Тетяна Черкасова

Нещодавно «ГК» розмовляв про користь вживання марихуани із представником міжнародного руху за її легалізацію. Нагадаємо, прихильники коноплі вважають, що її вживання є цілком безпечним для здоров'я і навіть корисним, якщо курити правильно, та запевняють: медицина розвинених країн давно взяла на озброєння коноплю і використовує її з лікувальною метою. Чи справді конопля така безпечна і корисна, а українці просто позбавлені правдивої інформації, коментує міський нарколог Тетяна Черкасова.

- Тетяно Володимирівно, чи використовує світова медицина коноплю для лікування? Наприклад, для боротьби з раковими захворюваннями?

Так. Але у медичних цілях використовується не сама конопля. Бо конопля - це багатолітня зелена культура, трав'яниста частина якої, пилок та смолянисті виділення на стовбурі мають психоделічні властивості: здатні викликати стан ейфорії, піднесення, безпричинного сміху. Конопля вважається соціальним наркотиком, бо полегшує комунікативні здібності. Особливо, коли люди замкнуті, вони намагаються вживати такий вид наркотику.

В медицині використовується не сама рослина, а виключно насіння коноплі. Воно збагачене білками, які за своєю структурою подібні до білка крові людини, тому цей білок дуже добре засвоюється організмом людини. У ньому багато ненасичених жирних кислот, яких в природі практично більше ніде немає, і вони теж дуже добре засвоюються організмом. Саме насіння коноплі використовується з лікувальною метою, і воно є легальне.

Стосовно інформації у вашій статті про те, що з допомогою коноплі лікують рак, тут також йдеться про насіння коноплі. Оскільки марихуана у Америці є нелегальною, то влада США просто закриває очі на клуби ракових хворих, смертельно хворих, які вживають коноплю, щоб просто-напросто зняти біль. Як наркотик, вона знімає больовий синдром, але це не є легально. Те, що коноплю як рослину використовують з медичною метою в Канаді та Ізраїлі, - неправда, вона там не легалізована. Вона є легальною лише в Голландії і кількох арабських країнах.

- Прихильники коноплі зауважують, що коли курити правильно (не змішувати з тютюном, не вживати алкоголю, не курити через пластикову баклажку), то марихуана не буде шкідливою. Справжні растамани курять через скляну трубку, у якій траву пропускають через гаряче повітря, відтак вона не згоряє, але виділяються канабіноїди. Це начебто такий чистий спосіб куріння, який взагалі не шкідливий.

Немає нешкідливого способу вживання марихуани. Канабіноїди, коли потрапляють в організм, взаємодіють з так званою канабісною ендогенною системою. Коли потрапляє в організм опіат, цей наркотик взаємодіє з цим опіатним рецептором, що є в корі головного мозку, викликаючи відповідну хімічну зміну клітини. А коли потрапляє в організм канабіс, то організм формує (!) канабісні рецептори. Канабіс сам спонукає утворення ендогенної канабісної системи, її в людському організмі немає. Вона утворюється з жирових клітин. Ці канабісні рецептори можуть формуватися в корі головного мозку, у шлунково-кишковому тракті та у статевих органах.

Якщо канабісна система там створюється, вона вчинює якусь дію на ті органи. Наприклад, проводилось дослідження у Великобританії над 100 тисячами чоловіків віком від 30 до 40 років, у яких розвинулося статеве безсилля (імпотенція). Виявилося, що одним із факторів було куріння тютюну і вживання марихуани. По-друге, є інформація в Інтернеті, що можна покурити травку і можна не «залетіти», це молодь так робить. Дійсно, є така дія. Але травка не діє як контрацептив, просто кількість вироблення сперматозоїдів під впливом марихуани зменшується. Треба чоловікам над цим задуматись.

- То шкідлива не лише сама конопля, але й спосіб її вживання - куріння? Растамани вважають, що краще курити коноплю, ніж пити алкоголь.

Так. Куріння шкідливе у будь-якому вигляді, чи це тютюн, чи конопля. Будь-який дим шкідливо впливає на організм. Тютюн спричинює легеневі, серцеві захворювання, хвороби шлунково-кишкового тракту. Це саме можна сказати про будь-який вид куріння, в тому числі й коноплі. Захисники коноплі вчать правильно курити, та наша молодь так не курить. Вона завжди змішує коноплю з тютюном і курить через баклажку. І якщо люди пробують коноплю, то їм цікаво вживати й інші наркотики. З тих молодих людей, які потрапляли в наркодиспансер, не було жодного, хто би суто курив коноплю й інших наркотиків не пробував би. Зараз у нас на підтримувальній замісній терапії 91 особа, і 80% з них починали з куріння марихуани.

Куріння більш шкідливе для організму, ніж алкоголь. Встановлено, що до 2020 року на земній кулі від куріння помре 1 мільярд осіб.

- А чи впливає куріння коноплі на психіку людини?

Науково доведено, що у людей, в яких генетично закладена шизофренія, що може не проявитися протягом всього життя, марихуана спрацьовує як стартовий механізм її розвитку. Ось як звучить діагноз пацієнтів, які потрапляють у наркодиспансер після впливу марихуани: розлади психіки і поведінки внаслідок вживання канабіноїдів, синдром залежності на даний час застосування речовини. Внаслідок вживання канабіноїдів можливий шизофреноподібний, психотичний, маячний, галюцинаторний розлади.

У людей, які схильні до неврастенії, неврозів, панічних розладів, марихуана якраз посилює ці стани. Треба мати ідеальне психічне здоров'я, а таких людей зараз немає, плюс мати і генетику 100% чисту, то тоді можна пробувати такі речі вживати. Як жоден з наркотиків, марихуана запускає стартовий механізм розвитку шизофренії. Це науково доведено. От ваш співрозмовник, який захищав коноплю, втягує в цей рух людину, а звідки він знає, яка у неї генетика? Що з цією людиною може бути?

- Конопля призводить до залежності?

Залежність марихуана дає, але менше виражену фізично (ломка), більшою мірою - психічно. Якщо залежність досить чітко простежується при ін'єкційній наркоманії, вживанні ЛСД, амфітамінів, то при застосуванні коноплі вона менше виражена. Тому йде мова про те, що конопля - легкий наркотик.

Але є багато нюансів. Одному конопля не шкодить, другому шкодить відразу. Іншому - через декілька років. На кожного по-різному діє. Зараз офіційна медицина підтвердила, що конопля призводить до крововиливу в кору головного мозку. І можна одного прекрасного дня покурити марихуану і через годину дістати крововилив та параліч всього організму.

В одного може розвинутися залежність після першого-другого вживання наркотиків, а в іншого - і таких людей 10% - може взагалі не розвинутися залежності. Тут є свої нюанси. Кожен організм є індивідуальний і по-різному реагує на різні впливи. Тому не можна так казати, що от мені добре і всім буде добре, тільки вживайте марихуану правильно.

12 Лютого 2010, 15:43
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47