news-image: Що іванофранківці думають про мобілізацію
Ні для кого не таємниця, що в Україні — війна, про це знають навіть діти. Проте надзвичайний стан не ввели і війни як такої не оголошено. А вона вже забрала чималу кількість героїв, які захищали свою Батьківщину. Військо наше ослабло і потребує допомоги, ротації, більшої кількості солдатів. Тому вимушений указ, який підписав Президент України, про 4-ту хвилю часткової мобілізації в багатьох громадян викликав різні емоції.

«Галичина» провела вуличне опитування в Івано-Франківську, щоб дізнатись, як люди ставляться до чергової мобілізації і чи вважають її потрібною, оскільки вона торкається ледь не кожної сім’ї.

Тетяна, 19 років, студентка: 
Я ще молода, в законах не розбираюсь, ними фактично не цікавлюсь. Тому не можу судити щодо законності цієї мобілізації. Завдяки ЗМІ я добре знаю, що нашим хлопцям, захисникам, потрібна заміна, оскільки вони там уже доволі довго. Їм потрібна допомога і ця мобілізація є також необхідною.

Пані Парасковія, вчителька: Що казати: війна є війна. І потрібно захищатись. Наш ворог є досить сильний, потрібно вистояти. Нашу націю довгий час намагалися знищити різні агресори, але ми завжди підводилися з колін, як підсніжники з-під снігу. Так буде і тепер.
 

Михайло, 20 років, студент: Я вважаю, що це потрібний крок у зміцненні боєздатності країни. Навіть якщо зараз знову припинять вогонь, то ця хвиля мобілізованих буде вчитись керувати новою технікою і буде хорошим резервом, «джокером», який можна застосувати в разі ще одного наступу. і якби повістка прийшла мені, я б не відмовився, а особливо якби не був студентом на державній формі навчання.
 

Юлія, 23 роки, професію відмовилася назвати: Нехай воювати ідуть ті, хто хоче, а не добровільно-примусово, за повістками.
 

Олександр, 23 роки: Мобілізація сама по собі, як один з етапів формування армії, — потрібна. Оскільки в Україні армія не те що не здатна виконувати свою функцію, вона продовжує виконувати зовсім іншу функцію — поширювати корупцію. Проблема мобілізації полягає в потребі реформування української армії загалом, враховуючи той факт, що у багатьох бажання захищати Батьківщину є, а відповідних навичок немає. Тому мобілізація — це найбільш оптимальний крок. Проте в подальшому було би доцільним створення професійної армії на контрактній основі, з відповідною зарплатою. Служба в армії має стати престижною.
 

Софія: У зв’язку із ситуацією на сході, як би це не звучало, але здається, що немає іншого виходу, ніж чергова мобілізація. Адже кожного дня ми отримуємо звістки лише про вбитих та поранених, а успіху нашої сторони годі й чекати. Тому варто робити все можливе для того, щоб зберегти нашу цілісність, а не «зливати» частину Донбасу, як Крим. Такою є ціна війни.

Василь Дмитрович Козак: 
У нашій ситуації мобілізація потрібна, оскільки є необхідність захищати державу. Проте вона повинна бути справедливою, потрібна ротація, потрібні воїни — підготовлені люди, а не молодь «зелена». Батьківщину потрібно захищати! 
 

Роман Марчак: Доволі некоректне запитання, особливо щодо людей, які нині воюють на Донбасі. Як би там не було, людині властиво виснажуватись як морально, так і фізично. З другого боку, з кожною новою хвилею мобілізації якість бійців буде все гіршою та гіршою. Та й указ уже підписаний, і тут ми не вправі роздумувати над тим — потрібно це чи ні. Коли війна почалась, то її потрібно завершити, а не викидати білий прапор у самому її розпалі. Але в перші хвилі пішли добровольці, які були морально готові до бойових дій. Зараз багато із бійців, якщо не бояться вбивати і бути вбитими, то мають скептичне ставлення до ситуації на Донбасі: типу це не відкрита війна, а конфлікт між бізнес-кланами. Я особисто належу до тієї групи, яка готова піти на передову, але не підпадає під мобілізацію. Також виникають певні конфлікти з рідними. Однак підтримую мобілізацію, але хотілось би двох речей: щоб керівництво країни оголосило чіткий план дій на Донбасі, а також, щоб у бій відправляли тих, хто пройшов психологічний тест, хто готовий до бою!

Ольга Поливич: Мобілізація потрібна, оскільки потрібно змінити тих наших хлопців, які уже довгий час там, їм потрібно допомогти. Потрібна ротація. Це все, що я можу сказати.

Р. Кучинський: На мою думку, дивлячись на нинішню ситуацію, мобілізація, звісно потрібна, проте вона повинна проходити прозоро, певною мірою десь показово. Насамперед не потрібно забувати, що мають служити усі, — від простого селянина до дитини депутата. Тобто влада повинна показати, що мобілізація є загальною, а не низинною. Наприклад, син певного депутата також іде на службу. Звісно інформація про батальйон, в якому він служитиме, не повинна бути відкритою, але це повинно бути чітко показано, що син іде, а батько відпускає. Тоді з’явиться більша довіра людей, підвищиться патріотичний дух. Це покаже, що наша країна єдина. Чітка позиція влади покаже, що ідуть служити всі, після чого люди і самі підуть за повістками без протестів. 

27 Січня 2015, 9:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47