Ще три роки тому голова фермерського господарства «Галицька мрія» Косівського району Андрій Моравський придбав зернозбиральний комбайн. Здавалось, мав би тішитися, що набув такий потрібний для праці на землі агрегат. Але господар, навпаки, вже й не радий, що здійснив таку купівлю. Бо через це відтоді не дають йому спокою правоохоронні органи. В чому ж річ? Ми вже висвітлювали цю ситуацію в матеріалі «Галицьку мрію» затягали по судах», з яким виступив у «Галичині» за 11 липня 2009 р. керівник асоціації фермерів області Микола Миркевич. Однак нині наш автор продовжує цю тему. Оскільки сам факт звернення депутата обласної ради до «Галичини», щоб апелювати з її сторінок до громадськості краю, створює певний прецедент, ми звернулися до прокурора Івано-Франківської області Миколи Гошовського з проханням теж надати редакції точку зору обласної прокуратури на цю правову колізію. Тож друкуємо й відповідь на наше звернення з обласної прокуратури. Нагадаємо також, що згідно з чинним законодавством А. Моравський отримав від держави часткову компенсацію вартості придбаної власним коштом техніки. Саме це й не сподобалося пильним правоохоронцям...

 

Але в чому ж саме вина господаря?

В  обласній прокуратурі побачили в діях фермера порушення чинного законодавства, тому відкрили кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених  ст. 205 ч. 1 Кримінального кодексу України (ККУ) (створення суб’єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності), ст. 222 ч. 2 ККУ (надання службовою особою завідомо неправдивої інформації),  ст. 366 ч. 2 ККУ (службове підроблення, а також складання і видача  неправдивих документів). Однак в обвинувальному висновку прокуратури не вказано, якою ж незаконною діяльністю займалося фермерське господарство (ФГ) (відколи це фермерську діяльність почали кваліфікувати як незаконну?), яку неправдиву інформацію надавав голова ФГ,  які саме «неправдиві» документи підробляли, складали й видавали в «Галицькій мрії». Тож є всі підстави вважати, що ті інкримінації ррунтуються суто на домислах і припущеннях, які не можуть слугувати підставою для доведення вини особи.

Відповідно до Закону України  «Про фермерське господарство» ФГ – це форма підприємницької діяльності і згідно зі статутом господарства одним із напрямів його роботи є надання послуг фізичним і юридичним особам у вирощуванні сільськогосподарських культур, про що «Галицька мрія» й уклала відповідні договори. Так само зроблено все законно з придбанням комбайна та компенсацією господареві витрат на це, тобто без порушення чинного порядку, який існує в такому ділі. Маючи право на те відшкодування, А. Моравський подав на розгляд відповідної комісії всі документи, передбачені постановою Кабінету Міністрів України № 1102 від 25. 08. 2004 р. Вони цілковито чинні, тобто не підроблені, й аж ніяк не містять неправдивої інформації. Комісія розглянула питання й задовольнила цілком законне прохання фермера. Чого ж тоді хотіти від цієї людини?
Ще раз наголошую, що в обвинувальному висновку прокуратури проти «Галицької мрії» немає будь-якої конкретики, всі інкримінації, які там містяться, не мають під собою ні юридичних, ні реальних підстав, вони голослівні й безапеляційні. Проте попри всю безпідставність висунутих звинувачень, не знаючи навіть, який саме закон чи нормативно-правовий акт порушили в ФГ, Івано-Франківський міський суд розглянув 12 червня 2009 року справу про обвинувачення А. Моравського і виніс вирок. Однак той вердикт цієї Феміди ще дужче підкреслює всю абсурдність ситуації. Взагалі, він заслуговує на те, щоб занести його до книги рекордів Гіннесса як небачений фарс, пародію на так звану судову гілку влади. Адже судили одну людину, а вирок винесли іншій –  у всьому визнали винним не голову «Галицької мрії», проти якого й ополчилась обласна прокуратура, а Володимира Моравського, котрий виступав у справі як свідок, і саме йому призначили відповідне покарання. Принаймні так занотовано чорним по білому в копії судового вироку, який отримав на руки «засуджений». Як мовиться, і сміх і гріх.

Зрозуміло, що в той документ вкралася технічна помилка. Але вона ще раз свідчить про поверховість розгляду того питання в суді, про те, що ніхто з його службовців, покликаних стояти на сторожі закону й захищати громадян від чиновницького та іншого свавілля, не вникав у суть проблеми та звинувачень проти А. Моравського. Але мало того. Прокурор оскаржив вирок міського суду як занадто м’який. І 17 серпня того ж року колегія суддів судової палати з кримінальних справ Апеляційного суду Івано-Франківської області задовольнила його апеляцію і скасувала те рішення, а саму кримінальну справу проти фермера направила на новий судовий розгляд, започаткувавши нове коло поневірянь господаря.

Тож складається враження, що ця справа є замовною або ж що судді і прокурори попросту захищають свої спільні корпоративні інтереси. Скидається на те, що аби не розхитувати партнерські відносини з прокуратурою, суди не виправляють прокурорських помилок. Натомість прокурори закривають очі на похибки Феміди. Отака собі кругова порука, що призводить до порушень законодавства, а безневинних людей перетворює на злочинців. А. Моравський не порушував жодного закону, його господарство працювало в правовому полі, а висунуті йому звинувачення можна з таким же успіхом застосувати до будь-якого іншого ФГ, оскільки вони не мають ніяких законодавчих підстав, є надуманимиѕ
Асоціація фермерів області не може бути стороннім спостерігачем  незаконних дій як прокуратури, так і суду, котрі роками тероризують «Галицьку мрію». Ми зверталися з цього приводу до вищих правових інстанцій, до народних депутатів із проханням втрутитися в ситуацію. Але в тій порочній системі, яка панує в Україні, коли на скарги до столичних інстанцій відповідають їхні місцеві структури, тобто ті, на кого люди скаржаться, поки що справедливості домогтися не вдається. Скажімо, на звернення народного депутата України М. Шершуна до Генеральної прокуратури України про безпідставність порушення кримінальної справи проти А. Моравського відповідь дали з обласної прокуратури. і то не відповідь, а звичайнісінька відписка, яка не робить честі ні тим, хто її готував, ні Генпрокуратурі, котра відбувається такими фальшивими відповідями на депутатські звернення.

Ми повторно звернулись до Генпрокуратури, народних депутатів, прокуратури області з вимогою припинити знущання над господарем. Асоціація фермерів хотіла б почути, коли буде припинено цю вакханалію, спрямовану на дискредитацію фермерського руху. В разі ігнорування наших вимог і надалі будемо змушені звертатися до вищих судових інстанцій України та Європи. А також фермери Прикарпаття залишають за собою право вдатися до актів громадянської непокори.

Оцінку дасть суд

2 квітня 2008 р. прокуратура Івано-Франківської області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, стосовно голови фермерського господарства «Галицька мрія» Косівського району А. В. Моравського. Постанову про порушення кримінальної справи фермер оскаржив в Івано-Франківському міському суді, але той 13 травня того ж року відмовив йому в задоволенні скарги. Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив те рішення міського суду без змін, а скаргу А. Моравського – без задоволення.

2 червня 2008-го прокуратура області додатково порушила щодо А. Моравського кримінальну справу за ст.ст. 28 ч. 2, 205 ч. 1, 222 ч. 2, 366 ч. 2 КК України. А вже 27 червня кримінальну справу стосовно голови «Галицької мрії» за ст. ст. 191 ч. 5, 28 ч. 2,  205 ч. 1, 222 ч. 2, 366 ч. 2 КК України було направлено в суд для розгляду по суті.

Орган досудового слідства обвинувачує А. Моравського в створенні юридичної особи з метою прикриття незаконної діяльності; в наданні завідомо неправдивої інформації кредиторам з метою одержання субвенцій, що завдало великої матеріальної шкоди; в заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем та у внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило важкі наслідки. Нині названа кримінальна справа перебуває у провадженні Івано-Франківського міського суду.

Оскільки згідно з ч. і ст.124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюють суто суди, делегування функцій судів та привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається. Оцінку того, чи достатньо підстав для притягнення А. Моравського до кримінальної відповідальності й наскільки обррунтовані пред’явлені йому обвинувачення, дасть суд. За результатом розгляду згадуваної кримінальної справи по суті суд зробить висновок і про доведеність вини фермера у скоєнні інкримінованих йому злочинів та про правильність кримінально-правової оцінки (кваліфікації) його дій
15 Лютого 2010, 12:16
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30