За останні два роки на Івано-Франківщині не було вироблено жодної крупинки цукру. Обидва колись потужні цукрозаводи в Бовшеві та Городенці не працюють. Тим часом ціни на цей солодкий продукт на ринку та у крамницях уже зашкалюють за 10 гривень за кілограм. Основною причиною того, що цукор за якихось півроку подорожчав майже удвічі, експерти називають саме його недостачу на українському та світовому ринках. Без відновлення цукрової промисловості неможливо ні здешевити цукор, ні втримати його ціну на нинішньому рівні.

Минулого тижня колишні працівники Городенківського цукрового заводу пікетували приміщення тутешньої райдержадміністрації. Люди вимагали від влади посприяти відновленню роботи їхнього підприємства і вберегти його від можливого руйнування. Занепокоєння цукроварів викликало те, що приміщення заготівельного пункту цукрозаводу уже викупила фірма, яка не має жодного стосунку до виробництва цукру. Вони переймаються тим, що Городенківську цукроварню може спіткати сумна доля Бовшівського заводу, який фактично припинив своє існування. Якщо завод у Городенці так само «поріжуть на брухт», то прикарпатська цукрова промисловість, яка впродовж останніх двох років поволі конає, нарешті повністю вріже дуба.

Смерть цукроварних підприємств - сучасна загальноукраїнська тенденція. Десять років тому в Україні їх було півтори сотні, а зараз - лише 70. Дійшло до того, що українські цукровари тепер не можуть забезпечити своєю продукцією навіть внутрішній споживчий ринок. І це при тому, що спадок їм залишився потужний: понад 70 відсотків цукру в радянський час вироблялося саме в Україні. Тепер же, за даними асоціації «Укрцукор», на українських підприємствах впродовж минулого року було вироблено близько 1,5 мільйона тонн цукру при внутрішньому споживанні майже 2 мільйони тонн щорічно.

Експерти передбачали дефіцит цукру і його можливе подорожчання ще на початку минулого року, коли стали відомими прогнозовані на 2009 рік обсяги виробництва цього продукту. Урядовці ж заспокоювали населення тим, що недостачу буде надолужено імпортним, тростинним цукром-сирцем, який також переробляють на наших підприємствах. Однак через несвоєчасний розподіл квот на імпорт цукру за домовленостями зі Світовою організацією торгівлі (Міністерство економіки розподілило квоти СОТ в жовтні 2009 року) торік їх було використано тільки на 15 відсотків і замість 260 тисяч тонн цукру-сирцю вітчизняні імпортери завезли до України лише 50-55 тисяч тонн. В умовах дефіциту ціни на солодкий продукт стрімко пішли вверх, і притлумити їх не допоміг навіть вересневий місячник дешевого цукру, який викинули з Держрезерву за ціною 4,50 гривні за кілограм.

Виробники цукру переконують, що причиною його теперішнього подорожчання є ріст світових цін на цукор. Мовляв, на глобальному рівні існує дефіцит цукру у розмірі 7 мільйонів тонн, спричинений неврожаєм у Індії та Бразилії, де через посуху погинули плантації цукрової тростини.

Натомість наші цукровари не помічають, що в сусідніх країнах зі схожим до українського кліматом, Європейському Союзі та Білорусі, не покладаються лише на заокеанську тростину. У ЄС, скажімо, торік спостерігалося перевиробництво цукру. Європейські виробники цими днями отримали можливість експортувати півмільйона тонн цукру понад квоти СОТ. Як повідомили в Конфедерації європейських виробників цукру (CIBE), досягнути рекордного виробництва цукрових буряків в ЄС вдалося завдяки сприятливим погоднім умовам.

Не скаржаться на відсутність цукру та погану погоду і в сусідній Білорусі, в якої за потреби наші переробники закуповують сирець. І тільки в Україні впродовж останнього десятиліття неухильно скорочуються площі посівів під цукровий буряк. Десять років тому в Україні засівали цією культурою 850 тисяч гектарів, а нинішнього року - 330 тисяч гектарів. А на Городенківщині, де тихо конає остання прикарпатська цукроварня, раніше буряком було засіяно 4,5 тисячі гектарів землі. Минулого року засіяли 200 гектарів. Цього року, кажуть, буде 35...

Як це було

Наполеонівські плани цукроварів, їх розквіт і крах на Галичині

Європейці вперше дізналися про цукор ще 336 року до нашої ери, коли Олександр Македонський привіз його з Індії. Спочатку коричневі кристалики цукру, які виготовляли із соку солодкого очерету, називали очеретяним медом. Цукровий очерет, або цукрова тростина із Східної Азії поширилася на Персію та Єгипет. Далі араби завезли її на Сицилію та в Іспанію. Під час хрестових походів 1096-1291 років цукор з тростини продавали у Венеції та у німецьких землях. До Америки цукрова тростина потрапила з Канарських островів - туди завіз її Христофор Колумб. Менше, ніж за століття Мексика, Куба та Бразилія так збільшили плантації цукрової тростини, що стали основними постачальниками цукру в світі і такими залишаються досі.

Цукрова тростина була не єдиною рослиною, з якої виробляли цукор. Солодкі кристали добували з пальм, канадського клена, цукрового проса, соку берези, пастернаку, навіть з моркви. Але ці експерименти не могли задовольнити попит, який все більше зростав. Здавалося, така ж доля судилася і винаходу німецького аптекаря і вченого Андреаса Зиґмунда Марграфа, який у 1745 році відкрив цукор у буряках і винайшов спосіб його виробництва. Через півстоліття його учень Ахард за кошти пруського короля побудував у Нижній Сілезії невеличку фабрику. Однак цукор з буряка виявився дорогим і не міг конкурувати з дешевшим, завезеним з південних країв цукром з тростини.

Справжня цукроварна революція в Європі почалася у 1806 році, коли Наполеон Бонапарт підвищив ціни на усі товари, завезені з Англії та колоній. Цукор з тростини відразу подорожчав на один таляр, тож виробляти свій продукт з буряка стало вигідно. Для того, щоб вдосконалити спосіб виробництва цукру, Наполеон встановив премію один мільйон франків. Виділив 32 тисячі гектарів землі під плантації буряка, заснував 5 цукроварських шкіл і дав дозвіл на будівництво 500 нових цукроварень. Завдяки селекції та правильному обробітку вдалося збільшити цукристість з 6% до 12-16%. До слова, такі показники агрономам не вдавалося перевищити досі. Наполеон став першим, хто вміло поєднав методи регулювання та стимулювання свого виробництва цукру.

Перша на Східній Галичині цукроварня існувала у Тлумачі з 30-х років 19-го століття, та вже у 1882 році її закрили як нерентабельну. Початок 20-го століття став періодом розквіту галицького цукроваріння. У 1913 році заснували акціонерну цукроварню у Ходорові, у 1926 - у Городенці, а в 1937 році - у Великій Березовиці на Тернопіллі. Акціонери заводів всіляко заохочували виробництво цукрових буряків. Один із таких способів - залучення коштів селян до формування статутного фонду цукроварень. Наприклад, за акцію 200 корон необхідно було сплатити тільки 20% готівкою, решту суми стягували впродовж десяти років з дивідендів акціонера або пропонували віддати буряками.

Не менш привабливими були умови для тих, хто вирощував буряки. Зокрема, насіння цукроварня давала селянам задарма, а ще надавала безвідсотковий завдаток на роботу і забезпечувала доставку буряків до пункту приймання. Також задарма видавали від 40 до 50% браги та 6% жому. Селяни через своїх «мужів довір'я» мали право контролювати вагу і правильність встановлення відсотка забруднення.

Працювати на цукроварнях вважалося престижним. Ось що зафіксувала у 1934 році воєводська інспекція праці на Городенківській цукроварні. На підприємстві було встановлено восьмигодинний робочий день з одним вихідним на тиждень. Усі постійні виробники користувалися 8-ми, а хто відпрацював більше трьох років - 15-тиденною оплачуваною відпусткою. Робітники залежно від категорії одержували від 3,10 до 5,80 золотого в день. Для працівників побудували будинки на 32 сім'ї. За проживання в них щомісячно утримували із зарплати 17 злотих, але натомість надавались такі натуральні виплати: безоплатно світло або 6 л нафти, 3 ц вугілля, 1 ц дров, 200 кг картоплі, 8 кг цукру. Тим, хто мав корову, давали безоплатно жом, січку і солому. Ті робітники, яким підійшов вік, але які не мали права на пенсію або з різних причин стали інвалідами, отримували при звільненні робітничих помешкань тримісячну зарплату в грошах та натуральних виплатах і 5% річного заробітку, помноженого на кількість відпрацьованих на цукроварні років.

Виробнича потужність Городенківського заводу в довоєнний період становила 15 тис. тонн цукрових буряків за добу. Це майже втричі більше, ніж могли переробити Городенківський та Бовшівський цукрові заводи разом ще десять років тому.

Другий на Прикарпатті цукровий завод - Бовшівський - збудували у 1945 році. На жаль, він став першим, який перестав працювати в 2003 році. Згодом така ж доля спіткала Великоберезовицький, а два роки тому і Городенківський заводи. Так закінчилась майже двохсотлітня історія цукровиробництва на Прикарпатті. Забуто багаторічний досвід селян Городенківщини, Коломийщини і Снятинщини, який ще у 1910 році газета «Діло» рекомендувала поширити на всю Галичину.

Михайло СТУЛЬКІВСЬКИЙ, начальник державної інспекції з контролю за цінами, член Національної спілки краєзнавців України

До теми

Чим шкідливий цукор і як без нього обійтися?

Чистий рафінований цукор із тростини чи буряка не містить ні протеїнів, ні мінералів чи вітамінів, а на 99% складається з вуглеводів. Потрапляючи в організм, цукор швидко перетворюється на глюкозу і без участі травлення переходить у кров. Швидка абсорбція в організмі через кровоток потребує надмірної кількості інсуліну, що може призвести до зменшення рівня цукру в організмі та зумовити гіпоглікемію, яка проявляється безсиллям, уповільненням рухів, анемією, запамороченням, нервозністю, низьким тиском, погіршенням зору, ціанозом, випаданням волосся, безпричинною депресією та ін. Зниження цукру в крові може ослабити будь-який орган, передусім мозок, і спричинити розумові та емоційні розлади. Вживання великої кількості цукру спричинює охолодження тіла, робить людину втомленою, зменшує сексуальні бажання, призводить до фригідності та імпотенції. Надмір цукру може спричинити як втрату маси тіла, так і навпаки. Вживання достатньої кількості протеїну і багато цукру - людина повніє. Нестача протеїну і багато цукру - худне, стає уразливою до респіраторних захворювань, таких як застуда, грип, туберкульоз, пневмонія. Найгірший ефект цукру полягає в тому, що він «краде» в нас життєво потрібні речовини - кальцій та інші мінерали, вичерпує запаси вітаміну В1. Це призводить до карієсу, остеопорозу, склерозу, артриту, м'язової атрофії та є однією з причин рахіту.

Замінити цукор можуть природні солодощі: мед, екстракти із ячменю, рису, зерновий, кленовий сироп, різні солодкі фрукти. Добова потреба у дисахариді, який міститься в цукрі, для людського організму становить 30-50 грамів.

12 Лютого 2010, 13:07
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47