http://adv.guru.ua/img/200904/6446_big.jpgМинулого року півтисячі помешкань в Івано-Франківську були підключені до пультів централізованого спостереження Державної служби охорони.

В Івано-Франківську почали частіше користуватися послугами охоронних структур для захисту помешкань від проникнення квартирних злодіїв. Причин такого зростання попиту на безпеку може бути декілька. Повідомлення про зухвалі крадіжки з новобудов змушують власників ще не обжитих помешкань подбати про надійне збереження дорогих побутових приладів, які уже встановлені у недоремонтованій квартирі. Хтось змушений через виїзд на заробітки тривалий час перебувати поза домом, тож не наважується залишати нажите непосильною працею майно у квартирі без нагляду. Зрештою, налякані фінансовою кризою івано-франківці просто бояться втратити останнє і про всяк випадок ставлять свою квартиру на сигналізацію.

Скільки коштує безпека?

Хоча ринок охоронних послуг в Івано-Франківську досить розвинутий і різноманітний, найчастіше мешканці міста довіряють оберігати свої помешкання управлінню Державної служби охорони. Тільки торік на пульт централізованого спостереження УДСО прийняли близько 500 помешкань, загалом же під охороною УДСО уже перебуває 1600 квартир, приватних садиб та будинків з особистим майном громадян.

До користування послугами міліцейської служби охорони підштовхує насамперед нижча вартість абонентської плати. Якщо у приватних фірмах за охорону квартири доводиться щомісяця платити 120-150 гривень, то в УДСО тариф становить 90 гривень. Як пояснив заступник начальника обласного управління Державної служби охорони при УМВСУ Степан Кердяк, така вартість послуг встановлена на підставі розрахунків, проведених департаментом ДСО МВС, і поширена у всіх областях України.

"Трохи дорожче обійдеться охорона садиби, - розповідав Степан Кердяк. - У межах міста - 150 гривень, поза межами - 200 гривень. Деяким категоріям населення ДСО може надавати пільгові знижки, зокрема, ветерани та інваліди війни, а також працівники органів внутрішніх справ платять лише 50 відсотків абонентської плати".

Однак левова частка витрат на охорону квартири - це вартість охоронного обладнання. Охоронні системи, які пропонують встановити приватні охоронні структури та ДСО, за ціною особливо не відрізняються. Оснащення охоронною сигналізацією невеликої квартири обійдеться у 2-3 тисячі гривень, більшого особняка - удвічі дорожче. Зрештою, у кожному випадку все залежить від багатьох нюансів, пов'язаних з місцем розташування помешкання, рівнем його безпеки. Однак фахівці визнають, що у міліцейської служби охорони трохи ширші технічні можливості для охорони об'єктів, оскільки в ДСО працюють одразу на чотирьох пультах централізованого спостереження, які розраховані на різні види охоронних систем. Щоправда, обласне УДСО здебільшого використовує вітчизняне устаткування, виготовлене підприємствами "Селена", "Кронос" та "Інтеграл".

Зупинити угонщика

"Ми відстежуємо всі новинки, кожного року в Києві відбувається виставка, після якої в департаменті Державної служби охорони проходить нарада з виробниками охоронних систем", - розповідав Степан Кердяк.

Серед останніх новинок, які невдовзі будуть впроваджені у сфері охорони особистого майна, увагу фахівців привернула розробка російського виробника, яка дозволяє надійно охороняти не тільки будинок, а також його периметр та подвір'я. Донедавна з цією метою користувалися так званою променевою сигналізацією. Росіяни натомість відновили стару військову технологію з використанням прокладеного в землі кабелю.

Ще одне ноу-хау систем безпеки вже використовується в Івано-Франківську для спостереження за рухом автомобілів інкасації. Прилад "Кронос-А", підключений до пульта централізованого спостереження та встановлений в автомашині, не тільки дає можливість відстежувати місце розташування авто, але й унеможливити його пересування завдяки дистанційному блокуванню дросельної заслінки, яка припиняє постачання пального. "Планується, що найближчим часом ДСО буде надавати усім охочим послугу з охорони автотранспорту за допомогою такого охоронного приладу, - розповідав Степан Кердяк. - За його допомогою завжди можна точно встановити місце знаходження автомашини і навіть зупинити угонщика. Орієнтовно абонплата за охорону автомобіля становитиме 300 гривень, а сам прилад коштує близько 3 тисяч".

За словами працівників охоронних структур, останнім часом відчувається значний прогрес у розвитку систем безпеки. Завдяки зонуванню охоронюваного об'єкта з'явилася можливість точно фіксувати, який саме з датчиків спрацював, і робити висновки, чи дійсно сталося проникнення до приміщення, чи причина спрацювання сигналізації полягає в інших чинниках - перебоях з електропостачанням, несправністю телефонної лінії чи навіть поведінкою хатньої тваринки. "Сучасні прилади дуже чутливі і при екстремальному похолоданні, як було цієї зими, можуть спрацьовувати просто від різкого перепаду температури, - пояснював Степан Кедяк. - Але в будь-якому разі на місце спрацювання сигналізації виїжджає оперативна група, яка повинна прибути за 2-3 хвилини".

Сам себе обікрав

Завдяки новій технології при встановленні охоронної сигналізації з'явилася можливість кожному з членів сім'ї зробити власний електронний ключ зі своїм кодом доступу. Тоді на пульті охорони фіксуватиметься не тільки, коли було відключено сигналізацію, але й хто це зробив. Архівація даних, яка тепер відбувається автоматично і фіксує усі переговори в приміщенні пульта централізованого спостереження, телефонні розмови чергового та його спілкування по рації з опергрупою, дозволяє точно відтворити, як діяли охоронці під час спрацювання сигналізації.

"У нас був випадок у філії одного з банків у Косові, коли керуючий повідомив у міліцію про крадіжку коштів із сейфу, - розповідав Степан Кердяк. - Об'єкт перебував під нашою охороною, але на пульті не було зафіксовано спрацювання сигналізації. Коли ми пред'явили роздруківку нашого архіву, стало зрозуміло, що винести гроші, не порушивши роботи датчиків, ніхто б не зумів. Зрештою, виявилося, що керуючий філією банку сам привласнив гроші, а потім інсценізував крадіжку".

Під час встановлення охоронної сигналізації фахівці радять повністю довіритися інженерно-монтажній групі. Кажуть, зайвого обладнання вони не поставлять, а відмова від якогось датчика чи додаткового укріплення може стати причиною для відповідного запису в акті обстеження, який не дозволить претендувати на повну матеріальну відповідальність охоронної структури у випадку крадіжки. До речі, більшість приватних фірм при укладанні договорів охорони намагається виставити якомога більше умов, за яких охорона не нестиме відповідальності за крадіжку. В розмові з репортером "ГК" представник одного з охоронних підприємств зауважив, що фірма передбачає виплати тільки до 10 тисяч гривень за одним страховим випадком. "Це робиться для того, щоб сам клієнт також був зацікавлений у збереженні свого майна і не покладався тільки на охорону", - зауважив приватний охоронець.

"У нас при укладанні угоди передбачена повна матеріальна відповідальність у випадку скоєння крадіжки, - повідомив натомість начальник УДСО при УМВСУ в Івано-Франківській області Степан Кердяк. - Минулого року жодної крадіжки із об'єктів, які перебувають під нашою охороною, не було. У попередні роки таке, на жаль, траплялося і нам доводилося платити відшкодування".

23 Лютого 2010, 11:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 28 Січня 2014, 12:28
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47