news-image: У Новій Гуті на Франківщині громадою піднімаються на порятунок унікального джерела
— У селі Новій Гуті на Тисмениччині занепадає цілюще джерело — треба рятувати, допоможіть! — одного дня несподівано зателефонував мені схвильований професор Ярослав Мельник. І згодом ми вирушили у це невеличке село, що сховалося від людського ока в зелених пригоршнях Чорного лісу.

Нова Гута — за півтора десятка кілометрів від Івано-Франківська й адміністративно (як і село Ценжів) підпорядкована Майданській сільській раді — це 50 з лишком раздівств, без сільради і школи, з клубом, магазинчиком і ФАПом, з церковцею Святого великомученика Дмитрія, яку перебудовують з богослужбової каплиці, з пишними дачними котеджами і засміченими узбіччями та облупаними стінами свинарника, з військовою дорогою-бетонкою й залишками польського костелу тощо. Ріка Луквиця ділить Нову Гуту на три сільські керунки — Гору, Буковату і Суху Ліщину.


... Ми — у Сухій Ліщині біля цілющого джерела, якому і справді мало що бракує, аби остаточно занепасти без людської допомоги: поверхневі води вже майже злизали і доруйновують беріжок під свого часу дбайливо облаштованими бетонними східцями, а залишки поручнів водяні потоки порозкидували уздовж русла. Навколо — ліс із «замінованими» стежками та іншими слідами людського недбальства і безкультур’я. Таке враження, що перетворення місця з цілющим джерелом на лісове урвище для сміття — лише справа часу, пише Галичина. Звичайно, шанс врятувати давнє джерело ще є, але за умов: по-перше, якщо керівництво сільради і депутатський корпус займуть таку ж активну позицію, як нещодавно організована ініціативна група; по-друге, якщо жителі з діда-прадіда у Новій Гуті ще вважають себе раздами, а прийшлі люди захочуть раздами стати.

Ярослав МЕЛЬНИК, професор:

— Я родом із сусіднього села Ценжева, тож добре знаю, що це джерело у Новій Гуті дуже давнє і цілюще, відоме з часів Австро-Угорщини і Польщі. Знаю, що не лише пересічні люди з івано-Франківська чи навколишніх сіл приїжджали і досі приїжджають у Нову Гуту за цілющою водицею, а й навіть обласне аптекоуправління свого часу використовувало для своїх потреб воду саме з цього джерела. Вода — лікувальна, а її хімічний склад — унікальний для цього регіону завдяки великому вмісту іонів срібла. Кажуть, що в радіусі 50 кілометрів кращої води не знайти. Якось одна жінка розповідала, як за короткий час цілющою водою із цього джерела загоїла великі опікові рани. Навіть свого часу хотіли створити на цьому місці водозабір, щоб відтак розливати воду споживачам. Але від перспективних намірів залишилися хіба що почорнілі і порослі мохом купи будматеріалів. Сьогодні джерело у небезпеці, тому що вже не перший рік його розмивають стічні поверхневі води, руйнують рельєф і замулюють русло. Рятувати ще не пізно, але треба невідкладно провести бодай елементарні роботи. Спостерігати і нічого не чинити — це свого роду моральне варварство.

Ольга Кучера живе у селі Новій Гуті 45 років і стверджує, що сільські «дачники» робили свого часу лабораторні аналізи води з джерела, які показали: вода — чудова. Жінка звернула нам увагу і наголосила, що про джерельну воду в Новій Гуті не слід казати, що вона «добра» чи «смачна», а виключно — «ладна». Кілька років тому депутат Майданської сільради від села Нова Гута Нестор Кучера та інші селяни вже впорядковували місце з джерельною водою — навіть сходи бетонні зробили з поручнями, але щось зруйнувала повінь 2008 року, а щось поверхневі води ще нині доруйновують. Русло джерела таке, що любить «блукати». Місцеві селяни кажуть, що все залежить від дороги над руслом, яку треба правильно перебудувати, а поверхневі води щонайшвидше відвести в інший бік. Але люди переконані, що своїми силами — без допомоги сільської ради чи меценатів — вони не зарадять джерелу: і раздів у селі мало, і будівництво церковки потребує видатків, та й облаштування території навколо джерела, можливо, і будівництво невеличкої каплички, потягне відчутні витрати.

Небайдужість депутатів Майданської сільської ради щодо впорядкування джерела в Новій Гуті можна однозначно лише схвалити і підтримати. «Джерелові приблизно півтора століття, і у всі часи воно було впорядковане. Ми стукаємо, — каже сільський депутат Олександра Мельник, — і надіємось, що нас почують і керівництво Майданської сільської ради, і жителі Нової Гути та й інші споживачі джерельної води у селі, які щосуботи і щонеділі масово приїжджають сюди набрати цілющої води. Я це місце назвала б «Джерелом живої водиѕ»
Нестор КУЧЕРА, депутат Майданської сільської ради, житель Нової Гути:
— На території села є зо п’ять джерел, але цілюща вода у Сухій Ліщині — найближче. Свого часу я що міг, то зробив, — і бетонні східці до джерела, і поручні тощо. Але помочі від сільради не було і нема. На все про все потрібно десь десять тисяч гривень, щоб облаштувати джерело. Головне — почати, то, може, й інші односельці долучаться. Є в Новій Гуті і небідні власники дачних садиб. Важко, звичайно, розраховувати на значну фінансову підтримку, адже село маленьке і будує церковку.

...А нещодавно — у Всесвітній день води — для спасіння джерела у Новій Гуті навіть зорганізувалася ініціативна група на чолі з Леонідом Єдгаровим, до якої ввійшли не лише депутати Майданської сільської ради і небайдужі представники обласного центру, які добре обізнані з цілющими властивостями джерельної води, а й місцевий священик о. іван Борин, який благословив добрий громадський почин і першочергові заходи з порятунку джерела. Як наслідок — днями вперше питання про впорядкування джерела у Новій Гуті завдяки старанню представників ініціативної групи на чолі з Леонідом Єдгаровим депутати розглянули на сесії Майданської сільради і вирішили підтримати звернення ініціативної групи та надати посильну допомогу. Ця сесія була завершальним «акордом» голови Майданської сільської ради Тараса Вірстюка, заяву якого про звільнення з посади у зв’язку зі змінами до пенсійного законодавства України того дня підтримали депутати сільради. Але під час сесійного засідання вже екс-голова озвучив свою позицію:
— ідею ініціативної групи про необхідність впорядкування джерела у селі я однозначно підтримую. Я неодноразово бував у таких духовних відпустових місцях, як у нашому районі Криниця Святого Духа, — в урочищі «Вишновець» біля села Єзуполя та інших. і хотів би, щоб і місце з унікальною джерельною водою у Новій Гуті стало для людей передусім духовним.

Те, про що мріяв депутат Майданської сільради Нестор Кучера, який живе у Новій Гуті неподалік джерела і відповідає за збір благодійних пожертв для його порятування, вже сталося: деякі небайдужі люди почали надавати посильну фінансову допомогу для спасіння «ладного» джерела.

06 Квітня 2015, 12:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47