news-image: Для франківських дітей – з усього світу
Понад 600 команд архітекторів з 70-ти країн світу! Аж 81 надзвичайно креативний проект. На кону – 3600 євро. В Івано-Франківську завершився один із наймасштабніших конкурсів в Україні «Місто, дружнє до дітей».

Вже незабаром маленькі франківці тішитимуться довгоочікуваною зоною для відпочинку, яку облаштують у центрі міста, пише Галицький кореспондент.

Скандальний старт

Попри благу мету, ця історія розпочалася досить скандально ще два роки тому. Оскільки спеціально облаштованих місць для дітей у центрі Івано-Франківська не достатньо, представники ГО "Мами Прикарпаття" звернулися до міської влади з пропозицією облаштувати такий майданчик на площі Міцкевича ще у вересні 2013-го, але тоді отримали лише відписку, що «середмістя є туристичним і культурним центром міста. Ці сквери – це частина цілісного, історично сформованого архітектурного середовища».

Однак наполегливі матусі не опустили руки та разом із головним архітектором міста Володимиром Гайдаром розробили критерії майбутнього майданчика. Серед них, зокрема, візуальна спорідненість з навколишньою архітектурою та використання натуральних матеріалів.

Наступний крок активних мам став початком конфлікту. Жінки оголосили відкритий конкурс проектів на облаштування дитячого майданчика у сквері Міцкевича, самовільно вирішивши, що майданчик має бути саме там. Як наслідок, гучний конфлікт і шквал критики на адресу ініціативних активісток.

Мовляв, робити зі скверу Міцкевича парк відпочинку – це руйнувати ідеально спланований історичний простір. Їм рекомендували розглянути інші місця у центрі Івано-Франківська, професійніше підготуватися і цього разу вже не забути порадитися з громадою.

Усе по-новому

Вочевидь, дослухалися. І вже минулого року було оголошено міжнародний конкурс на найкращий проект впорядкування дитячого простору в межах історико-архітектурної заповідної території Івано-Франківська.

Організаторами виступили ГО «Мами Прикарпаття», БФ «Тепле місто» і Департамент містобудування та архітектури виконкому Івано-Франківської міськради.

Висунули п’ять альтернативних ділянок: площа напроти кінотеатру «Люм'єр», вулиці Шпитальна і Низова, привокзальний сквер та сквер позаду кінотеатру «Космос».

Володимир Гайдар, начальник Департаменту містобудування та архітектури, аргументував такий вибір тим, що кожну ділянку ретельно проаналізували. Саме ці території визначили найбільш зручними для облаштування дитячого простору – наразі вони є транзитними, а можуть використовуватися значно цікавіше.

Як розповіла керівник ГО «Мами Прикарпаття» Мар’яна Вершиніна, цього разу враховані всі попередні помилки: «Зараз я вже розумію, що перший конкурс був досить непрофесійним, без жодної мотивації для учасників. Як наслідок, ми не отримали належної кількості якісних архітектурних проектів, які можна було б гідно представити і захистити їхню доцільність для громади міста. А тепер ми залучили висококласних спеціалістів у сфері архітектури і дизайну. Окрім організаторів, до складу журі належать професійні архітектори з Німеччини, Канади, Польщі».

Важливим є те, що цього разу змінили формат впорядкування дитячої зони. Тепер не йдеться про типовий дитячий майданчик з гойдалками, пісочницями, гірками тощо. Мовиться про специфічний для нашого міста благоустрій, який, до речі, є звичним явищем у розвинутих європейських країнах. Перед архітекторами з усього світу стояло непросте завдання – впорядкування не конкретної площі, а громадського простору з урахуванням дитячої тематики та неодмінно оригінальним способом. Від учасників конкурсу очікують цікавої інсталяції для відпочинку і розвитку дитини, яка б здивувала кожного містянина.

Звідки гроші?

Ціна питання – 3600 євро. «Спочатку ми думали зробити так званий «ворк-шоп», – каже Мар’яна Вершиніна. – Запросити студентів, які б створили робочі проекти. Проте  спеціалісти в галузі архітектури нас відмовили, пояснивши, що в такому разі ми навряд чи отримаємо якісні проекти. Щоб залучити професіоналів, потрібні грошові премії».  

Тож власник першого місця отримає 1800 євро, другого – 1200 євро і 600 євро для «бронзового» переможця.

Основними джерелами фінансування мають виступити БФ «Наше Прикарпаття», місцеві підприємства та небайдужі франківці. Щоправда, процес формування преміального фонду дещо ускладнився коливаннями курсу, адже минулого року, коли анонсували конкурс, курс євро був зовсім іншим. Однак організатори переконують, що переможці отримають обіцяні призи.

 

Урбаністика зі Сходу

Левова частка конкурсних проектів надійшла в останні дні. Як розповідає координатор конкурсу, архітектор Андрій Назаренко, в багатьох митців є така особливість: вони завершують роботу, коли вже «горить» термін, адже постійно щось підкориговують.

Більшість робіт від авторів із-за кордону. Цікаво, що чимало із них з Китаю і Тайваню. У багатьох проектах простежуються риси поширеного нині напрямку – нової урбаністики: повне підпорядкування архітектурних об’єктів людині, коли відсутня помпезність, існують лише прості форми, мінімалізм і практичність.

До речі, всі учасники мали анонімні номери, тому членам журі зовсім нічого не відомо про авторів проектів.

 

Оригінальність та безпечність

З 25 травня до 1 червня триватиме оцінка конкурсних проектів. Мар’яна Вершиніна каже, що першочерговими критеріями відбору найкращих робіт для неї є не лише оригінальність ідеї, а й те, що зона має бути безпечною, повинна підкреслювати мальовничість навколишнього простору і найголовніше – розвивати дитину.

Для Володимира Гайдара має значення максимальна інтеграція дитячого простору в історичне середовище міста, адже всі запропоновані ділянки розташовані в центральній частині Івано-Франківська.

Який саме проект із трьох переможців буде втілений у життя, залежить від їхніх особливостей і вартості реалізації. Можливо, навіть усі три роботи знайдуть себе в нашому місті – аби лише були на те кошти.

Мар’яна Вершиніна припускає, що фінансування нового дитячого простору можна розподілити між міським бюджетом та франківською громадою.

Найкращі архітектурні проекти представлять на спеціальній виставці на початку червня в Івано-Франківську. Також у рамках цієї презентації члени журі конкурсу проводитимуть тематичні лекції, цікаві не лише для архітекторів, а й для тих, кому не байдужий міський простір.

25 Травня 2015, 11:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47