news-image: Чого чекати від новобраного парламенту?
Центральна виборча комісії завершила підрахунок голосів, тож вже незабаром відбудеться перше засідання новообраного парламенту. Тож всіх небайдужих цікавить одне: чи буде ця Верховна рада працювати на користь держави.

Вже зараз йде боротьба на лідерство у коаліції, а відповідно і впливу на всі сфери життя української держави.

Чітке лідерство у виборах належить президентському «Блоку Петра Порошенка»,  відповідно і найбільша кількість депутатів у Раді буде належати до цієї партії. На другому місці йде прем’єрський «Народний фронт», а на третьому - «Самопоміч» львівського мера Андрія Садового. Ці три сили за оцінками різних експертів будуть базою для утворення парламентської коаліції. Щодо «Радикальної партії» Олега Ляшка та малочисельної «Батьківщини», то вони, швидше за все теж будуть у коаліції. В опозиції  до урядово-президентської коаліції буде «Опозиційний блок» на чолі з Нестором Шуфричем.

Експерт «Інститут політичної освіти» Олександр Солонтай переконаний, що зараз йдеться про два варіанти об’єднання нардепів - коаліція звичайна або конституційна.

«У випадку «коаліції в 300 та більше голосів» це можливо зробити тільки залучаючи депутатів від «Батьківщини», Ляшка та тих позафракційних, на чиїх руках немає крові за диктаторські закони 16 січня. А якщо не ставити мету отримати конституційну більшість, тоді достатньо БПП, НФ та «Самопоміч». І навіть без «Самопоміч» коаліція виходить, адже в фракції БПП та НФ долучаться ще ті депутати, які зараз пройшли як самовисуванці по мажоритарних округах», - вважає експерт.

Та все ж, на думку Олександра Солонтая, коаліцію сформують три політичні сили, щоб мати запас голосів.

«Навіть якщо в коаліції буде 240-250 депутатів, то голосів в залі інколи буде не вистачати - 226+, адже депутати дуже недисципліновані», - каже Солонтай.

У свою чергу, франківський політолог Василь Кедик зауважує, що це буде перша декомунізована і проєвропейськи налаштована Верховна рада.

«Це перший в Україні парламент, про який ми можемо так сказати. Чи буде він реформістським, зможемо побачити лише згодом. Щодо більшості, то на сьогодні вже є певні домовленості між представниками Блоку Петра Порошенка, «Народного Фронту» та «Самопомочі».  Нещодавно до цих домовленостей приєднались «Радикальна партія» та «Батьківщина», - зауважує Кедик.

За словами Василя Кедика, останнім вигідно приєднатися до коаліції в рамках майбутніх місцевих виборів.

«У випадку, якщо Батьківщина та Ляшко не приєднаються до більшості, то опозиція до трьох партій коаліції буде дуже різношерстою і неконсолідованою. Щодо Ляшка, то його партія буде голосувати ситуативно», - вважає політичний експерт.

ВРУ не відрізнятиметься від попередніх

Багато хто оцінює теперішніх народних обранців негативно, адже більшість з них мають нехай і неофіційну, але приналежність до олігархічних груп. Тож вважають, що це матиме великий вплив на політику держави та економіку.

Народний депутат 7 скликання від ВО «Свобода» Руслан Марцінків зауважує, що від нової Верховної ради України суспільство чекає ухвалення змін та реформ. Адже від успішного прийняття цих законів та змін до Конституції залежить її існування.

«Очевидно, що цей парламент сформовано з представників олігархічних кланів, тому слід чекати скандалів між силами, які контролює Коломойський та Фірташ. А також будуть протистояння Яценюк - Порошенко. Впевнений, що коаліцію буде сформовано, але нас чекають скандали подібні 2005 року. Бо зараз маємо передумови до олігархічних протиборств та боротьбу за сфери впливу і регіони», - каже Руслан Марцінків.

Такої ж думки притримаються і нардеп від ВО «Батьківщина» Ольга Сікора. Народна обраниця переконана, що між Петром Порошенком, Арсенієм Яценюком та Олександром Турчиновим йде відкрите протистояння та неприхована ненависть.

«Це переможці виборів, які формуватимуть коаліцію, і починати з такого відкритого протистояння є недоречним. Я взагалі не розумію, що це за блоки президентські, чому президент готує якісь угоди,  та взагалі пхається у формування коаліції. Це не президентські питання, нехай би він займався війною. У нас реально війна. У нас не сотні жертв і не двісті, а десятки тисяч уже. Тому він краще б займатися питаннями які є у віданні президента. Це втручання президентської вертикалі при парламентсько-президентській формі правління у власне парламентську вертикаль, воно добром не закінчиться», - пояснює нардеп.

Громадський активіст Сергій Меткий вважає, що ефективність Ради буде лише від фракційного об'єднання військових-нардепів.

«В даній ситуації тільки одна коаліція буде доцільна. Це коаліція усіх притомних та думаючих людей з різних точок країни. Бо надіятись на продуктивну роботу об’єднання, яке буде створено у ВР, яка би вона не була, не варто. Тому нам самим потрібно думати глобально  та діяти локально, кожен в себе на місцях», - вважає Сергій Меткий.

Час покаже

На ряду із скептиками у коалійному об’єднанні також вбачають хороший потенціал до реформування держави та країни в цілому.

За словами чинного нардепа від «Батьківщини» Дмитра Шлемка, ефективність Ради буде видно в перший же день її роботи - за першими поданими та проголосованими законопроектами.  Щоб продемонструвати всьому українському суспільству, що вона прийшла працювати ефективно і надовго.

«Та найважливішим і найважчим випробуванням буде державний бюджет- 2015 року. Він буде дуже важким соціально, надто складно буде проходити цілий ряд питань стосовно захисту громадян, макроекономічних показників, валютного курсу. Все те, що мало би практично визначати 2015 рік. Окремі політсили, навіть ті, які будуть входити в коаліцію, демонструватимуть свою високу соціальність і не будуть голосувати за такий бюджет. Тому саме він стане випробуванням на міцність об’єднання», - каже Шлемко.

А на думку голови Івано-Франківська обласної громадської організації «Патріот України» Сергія Сивачука, новоутворена коаліції у Верховній Раді навряд чи розвалиться, адже до влади прийшли проукраїнські сили. 

«Дуже приємно, що до парламенту також потрапили командири добровольчих батальйонів. Це люди загартовані революцією, загартовані війною і стоять на варті всіх тих принципів, за які боровся весь український народ», - наголошує Сергій.

Незважаючи на різноманіття думок політиків, активістів та експертів ефективність роботи новообраного парламенту покаже час. Та все можна надіятись, що справдяться тільки найпозитивніші прогнози.  

12 Листопада 2014, 9:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47