news-image: Важку зиму маємо пережити
А. Яценюк закликав керівників областей не лише рапортувати про те, що «все включено», а й доручити підлеглим вибірково перевірити об’єкти медицини, освіти та соціальної інфраструктури, аби впевнитися, що їм, як написано у звітах, справді подали тепло.

У зиму Україна вперше з часів незалежності входить за надзвичайних умов: чотири місяці тому Російська Федерація припинила постачати нам природний газ, а нині ми не можемо власне вугілля з власних територій на Донбасі доставити на свої теплоелектростанції і ТЕЦ. Зрозуміло, що російські терористи умисно розбомбили залізниці й шахти, аби створити перешкоди і для енергетичної незалежності України, — наголосив під час селекторної наради, присвяченої початкові опалювального сезону, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. — Ситуація непроста, але зі своїми завданнями уряд за цих доволі складних обставин справляється.

Сім мільярдів — на компенсацію

Прем’єр-міністр зазначив, що уряд знайшов можливість виділити з Держбюджету 7 млрд. грн. областям для компенсації різниці у тарифах на тепло, які місцеві бюджети заборгували підприємствам комунальної теплоенергетики, а ті, своєю чергою, — НАК «Нафтогаз України» за раніше спожитий газ. Також А. Яценюк розповів, що за останні півроку вжито низку заходів, які дозволили «Енергоатому» збільшити обсяг виробництва електроенергії порівняно з відповідним періодом минулого року на 17 відсотків. Друге, що вдалося зробити урядові, — це посприяти збільшенню вироблення електричної енергії на понад 30 відсотків на станціях альтернативної енергетики. За словами прем’єр-міністра, це два серйозні кроки для забезпечення енергетичної незалежності та диверсифікації джерел постачання енергії.

Окремо уряд реалізував також і план на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

— Нині маємо можливість переробити нафту і в разі виникнення надзвичайних обставин поставити на підприємства комунальної теплоенергетики до 200 тис. тонн мазуту, — зазначив у вступному слові А. Яценюк. — Однак що стосується вугілля, то ситуація залишається складною. За нашими оцінками, до кінця року додатково треба придбати близько 4 млн. тонн. Є дефіцитні марки вугілля, яке ми закупили у Південно-Африканській Республіці. Звичайно, його ціна набагато вища за ту, яку платили б, якби отримували вугілля з Донецька і Луганська.

«Немає грошей — немає газу...»

Але є реальна небезпека того, що посеред зими чи ближче до закінчення опалювального сезону всі зусилля, яких, аби українці зимували з теплом і світлом, доклали уряд та області, можуть розбитися об риф фінансових боргів.

— На 21 жовтня загальна заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики перед НАК «Нафтогаз України» за природний газ, спожитий для виробництва тепла, становила 14,1 млрд. грн., у тому числі за газ, спожитий у 2014 році, — 4,5 млрд. грн., — доповів на селекторній нараді перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома.

— Останніми роками, на жаль, спостерігається негативна тенденція до зниження рівня розрахунків підприємств теплоенергетики. Якщо у 2012 році він становив 83 відсотки, в 2013-му — 72, то в нинішньому маємо лише 54 відсотки.

На вкрай гострих проблемах розрахунків за енергоносії і посилення фінансової дисципліни  А. Яценюк акцентував особливо. «Насамперед звертаюся до керівників облдержадміністрацій: так діла не буде! — наголосив він. — Якщо у нас іде постійна тенденція до погіршення стану розрахунків за природний газ, то розумієте: якщо немає грошей, то немає газу».

Водночас він доручив головам ОДА посилити контроль і за розрахунками облгазів, які фактично повсюди перейшли у приватну власність, з НАК «Нафтогаз України».

— Картина, яку спостерігаємо, така: люди за газ заплатили, гроші на облгази пішли, а до «Нафтогазу» не дійшли. Тому ми ввели спецрахунки для розрахунків за спожитий природний газ, — зазначив прем’єр-міністр — Всі кошти, які заплатили споживачі, повинні йти безпосередньо до НАК «Нафтогаз України» для оплати за імпортний природний газ, а не розповзатися по кишенях олігархів, які купили облгази.

Насамкінець А. Яценюк звернувся до керівників областей зобов’язати підлеглих проїхатися і вибірково перевірити об’єкти медицини, освіти і соціальної інфраструктури, аби впевнитися, що тепло до них надійшло насправді, а не лише у звітах на папері.

У коментарі для «Галичини» заступник голови облдержадміністрації Любомир СЛОБОДЯН після селекторної наради розповів:

— Область на 100 відсотків готова до опалювального сезону. Вже повним ходом запускаємо котельні. Всі котельні, всіх видів. Найбільше їх запрацювало в лікарнях. Ставимо завдання, щоб на суботу вийти на 100-відсотковий запуск котелень. Маю на увазі ті, які централізовано забезпечують теплом лікарні, дитсадки, школи і багатоповерхівки в Івано-Франківську, Калуші, Коломиї. Відповідне розпорядження підписано, все необхідне зроблено.

Любомире Ярославовичу, під час селекторної наради прем’єр-міністр А. Яценюк, а також перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома називали низку областей, які мають значні борги за спожитий газ. Івано-Франківщина у цьому переліку, так би мовити, не фігурує. Чи справді у нас нема проблем із розрахунками?

— Основний боржник — це ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», чий борг становить понад 180 млн. грн. У пропорції, бо Івано-Франківськ — порівняно невелике місто, і це, так скажу, немало. Але якщо шукати проблему, то це, як на мене, — підхід неправильний. Завдання ставиться по-іншому: як її вирішити? Дуже дивно, що місто до цього підходить з точністю до навпаки: мовляв, знайдімо крайнього. А крайній — звісно, хто — керівник. Бо він за все відповідає. На моє переконання, потрібно ставити питання не «чому?», а «що ми робимо, аби забезпечити нормальну роботу з дебіторською заборгованістю?» Врешті-решт треба навчитися правильно рахувати собівартість. і розуміти, що комунізм закінчився і потрібно працювати над посиленням режиму економії, не чекати, що хтось щось подарує або дасть до рук. Треба братися і працювати. Найпарадоксальніше те, що фахівці ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» це все знають і вміють робити. Але, очевидно, було якесь розслаблення і не було контролю. Скажемо чесно: область, образно кажучи, цього разу їх прикрила. Бо Івано-Франківськ фактично за рівнем виконання технічних заходів, яких належало вжити для 30-відсоткового скорочення обсягів споживання газу в цьому опалювальному сезоні, спрацював, по суті, найгірше в Україні. Такого ще в історії області не було. Будемо сподіватися, що вони зрозуміють, що ми допомагаємо і допомагатимемо лише доти, доки віритимемо в те, що і вони щось робитимуть.
У планах облдержадміністрації щодо скорочення споживання газу відповідно до вимоги постанови Кабінету Міністрів особливу роль відведено колективам ДТЕК Бурштинська ТЕС і Калуська ТЕЦ. Чи вдалося енергетикам впоратися із завданнями?

— Все у нас вийшло. Економія природного газу для всієї івано-Франківщини йде щоденна, як і планували. На відміну від підприємств комунальної теплоенергетики, промислові підприємства у цьому напрямі спрацювали дуже добре. Також повний порядок із забезпеченням паливом Бурштинської ТЕС — на весь сезон укладено контракти на постачання вугілля, а наявні на складах резерви вугілля і мазуту є достатніми для роботи станції впродовж півтора-двох місяців. і поставки палива йдуть кожний день. Навпаки, маємо другу проблему: залізниця не здатна за таких темпів постачати вагони під завантаження. Проте цю проблему має вся Україна, і залізничників можна зрозуміти. Але загрози зриву в нас немає ні в Бурштині, ні в Калуші.

30 Жовтня 2014, 9:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47