news-image: Чи шкідливий хліб?
Стосовно того, чи корисний хліб, кожен має різну думку, але його смак – особливо запашного чорного житнього – забути майже неможливо. «Івано-Франківський хлібокомбінат» працює чотири десятки років, любов до його продукції передається з покоління в покоління. Нині технологи підприємства дбають не лише про якість, вони чаклують над здоровим хлібом.

Жито на користь

Випікати житній чорний хліб в Україні почали ще в XI столітті, причому технологія його виготовлення з тих пір не надто змінилася. Чорний хліб випікають за допомогою спеціальної закваски, житнього борошна, води, солі. Саме закваска надає улюбленим чорним паляницям традиційний неповторний смак та аромат.

«Наш комбінат виготовляє житні заварні хліби - в основі їх виготовлення солод, та «Дарницький». Щодоби ми виготовляємо 12 тонн «Дарницького» хліба», – пишається начальник контрольно-виробничої лабораторії «Івано-Франківського хлібокомбінату» Віра Новоставська. Вона розповідає, що унікальна технологія виробництва чорного хліба дозволяє зберегти корисні речовини інгредієнтів. Продукти, з яких випікають чорний хліб, стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, покращують травлення, є профілактикою «захворювання століття» –  дисбактеріозу. Важко заперечити користь вітамінів групи В, які входять до складу чорного хліба. А ще помірне споживання житнього хліба здатне контролювати оптимальний рівень цукру в крові та може стати профілактикою захворювання на цукровий діабет. Ще одним фактором, що свідчить на користь чорного хліба, вважають кількість ферментів та мікроелементів, які входять у рецептуру його приготування. За словами технолога, в житньому хлібі міститься приблизно на 30% більше заліза, вдвічі більше калію, втричі більше магнію, ніж в аналогічній кількості випічки, приготовленої з пшеничного борошна.

Серед дієтологів існує думка, що любителі чорного хліба приблизно на третину менше хворіють на ішемічну хворобу серця. Люди, схильні до серцево-судинних захворювань, неодмінно повинні включати в раціон харчування чорний хліб. А ще він є профілактичним засобом проти онкологічного захворювання молочної залози. Жінкам необхідно з'їдати щоденно три шматочки чорного хліба, незалежно від дієти, якої вони дотримуються.

Харчовою нормою для дорослої людини є 300 грамів чорного хліба щоденно, що становить приблизно п'ять-шість скибочок. Дієтологи відзначають, що сучасні люди вживають чорний хліб приблизно на 10% менше, ніж того вимагає раціональне харчування. Щоправда, існує застереження: при захворюванні на гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку вживання чорного хліба не рекомендується. У всіх інших випадках чорний хліб – корисний продукт.

Підкова на здоров’я

Хлібобулочні вироби бувають не лише дієтичними, а й оздоровчими або ж профілактичними. «Івано-Франківський хлібокомбінат» випускає серію нових видів продукції – хлібці висівкові, булочки пластівцеві. Це дієтичні вироби з харчовими волокнами, у їхньому складі - висівки, зернові пластівці, борошно вищого ґатунку, олія, трошки цукру, дріжджі та сіль. Відомо, що вживання хліба з висівками пригнічує апетит, позитивно впливає на кишечник і його мікрофлору, викликає відчуття насичення, нормалізує травлення. Висівки, які містяться в хлібі, здатні поглинати токсини і шкідливі речовини та виводити їх природним шляхом. Вживання висівкового хліба підвищить імунітет і вміст заліза в організмі.  «Усі компоненти беремо у місцевого виробника. «Хлібці висівкові» рекомендуємо для покращення моторики кишечнику, нормалізації функції органів травлення», – пояснює Віра Новоставська.

Технолог розповідає про ще одне корисне та смачне нововведення місцевого харчового виробництва – «підківку з сорбітом». «Давніше, ще за радянських часів, ми пекли такі види продукції, як вироби з сорбітом, але потім припинили її випікання. У виробі цукор повністю заміняють на сорбіт – це продукція для людей, хворих на діабет. Нині люди звертаються до нас з пропозицією відновити таке виробництво, запитують про дієтичний хліб», – каже Віра Новоставська. Такий корисний продукт тепер матиме вигляд рогалика-підкови, посипаного насінням сезаму.

«Також ми плануємо випускати булочку «Зернятко». Замість висівок додаватимемо суміш зернових пластівців, додатково збагатимо смак насінням льону та соняшника. В основі – борошно вищого ґатунку, трохи цукру та маргарин», – розповідає технолог про ще одну корисну новинку хлібокомбінату, що вже надійшла у продаж. Віра Новоставська пояснює, що працювати над новими сортами хліба та хлібними виробами непросто, адже головну ставку місцеві технологи роблять на користь продукції. До того ж, дієтичні сорти хліба досить дорогі у розробці та виготовленні, бо корисні компоненти – недешеві.

Іванофранківці, на відміну від решти галичан, мають власні вподобання щодо добавок до хлібобулочних виробів. До прикладу, найулюбленішою харчовою добавкою прикарпатців є мак, родзинки та повидло. А от курагу та чорнослив, які львів'яни просто обожнюють, іванофранківці не дуже полюбляють. Проте здобні булочки з маком, пиріжки з картоплею та грибами б’ють усі рекорди продажу. 

З висівками, злаками, горіхами, насінням, бездріжджовий, безсольовий, вітамінізований, житній... Важко знайти продукт, більш універсальний. До складу хліба входять білки з амінокислот, які в поєднанні з тваринними білками забезпечують організм повноцінним якісним харчуванням. Хліб містить мінеральні речовини – фосфор, калій, залізо та інші елементи, які є незамінними для розвитку, росту м'язів і кісток. Хліб потрібно споживати в міру, і тоді він принесе користь для нашого здоров’я, особливо в період підвищеної потреби організму людини у вітамінах - в осінньо-зимовий час.

Ірина Тимчишин, Галицький кореспондент

04 Листопада 2014, 8:11
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47