Такий висновок можна зробити з постанови про обшук, виданої Печерським райсудом м. Києва, який зранку 12 жовтня провели в квартирі екс-нардепа, екс-віце-прем’єр-міністра, нинішнього заступника голови ВО «Свобода» і головного ідеолога цієї партії Олександра Сича.

А приводом для цієї акції стало те, що під час розстрілу Майдану тележурналіст «Бі-Бі-Сі» зазняв відчинене вікно на 11-му поверсі готелю «Україна». Яке можна було зробити з цього припущення? Лише одне — звідти могли стріляти по «майданівцях». Щоправда, річ у тім, що на тому поверсі жила тоді більшість народних депутатів з фракції «Свобода». Зокрема, якщо відчинене вікно було в номері 1132, то Олександр Сич займав номер 1130, а отже, на думку слідства, він міг бути причетним до розстрілу або міг володіти інформацією з приводу цього злочину. На цьому ж поверсі тоді мешкав ще один колишній нардеп та заступник голови ВО «Свобода» — Олег Панькевич, до помешкання якого в місті Бродах Львівської області цього ж дня і приблизно в той самий час і під тим самим приводом також «навідалися» силовики. Їх об’єктом водночас став і голова партійного суду та колишній нардеп ігор Янків, в якого виламали двері.
За словами Олександра Сича, враховуючи ту хвилю репресій, котру розпочав нинішній режим проти «свободівців» після подій 31 серпня під будівлею Верховної Ради України, він очікував, що і з ним може статися щось подібне. Але й подумати не міг, що це буде зроблено під таким приводом.

Адже справа, яка стала підставою для постанови суду, була порушена ще у січні 2014 року за часів Захарченка-Пшонки проти самих «майданівців», каже він. і минуло майже два роки, перш ніж його особою зацікавилися «розслідувачі». 
Безпосередньо до помешкання Олександра Максимовича вони завітали о пів на восьму ранку. Дружина саме збиралася на роботу, тож запитала: «Хто там?», почувши  дзвінок у двері. З другого боку відповіли, що це з Генеральної прокуратури України, навіть не пояснюючи, в  якій справі. Олександр Сич сказав їм, що нікого не впустить до квартири, поки не прийде його адвокат. Адже йому було відомо, як проводили обшуки в його побратимів без присутності захисника. Скажімо, в одного цілком легально зареєстрована мисливська рушниця в протоколах перетворилася на кулемет. У другого на підлогу кинули 80-річну маму, а доньку, яка була лише в одній нічній сорочці, обшукував чоловік.
Олександр Сич звернувся до адвоката Петра Кучкуди, який живе кількома поверхами вище в тому ж під’їзді. Та поки той прийшов, незвані гості продовжували настирливо тиснути кнопку  дзвінка, вимагаючи впустити до квартири. Адвокат, мовляв, пізніше підійде. Врешті-решт їх впустили. До квартири зайшли чоловік, який представився слідчим Генпрокуратури, двоє працівників УСБУ в Івано-Франківській області та кілька співробітників якогось зі спецпідрозділів. Щоправда, коли Олександр Максимович попросив останніх почекати в коридорі, ті послухалися. Водночас до помешкання не пустили й побратимів Сича, котрі, почувши про обшук в його оселі, — а ця звістка миттєво облетіла всю область і навіть Україну, — прийшли, щоби бути присутніми при цій акції. Бо хто знає, як ті особи можуть  поводитися і що підкинути. А судячи з постанови, тут могли шукати все — від зброї, боєприпасів, наркотиків до особистих записників, знімати дані з комп’ютера тощо.
Знаючи, як брутально проводили обшуки в інших «свободівців» по всій Україні, у пана Сича запитували про поведінку його «гостей». «Доволі толерантно», — відповів він. У нього склалося враження, що візитери і самі усвідомлювали абсурд ситуації, але наказ є наказ. 
— Зрештою, щоб передивитися всю мою бібліотеку, різні документи, котрі маю, бо ж як історик продовжую займатися науковою діяльністю, потрібно десь з тиждень, — сміється Олександр Максимович. Він сам їм скачав на диск ті матеріали, котрі мав про Майдан, бо, як зазначив, готовий зробити все від нього залежне, щоби винні в розстрілі «майданівців» були притягнені до відповідальності. Щоправда, «гості» вийшли з його квартири і з більш серйозною «здобиччю». Йдеться про пістолет марки «Форт», який на 50-річчя подарував панові Сичу міністр внутрішніх справ Аваков. Зрозуміло, що Олександр Максимович мав усі відповідні дозволи на нього, зрештою, за своїм статусом він і має право на володіння такою зброєю. Щоправда, слідчий Генпрокуратури, звірившись з якимись списками, зазначив, що цього пістолета немає у відповідному реєстрі.
— Ну це вже питання до Авакова, — відповів Олександр Сич. Все ж пістолет, який ще був у заводському мастилі, забрали разом з усіма документами та навіть пакетом від МВС, в якому його вручали.
Ми попросили Олександра Сича коротко прокоментувати події, котрі відбуваються навколо нього та інших «свободівців». «Можемо говорити про повзучу контрреволюцію, — зазначив він. — Нинішня влада відчуває, що нею багато хто не задоволений і в народі знову назріває протест. Авжеж, послухайте, скільки в народі розмов про третій Майдан. Тому й намагаються задушити те ядро майбутнього спротиву, яке може його організувати.
Та це, так би мовити, стратегія. Тактика полягає в іншому.  Спершу ж зазначимо, що постанова суду, на підставі якої у Олександра Сича 12 жовтня проводили обшук, видана ще 24 вересня. Щось довгенько збиралися силовики на цю акцію. Проте це не головне. За словами Олександра Максимовича, всі його побратими, яких нині репресують, очолюють партійні списки на виборах до місцевих рад. 
— Вочевидь, таким чином намагаються нас дестабілізувати, зламати моральний дух перед виборами, не дати часу на передвиборчу діяльність, — зауважує пан Сич. Наприклад, що стосується його особисто, то 16 жовтня він має прибути на допит до Генеральної прокуратури як свідок по тій вже згаданій справі січня 2014 року. Щоправда, на прес-конференції, яку О. Сич дав вчора з цього приводу, від когось із журналістів прозвучала інформація, що речник МВС, коментуючи обшук в Олександра Максимовича, пов’язав його з подіями 31 серпня цього року під парламентом. 
— Це брехня, до якої вже не вперше вдаються в Міністерстві внутрішніх справ, — відповів пан Сич, демонструючи журналістам відповідну постанову.
Вчора з приводу обшуку в Олександра Сича відбулося спеціальне засідання комісії Івано-Франківської обласної ради з питань законності, правопорядку тощо.Члени комісії запропонували питання про тиск силових структур у час передвиборчої кампанії на представників окремих політичних сил винести на сесію обласної ради і звернулися до центральних і місцевих органів МВС, СБУ і Генеральної прокуратури з проханням направити своїх представників на сесію облради 16 жовтня для надання депутатам інформації про це.

14 Жовтня 2015, 13:49
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/ole
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30