Аби не бути голослівними за основу нашого неформального  рейтингу ми взяли  результати олімпіад та різноманітних  конкурсів, у яких брали участь вихованці того чи іншого навчального закладу. Також минулорічні результати зовнішнього незалежного оцінювання старшокласників.  

   Завершений набір першачків у спеціалізовані та загальноосвітні навчальні заклади міста. 1 вересня кожна шестирічна дитина переступить поріг школи. Вибір зроблено. Нині батьки як ніколи бояться помилитись. Подібно грамотним маркетологам вони досліджують «ринок шкіл», беруть до уваги усі плюси та мінуси. Добре розуміють, що навчання їхніх дітей у хорошій школі – інвестиція в майбутнє. Страхи дорослих при виборі навчального закладу зумовлені багатьма факторами. По-перше, тривала освітня реформа в Україні, по-друге, втрата старої звичної системи навчання. Даних про те, коли навчали краще: 30 років тому чи п’ять, немає. Ґрунтовних оцінок ефективності кожного нововведення у вітчизняній освіті також не проводили. Тому існує чимало міфів та страшилок про сучасну українську школу, і деякі з них небезпідставні.

   В Івано-Франківському міському управлінні освіти та науки впевнені, що найкращим показником для будь-якої школи є успішні учні. Балів у рейтингу навчальному закладу додає перемога його вихованців у конкурсах та олімпіадах, участь у різноманітних творчих заходах. Проте і це не останній чинник. За українським законодавством, у школах надають освітні послуги та здійснюють навчально-виховний процес, а левова частка успішності школяра все-таки залежить від батьків.

   «Рейтинги визначаються за результатами навчально-виховної роботи. Наприкінці навчального року ми підводимо підсумки і дивимось, яка школа досягла найкращих результатів на олімпіадах, у конкурсах», - розповідає начальник Івано-Франківського міського управління освіти та науки Михайло Верес.  

   Швидше, вище, сильніше!

   У всіх навчальних закладах країни проводиться  єдиний вид олімпіад, затверджений Міністерством освіти і науки України. Щоб дійти до всеукраїнського етапу предметної олімпіади треба подолати шкільний, міський та обласний рівні. За результатами виступу з 15 предметів (обов’язкові предмети - ред.) у 2008-2009 роках в місті найбільшу кількість перемог здобувають заклади новітнього типу та спеціалізовані школи. Заклади нового типу - це гімназії, ліцеї, колегіуми. «Перша п’ятірка рейтингу традиційно стала, - каже заступник начальника Івано-Франківського міського управління освіти та науки Наталя Микула. - Все-таки у закладах нового типу конкурсний відбір дає свій результат, хоча це не є основним. Найголовніше, що поставлена робота із обдарованими дітьми». В Івано-Франківську є три гімназії, дві з них ще у стадії розвитку. Також три спеціалізовані школи та природничо-математичний ліцей. Впритул до першої п’ятірки найуспішніших навчальних закладів, наближаються загальноосвітні школи.

   На  третьому обласному етапі всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін  учні шкіл міста здобули 153 перемоги. Кожна третя дитина, яка здобула перемогу на обласному рівні, є з міста Івано-Франківськ, це майже 26% від загальної кількості. А на рівні України 17 міських школярів стали переможцями.

   Формувати рейтинги шкіл у певному регіоні справа невдячна. Адже критеріїв чимало, і щоб вивчити реальний стан речей у кожному навчальному закладі, потрібен час, кошти та незалежні фахівці. Найперше батьків турбує безпека дітей у школі. Безпека здоров’ю – харчування, умови навчання та обладнання у класах праці, фізичного виховання. Після безпеки для батьків нині важлива психологічна атмосфера у навчальному закладі, педагогічний склад. Неабияку увагу звертають на функціонування позакласної роботи.

   «Щоб  визначити рейтинг школи, потрібно врахувати якнайменше 20 напрямків діяльності навчального закладу. Може бути, що в одному напрямку ця школа посідає високе місце, а в іншому низьке, - продовжує Микула. -  Наприклад, у школі навчальний процес проводиться добре, а ось високий показник дитячого травматизму. За всіма напрямками скласти рейтинг важко. Ми визначили кращих за олімпіадами. За результатами харчування провели конкурс «Шкільна їдальня». Перше місце посіла школа № 3, друге школа № 4, третє школа № 5».

   «Територіальний принцип вибору школи сьогодні не є вирішальним, як це було колись, - відмічає далі Михайло Верес. – Тільки та школа може вважатись хорошою, де є розуміння між учнями, вчителями і батьками».

   Яскравим  прикладом цього є 11-річний калушанин Іван Лучко. Хлопець кілька років поспіль є переможцем республіканських олімпіад з фізики. Він потрапив у чільну п’ятірку учнів, які представлятимуть Україну під час міжнародної олімпіади з фізики у Мексиці.

   У профільних закладах існує відбір дітей, а базовий  предмет вивчають за посиленою програмою, тобто кількість годин збільшена. «Наш навчальний заклад не є профільним на відмінну від ліцею, - зазначає Олександр Безушко, вчитель Івана Лучко. – Ми вивчаємо фізику за звичайною програмою як і інші діти. Запорукою успішності учнів є атмосфера у закладі, колектив, мотивація дітей, тим паче, обдарованих дітей стараються підтримати».

   Безушко згідний з тим, що успішність учнів у навчальних закладах найкраще вимірювати через призму конкурсів, олімпіад. Якщо дитина стала призером двох олімпіад на обласному рівні, то вона отримує невелику стипендію. Є стипендія міських голів, стипендія обласного голови та президентська. Президентську стипендію сьогодні зменшили у зв’язку із кризою. Дана стипендія мала б сягати не менше 1,5 тис. гривень, її зменшили до 1000, потім до 700 гривень.  

   На  підставі конкурсу

   Конкурсний  відбір проводиться тільки у гімназіях, ліцеях та спеціалізованих школах. В Івано-Франківську таких шкіл всього три: перша, п’ята та одинадцята школи. У всіх інших школах ніякого конкурсного відбору не повинно бути, діти поступають на загальних підставах.

   «Я не є прихильником конкурсного відбору у перші класи спеціалізованих шкіл. За сім років роботи директором в школі № 11 у нас були роки, коли на 90 місць було вдвічі більше заяв. Об’єктивно визначити рівень знань шестирічної дитини не просто, - зазначає Михайло Верес. - На жаль, сьогодні ми маємо положення про відбір дітей у перші класи спеціалізованих шкіл на конкурсній основі».

   «Пояснити півсотні батькам чому ваша дитина не пройшла дуже важко, - додає Наталя Микула. – Доцільніше, з педагогічної точки зору, робити цей конкурсний відбір після закінчення дитиною четвертого класу, тобто як у гімназії».      

   Михайло Верес не відкидає того факту, що існують розмови про те, щоб потрапити у спеціалізований навчальний заклад потрібно комусь щось доплачувати. «Якщо батьки стикаються з таким явищем, найкраще звертатись прямо до начальника управління освіти та науки, - радить чиновник. - Сьогодні освіта безкоштовна, платні послуги є, але за згодою батьків. Наприклад, батьки хочуть, щоб їх дитина вивчала додатковий предмет чи займалась хореографією. Школа має право вводити такі платні послуги. Складається кошторис і кошти потрапляють в управління освіти. Вчитель, який веде додатковий предмет, отримує заробітну плату. Будь-які інші збори коштів є незаконними. Говорять, що в садках, школах вимагають, але це на рівні розмов, ніхто конкретно, як це часто буває, нікуди не звертається».

   У місті  також працюють дві приватні школи «Перша ластівка», та греко-католицька школа. Навчання там платне. В управлінні освіти та науки кажуть, що попит на подібні навчальні заклади є.

   «Ці школи є приватними, але з іншої сторони, вони працюють за законодавством України про освіту, беруть учать у тих самих конкурсах та олімпіадах як і звичайні  школи. Вони такі самі. Звісно, наповненість класів невелика, - відмічає далі Верес. - Якщо будуть пропозиції від підприємців, які б хотіли організувати приватні школи, то міське управління освіти підтримає таку ініціативу».  

Хто в лідерах 

За  результатами виступу школярів на олімпіадах з 15 предметів у 2008-2009 роках.  

1. Українська гімназія № 1 – 156 призових місць на ІІ етапі

2. Спеціалізована школа № 5 з поглибленим вивченням німецької мови – 84

3. Спеціалізована школа № 11 з поглибленим вивченням англійської мови – 66

4. Природничо-математичний ліцей – 53

5. Спеціалізована школа № 1 з поглибленим вивченням англійської мови -- 43 
 

Зведені результати ЗНО в  місті Івано-Франківськ у 2008-2009 роках.  

  1. Українська  гімназія № 1 – 99,5
  2. Природничо-математичний ліцей – 91,63
  3. Спеціалізована школа № 5 з поглибленим вивченням німецької мови – 83,33
  4. Спеціалізована школа № 11 з поглибленим вивченням англійської мови – 83,06
  5. Загальноосвітня школа-ліцей Прикарпатського університету № 23 – 80,77

    поділяє п’яте місце Спеціалізована школа № 1 з поглибленим вивченням англійської мови – 80,22 

   Компетентно

   Освітяни  погоджуються з тим, що основними критеріями визначення рейтингів навчальних закладів є результати незалежного зовнішнього оцінювання випускників. Сьогодні результати ЗНО стануть одним з найважливіших чинників у визначенні престижу школи. Така тенденція є позитивною, адже батьки звертатимуть увагу на офіційні дані, а не на чутки.

   «Судити тільки за результатами зовнішнього  незалежного оцінювання буде величезною помилкою. Подібний рейтинг може носити неформальний характер, тому що діяльність школи це далеко не тільки знання її випускників та результати ЗНО, - висловлює свою точку зору директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості знань Богдан Томенчук. – Я б не квапився приймати рішення та судити про якість роботи тієї чи іншої школи на підставах ЗНО. Результати мають розглядатись у нерозривній сукупності з іншими критеріями. Якщо управлінські структури підуть таким шляхом у визначені рейтингів, то наступні роки у нас почнеться те, що було. Люди закриватимуть очі на списування, будуть домовлятись».

   На  думку Томенчук, Рейтинги однозначно потрібні, але якщо вони науково обґрунтовані 
 

   Актуально

   Батьки  знатимуть все  про школи

   Міське  управління освіти та науки готує довідник про всі школи та дошкільні навчальні заклади в Івано-Франківську. На думку освітян, офіційна інформація допоможе зорієнтуватись батькам у виборі навчального закладу для дітей. На сторінках видання кожен заклад зможе презентувати себе.
10 Липня 2009, 9:09
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39