Друга хвиля грипу та ГРВІ може, образно кажучи, накрити нас із головою наприкінці лютого — на початку березня. Ймовірність такої невеселої перспективи випливає з оприлюдненого днями міністром охорони здоров’я Василем Князевичем прогнозу щодо розвитку ситуації з цими захворюваннями в Україні. Він, як інформує «РБК-Україна», сказав журналістам: «На нинішній день ми ще не констатуємо другої хвилі грипу. Сьогодні абсолютно спокійна епідемічна ситуація, за винятком однієї області — Сумської, яка вийшла за епідпоріг...» Але «в лютому — березні ми очікуємо деякі проблеми», — підкреслив міністр. Сприятливим чинником для грипування є відлига, яка після морозів і снігопадів прийшла в Україну.  

Про те, що другу хвилю сезонного та каліфорнійського грипу українцям слід очікувати в 20-х числах лютого, дещо раніше заявив ще один авторитетний фахівець від медицини — керівник Київського центру клінічної імунології Олег Назар. Він теж пов’язав це з погодними умовами, з тим, що почалося невелике потепління.

— А наскільки серйозна загроза другої хвилі грипу для жителів нашого регіону? — спитав я заступника головного державного санітарного лікаря області Марію Бойко.

— Такої загрози, — сказала вона, — аж ніяк не маємо права ігнорувати, хоча показник захворюваності на грип та ГРВІ в області на сьогодні ніби й не дає підстав для тривоги: він удвоє нижчий від епідемічного порога і лише трохи більший половини того показника, що був на цей передвесняний час торік. Пояснюється ж невисокий наразі рівень захворюваності тією обставиною, що чимало прикарпатців уже перехворіли на простудні недуги у жовтні — листопаді минулого року. А тепер, у перехідний від зими до весни період, людський організм ослаблений, а отже, сприйнятливіший до застуд, і це треба обов’язково враховувати. Не може не насторожувати тенденція до збільшення кількості захворілих, особливо ж те, що серед них зросла за два останні тижні — з 56 до 59% — частка дітей до 18 років. Поки що в жодній школі чи дитсадку краю не оголошено знову карантину, та, як мовиться, не слід втрачати пильності — і населенню, і медикам. Це стосується передусім жителів м. Івано-Франківська, Коломийського та Калуського районів, де відмічається вищий, ніж в середньому по області, рівень захворюваності.
Не варто легковажити своїм здоров’ям, а кожен має пам’ятати про те, що в пору першого оманливого тепла існує чималий ризик простудитися.
М. Бойко закликає наших читачів практикувати принаймні ще впродовж місяця, доки не настане справжня весна, такі запобіжні заходи:

— Навіть у час відлиги ходіть з покритою головою, зігрівайтеся теплими напоями із трав. Краще не їздити «маршрутками», а пройтися пішки. Окрім цього, уникайте масових зібрань людей. У дитсадках та школах слід  звести до мінімуму проведення ранків, свят, вечірок.

Теперішні ж випадки захворювання дорослих та дітей і далі спричинює, за словами М. Бойко, інфікування вірусом звичайного, сезонного, грипу. А не пандемічного, чи, як його ще називають, каліфорнійського, свинячого. Вірусу того грипу, як пам’ятаємо з осінньої епідемії, так і не ідентифікували жодного разу лабораторії у відібраних пробах як причину захворювання з важкими ускладненнями і навіть смерті окремих наших краян. Зрештою, заходи й засоби профілактики і першого, і другого різновиду грипу тотожні, стверджує завідувач епідеміологічного відділу Івано-Франківської міської СЕС Віталій Фіглевський.

— Аби не захворіти, — радить він читачам «Галичини», — необхідно насамперед дотримуватися гігієни. Прийшовши з вулиці, помийте не лише руки, а й обличчя, промийте ніздрі, прополощіть ротову порожнину, щоби змити інфекцію. Можна застосовувати антисептичні середники із вмістом етилового спирту не менше 75%. З’їжте канапку з цибулею або часником, салат із хріном. Введіть до свого раціону страви з гарбуза, кабачків, патисонів, пийте настій із шипшини з медом та лимоном, чаї з астрагалу, кореня солодки, глоду, їжте зелені яблука. Уникайте стресових ситуацій, а от позитивні емоції для здоров’я дуже помічні.

У час, коли є ризик простудитися, варто якнайбільше перебувати на свіжому повітрі. Але перш ніж вийти з дому, змастіть ніздрі оксоліновою маззю або часниковою водою (один-два зубки на склянку води).

Добрий профілактичний чинник — постійно здійснюйте загальновідомий комплекс загартувальних процедур, самомасажу та ранкової гімнастики, застосовуйте засоби нетрадиційної (народної) медицини. 
Елементарні заходи перестороги — при чханні й кашлі прикривайте ніс і рот носовичком. Намагайтеся не контактувати з людьми із симптомами грипу. В іншому ж разі використовуйте засоби індивідуального захисту, зокрема маски.

Як рекомендують фахівці МОЗ, вберегтися від грипу вам допоможуть інтерферон (його треба капати в ніс кожні дві години для профілактики або в першу добу захворювання), препарати рослинного походження та вітаміни. Якщо хтось у сім’ї вже захворів, усім іншим варто приймати протигрипозний імуноглобулін вітчизняного виробництва, афлубін та користуватися оксоліновою маззю. А до захворілого треба викликати лікаря і ретельно дотримуватись його порад.

— До речі, чи різняться чимось симптоми  захворювання при сезонному і свинячому грипах?

— Ні, і в тому, і в другому випадках вони однакові. Передвісником грипу є погіршення самопочуття, втрата апетиту, озноб. Після інкубаційного, себто прихованого періоду, який триває не більше двох-семи днів, хвороба дає про себе знати головним болем, ломотою в суглобах, м’язах та кістках, підвищується температура тіла, з’являється загальна слабість. Потім хворому починають докучати нежить, кашель, біль у горлі, температура зростає ще більше — до 39-40 градусів і не спадає протягом трьох-семи днів.

Ще одна засторога. Оскільки від грипу можуть бути важкі ускладнення — бронхіт, пневмонія, менінгіт, запалення нирок, енцефаліт, запалення серцевого м’яза, ураження центральної нервової системи, не поспішайте після хвороби виходити на роботу. Після того, як нормалізувалась температура, варто ще кілька днів побути під наглядом лікаря.
23 Лютого 2010, 14:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47