news-image: Куди дітям бігти, якщо пролунає сирена?
Обласна рада визнала стан готовності споруд, призначених для цивільного захисту населення, недостатнім і відвела балансоутримувачам місяць часу для впорядкування бомбосховищ й інших укрить та звернулася до ради оборони області й облдержадміністрації з пропозицією вжити невідкладних заходів для докорінного поліпшення всієї системи захисту жителів Прикарпаття.

У четвер відбулося четверте, заключне пленарне засідання 35-ї сесії обласної ради. Відкривши її, голова обласної ради Василь Скрипничук оголосив про створення в раді нової депутатської фракції — «Воля», до якої ввійшло двоє депутатів — Володимир Хопта і Володимир Грабовецький.

Першим з порядку денного депутати заслухали звіт начальника управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА Володимира Стебницького про стан готовності об’єктів цивільного захисту населення і систем оповіщення краян у випадку нападу агресора. Загалом на Івано-Франківщині, як повідомив він, готові 800 сховищ, 100 з яких  — це бомбосховища, а решта — укриття на випадок хімічної атаки. Загалом ці споруди можуть захистити лише 12 відсотків прикарпатців. Крім цього, визначено 1 250 найпростіших укриттів — це підготовлені підвали, в яких зможуть заховатися ще 17 відсотків краян. і лише в Івано-Франківську та Коломиї об’єктів цивільного захисту населення дещо більше — у разі біди знайти у них притулок зможе половина жителів цих міст. В. Стебницький визнав, що цих об’єктів цивільного захисту замало, й зазначив, що найбільшою проблемою наразі є відсутність необхідних коштів.

із цим депутати погодилися, однак, на їхнє переконання, для захисту краян поки що не зроблено й багато простих і водночас першочергових кроків, що не потребують фінансування.

— Йде війна. І за цей рік ми майже нічого не зробили для того, щоб навчити людей, як їм захиститися, — зауважив депутат Манолій Піцуряк. — Телебачення «Галичина», на моє переконання, мало б щогодини транслювати відеоролик з поясненнями і порадами фахівців управління, як діяти людям, газета «Галичина» мала б публікувати такі ж матеріали, у кожній школі мали б пройти уроки для дітей. Я — головний лікар, але нас, медиків, за рік жодного разу не збирали, щоб пояснити, що робити за надзвичайної ситуації.

Депутат Дмитро Захарук, запитуючи у доповідача про те, що робиться, аби повсюдно активізувати роботу з цивільного захисту населення на рівні не розмов, а практичних кроків, навів простий приклад: уявімо, що зазвучав сигнал сирени і пенсіонер з 9-го поверху зійшов сходами вниз до підвалу. Але доступу до підвалу нема. Що робити? 

— Депутати обласної ради хочуть звернути вашу увагу на те, що за рік мало що виконано із того, що не потребує бюджетних асигнувань, — узагальнюючи думки колег звернувся до В. Стебницького депутат Юрій Романюк. — і без коштів місцеві ЖЕКи, керівники установ, громади мали б винести сміття з підвалів, відремонтувати там труби, поставити посуд для води, а фахівці — провести інструктажі. Бо пролунає сирена, і вчителі виведуть тисячу учнів зі школи, а далі куди вони побіжать? Ось у чому питання. Або візьмімо інваліда на візку. Куди йому їхати? Чи зможе він хоча би в одне бомбосховище заїхати? Хто йому відчинить? Де шукати ключі від підвалів? Чи хтось всі ці нюанси враховував і перевіряв? Чи у Коломиї або в Івано-Франківську ми побачимо нині написи на вулицях зі стрілками, що вказують, як дістатися до бомбосховища?

З цього приводу «Галичина» зазначить, що в обласному центрі написи «сховище» на будинках уже є.

Але, обговорюючи звіт В. Стебницького і проект рішення, депутати обласної ради все ж зважили на те, що проблеми є, і не лише з грошима, а й з тим, що об’єкти цивільного захисту населення не належать ні управлінню з надзвичайних ситуацій, ні облдержадміністрації. 

— Я не адвокат управління, але ці сховища не перебувають на його балансі і, відповідно, воно не може відповідати за їхній стан, — зазначив перший заступник голови обласної ради Олександр  Левицький. 

Він додав, що проблема ще й у тому, що свого часу міські ради, наприклад, Коломийська, частину підвальних приміщень продали приватникам, не подумавши про необхідність зафіксувати в угодах умову про те, що в разі надзвичайного стану вони мають переобладнати їх під сховища і відкрити доступ для людей.

Депутат Василь Сенів вніс до проекту рішення пропозицію звернутися не лише до Ради оборони області й адміністрації, а й насамперед до балансоутримувачів об’єктів цивільного захисту і зобов’язати їх у стислі терміни привести ці споруди до ладу. В підсумку депутати проголосували за рішення, яким не просто прийняли звіт В. Стебницького до відома, як це пропонували спочатку, а визнали стан готовності об’єктів цивільного захисту недостатнім і, відвівши час на виправлення ситуації, домовилися на наступній сесії проконтролювати його виконання.

Далі депутати заслухали звіт начальника управління культури, національностей і релігій ОДА Володимира Федорака про виконання рішень обласної ради з питань розвитку культури у 2014 році. Він найперше наголосив на тому, що торік райони області сконцентрували кошти, що дозволило асигнувати майже два млн. грн. на зміцнення матеріально-технічної бази та на ремонти закладів культури.

— Враховуючи військові події й економічну ситуацію, низку заходів, зокрема Міжнародний фестиваль «Родослав» і Міжнародний гуцульський фестиваль, ми вимушені були перенести на пізніше, але всі заплановані культурно-мистецькі події, пов’язані з підтримкою дітей і молоді, відбулися, — наголосив В. Федорак. 
Серед найуспішніших він відзначив дитячий фестиваль української естрадної пісні ім. Володимира Івасюка «Водограй», проведений на Рожнятівщині. А найбільших зусиль митці, мистецькі колективи та творчі спілки у 2014 році докладали, аби гідно відзначити 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка.

Депутати заслухали також звіти директорів — Яворівського центру  народного мистецтва «Гуцульська рражда» Василя Лосюка та Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату Богдана Ковальчука. Оскільки обидва керівники підприємств комунальної власності успішно працюють, то з ними обласна рада продовжила контракти на наступні 5 років. А після знайомства й обговорення депутати призначили трьох нових керівників: ігоря Стельмащука — директором Делятинського психоневрологічного інтернату, Наталю Гордашко — директором Снятинського дитячого будинку-інтернату та Євгена Геренду — директором івано-Франківського обласного комунального підприємства «Льодова арена» і погодили кандидатуру Олега Хімея на посаду директора Івано-Франківського обласного дитячо-юнацького пластового центру та затвердили нові редакції статутів комунальних підприємств — Івано-Франківського обласного академічного музично-драматичного театру ім. І. Франка, обласної психіатричної лікарні №2, Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства, івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату й Івано-Франківського обласного інституту післядипломної освіти і пропоновані зміни та доповнення до статуту Івано-Франківського обласного дитячо-юнацького пластового центру.

Обласна рада підтримала також незвичне звернення громади с. Межигір’я Галицького району про перейменування села і, відповідно, сільської ради. Як зазначив О. Левицький, через злочинні дії колишнього «гаранта», що втік до Росії, галицьке село Межигір’я, на переконання громади, почало асоціюватися з Межигір’ям В. Януковича. Тому люди вирішили взяти нову назву — Межигірці. Депутати обласної ради їх підтримали, проголосувавши за перейменування Межигірської сільської ради на Межигорецьку.

На сесії депутати ухвалили також низку звернень. Зокрема до Кабінету Міністрів України і Верховної Ради «Про стан забезпечення медикаментами пільгових категорій населення області». Як зазначив  М. Піцуряк, нині забезпечення медикаментами пільгових категорій покладено на місцеві бюджети, в яких гостро бракує коштів. Тому обласна рада просить уряд і парламент внести зміни, що дозволили б забезпечувати пільговиків безплатними ліками за рахунок субвенції з Держбюджету через управління соціального захисту. 
Також обласна рада ухвалила звернення до Кабінету Міністрів про забезпечення деревообробників Прикарпаття сировиною прозоро і на довгостроковій основі, проект якого вніс депутат іван Шкіндюк. Варто додати, що перший заступник голови ОДА Сергій Басараб, якого В. Скрипничук попросив проконсультувати депутатів перед голосуванням, повідомив, що під час зустрічі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком цю вкрай гостру проблему для наших виробничників докладно обговорювали. «Глава уряду розпорядився створити робочу групу, — наголосив С. Басараб. — Тобто наше листування, що впродовж трьох місяців велося з народними депутатами і з міністерствами, дало позитивний результат. На українському рівні мені доручили очолити цю комісію. Основний принцип, як визначив прем’єр-міністр, ррунтується на тому, що підприємства, які займаються глибокою переробкою деревини, маємо забезпечувати сировиною за прямими договорами».

Крім цього, на сесії ухвалили ще одне звернення до уряду з пропозицією депутата Василя  Поповича і поправкою О. Левицького. У ньому йдеться про те, що депутати Івано-Франківської обласної ради пропонують і наполягають на тому, щоб кошти фонду регіонального розвитку, по-перше, можна було спрямувати на раніше заплановані капітальні видатки та на розв’язання проблем соціально-економічного розвитку краю, а не лише на ремонт доріг. А по-друге, щоб ними могли скористатися не лише ті територіальні громади, які об’єднаються, але й ті, котрі поки що не беруть участі у добровільному об’єднанні.

28 Квітня 2015, 11:49
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47