news-image: "Пенсія" – гурт, в якому можуть співати всі, хто хоче
Івано-Франківськ уже традиційно вибухає креативом – містом гуляє "Пенсія". Це черговий проект колективної творчості від непересічного та улюбленого багатьма Яреми Стецика. Для знавців "миСтецико"терапії такий проект – не дивина. Він має непросту місію – навчити людей бути поетичними, енергійними, щирими, чесними та щасливими.

Докладніше про це – в розмові журналіста "Галицького кореспондента" з автором, натхненником та втілювачем цієї ідеї. 

 

– Яремо, ти багатий. Реалізував безліч нестандартних мистецьких проектів, як-от "Уніж-цех", хор "Як умієм, так і пієм". "Пенсія" – це віковий чи форматний задум?

 

Для себе ми визначили формулювання. "Пенсією" назвали музично-соціальний постпанк-проект. Це не віковий формат, а скоріше емоційний, але певну прив’язку до пенсії проект таки має. Бо ж ми далекоглядні, нам жити і жити, а живої емоції від музики через радіо ми не отримуємо, тому вирішили створити її самі. Присутній панк-рок – це також пенсійна музична штука, стиль давній, але не менш чуттєвий, ніж народна пісня та нові течії.

"Пенсія" – скоріше еволюційний проект, якщо брати моє покрокове ансамблювання. У попередньому музичному житті я пережив достатньо, аби зрозуміти, від чого пре, а від чого – ні. Це, грубо кажучи, попсові набори, але в цікавому аранжуванні та емоційному обрамленні.

 

– Ти говориш про попсові речі та добротне аранжування. Ви виконуєте популярні застільні пісні, композиції попередніх гуртів чи, як завжди, щось інтерпретуєте?

Зазвичай це пісні мого смаку, більшість з них я грав все своє життя. Є такі, що "вчепили" заново. Нових немає, і поки що їх не вишукую.

 

Головна особливість "Пенсії" – не проводити репетицій, а ловити свіжу емоцію від того моменту, коли відбувається музичний процес творення. Тобто концерт – це тренування, щось на кшталт відкритої емоційної репетиції.

 

– Тобто "Пенсія" грає відразу наживо, без жодної репетиції?

 

Під час постійних репетицій з’являється професіоналізм, але він з’їдає першочергову емоцію від народження звуків. Цей мінус наявний у професійних групах. Тобто там є багато плюсів, але втрати живого відчутні. А коли музика твориться одразу на людях, наживо, це неймовірний драйв!

Звичайно, деякі групи на концертах дозволяють собі імпровізувати, але завдання "Пенсії" - аби це робили не професіонали, а друзі. Тут немає заслуги творців чи тих, хто щось придумав, – є заслуга лише тих, хто в цей момент стоїть на сцені. Той, хто не лінувався, записався, прийшов, ступив на сцену, той і є лідером групи.

 

Це завжди свіжа штука. Звичайно, до нас долучатимуться ті, хто виступає у "Пенсії" вже п’ятий раз, але особливо будуть цінуватися ті, хто з нами вперше. Витягнути моменти творення нового важко, то ми робимо ставку на першородну емоцію.

 

– Якщо немає лідерів, то, певно, є ті, хто створив гурт?

Немає тих, хто створив. Наразі "Пенсію" контролюю я, бо мені це цікаво, але проект дуже віртуальний. Ми хочемо у різних містах створити філії, щоб ці мікрофілії жили окремо.

 

– То ти – монополіст?

 

Так, хочу відчути себе інтелектуальним "пенсійним" магнатом (посміхається), буду роздавати творчі субсидії. Фактично в Івано-Франківську зорганізувалося досить цікаве коло охочих штовхати цю ідею, не менше і тих, хто бажає приходити на ці концерти-семінари-тренування. В інших містах – Києві, Вінниці, Тернополі, Львові – також є спраглі організувати свою "Пенсію". Осередки ще не створені, це на рівні проекту зараз ми відточуємо свою роботу. Бо якщо ця еволюція продовжиться, передчуваю, що буде цікаво.

 

Найбільш мобільний склад "Пенсії" – я і дві дівчини: Тая з Вінниці і Ліза з Києва. Одна має барабан, інша – тубу, я граю на гітарі. Тобто ми втрьох можемо розкачати ансамбль до 20-30 людей. У них бачення цього проекту трохи інакше, бо дівчатам до пенсійного віку залишається трохи часу, і це певний мінус. А я вже конкретний "пенсіонер", бо розумію, що на репетиції гаяти час шкода, не треба відкладати, треба одразу газувати.

 

– Цей проект, напевно, буде цікавий багатьом, бо читати ноти вміють не всі, а співати, навіть не маючи особливого таланту, хочеться?

 

Ми вже опрацювали біля десяти пісень. Це, грубо кажучи, сформована програма, і ми в очікуванні старту. Настрій воєнний, але треба розуміти, що музика – потужний антидепресант. Тобто ми на низькому підриві, ніхто з нас не впевнений, яким буде завтрашній і наступний дні, але всі налаштовані на те, що якщо раптом хтось потребує розрядки, то можемо проводити перформенси у виконанні "Пенсії". Форма концертів має бути добре підготовлена та підґрунтована. Має бути кістяк людей, які хочуть співати, і ми, які вже щось вміємо. Тобто ті, що вміють, підкажуть тим, що хочуть, і тоді відбудеться імпровізований концерт.

 

Професіонали дуже сильно "кремпуються", а ті, хто нібито не вміє співати, а таких більшість, завжди кажуть: ми недостатньо випили для того, аби піти з вами. Під час малих турів ми переконалися, що люди хочуть співати, але заганяють себе в рамки. В "Пенсії" ніхто не буде читати по нотах, читатимуть тільки ті, хто захоче підіграти, для них будуть прописані акорди. Але загалом буде пісенник, за яким ти ніби співаєш на весіллі, на стадіоні, в коляді. Не ноти чи відсутність голосу тебе мають стримувати – це відмовки… Співати вміють всі, а співучість та емоційність, що є всередині кожного, мала б в якійсь формі поперти.

 

Найбільше прагну зруйнувати думку, що для того, аби вивільнити себе, мусиш щось випити. Варто просто кричати, може "криво", але з часом ти вирівняєшся.

 

– Схоже на те, що "Пенсія" – серйозна терапія?

Виходить, так. Це важлива емоція для того, хто співає, слухає, знімає. І навіть деякі кавалки доходять до того, хто вже потім дивиться це відео. Це в будь-якому випадку позитивна штука.

 

На концерті можна використовувати будь-які інструменти, головне, має бути туба, гітара і бубен. Найважливіше в цій ситуації - щоб людина не "псувала касу". Тобто "пенсійна" суть в тому, що якщо ти баран і барабаниш не туди, то просто роби це тихіше, адже ти "пенсіонер" і розумієш, що робиш. Головне правило: ти не псуєш виступ іншим і алкоголь тобі не заважає. На сцені лідером має бути "чистяк", той, хто хоче наживо і без допінгу пориканити і повирячувати очі.

 

– До речі, ваші вирячені очі - це така фішка чи просто чергова емоція?

Це не навмисно, в будь-якому гурті, де я виступав, важливою була щирість. У кожному проекті я пояснюю, що ти не можеш співати для себе, ти просто "валиш" в космос і тоді виходить дуже емоційна фізіономія, і ті, хто дивиться, починають в це вірити. Професійний артистизм у нас закладається від щирості, тобто бути собою – це притаманно. Людина постійно стримується, аби раптом не вилізла крива посмішка. Для цього в нас є пісні, де присутнє кривляння ротом, надмірне рикання голосом. Ти два-три рази рикнув, і тобі однаково, байдуже, що очі, як тарілки, – і це шлях до щирості.

Емоція – це коли треба накричатися чи вивільнитися, тоді вона буде в кайф і навіть в гармонії.

Розмовляла Ірина ТИМЧИШИН

25 Лютого 2015, 8:56
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47