news-image: Аферистка з Ощадбанку
На Тлумаччині викрили мільйонну аферу. Банківська працівниця впродовж років брала в людей «на зберігання» гроші, але у фінустанову вони не потрапляли. Крапкою у багаторічному шахрайстві стало те, що з рахунку правоохоронця, який загинув у Іловайському котлі, зникло понад 300 тис. гривень. Цих гарантованих державою коштів недорахувалася мати героя.

Гроші з гробу

«У нас є звичай гроші в труну кидати. Коли сина ховала, після сорока днів майже 45 тис. гривень залишилось. Я хотіла їх в банк покласти. Щойно про це сказала – Наталка була в моїй хаті. Я кажу: «Це гроші з труни. Мені треба на пам’ятник та за сином роковини зробити». Вона на 45 тис. гривень, 100 доларів та 230 євро під 3% мені розписку написала», – розповідає Мирослава Погорєлова.

30 серпня минулого року жінка втратила 22-річного сина. Михайло Погорєлов загинув, коли у складі батальйону особливого призначення «Івано-Франківськ» виходив гуманітарним коридором з Іловайського котла, пише Галицький кореспондент.

Наприкінці грудня на рахунок у місцеве відділення Ощадбанку в смт. Обертині прийшла державна грошова допомога. Перших два транші – 145 та 108 тис. грн. – жінка зняла, аби купити однокімнатну квартиру в Тлумачі. Ще 145 тис. грн. перевела на рахунок дочки.

«Одного разу на мій телефон прийшла есемеска, що на рахунку 100 тис. грн. з’явилося. Йдучи на роботу, зайшла у відділення, там була інша працівниця, жодних грошей на рахунку вона не побачила. Прийшла Наталка (працювала контролером-касиром - авт.) та пояснила, що без дозволу гроші з синового рахунку на депозит поставила. Я хотіла зняти решту, прийшла та прошу: «Наталю, замовляй потроху гроші». Кожного разу питала, а вона відповідала, що велику суму не можна знімати, просила до квітня почекати», – розповідає мама загиблого правоохоронця.

Щойно жінка зрозуміла, що гроші не зможе отримати в Обертині, звернулася за допомогою до керівника Тлумацького районного відділення Ощадбанку. «У Тлумачі мені показали рахунок, а там – нулі! Зникли 347 тис. гривень! Це синові гроші та моя пенсія», – згадує Мирослава. Вона донині не може повірити в те, що жінка, з якою вони в одному приміщенні працювали десять років, могла спокуситися на гроші її загиблого сина.

Заяву про зникнення з рахунку грошей Погорєлова написала не одразу, бо працівниця банку їй зателефонувала й обіцяла все віддати. Час спливав, але з обіцяної суми шахрайка повернула тільки 12 тис. доларів.

Якби Мирослава Погорєлова не виявила голі рахунки, про шахрайські дії банківської працівниці ніхто й досі б не знав.

 

Назад в СРСР

«Донька купувала хату. Я думаю: візьму ці гроші. Прийшла, а вона каже: “Цьоцю, у вас файні гроші, не знімайте”. Договір не дала. Я прийду, а вона лише запише, скільки грошей “накапало”. Востаннє в неї була минулого року. Я все думаю, чого вона нову книжку не заведе, бо в тій ніде писати, а то й грошей моїх немає», – розказує обертинська пенсіонерка Марія Франюк.

У руках вона тримає тоненький папірець. Показує банківську карточку Ощадбанку СРСР російською мовою з підписом, але без жодної печатки. Ще у 2008 р. Марія Франюк на зберігання віддала 22 тис. 957 грн. 75 коп. Щороку в графі «дохід» дописана якась сума. Останній запис у радянській ощадкнижці датований 1 грудня 2014 р., згідно з ним, пенсіонерка має 59 тис. 302 грн.

13 березня, почувши по селі поголос, що з банківських рахунків почали зникати людські гроші, вона також звернулася у банк за роз’ясненням. Там якраз проводили ревізію і повідомили, що на рахунку грошей немає, готівку зняли ще у 2009 році.

80-річний Йосип Городчук гроші на збереження дав ще у 2005 році. Йому навіть спеціальної книжки не перепало. Працівниця місцевого банківського відділення Наталія Г. завела звичайний зошит: з одного боку записала рахунок гривневий, з іншого – доларовий. За цей час чоловік забрав 15 тис. гривень та 4 тис. доларів. У фінустанові залишилось 5 тис. гривень та 2,5 тисячі доларів. Але цих коштів спеціальна комісія на рахунках не виявила.

До скарг потерпілих долучається ще одна пенсіонерка – Марія Мельник. Жінка без коштура ходити не може. Один її син – інвалід дитинства, другий – на роботі око втратив, більше часу проводить в лікарні, аніж вдома. Третій син на заробітках за кордоном, а мати його дітей доглядає. Для них він передав 4 тис. євро, а жінка пожаліла шахрайку і гроші їй під розписку дала.

«Вона до мене додому прийшла, впала на коліна і стала просити: «Дайте мені гроші, я поверну, коли скажете» – і я дала. Листопад-грудень-січень-лютий ходжу до неї та й прошу: «Наталко, віддай, мені треба за науку внукові платити. І вчора знову була…», – бідкається Марія Мельник.

За її словами, Наталія Г. ходила до людей і просила гроші, обіцяючи високі відсотки. А люди вірили, бо своя. Та виявилось, що банківська працівниця не лише обманювала людей обіцянками про захмарні відсотки з депозитів, вона ще й офіційними банківськими рахунками вертіла, як хотіла.

Вже два тижні до місцевого відділення Ощадбанку люди ходять, як по святу воду. Поки ми говорили з одними постраждалими, підбігла ще одна жінка просто в хатніх тапочках. Їй треба за мамою роковини справляти, а кошти з рахунку випарувалися. Дізнавшись, що грошей немає, жінка розплакалася та пішла додому.

 

Болить серце за грошима

Окрім відділення Ощадбанку, інших фінансових структур у селищі немає. Тому свої заощадження люди традиційно несли до надійного державного банку. Наталія Г. в місцевому відділенні працювала понад 30 років. І до цих пір жодних нарікань чи підозр не викликала, більшість місцевих і досі не вірить у те, що сталося.

З’ясувалося, що впродовж років жінка крутила грошовими рахунками, як тільки бажала. Борги наростали, як снігова лавина, і жінка пішла позичати гроші по хатах, пропонуючи високі відсотки.

17 березня в Обертині відбулися збори ошуканих вкладників, на яких були присутні також прокурор Тлумацького району, керівник районного відділення Ощадбанку, працівники внутрішньої безпеки банку. На збори прийшло понад 70 вкладників, в залі не вистачало місця, дехто стояв у проході. І це лише обдурені обертинці! Та, як з’ясувалося, справу із вправною шахрайкою мали і мешканці навколишніх сіл. Більшість ошуканих – пенсіонери. У найгіршій ситуації опинились «вкладники», які давали Наталії Г. гроші під проценти, але не офіційно, а під розписку.

Щойно в Обертині розгорівся фінансовий скандал, люди запідозрили, що працівниця банку втекла з грошима. Але згодом жінка повернулася, пояснивши, що мала проблеми з серцем і лікувалася у Чернівецькому кардіодиспансері.

Офіційна обіцянка

Тим часом у місцевому відділенні Ощадбанку проводять ревізію, а за розслідування шахрайства взялася прокуратура.

«Обласним управлінням і Тлумацьким районним відділенням проводяться всі заходи для того, щоб з’ясувати кількість вкладників, які потерпіли внаслідок шахрайських дій одного з працівників Обертинського відділення. Ми зустрілися з громадянами з тим, щоб запевнити їх, що суми, які були незаконно привласнені, їм повернуть і ніхто з клієнтів не постраждає. Також ми передали правоохоронним органам відповідні документи. У даний час триває ревізія», – повідомив керівник Івано-Франківського облуправління Ощадбанку Василь Кричук.

За його словами, робиться все для того, щоб повернути людям кошти. Аби в майбутньому вберегти клієнтів від шахраїв, працівники банку розробили спеціальну пам’ятку. У ній йдеться про те, щоб вкладники передавали кошти в офіційному закладі, офіційному працівникові та укладали спеціальний договір.

«Ми виявили, що люди віддавали гроші під чесне слово, а не через офіційний вклад. Жінка обіцяла розмістити заощадження під високі відсотки, хоча такі дії стосунку до банку не мають. Сьогодні вивчаємо, які операції проводилися через банк та чи є підтверджувальні документи. А до тих, хто хотів заробити й обходив банк, ми справи не маємо – це вивчатиме слідство», – пояснив Кричук.

Керівник облуправління Ощадбанку заспокоює людей: шахрайка не втекла, вона дає свідчення. З жінкою працює служба безпеки банку, начальник ревізійної служби облуправління, і щодо кожного факту і вкладника вона дає пояснення.

Справу розслідує прокуратура. В офіційному повідомленні прокуратури йдеться про те, що посадовці банку привласнили понад 700 тис. грн., а махінації розпочалися ще у 2010 році. В ході досудового розслідування встановлено, що посадовці банку, підробивши підписи вкладників, зняли кошти з 25-ти поточних та депозитних банківських рахунків. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.4 ст.191 ККУ (привласнення майна у великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем).

Без надії – сподіваються

Ошукані обертинці з суми 700 тис. грн. лише сміються, кажуть, деякі вкладники по 200-500 тисяч втратили, а скаржників – не менше сотні… За їхніми приблизними підрахунками, жінка пограбувала людей на загальну суму від 300 до 500 тис. доларів, але це лише здогади. 

Багато мешканців Обертина працюють у Франції. Вони передавали батькам валюту, а коли старенькі помирали, про гроші на рахунках ніхто й не здогадувався. Подейкують, що Наталія Г. навіть паспорти у людей забирала, їх начебто знайшли у неї під час обшуку.

Розповідають і про такі випадки. Померли батьки, опікуни гроші дітей не знімали, а з часом накопичення випарувалося. Родина обертинців збирала кошти на навчання дітей, тепер рахунки спустошені. Ще одна жінка три роки не знімала декретні, берегла, а коли звірила квитанції про отримані гроші з виплатами із райсоцзабезу, недорахувалася понад 50 тис. гривень.

Щоранку більше двох десятків людей збирається під відділенням Ощадбанку в Обертині. Дехто ж вважає більш дієвим йти вимагати власні гроші до помешкання шахрайки. Щоправда, більшість місцевих заяви у міліцію чи прокуратуру досі не подали. Екс-працівниця банку телефонує їм та обіцяє повернути кошти: одним – до кінця квітня, іншим – до завершення року. До того ж, двоє з тих, хто таки наважився скаржитися у відповідні служби, заявили, що їм телефонували з погрозами.

Більшість людей побоюються, що цю справу спустять на гальмах, вивчати численні розписки та робити експертизи щодо підроблення документів не будуть. Ошукані стверджують, що написали скарги в райвідділ міліції, але гарантій того, що їхні заяви зареєстрували, у них немає.

В селищі переконані, що таку мільйонну аферу жінка не могла провернути самотужки і слід шукати спільників. Надії на повернення своїх грошей у людей мало…

30 Березня 2015, 10:37
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47