news-image: Полювання на рекрутів
П'ята хвиля мобілізації розпочалася за планом і триває вже майже чотири тижні. Скільки саме українців заберуть до війська цього разу – не говорять.

Чергова хвиля часткової мобілізації за своїм якісним складом буде мало відрізнятися від попередньої. Окрім хіба що того, що почали її тихо, аби не розлякати призовників, пише Галицький Кореспондент

Призиватимуть людей, які мають військову підготовку, хороший стан здоров'я і, що найголовніше, шукатимуть мотивованих до проходження військової служби. Ось такі оптимістичні прогнози військових вищого ешелону.

Законом і не пахне

"В сільську раду не заходять, представників не беруть, стають перед магазином, виловлюють тих, хто виходить з автобуса, запитують ім’я-прізвище, заповнюють на коліні повістки і таким чином роздають хлопцям", – так розповідає про хід п’ятої хвилі мобілізації в Озерянах Тлумацького району поранений контрактник Володимир Домнич.

Таке беззаконня відбувається лише зараз, раніше все було по-іншому. Працівники військкомату заходили до сільської ради, брали списки жителів, заповнювали повістки та спільно з представником сільради їх розносили. Тепер же в село облавою заїжджає мобільна група, до спілки беруть дільничного, працівника СБУ, прокуратури і залякують людей.

Кажуть, те ж саме відбувається і в інших населених пунктах. Тикають в руки папірці та зганяють, кого зловлять, до військкоматів. Працівники сільрад та мешканці сіл бояться порушувати це питання.

Сам Володимир Домнич, який пішов служити добровільно, каже, що змусити  любити Батьківщину таким чином важко. Має проводитися роз’яснювальна робота, а натомість працівники військкомату перетворилися на каральні органи.

Брак патріотів

У військкоматі пояснюють, що навмисно не афішували термінів проведення п’ятої хвилі мобілізації, аби не допустити зриву плану. Стартувала ця хвиля ще 21 квітня і триватиме 60 днів. Умови, за якими буде проходити відбір тепер, такі самі, як і за  попередньої, четвертої, хвилі мобілізації.

Перед відправленням у зону АТО всіх обов'язково муштруватимуть у навчальних центрах та на військових полігонах не менше 40-50-ти днів. Точну кількість тих, кого призвуть, та мобілізаційне завдання військові не розголошують. За неофіційною інформацією, тепер має бути мобілізовано приблизно половина від числа мобілізованих за попередню хвилю.

На нарікання людей про вручення повісток "на ходу" обласний військовий комісар  Володимир Ярмошук реагує доволі емоційно. Каже, головна причина в тому, що  на Прикарпатті перевелися патріоти. Кожен, хто по-справжньому шанує Україну, пішов служити у перших хвилях. А цього року інших методів, аніж виловлювання тих, хто ухиляється від мобілізації, не залишається.

За словами військкома, повістки мали би вручати представники сільрад, але їхні голови вже працюють на вибори. Кожна повістка – мінус голос, тому мобілізаційне завдання вони не те що не виконують, вони його ігнорують. Вже порушено десять кримінальних справ на сільських голів за відмову від вручення повісток.

"Упродовж травня в Івано-Франківську працівники військкомату пройшли за 600  адресами, і з такої кількості квартир було вручено тільки три повістки, люди двері не відкривають. Аби зайти у квартиру, треба мати рішення суду. От такі на Прикарпатті патріоти!" – нарікає полковник Ярмошук, додаючи, що ротація та демобілізація вимагає нових кадрів. 

Комісар каже, що військкомати працюють майже без вихідних, до вручення повісток справді залучають СБУ, прокуратуру та міліцію. В пошуках військовозобов’язаних ідуть на шиномонтаж, автозаправні станції, будівельні майданчики, великі підприємства, в заклади громадського харчування.

Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька, Закарпатська, Львівська та Волинська області у виконанні мобілізаційних завдань пасуть задніх. Вишиванки та тризуби на кожному кроці патріотизму не додають. До прикладу, Вінницька область до кінця квітня виконала завдання щодо п’ятої хвилі мобілізації, а на Прикарпатті, щойно повістку вручили, молодий чоловік дає драпака.

"Нам кажуть, його треба оштрафувати. А як ми можемо на нього вплинути, якщо його вже немає на території України?" – бідкається полковник. Пропозицію уряду про те, що виїзд за межі країни можливий лише за наявності військового квитка, відхилили, бо це, мовляв, неконституційне рішення. Військовий стан не оголошено – відтак жодних обмежень на виїзд за кордон не існує.

Тих, хто не з’являється за повістками, розшукує міліція. Лише за час п’ятої хвилі мобілізації правоохоронці вже "полюють" на 450 прикарпатців.

Ситуація тупикова

Серед лідерів зі зриву мобілізації – Рожнятівський район. За рік з 13-ти тамтешніх сіл – жодного мобілізованого. Друге та третє місця поділили Рогатинський і  Тлумацький райони. Найбільше ж призовників у Надвірнянському, Долинському, Коломийському, Калуському районах та в Івано-Франківську. Такі дані наводить військовий комісар.

Сільський голова с.Юнашкова, що на Рогатинщині, за даними військкома, - у переліку тих, хто саботує мобілізацію. Війт Роман Книш виправдовується, що в селі троє учасників АТО, один з них – депутат сільської ради. Каже, що у них справді немає кому вручати повістки, щойно закінчуються свята, чоловіки виїжджають на заробітки, залишаються лише жінки та діти. Ті ж, що залишилися,  оформляють догляд за немічними, тож жодних законних підстав забирати їх в   армію немає. За словами Книша, раніше повістки приносили в сільраду, а зараз військові взяли уточнені списки мешканців і самостійно роздають повістки.

На закиди стосовно протидії мобілізації ображається і сільський голова Кропивника, що на Калущині. Хоча село, яким керує Михайло Барнич, не пасе задніх, але все, що відбувається навколо мобілізації, його до цих пір дивує. Він пригадує, що спершу роздачу повісток справді переклали на органи місцевого самоврядування, однак жодного механізму в законі не передбачили. Ситуація тупикова: люди не хочуть брати повістку, ухиляються в будь-який спосіб, а змусити їх це зробити – неможливо. Час минув, а військові наступають на ті ж самі граблі.

"Дали повістку — добре, я вручу. Але я запитав працівників прокуратури, Служби безпеки, військкомату, як мені змусити людей взяти повістку. Заходжу на подвір’я, запитую: де чоловік-син-брат? Кажуть - нема. Ми ж обшук робити не можемо, не маємо права", – говорить він, додаючи, що в кожної сільради проблеми одинакові.

Нагадаємо, перша цьогоріч, а загалом четверта хвиля мобілізація завершилася 19 квітня. Буквально за два дні стартувала наступна, що триватиме 60 днів. Ще один  етап мобілізації запланований на червень, також на 60 днів.

Прийшов час поновити боєздатність української армії, але брак охочих поповнювати ряди ЗСУ гальмує цей процес. І це свідчить, зокрема, й про те, що прості українці не бачать жодних реформ у країні, і в армії зокрема.

26 Травня 2015, 9:57
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47