news-image: Ринок нерухомості: підйом з переворотом
Орендувати житло в обласному центрі стало вдвічі дорожче. А купувати – вигідно, як в часи «долара по 2,50»

Франківський ринок нерухомості заворушився після довгого застою. Переселенці зі сходу, студенти-іноземці та ті, що перевелися зі східноукраїнських вишів, у пошуках житла буквально штурмують місцевих ріелторів, приносячи на ринок довгоочікуване пожвавлення. Підвищений попит на оренду помітно розкрутив ціновий маховик. Винайняти квартиру в будь-якій частині міста з серпня-вересня стало майже вдвічі дорожче, ніж раніше. В той час, як на ринку продажів, навпаки, спостерігається цінопад. Такі низькі ціни на івано-франківську «первинку», як сьогодні, пригадують ріелтори, можна було зустріти хіба що   в дрімотно-далекі часи «долара по 2,50». 

Час купувати квартири?  

Цьогорічна осінь змусила франківських ріелторів засукати рукави та взятися до діла: вперше за останні кілька років на місцевому ринку нерухомості відчулося реальне пожвавлення. Перша в цьому році хвиля народного зацікавлення квадратними метрами відбулася ще у квітні, відразу після валютного стрибка. Люди розглядали покупку житла як альтернативу банківським депозитам. Ця тенденція продовжує впливати на ринок і сьогодні, переконують галузеві експерти.

«Особливо в цьому плані активізувалися  заробітчани, від яких великою мірою залежить місцевий ринок нерухомості, – розповідає керівник відділу з продажу нерухомості будівельної компанії «Франківськміськбуд» Любомир Рекрутяк. – Останні два роки вони помітно менше вкладали гроші в квартири, можливо, тому і не відбувалося пожвавлення ринку. Але зараз люди знову повертаються до старої схеми капіталовкладень. Тим більше, вона дозволяє сплату частинами, що в наш час знову-таки дуже актуально».

Ринок житла надалі перебуває на дні, люди купують квартири мало. Але з урахуванням того, що ціна квартир впала приблизно на 25% у доларах, новобудови приваблюють покупців, адже їхня ціна формується в гривнях.

«Після стрибка долара забудовники місяць не продавали квартири, бо не знали, що буде далі, – продовжує Любомир Рекрутяк.  – Долар зріс на 80%, вартість квартир, своєю чергою, на 20-30%. Але в результаті все одно відбулося просідання цін. Зараз однокімнатну квартиру на первинному ринку можна купити навіть за 13 тисяч доларів, трикімнатну – за 30 тисяч доларів».

Тож експерт радить усім потенційним покупцям ловити момент, як ніколи раніше сприятливий для придбання житла.

«Багато забудовників готові продавати квартирні «залишки» у закінчених новобудовах за ціною навіть нижчою, ніж собівартість, – наголошує Любомир Рекрутяк. –  Щось подібне з цінами на квартири у нас було хіба що в кінці 90-х, коли масово втрачалося будівництво і долар був ще по 2,50».

Вартість житла у новобудовах, які зводитимуть зараз, буде вищою приблизно на 20%, через подорожчання будматеріалів. 

«Первинка» у фаворі

Другим, окрім «доларового блукання», чинником, що вплинув на ринок нерухомості міста, став неочікувано великий наплив приїжджих. Це і переселенці зі сходу, майже половина від загальної кількості яких перебралася на Західну Україну, і студенти звідтіля ж, що перевелися на навчання до місцевих вишів. Сприятливу для ринку нерухомості картину доповнюють студенти-іноземці, яких цього року до Івано-Франківська теж з’їхалося навдивовижу багато. Але якщо потік студентства впливає виключно на цінові тенденції ринку оренди, то переселенці, особливо сім’ї твердого середнього класу, цікавляться покупкою житла. За словами ріелторів, нині вони становлять приблизно половину від загальної кількості бажаючих «оквартиритися».

«За моїми особистими спостереженнями, це від 40 до 60%, – уточнює Любомир Ректуряк. – Багато хто робить покупку через знайомих або родичів. Є люди з Маріуполя, Донецька, які придбали квартиру відразу, як тільки переїхали до Франківська, і живуть тут уже півроку».

Це або ті сім’ї, які планували подібну покупку в своєму рідному місті, або ж ті, кому вдалося реалізувати житло на сході, а виручені кошти вкласти в нерухомість Івано-Франківська. Обмін, звичайно, нерівноцінний. Приміром, за трикімнатну квартиру в центрі Донецька, яка раніше коштувала 80 тисяч доларів, а нині 15, на місцевому ринку підшукати можна хіба що «однокімнатку». Але все ж дах над головою.

Є такі, хто укладає подібні правочини з розрахунком на те, аби навіть після ймовірного повернення на батьківщину мати нерухомість у тихому і безпечному місці, куди за необхідності можна вивезти найдорожче – дітей.

Переселенці, як правило, обирають середньостатистичну «первинку», надаючи перевагу квадратним метрам в центрі міста. Квартири на вторинному ринку, як і раніше, продаються із відвертим скрипом.

«Насамперед тому, що забудовники пропонують різні варіанти пом'якшення фінансового навантаження – від розстрочки до знижок, в той час, як для «вторинки» жодних дієвих фінансових механізмів немає», – пояснює Любомир Рекрутяк.

«Фізичні особи звикли прив’язувати ціну на нерухомість до долара, тому опускають ціни з запізненням, – погоджується з колегою засновниця агентства нерухомості «Янус» Оксана Максимчин. – Поки що і продавці, і потенційні покупці вторинного ринку зайняли позицію очікування з розрахунком на зміну в ціновій політиці сегмента. Хоча продати свою нерухомість сьогодні є дуже багато бажаючих».

Подібна картина зберігатиметься, як мінімум, до середини наступного року і то за умови, що ситуація в країні хоч трохи стабілізується, прогнозує експерт. 

Оренда підскочила вдвічі

…І це ще не межа, констатують ріелтори. Суми «круглішатимуть» паралельно зі зростанням ажіотажу на ринку.

«Попит на оренду квартир зараз такий, що у нас практично немає вільних пропозицій, – зазначає Оксана Максимчин. –  Відповідно ті квартири, які влітку коштували півтори тисячі гривень, нині коштують вже дві з половиною. Тобто майже в два рази більше».

Рівень попиту на житловий найм напряму залежатиме від ситуації на сході, вважає Оксана Максимчин.

«Чим гучніші події там відбуваються, тим більше переселенців намагаються знайти житло у нас, – каже ріелтор. – Відповідно, стабілізація може спричинити відтік, відповідно впадуть і ціни».

Тим не менше, поки що стабільний  попит спостерігається на оренду помешкань усіх цінових класів: на «економ», яким активно цікавляться студенти-переселенці; на «середняк» – для сімей зі сходу з середнім достатком, які не готові «з коліс» придбати нове житло; на бюджетні варіанти з повним «фаршем», які охоче розбирають іноземні студенти.

«Є навіть випадки, коли власники квартир розривають угоди з місцевими орендарями і заключають їх з приїжджими, бо вони готові платити більше», – стверджує Оксана Максимчин. 

Західний кур'єр

21 Листопада 2014, 8:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47