Головне управління МНС в області –  це важлива  структура, всі служби та підрозділи якої підпорядковані одній меті – наданню допомоги людям у хвилини біди. Але в Головному управлінні та його територіальних підрозділах є свої, так би мовити, основні підрозділи, котрі першими кидаються в бій для порятунку життя, і є тилові, непомітні на перший погляд, але від злагодженої і чіткої роботи яких, залежить боєздатність та оперативність основних.

До так званих тилових належить зокрема й управління економіки і фінансів ГУ МНС в області, начальником якого є підполковник служби цивільного захисту Андрій Богданович Курташ, специфічність служби якого, попри інші аспекти, полягає у одній цікавій особливості – він керує виключно жіночим колективом. У підпорядкуванні Андрія Богдановича два відділи, працівницями яких є  чарівні і милі  жінки, кожна з яких є справжнім професіоналом своєї справи, унікальним та неповторним фахівцем, які перетворюють сухі та одноманітні колонки  та рядки цифр на тонке мереживо звітів та балансів. Управління економіки та фінансів складається з відділу  планування та фінансування  і  відділу бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Відділом планування та фінансування керує Світлана Петрівна Потребко, котра з минулого року займає посаду заступника начальника управління економіки та фінансів. Після закінчення школи у Світлани Петрівни не було проблем з вибором майбутнього фаху – сама життєва стежина привела її у Тернопільський фінансово-економічний інститут, який вона успішно закінчила в 1987 році, а потім – переїзд разом з чоловіком на Прикарпаття, на зустріч новому життю і новим планам. У 1989 році Світлана Петрівна розпочинає свою роботу на посаді бухгалтера в загоні технічного служби, з 1990 року – начальник фінансової служби обласного відділу пожежної безпеки. Разом з роками приходили впевненість у своїх можливостях та досвід, з ними зростали відповідальність і обсяги довіреної роботи. Зараз у відділі, яким керує Світлана Петрівна, працює ще два фахівці, адже саме вони визначають і планують, так би мовити, фінансову політику Головного управління на кожний рік. Їхні тендітні, але такі вправні руки формують щорічно бюджетний запит і складають проект кошторису фінансування господарської діяльності ГУ МНС в області. І, вони, як ніхто знають ціну кожній загубленій та втраченій цифрі, яку, однак, потрібно обов’язково знайти, щоб, так би мовити, «фінанси співали романси» і ці «пісні» робили життя працівників комфортнішим та заможнішим і підпорядковувалися виконанню завдань, які стоять перед Головним управлінням МНС в області. Попри великий об’єм роботи, коли вгору і ніколи глянути, а таке трапляється обов’язково наприкінці і на початку кожного року, а ще впродовж року випадає принаймні шість місяців напружених підрахунків та розрахунків, працівниці відділу переконані – таку професію обирають за покликанням і відповідно до характеру. Сама Світлана Петрівна, попри всю складність цієї клопітливої і відповідальної роботи, попри її великий об’єм, знаходить час і на улюблені заняття. Перш за все, на вишивання: її роботи, виконані дрібним як макове зерня, хрестиком, зачаровують своєю теплотою та неповторністю. І, звичайно, любов до землі, до природи, до її вічної мінливості та багатогранності, втіленої у неповторну різнобарвну красу квітів, особливо весняних та осінніх. Важливе місце у житті Світлани Петрівни займає і духовна сфера, щорічні прощі до святих місць збагачують душу і окриляють її чистим Божим благословенням. Справжнім оберегом Світлани Петрівни є її сім’я – чоловік Роман Степанович – полковник служби цивільного захисту у відставці, викладач навчального пункту навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області та донька Ірина, котра, наслідуючи мамин приклад, також обрала для себе цей складний, але такий цікавий, фах.

Ярослава Миколаївна Сушко – головний фахівець цього відділу, працює вже сьомий рік. Пані Ярослава, займаючись такою відповідальною ділянкою, як загальний та спеціальний фонди, вивчила свою роботу досконало. Точність її розрахунків та відповідальність у роботі  певною мірою стали продовженням певних рис характеру, таких як зібраність, пунктуальність, дисциплінованість. А уподобання та захоплення Ярослави Миколаївни наче врівноважують математичний склад її розуму та дві вищі освіти, висвітлюючи в ній риси справжньої жінки – романтичної та вразливої. Читання хорошої справжньої літератури під м’яким світлом настільної лампи, аромати улюблених квітів, літні осяйні світанки та осінні задумливі вечори – це той світ, в який із задоволенням поринає Ярослава Миколаївна у вільний від роботи час.

Олександра Михайлівна Дем’яник, уродженка мальовничої Яблуниці, випускниця Львівської торгово-економічної академії, працює в структурі МНС вже п’ять років. За цей час професійні здобутки  Олександри Михайлівни беззаперечні, адже вона – головний фахівець відділу планування та фінансування і до її обов’язків входить нарахування грошей та виплат грошового забезпечення і подання оперативної звітності. Ділянка важлива і відповідальна, роботу потрібно виконувати ретельно і вчасно, жодне зволікання неприпустиме. Але розрахунки для жінки ніколи не бувають втомливими, адже професія обрана за покликанням, приносить радість, задоволення і відчуття гармонії. А для душі залишається сім’я – улюблений чоловік, 7-річний син і любов до в’язання, яке перетворює різнокольорові клубки ниток у справжні витвори мистецтва.

Відділом бухгалтерського обліку та фінансової звітності керує Марія Ярославівна Подолецька, чия трудова діяльність складає 33 роки і чиє все життя пов’язане з одним місцем роботи. Коли 18-літньою дівчинкою після закінчення бухгалтерської школи прийшла Марія Ярославівна працювати бухгалтером у міську пожежну охорону, то й подумати не могла, що це – її вибір на все життя.

З 1982 по 1984 роки – навчання в івано-франківському автотранспортному технікумі за обраним фахом, у ті ж вісімдесяті вона – бухгалтер  ДПЧ-6 по охороні  заводу «ТОС». Саме тут зустріла Марія Ярославівна і свою долю  – пожежника ДПЧ-6 – Євгена Івановича Подолецького. Подружжя виховало двох синів Тараса та  Андрія, котрі  є гордістю батьків. З 2000 року Марія Ярославівна працює у Головному управлінні  МНС в області, маючи у підпорядкуванні трьох працівниць. І це не дивно, бо обсяги роботи її відділу великі і різноманітні. Саме вони, зокрема, щомісячно приймають звіти від структурних підрозділів, готують щоквартально зведений звіт і звіт по апарату управління, формують зведену звітність для Міністерства, ведуть розрахунки з державним казначейством області. За цими сухими словами – море чисел і скрупульозний їх підрахунок, у якому завжди цифра тримається  цифру, число тягне число, щоб в кінцевому підсумку гармонійно зійтися у балансі. Для когось –  це нудна і монотонна робота, якої  довго не витримав б, а для цих жінок – улюблена робота, без якої вони не уявляють свого життя, бо за кожною цифрою бачать людську долю і особливу магію. За словами  Марії Ярославівни, вона ані миті не пошкодувала, що обрала цей фах, хоча за довгі десятиліття роботи було різне –  доводилося залишатися і після роботи, і у вихідні виходити, траплялося, що довгі колонки цифр снилися і ночами, особливо у звітні періоди.

Оксана Степанівна Деркач – головний фахівець цього відділу  працює тут з 2005 року після закінчення Тернопільської академії народного господарства. Саме пані Оксана проводить нарахування заробітної плати військовозобов’язаним та вільнонайманим працівникам, здійснює поточні платежі, готує відповіді на різноманітні запити. Улюблена робота визначила і особисте життя, саме на роботі Оксана Степанівна познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком – Романом  Деркачем, який зараз займає посаду інспектора  інспекції техногенної безпеки та цивільного захисту ГУ МНС в області. Півроку тому Оксана Степанівна повернулася у рідний колектив з декретної відпустки, довіривши виховання дворічної донечки Юліани своїй мамі. Її енергії та ентузіазму вистачає і на роботу, і на сім’ю: щоранку Оксана Степанівна поспішає на улюблену роботу, до своїх цифр і комп’ютера, а щовечора з таким ж нетерпінням  йде додому, знаючи, що там її чекають найдорожчі у світі люди...

Марія Степанівна Марковецька – провідний фахівець відділу – здійснює облік розрахунків за надані платні послуги і веде податковий облік, працює на цій посаді у відділі з вересня 2007 року. За цей час, як признається Марія Степанівна, вона відкрила для себе нову сферу багатогранної діяльності, пов’язаної з обліком та аудитом, встигла добре вивчити відведену їй ділянку роботу, відчути її специфіку  і особливість. Зізнається, що ця робота саме для неї,  що ще зі школи математика була найулюбленішим предметом, а заочне навчання у Львівському державному університеті імені Івана Франка у 1991-1996 роках  підтвердило, що з вибором майбутнього фаху не помилилася. Адже світ чисел, їх незлічених комбінацій  і сум завжди приваблював, бо це – своєрідна музика  розрахунків, яку потрібно почути і полюбити. Навіть якщо, – сміється жінка, – наближається кінець кварталу і ти знаєш, що на тебе чекають дуже напружені дні...

Марія Володимирівна Михайленко може пишатися своїм  трудовим стажем, який загалом складає 39 років. У пожежну охорону вона прийшла працювати бухгалтером у далекому 1988 році, а вже через рік була призначена на посаду начальника фінансової служби тодішнього загону технічної служби. Саме тут зустріла свою долю – Богдана Степановича, колишнього начальника 2-ї частини, майора внутрішньої служби у відставці, а на той час – молодого перспективного офіцера. Разом виховали дітей, тепер виховують онуків. Можна було б вже забути про роботу, але ні Богдан Степанович, ні Марія Володимирівна, так і не змогли цього зробити: роки, віддані улюбленій справі, не відпускають. Богдан Степанович зараз працює в управлінні по роботі з персоналом ГУ МНС в області, а Марія Володимирівна –  невтомна трудівниця, закохана у свою роботу, після виходу на заслужений відпочинок у 2008 році,  також не змогла відмовитися від звичного розпорядку трудового дня. Вона – бухгалтер-ревізор, в чиї обов’язки входить ведення обліку матеріальних цінностей і перевірка господарської діяльності  структурних підрозділів області. Своїм великим практичним досвідом Марія Володимирівна щедро ділиться з колегами по роботі, відкриваючи їм всі нюанси і тонкощі непростої, але такої цікавої професії, адже однаково вправно може користуватися рахівницею, арифмометром, калькулятором та комп’ютером...

Отож, відділ у Марії Ярославівни Подолецької дружний та згуртований, адже жінки, працюючи роками разом, стали однією великою сім’єю, коли все ділиться навпіл – і проблеми, і радості, і улюблені рецепти, і захоплення та уподобання.

Начальник управління економіки і фінансів ГУ МНС в області,  підполковник служби цивільного захисту Андрій Богданович Курташ  вважає цілком закономірним той факт, що такою відповідальною та кропіткою сферою як фінанси займаються саме жінки. Бо саме завдяки жіночій  ретельності, уважності, прискіпливості і вмінню доводити кожну розпочату справу до логічного завершення, різноманітні звіти і баланси, платіжки і меморіальні ордери стають схожими на  своєрідні нотні грамоти, в яких кожна цифра, як нота, набуває свого особливого та неповторного звучання...

05 Березня 2010, 13:49
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47