news-image: Прикарпатські села довели до крайності
Чи можна уявити собі повноцінне село без сільської ради, клубу, школи і ФАПу? Звісно, ні. А що робити, коли не у всіх селах доцільно підтримувати всю цю інфраструктуру? У владних кабінетах шукають, та поки що не знаходять оптимальних відповідей на ці болючі питання. А тим часом села ризикують втратити якщо не всі, то бодай частину найелементарніших благ цивілізації.

Культура в бур’янах

Село Дитятин Галицького району – останнє село Прикарпаття, довкола нього вже землі Тернопільщини. До смт. Більшівці і районного центру неблизько. Не видно тут і сусідніх сіл – довкола лише безмежні поля та ліси, пише Галицький Кореспондент.

У центрі Дитятина – автобусна зупинка. Біля неї невеличкий ставочок, створений спеціально для протипожежних цілей, в якому місцеві хлопчаки ловлять рибу. Місцина ця не зовсім приваблива.

Неподалік ставка – Народний дім. Тут функціонують етнографічний музей, бібліотека та кілька гуртків. Сьогодні в селі 420 мешканців, серед яких 82 дитини. Народний дім – єдине місце, де можна провести дозвілля. Принаймні колись заклади культури створювалися саме для цього. Сьогодні ж вони заростають бур’янами. Мабуть, якщо нічого не міняти, то скоро молодь до культурного закладу не зайде вже ніколи…

На подвір’ї Народного дому бовваніє якийсь пам’ятник, що більше нагадує звичайний стовп – без будь-яких написів та позначок, що воно таке й для чого. У холі закладу стоїть тенісний стіл, за яким інколи місцеві грають в теніс. В залі, де мали б відбуватися різноманітні урочистості та заходи, – видовище не з найкращих. Одна частина підлоги залита бетоном, інша – «красується» знищеними дошками. Стіни обдерті, видно, що ремонту давно не було. Піднімаючись на сцену, наражаєшся на небезпеку полетіти вниз… А тут ще недавно аматорські колективи виступали.

Є в цій «красивій» залі і балкон, але він давно в аварійному стані, і вхід до нього зачинений. Про крісла для глядачів та всю мистецьку атрибутику годі й говорити. Все тут давно вийшло з ладу.

Ремонтувати чи руйнувати?

На другому поверсі розташовані бібліотека та етнографічний музей. У ньому багато експонатів, що мають по 100-150 років: ікони, вишиті рушники, побутові речі. Не кожне село може похвалитися такою експозицією. Бібліотека, як для такого невеличкого села, тут дуже велика: просторе приміщення з читальною залою та з чималим книжковим фондом. Книги в бібліотеку надходять щоквартально. На брак читачів бібліотекар Любов Білас не скаржиться. Крім видачі книжок, вона також проводить з дітьми виховні заходи та конкурси.

Надворі плюсова температура, а в бібліотеці, як і в Народному домі загалом, всидіти неможливо – настільки холодно. Ще б пак, обігріти такий великий заклад непросто. До слова, село газифіковане ще у 2005 році, проте на заклад культури, певно, не вистачило коштів. У Народному домі є стара котельня, але вона давно не працює і захаращена всіляким непотребом та сміттям.

Коли дивишся на це все, виникає закономірне запитання: треба ремонтувати Народний дім чи ні? А, може, Дитятину він зовсім не потрібний? Але навіть тій дещиці сільської молоді у вільний від навчання чи роботи час потрібно десь проводити дозвілля. А ще сюди приходять мешканці сусідніх сіл Хохонева та Набережної, яким про власний клуб годі й мріяти. Крім того, до Народного дому частенько навідуються й старші люди – хто в бібліотеку, хто пограти в теніс чи шахи, а хто просто поспілкуватися. Але можна тільки уявити собі, як їм відпочивати й розважатися в приміщенні, де несподівано може впасти стеля чи провалитися підлога...

Директор Народного дому Степан Вилка каже, що він разом з місцевими хлопчаками напередодні Великодня, зазвичай, робить косметичний ремонт закладу. Та результату з того, на жаль, мало. Мовляв, треба зробити один раз якісно або нічого не робити. А щоб  зробити якісно, немає коштів. На жаль, сфера культури у нас завжди фінансувалася і фінансується за залишковим принципом.

Чого варте село без школи?

Перед владою та освітянами останнім часом гостро постає дилема: закривати чи ні малокомплектні школи. До таких належить і Дитятинська школа. Вона займає приміщення, яке раніше було дитячим садочком. Але тут є все, що потрібно – від красивих та затишних кабінетів до зручностей (в школі є внутрішні туалети) і матеріально-технічного забезпечення. Адже на допомогу школі завжди приходять батьки та меценати. Шкільна їдальня невеличка, але готують тут смачно і дешево: обід коштує всього 3 грн. 50 коп. Обігріває шкільні приміщення котельня – одна з найкращих у цьому регіоні, переведена на газ ще у 2005 році.

Щоправда, класи тут маленькі та вузький коридор, яким не побігаєш. Є і потреба у ремонті та придбанні сучасніших меблів. Лише би було для кого це робити, бо тут навчаються лише 59 учнів. І зростання кількості школярів не прогнозується. У 2014 році в селі народилося чотири дитини, а померло п’ятеро мешканців.

Та це проблема не тільки цього села. До сільської ради Дитятина належать ще села Хохонів та Набережна. У Хохонівській школі навчається лише 16 учнів. Директор школи Люба Гладка дуже засмучена такою кількістю дітей і тим, що їх щороку меншає. Минулого року в Хохонові померло семеро осіб, а народилося лише четверо. Люба Михайлівна усвідомлює, що перспективи школи, як і села в цілому, невеликі.

Але чому б не об’єднати Дитятинську та Хохонівську школи в одну? Це можна зробити, але треба організувати підвезення учнів, яке, у свою чергу, потребує грошей та дороги. А чому б у приміщенні Дитятинської школи не відкрити дитячий садочок?.. Напевно, все можна зробити, тільки було би бажання можновладців. Бо закривати школи, медпункти, заклади культури – це найлегше. Але тоді що – нехай село вимирає?..

Залишати Дитятин, Хохонів та Набережну без інфраструктури взагалі не можна. Бо не всі мешканці цих сіл виїдуть до міста, покинувши рідні домівки. Доки є у віддалених селах люди, доти повинно бути там і все, що потрібно для їхньої праці, здоров’я, відпочинку.

20 Квітня 2015, 11:39
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47