Чи не вперше на Прикарпатті саме в сільській місцині відбувався такий науковий форум із досить високим представницьким рівнем. Це випало на долю селища Більшівців Галицького району, яке минулого тижня приймало в рамках четвертої міжнародної конференції «Більшівці-2010» польських та українських реставраторів, істориків і навіть державних діячів для фахової розмови на тему відбудови та реставрації костелу кармелітів і монастиря в Більшівцях — однієї із найвизначніших пам’яток пізньобарокової архітектури
ХVIII ст. Три попередні конференції на таку ж тематику відбувалися в Польщі.

До Більшівців прибули сенатор, віце-голова комісії у справах еміграції та зв’язків із поляками за кордоном сенату РП Лукаш Абгарович, директор департаменту міністерства культури і національної спадщини Польщі Яцек Мілер, віце-консул РП у Львові Марцін Зіневич, продекан відділу архітектури Політехніки Шльонської Мардалена Жмудзінська, координатор відбудовних робіт у більшівцівському комплексі В’єслава ўолік із Польщі, відомий український музейний діяч і мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Мирослав Откович, керівник київської фірми-підрядника «Алекс» Олексій Марковський, представники співорганізатора конференції — Національного заповідника «Давній Галич», на балансі якого перебуває більшівцівська пам’ятка, та інші фахівці в справі збереження культурної спадщини.

Жодного представника українських владних структур, якщо не враховувати присутності в Більшівцях заступника начальника обласного управління культури Василя Тимківа як голови обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури та сільського голови Більшівців Романа Грибика, на ній не було. Формальною причиною цього називали інавгурацію нового Президента України, а фактичною, як на нашу думку, стало грубе втручання Польщі в українські справи після присвоєння звання Героя України Провідникові ОУН Степанові Бандері та державне визнання боротьби ОУН і УПА за незалежність.

Як зазначили промовці, костел Благовіщення в Більшівцях — це одна з найкрасивіших пам’яток сакрального мистецтва й одна з найвизначніших пам’яток пізньобарокової архітектури Галичини ХVIII ст., що збереглася донині. На основі науково-проектної документації, яку в 2002 році розробили львівські спеціалісти, за словами генерального директора НЗ «Давній Галич» Олександра Береговського, коштом польської сторони розпочато реставрацію костелу та монастирського комплексу при ньому. Досі вже капітально відновлено частину приміщень монастиря. На черзі — будівництво конференц-зали та їдальні, для чого вже завезено цеглу.
За словами сенатора Л. Абраровича, відновлення більшівцівської пам’ятки архітектури є важливим не тільки для українських поляків, а й для єднання наших народів. «Це одне з найкращих капіталовкладень і один із найкращих проектів, які фінансує сейм, — сказав польський парламентар. — Цю справу в Більшівцях треба робити  як створення платформи для діалогу між двома народами».

Сейм Польщі, до речі, фінансує відбудову кляштора, тобто монастиря, а міністерства культури і національної спадщини Польщі — відбудову костелу. Представник міністерства Яцек Мілер повідомив, що бюджет його відомства на відновлення полонійних пам’яток у світі зріс за останні роки в кілька разів.  

Промоутер цих відновлювальних робіт у Більшівцях В’єслава Голік, зі свого боку, постановила собі довести цю справу до логічного завершення, а тому всі віддали їй належне в пошуку немалих коштів для реконструкції. «Ні один злотий, ані навіть один гріш не йде на інші справи, а лише на будову», — запевнювала В. ўолік. Вона також звернула увагу на давній костел у сусідніх Кукільниках, що був літньою резиденцією єпископів і рік у рік нищиться через неувагу до себе. Проте досі п. Голік не може в українських інстанцій з’ясувати, хто є раздою цієї споруди. «Головою мур не пробити», — сумно констатувала польський реставратор, маючи на увазі стійку байдужість української бюрократії до культурної спадщини.

Однак разом з тим увага Польщі до полонійних пам’яток в Україні сприймається не так аж однозначно. З цього приводу на влаштованій прес-конференції в Більшівцях «Галичина» поцікавилася в польського парламентаря Л. Абгаровича, в чому полягає польський інтерес (racja stanu) у цій справі.
 

— Дуже багато пам’яток культури в Україні не лише польські, а й спільні, — сказав сенатор Лукаш Абрарович. — Для нас важливо це як пам’ять про національне коріння. Совєтський режим, як знаємо, нищив те коріння. Завдання сенату — як підтримка розвитку національної тотожности поляків в Україні і взагалі за кордоном, так і збереження добрих відносин із країнами їх проживання. Нова історія принесла обом сторонам багато ран, які впливають на наші відносини. Хочемо змінювати відносини тими двома способами — це і є наш польський інтерес. По-перше, через побудову приязні між молодими людьми. По-друге, через звернення до глибинної історії, бо там маємо багато спільного досвіду, з якого можемо бути разом горді. 

Усе більшим у Польщі є переконання, що культурні пам’ятки, з якими маємо тут справу, — це спільний культурний набуток. Одним із таких місць і є, власне, Більшівці. Маю надію, що розуміння поміж двома нашими народами буде дедалі більше.

«Галичина» також попросила прокоментувати більшівцівський проект і відомих українських експертів.

Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв:

— Поляки говорять про спільну спадщину. Хоч це якось і виглядає вибірково, все ж хочеться, щоб ця спадщина не загинула. Це все залишиться на нашій землі. Може, це комусь виглядає і як поширення католицьких впливів в Україні. Але, з другого боку, поляки і в себе роблять такі ж справи на користь українців. Зокрема це стосується лемківських церков. Хоч до 1950 року, коли українців виселяли з їх етнічних земель у кордонах Польщі, поляки спалили зо 500 українських церков, все ж нині ті, що залишилися, поляки реставрують і возять до них екскурсії.

У нас же на Львівщині з 1992 року згоріла 81 дерев’яна церква. Наш уряд торік жодної гривні на пам’ятки не виділив...

Мирослав Откович, керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України:

— Певні політичні наміри в таких проектах усе ж закладені, це зрозуміло. Але справа не в поляках, а залежить від нас. Вони можуть собі агітувати, але ми це сприймаємо або не сприймаємо. Для того також існують державні інституції, щоб встановлювати якісь противаги чиїйсь експансії, якесь стримування... А щодо пам’яток, то, безумовно, їх треба рятувати. Бо так взагалі залишимо після себе голу землю. Якщо самі не вміємо, то вчімось у поляків.

04 Березня 2010, 13:49
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47