news-image: Телефон задзвонив уночі. Як у Франківську орудують телефонні шахраї
Останнім часом соцмережі просто засипали повідомленнями про телефонні афери. Нічний дзвінок – «Ваша дитина у біді. Треба гроші. Вже!» – схема стара і, видається, знають про неї уже всі. Та все ж батьківський інстинкт часто заглушує те, що підказує здоровий глузд. І люди виносять з хати конверти з грошима. Хто дзвонить і про що обов’язково варто спитати у того незнайомця?

І мені, і сусіду…

«То було півдругої ночі. Я перше не розібралася, дзвонить і плаче в трубку: «Мамо, я збив чоловіка. Треба дві тисячі доларів», – розказує пані Марія з приміських Микитинців. (жінка просила не називати прізвища, – Ред.), пише Репортер

Потім трубку передали іншому чоловікові, той пояснив, що її син збив пішохода, гроші потрібні, аби замнути справу до ранку, щоб вона не пішла далі.

«Я кажу, в мене немає таких грошей, звідки? – продовжує пані Марія. – А він мені знову: треба гроші, тисячу з них мають дати постраждалому, він лежить у лікарні на Пасічній, а тисячу – міліції. І тут я починаю розуміти, що щось не так. Перепитую, де це сталося. Мені кажуть, що на Пасічній. Я йому – що ви таке говорите, як мій син у Франції, я зараз йому подзвоню».

На цьому співрозмовник присмирів, але й від своєї версії не відмовився, буркнув лиш – «дзвоніть куди хочете». Але для літньої жінки той дзвінок таки був шоком, і вона стала набирати номер сина. Звісно, опівночі їй ніхто не відповів. Тоді стала набирати номер сватів, бо знала, що в них є комп’ютер і часто спілкуються з дітьми.

«Сваха заспокоїла, – каже жінка. – Що говорила з дочкою увечері, і у них все добре. А то дзвонили шахраї, і в неї була схожа історія. Ще влітку дзвонили до її рідних, мовляв, вона потрапила в лікарню і треба 10 тисяч».

На цьому пані Марія заспокоїлася, а зранку дізналася, що такий самий дзвінок пролунав у будинку її сусідів. Та й узагалі по селу розказують, що таке буває часто. Єдине, зараз непокоїть жінку, що спросоння не розібравшись, назвала шахраям свою адресу. В міліцію не зверталася, мовляв, навіщо, гроші ж не віддала?

На зв’язку – зона

У міліції кажуть, що телефонні шахрайства таки далеко не рідкість. Тільки від початку цього року до них надійшло 57 звернень по факту скоєння таких афер. «32 з них внесено в єдиний реєстр досудових розслідувань, тобто порушено кримінальні провадження, – розповідає заступник начальника управління карного розшуку УМВС в області Роман Чекмарьов. – По 16 з них оголошено про підозру затриманій особі і притягнуто до кримінальної відповідальності. 10 проваджень направили до розгляду в суді, а ще щодо п’ятьох – оголошена підозра і готується направлення в суд».

Схема проста, каже він, шахраї розказують, що хтось із рідних потрапив у ДТП, лікарню чи його затримала міліція і для вирішення питання треба гроші. Обирають такий час, коли людина, яка нібито потрапила в таку історію, не може взяти трубку. В більшості випадків по гроші приїжджають таксисти.

«Як ми встановили, більшість цих дзвінків ідуть з місць позбавлення волі, – каже Чекмарьов. – Наприкінці січня було затримано трьох таких осіб, усі вони жителі Львівської області. Зібрані докази у скоєнні ними 10 таких шахрайств, у затриманих вилучений мобільний телефон і 4 тис. грн., які вони отримали від потерпілої».

У лютому за аналогічний злочин затримали мешканця Стрийського району, який звільнився з місць позбавлення волі – дзвонив його товариш, який ще сидить, а він отримував гроші.

«4 лютого була заява мешканки Франківська, що невідомі особи дзвонили і казали, що син її затриманий працівниками міліції і треба 1,5 тис. грн. – затримано знову жителя Львівської області, – продовжує Роман Чекмарьов. – І навіть є сімейний підряд: син був у тюрмі, звідти дзвонив, а мама тут збирала гроші. Поки що триває розслідування по цьому провадженні, доведена їх участь у п’яти таких інцидентах, але я думаю, що буде більше».

Звідки у шахраїв база даних з номерами, іменами? Чекмарьов каже, ніякої бази тут не треба.

«От відбуває покарання житель якогось села чи міста, в кожного є знайомі, друзі, з якими спілкувалися, навіть мобільні родичів, – пояснює він. – От і діляться інформацією. Не існує такої бази даних, де було б зібрано стільки особистої інформації. Одне шахрайство було, коли дзвонили мамі, що син потрапив в аварію. Вона телефонує – той трубки не бере. А син працює хірургом, тож коли робить операції, телефон відключає. У жодній базі таке не вказане. Все лише на особистих зв’язках».

Суми, які вимагали у прикарпатців, від 1,5 до 10-15 тис. грн. У міліції наголошують – якщо отримали такий дзвінок, одразу наберіть «102», в більшості шахраїв затримують на гарячому, потім це вже набагато складніше зробити. Такі дії класифікують за статтею 190 ККУ «Шахрайство», максимальне покарання – три роки за ґратами.

Щодо таксистів, то вони зазвичай ні до чого, машину просто викликали через диспетчера.

Просто подумайте

Насправді шахраї використовують прості психологічні прийоми, розказує психолог Наталія Чаплинська.

«Перше, що йдеться про найближчих людей – дітей або батьків, бо, як правило, на негативну інформацію про них одразу включаються емоції і ми вже не конт­ролюємо свої дії, – каже вона. – Особливо це стосується старших людей, у них уже є життєвий досвід, в тому числі негативний – сімейні втрати, хвороби, їх дуже легко переключити на ту емоційну картинку. Плюс – фактор ночі, коли людина спросоння не розуміє, що робиться. І емоційне підкріплення – коли хтось, нібито ваша дитина, плаче. І з людиною вже можна робити, що хочеш».

В такому разі найправильніше буде взяти себе в руки і почати запитувати. Не куди поїхати і чим помогти – на це вони якраз і розраховують, а іншого плану – а опишіть мені мою дитину, де ви познайомилися, хто ви є, як це все сталося? Вихопили якусь неточність – тримайтеся цієї теми, розкручуйте її.

«Навіть якщо ви вже пообіцяли гроші й почали діяти, аби заспокоїтися і привести думки до ладу, візьміть ручку і запишіть усе, що з вами сталося, – продовжує психолог. – Спробуйте самі дати відповідь на питання, які перед вами виникли. Хто ці люди, чи я можу подзвонити зараз до своєї дитини і перевірити, а до його друзів, колег?».

Насправді головне завдання тут – взяти себе в руки.

29 Травня 2015, 10:19
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47