабміну, Г. Говорков зауважив, що якщо законопроекти, які вносять на розгляд парламенту, неодмінно супроводжують пояснювальними записками, то уряд у деталі, так би мовити, вдаватися не став. 

— Коли проаналізував цей документ, то здивувало намагання поєднати непоєднуване. Як Держслужбу в справах захисту прав споживачів можна об’єднати з Держсанепідемстанцією? А особливо — управління праці ОДА з Держгірпромнаглядом?

Це взагалі загадка, бо Держгірпромнагляд — єдина структура, яка наглядає за тим, аби на виробництвах дотримувалися безпечних умов праці, — риторично запитав він.

Г. Говорков зазначив також, що відповідно до постанови Кабміну №160 «Про утворення Державної фіскальної служби» від  21 травня в області був утворений її територіальний підрозділ — Головне управління ДФС в області. Рада ГО «Ділові люди Прикарпаття» підтримала кандидатуру ірини Столярик на посаду начальника. А тепер здійснюється відбір кандидатур на посади начальників інспекцій у районах і містах Прикарпаття. Але те, як це роблять, й викликало різко негативне ставлення серед членів ради об’єднання.

— При цьому незрозумілою є роль і місце кадрової комісії — утвореного дорадчого органу, повноваження якого не передбачені жодним законодавчим актом, — підкреслив Г. Говорков. — Голова комісії, який, до речі, був не обраний, а призначений наказом начальника Головного управління ДФС в області, та окремі її члени не мають належного фахового рівня, щоб об’єктивно оцінювати кандидатури тих фахівців, яких пропонують призначити начальниками інспекцій ДФС у містах і районах. Постає запитання: як може людина, далека від знання податкового законодавства чи практики, давати оцінку кандидатам? Згідно із законом, цю функцію має виконувати конкурсна комісія за участі представників громадськості.   

Розмірковуючи над цим, Г. Говорков, як зізнався, згадав собі «Сон» великого Кобзаря. «Бо таке враження, що, готуючи ці постанови й ухвалюючи отакі рішення, комусь дуже вже хотілося, щоб громадськість сприйняла їх, мов та стомлена матір, яка на панщині пшеницю жала, і, погодувавши сина, задрімала. Їй приснився син Іван, — і вродливий, і багатий, і вільний. «і усміхнулася небога, проснулась — нема нічого...» — написав Тарас Шевченко. А у нас — майже така ж історія», — зазначив він.

— Я є членом цієї кадрової комісії і скажу, що до її складу входять представники «Правого сектору», «Самооборони», «Європейської інтеграції». А у нас є голова ради підприємців м. Івано-Франківська Петро Строїч. Та він не входить. Його не запрошували. Є Зеновій Швець, фаховий податковий аудитор, голова громадської ради при ГУ ДФС в області. Теж не входить. Крім того, з районів нікого немає. Я один — з Коломиї, а всі інші — від обласних організацій, — наголосив в обговоренні В. Гродюк. — Я пропонував, щоб ввійшли представники від кожного району, насамперед голови рад підприємців, які могли би відстоювати інтереси бізнесу. Але складається враження, що до комісії входять суто ті, хто потрібен.

Начальник інформаційно-комунікаційного відділу ГУ ДФС в області Олександр НАЩОЧИН розповів членам ради, що кадрова комісія була створена на підставі листа Міністерства доходів і зборів України, яке рекомендувало керівникам головних управлінь в областях створити такі дорадчі органи. Він наголосив на тому, що, по-перше, члени комісії не приймають рішення щодо призначення начальників інспекцій, а лише рекомендують їх кандидатури начальникові ГУ ДФС в області, тобто висловлюються «за» або «проти» того чи іншого кандидата. А також повідомив, що під час формування комісії ГУ ДФС в області надсилало запрошення всім громадським організаціям. По-друге, на його переконання, створюючи той чи інший дорадчий орган, начальник ГУ ДФС в області була вправі і затвердити його склад наказом.

Але В. Гродюк повідомив членам ради, що мав тривалу дискусію з цього приводу з І. Столярик і що відкриттям для нього стало те, що, за її словами, значення має не висновок комісії. Вирішальне слово, так закон пише, при затвердженні кандидатур начальників інспекцій належить головам райдержадміністрацій.

Свою думку висловив і заступник голови ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» Петро СТРОЇЧ, який вже багато років очолює раду підприємців м. Івано-Франківська: «Я здивований тим, що таку кадрову комісію десь затвердили і тим, як її формували. Це просто фантастика: до її складу включили представників політичних партій, які не є підприємцями. Чи вони знають, як працює податкова служба у місті або в районі? Вони ж займаються політикою. А ті люди, які очолюють міські, районні ради підприємців, виявляється, ні до чого? Очевидно, так не можна робити».

В. Гродюк повідомив  і про те, що до ради звертаються і податківці, які скаржаться, що на них чинять тиск, чого раніше в колективі ніколи не було. 

Коментар Володимира ПОПОВИЧА, директора департаменту економіки ОДА:
— Мені боляче за службу. Бо і я колись працював у ній. Ми її збирали по крихтах, об’єднували. Перші в Україні створили при Державній податковій адміністрації громадську раду. Її очолив З. Швець. Питання, які варто було винести на обговорення, завжди визначали шляхом голосування. Сьогодні, і це вважаю найгірше, продовжується те, що ми знову намагаємося затято відстоювати якісь відомчі інтереси. Не варто цього робити, бо очевидно, що щось відбулося не так. Є громадська рада при голові ОДА. Вона мала б передусім делегувати членів до кадрової комісії. і нині виникають цілком слушні запитання: чому в ній не представлені ті люди, які розуміють бізнес, які сплачують податки, які дають роботу людям і які сьогодні фінансують наші Збройні сили, що ведуть бої у зоні АТО? Я теж читаю пресу, зокрема публікації про те, що нині відбувається «міграція» кадрів з однієї області в нашу. А що наші спеціалісти? Все, пропали? У нас є більшість порядних фахівців, які спроможні успішно впоратися зі складною роботою. Ми перші в Україні за підтримки нашої громадської організації, івано-Франківської міської ради «запустили» центр обслуговування платників податків. Тобто наші фахівці це ініціювали, робили, прагнули щось вдосконалювати і це, так би мовити, тягнули. Але передусім має бути людяність і порядність. А вже тоді все інше — відомчі накази, рекомендаційні листи і т. д.

За підсумками дискусії члени ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» ухвалили низку рішень. Зокрема — підготувати звернення до голови ОДА Олега Гончарука, в яких пропонувати керівникові області відновити роботу Енергетичної комісії та запобігти непродуманому реформуванню підрозділів центральних органів влади в області. А також — звернутися до начальника ГУ ДФС в області ірини Столярик з проханням поінформувати раду про відбір кандидатур на посади начальників інспекцій ДФС у містах і районах та взагалі взяти на контроль цей процес і повторно винести це питання на обговорення ради в грудні.

Участь у засіданні ради ГО «Ділові люди Прикарпаття» взяв і голова ради профспілок області Євген Басюк.

                                                                                                                 Газета Галичина

23 Жовтня 2014, 11:49
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47