news-image: Навколо "Екватора" градус не спадає
Приватне підприємство "Екватор-ІФ", що уславилося фіктивними схемами узаконення автономного опалення в квартирах іванофранківців, відзначилося ще й на ринку житла. 

А вже продані квадратні метри тим часом продають по другому колу…

Справа Віталія Олексина

Про "аферу 2014 року" в Івано-Франківську говорили чи не на кожному кроці. Скандал довкола приватної фірми "Екватор-ІФ" розгорівся наприкінці жовтня минулого року. "Гаряче" підприємство не один рік надавало містянам послуги зі встановлення автономного опалення, також його керівник Віталій Олексин проводив операції з нерухомістю – як наслідок, обдуреними залишилися сотні людей.

На сесії Івано-Франківської міськради 19 лютого ошукані "Екватором" мешканці вкотре просили про допомогу. Обмануті люди, у яких аферисти виманили значні кошти за узаконення автономного опалення і не зробили цього, ще й заборгували ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" за централізоване теплопостачання. Відтак потерпілі звернулися до депутатів з проханням надати їм дозвіл на відключення від центрального теплопостачання та списати нараховані борги.

Депутати тривалий час обговорювали це питання, бо своїми протизаконними діями ПП "Екватор-ІФ" завдав значних збитків не лише іванофранківцям, але й комунальному підприємству. Наразі прокуратура міста проводить розслідування цієї справи, а керівника ПП "Екватор-ІФ" Віталія Олексина оголошено в розшук. Врешті міські обранці стали на бік постраждалих мешканців, надавши їм дозвіл на відключення від централізованого опалення та звільнивши від сплати заборгованості перед "Теплокомуненерго".

Фіктивне житло

Якщо тих, хто погорів на індивідуальному опаленні, порятували, то власники квартир в одній із новобудов на вул. Довженка, навпроти будинку 9 б (проектна адреса), фактично потрапили в глухий кут. Повіривши договору про спільну інвестиційну діяльність ТОВ "Перко" та "Екватор-ІФ", вони придбали помешкання і залишилися ні з чим. 

Поки за одіозним директором "Екватор-ІФ" полюють правоохоронці, в ошуканих квартировласників не менше запитань виникає до його партнера – керівника ТОВ "Перко" Миколи Перев’язка. Останній активно відхрещується від справ з "Екватором", але продавати по колу житло в новобудові не припинив. Незважаючи на те, що міліція відкрила кримінальне провадження за ознаками шахрайства в його діях.

Серед ошуканих – мешканці Івано-Франківська, Рогатина та Коломиї, Тисменицького, Долинського і Рогатинського районів. Більшість з них житло придбали у проміжку від лютого до травня минулого року. А в жовтні, щойно Олексин втік з країни, Перев’язко їхні права на квартири заперечив.

"Я купила квартиру по вул. Довженка через бюро нерухомості "Авторитет" за допомогою ріелтора Сосновської та через виконроба Козака, який працював і з Сосновською, і з Олексиним. І вони мені гарантували, що з квартирою буде все гаразд. Коли купувала квартиру, підписувала договір купівлі-продажу майнових прав. Тоді мені показували цілу папку документів і при мені телефонували до Перев’язка, запитували дозволу на продаж цієї квартири. Коли каша зі зникненням Олексина заварилася, квартиру вдруге виставили на продаж", – розповідає Лариса Лужна.

Жінка запевняє, що їй показували договір про спільну інвестиційну діяльність ТОВ "Перко" та "Екватор-ІФ". Згідно з документом, забудовник за проведення будівельних робіт дозволив Олексину продати кілька квартир, перелік яких був у договорі. Нині документ випарувався, його існування заперечують, але факт продажу квартири визнає ріелтор. За її словами, відколи люди, обмануті квартирним аферистом, почали через ЗМІ озвучувати свої проблеми, забудовник на очні ставки в міліцію не з’являється, одразу лягає в лікарню і уникає будь-якого спілкування. Жінка двічі бачила Перев’язка біля новобудови, але він втікав.

Адвокат порадив людям займати квартири, адже договір купівлі-продажу чинний, чеки про сплату грошей у них збереглися. Натомість Перев’язко, аби перешкодити цьому, найняв приватну охорону. "Він звернувся до послуг охоронної фірми, крім того, встановив відеокамери, і ми практично не маємо доступу ні до будинку, ні до квартири", – нарікає Лужна.

Наразі у справі квартирного шахрайства 14 постраждалих. Але добиваються правди лише восьмеро ошуканих – решта відмовились. Люди не вірять у справедливість та вже поїхали за кордон заробляти на інше житло.

Вимітайтеся, вас обманули!

"Вперше спілкувалась із Перев’язком, коли Олексин ще був в Івано-Франківську. Забудовник запевняв, що все добре. Зустрів мене на будові і сказав показати договір купівлі-продажу. Ми привезли копію документа, він попросив передзвонити ввечері. Вже тоді сказав, що все гаразд. Це було 23 вересня, а 9 жовтня до мене прийшли з УБОЗу і повідомили, що нас обшахрували", – скаржиться ще одна ошукана власниця довгоочікуваних квадратних метрів Ірина Ровенко.

Її історія майже ідентична з попередньою. Жінка розповідає, що документи на квартиру обіцяли дати у травні минулого року. Упродовж літа її батько в квартирі зробив опалення, провів світло, на підлозі стяжку зробив, в замку поміняв серцевину, але житло у власність вони не отримали.

Тоді відтермінування здачі будинку в експлуатацію в людей не викликало особливого хвилювання. А востаннє подивитися на власну квартиру жінка прийшла у супроводі ріелтора. Аби пересвідчитись, що житло дійсно виставили на продаж, вона зробила вигляд, що шукає новобудову в тому районі, і за допомогою звернулася до агентства нерухомості "Аксіома".

Її привели у власну квартиру! Щоправда, всередину ріелтор жінку не впустила, сказавши, що житло перепродують власники і воно зачинене. Натомість показала таку ж квартиру, але на поверх нижче.

Жінки підозрюють, що ошуканих є значно більше. Мовляв, слідчий їм натякнув, що будинок із примарними квартирами на Довженка не один, схожа ситуація у ще одній новобудові. 

"Інвестиційного договору про співпрацю між "Екватор" та "Перко" в слідчих немає, бо коли зник Олексин, його фірму розбомбили і всі документи викрали", – каже Ірина.

Наразі "екваторні" гріхи з переведенням на індивідуальне опалення у міській раді Івано-Франківська відпустили, а от звинувачення у квартирних аферах – на часі. Куди зник інвестиційний договір між утікачем Віталієм Олексиним і забудовником Миколою Перев’язком? Питання залишається відкритим, а люди перебувають у підвішеному стані та просять слідчих уважніше вивчати кримінальну справу.

Галицький кореспондент

04 Березня 2015, 10:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47