Фото Олекси Бутчака

Недавно у неформальній розмові з редакторами франківських ЗМІ екс-губернатор Прикарпаття, депутат обласної ради Михайло Вишиванюк зауважив, що його дуже дивує, чому місцеві політики готові так затято боротися за крісло мера Івано-Франківська. На думку Михайла Вишиванюка, Івано-Франківськ - це місто на бомбі сповільненої дії. Ця бомба - комунальне господарство. Наступного мера чекають дуже важкі випробування, якщо він не хоче, щоб його ім'я й політичну кар'єру поховало під уламками від вибуху цієї бомби.

Оцінити масштаби загрози й запобігти катастрофі спробували депутати Івано-Франківської міської ради. Ще рік тому було створено робочу групу з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств Івано-Франківська. Група встигла з'ясувати ситуацію на ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» - і це закінчилося зміною керівництва підприємства. Зате, на відміну від 2008 року, опалювальний сезон в 2009-му розпочався вчасно і підприємство почало позбуватися боргів. Та чомусь після тих подій ініціатива депутатів ентузіазму в міської влади вже не викликала.

Про те, хто саме і чому в міській владі заважає знешкодити комунальну бомбу, розмовляємо з депутатом Івано-Франківської міської ради, учасником згаданої робочої групи Сергієм Борзовим.

- Пане Сергію, як сталося, що за 4 останніх роки, на які припав і будівельний бум, і рекордний міський бюджет, місто впритул наблизилося до катастрофи в комунальній сфері?

Якщо порівняти стан комунальних підприємств 4 роки тому з нинішнім, то він погіршився в рази. Взяти навіть ті ж показники фінансово-господарської діяльності за 2009 рік - майже всі комунальні підприємства завершили рік зі збитками. Передовсім це стосується ЖЕО, які доведені до небачених боргів. Якщо вже сьогодні не вживати рішучих заходів, а обмежитися звичними косметичними дотаціями на підтримку цих КП, наша комунальна бомба, може, й вибухне пізніше, але сила того вибуху в умовному тротиловому еквіваленті буде значно руйнівнішою.

Тому міські комунальні підприємства потребують негайного втручання в їхню діяльність з метою, по-перше, виведення їх зі стану зубожіння, по-друге, виведення їх на прибутковість. Бо підприємства повинні заробляти гроші до бюджету, а не тягнути з цього бюджету дотації й при цьому ще й нарощувати борги. Дотування може відтягнути агонію, а не вилікувати.

Але проблема в тому, що депутатів не допускають до документації підприємств. Ми не бачимо реальної картини.

Тим часом, як показав приклад з «Теплокомуненерго», інколи для ефективної роботи достатньо змінити менеджмент, призначити нове керівництво, яке дасть раду з проблемами підприємства, і компанія припинить нарощувати борги й почне надавати якісні комунальні послуги.

- Міська влада також заявила про намір реформувати житлово-експлуатаційне господарство міста, зокрема замість збанкрутілих ЖЕО планують створити так звані житлові компанії.

Це шлях в нікуди.

По-перше, франківські підприємства і підприємці виконали на замовлення ЖЕО певний обсяг робіт, і ЖЕО їм винні гроші. Створюючи нову структуру, влада фактично каже виконавцям: «Що ми вам винні, все пробачаєм». Це нечесний шлях.

Зрештою, мешканці в такому разі можуть те саме сказати і ЖЕО. Але натомість проплачують за неякісні послуги майже на сто відсотків.

Ще один важливий момент: ЖЕО допустили величезні борги перед Пенсійним фондом. І коли працівники ЖЕО виходитимуть на пенсію, вони не зможуть її оформити, бо підприємство, в якому вони працювали, нарахувавши заробітну плату, не здійснило платежів до Пенсійного фонду.

- Які з майже двох десятків підприємств міської комуналки, на Вашу думку, найбільш деградовані?

На моє переконання, в оцінці діяльності комунальних підприємств слід виходити з простого критерію: ці підприємства, які і будь-які інші, незалежно від форми власності, повинні отримувати доходи.

Візьмемо, наприклад, комунальне підприємство «Технічний центр «Сервіс-Авто», яке збирає кошти за паркування на автостоянках у місті. Машинами забиті всі парковки щодня, а в бюджеті - ні копійки! Рішенням виконкому усі зароблені гроші їм залишають начебто на розвиток підприємства. По-перше, де цей розвиток? А по-друге, я вважаю, що частина прибутку комунальних підприємств повинна вилучатися до бюджету.

- Протягом минулого року бодай одне КП ділилося прибутками з містом?

Мені такі факти не відомі. За матеріалами про результати діяльності міських КП, які нам роздавали на сесії, на жаль, майже всі КП є збиткові. А прибуток того паркувального підприємства за минулий рік склав аж 5 тис. грн. Не віриться, чи не так? Якщо навіть просто порахувати кількість місць для паркування у Франківську, сума мала б бути зовсім інша.

- Наше комунальне господарство не тільки розвалене, а й корумповане. І ці речі взаємопов'язані. В кулуарах міськради ніхто ж не соромиться говорити про КП як насоси, якими викачуються гроші в чиїсь кишені. З якою мірою достовірності, на Вашу думку, це можна стверджувати?

Свого часу, коли наша робоча група взялася за аналіз «Теплокомуненерго», ми отримали матеріали, що свідчили про недобросовісність керівництва. Наслідком стало звільнення гендиректора. Але ми зуміли отримати документальні докази, показати їх міськраді, міському голові.

Після цього нас на інші комунальні підприємства не допускають. Думаю, влада просто злякалася, що випливуть неприємні речі, ще й підтверджені документально. Тому діяльність робочої групи була заблокована.

- Ким саме?

В першу чергу - виконавчим комітетом. Бо головами групи призначалися заступники міського голови, які відмовилися скликати її засідання. Тоді ми спробували створити депутатську комісію, але ця ініціатива блокується у міській раді: не голосують представники промерівської фракції УНП.

- Отже, на сьогодні робоча група - не робоча, комісію не створено. В який спосіб можна отримати інформацію про реальний стан справ у комуналці?

Ми таки будемо наполягати на створенні депутатської комісії. Треба з'ясувати те, що відбувається в комунальному господарстві. Бо минає рік за роком, а стає тільки гірше. Мешканці бачать, що робиться з дорогами, з мережами...

Візьміть КП ДРЕО, яке обслуговує дороги міста, чи «Міськсвітло» - вони виконують роботи і отримують за них гроші. Звідки ж береться заборгованість і чому вона росте? Я вважаю, що дуже часто справа в менеджменті підприємств.

І першим кроком до оздоровлення могла б бути навіть зміна керівництва КП на ефективніше.

- Віктор Анушкевичус неодноразово бідкався, що опоненти поливають його брудом так, як жодного мера раніше не поливали. Після вашої оцінки діяльності міської комуналки міський голова матиме підстави повторити свої нарікання. Що б ви йому на це відповіли?

Я вважаю, що Анушкевичус і популізм повинні піти в минуле. Бо пообіцяти зробити і зробити - це велика різниця. Якщо сьогодні підняти виборчу програму кандидата на посаду міського голови Віктора Анушкевичуса у 2006 році, то жодного з 12 пунктів, з яких вона складалася, не виконано! Ця програма на сьогодні, після 4 років перебування її автора на посаді мера, стала в рази актуальнішою, ніж була в 2006-му.

Галицький кореспондент

05 Березня 2010, 14:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02