Головна увага цього тижня була прикута  до постаті С. Бандери, а точніше  до дискусії, що спричинилася в суспільстві  довкола присвоєння провіднику ОУН звання Героя України. Бандера був удостоєний звання Героя України посмертно «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу».

    Відповідний Указ Президента України В. Ющенка, датований 20 січня, спричинив значний резонанс та неоднозначні оцінки як всередині країни, так і за кордоном. Оцінки ж були найрізноманітніші – від цілковитої підтримки до тихого мовчання й різкого обурення та засудження. Так, комуніст П. Симоненко, в міру рівня своєї культури, вдався до особистих образ, охарактеризувавши В. Ющенка як «негідника». Негативною була й реакція наших сусідів – Росії та Польщі. Європейський парламент 25 лютого ухвалив Резолюцію щодо ситуації в Україні, один пункт якої практично знівелював все позитивне значення цього документу для нашої держави. Так, у п.20 зазначається, що  Європейський парламент «глибоко сумує з приводу рішення Президента України Віктора Ющенка, що йде з посади, присвоїти посмертно Степану Бандері, лідеру ОУН, що співпрацював з нацистською Німеччиною, звання «Героя України», сподівається, що у цьому відношенні нове українське керівництво перегляне рішення і підтримуватиме свою відданість європейським цінностям». У відповідь новообраний Президент В. Янукович під час свого першого закордонного візиту до Брюсселю повідомив, що питання героїзації Степана Бандери розглядається в Україні як на політичному рівні, так і в судових справах, і ми знайдемо рішення найближчим часом. При цьому раніше В. Янукович зазначив, що рішення буде ухвалено таким чином, щоб в майбутньому ніколи у нас в країні не виникали питання переписування історії.

    Природно, що такі події не змогли не спричинити відповідної реакції на Галичині, яку через патріотичну налаштованість та відданість національним цінностям здавна характеризують як «український П’ємонт». З ініціативи фракції «Наша Україна» було скликано позачергову сесію обласної ради з метою ухвалення звернення до Європейського парламенту з приводу Резолюції щодо України. Водночас, 43 депутати Івано-Франківської міської ради звернулися із подібним зверненням до Президента України, народних депутатів та міських рад проханням не сприяти поширенню антиукраїнських настроїв у територіальних громадах та не підтримувати ідею відміни Указу Президента України «Про присвоєння С.Бандері звання Герой України».

    Сесія обласної ради розпочалась із конфузу – І. Олійник, оголосивши про відкриття сесії, представив М. Палійчука як голову обласної ради. Слова Ігоря Мирославовича цілком природньо викликали приємне пожвавлення в сесійній залі й задали хороший тон у роботі. Згодом стався ще один конфуз – лідер фракції БЮТ Ю. Романюк, переплутав й назвав вже І. Олійника представником Європарламенту, на що той зазначив, що входить до Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Охочих виступити з трибуни було багато, спостерігалась й певна заполітизованість обговорюваної проблеми, що стало приводом для О. Сича зауважити, що Бандера не належить якійсь партії, а є національним символом й належить нації. Врешті-решт всі присутні в залі депутати (68), були одностайними у сприйнятті Бандери як героя України й ухвалили пропонований текст звернення. У тексті, зокрема, зазначається, що «Івано-Франківська обласна рада вважає, що Резолюція Європейського Парламенту в частині пункту, що стосується присвоєння С. Бандері звання Героя України грунтується на стереотипах, свідомо сформованих тоталітарним режимом СРСР з метою дискредитації українського національно-визвольного руху і не враховує сучасних історичних досліджень». Було схвалено пропозицію О. Бабій й до тексту звернення додали, що С. Бандера боровся під гаслом «Свобода Європі, свобода людині». Окрім того, за пропозицією Ю. Романюка було вирішено прийняте звернення відправити не лише до Європейського Парламенту, Президента України, Верховної Ради України, але й до міністерства закордонних справ та посольств європейських країн в Україні. На ухвалення звернення було затрачено менше двох годин часу.

    Перше, на що хотілося б звернути увагу  – це те, що на сесії були присутні лише 68 із 120 народних обранців. Решта 52 депутати вирішили з невідомих причин «прогуляти» сесію й не виконали, таким чином, покладений на них громадою обов’язок. Можливо, хтось занедужав, можливо, що хтось вирішив, що його явка не є важлива, адже за рішення й так проголосують. Однак, насторожує те, що в Галичині навіть на засідання з приводу ключових для нації питань, депутатський корпус не спромігся зібратися у повному складі.

    Яке значення прийнятого документу? Юридичного практично жодного. Дане звернення не зобов’язує Європейський Парламент до жодних дій. Водночас, воно є яскравим свідченням консолідованої позиції Івано-Франківської обласної ради стосовно присвоєння С. Бандері звання «Герой України». Прийняття відповідного звернення можливо вплине певною мірою на бачення цієї проблеми новообраним Президентом. Те, що текст документу узгоджувався разом із Львівською обласною радою і те, що практично такі ж звернення були ухвалені Львівською та Тернопільською обласними радами є плюсом, що вкотре засвідчує єдність Західної України у трактуванні фундаментальних питань української історії.

    Водночас  потрібно розуміти, що позбавлення  людини звання «Героя України» є надзвичайно  складною процедурою. У випадку ж  із С. Бандерою – практично неможливим. Для того щоб позбавити особу такого високого державного звання повинні бути виключні підстави. Так, відповідно до статті 16 Закону України «Про державні нагороди України» позбавлення державних нагород може бути проведено Президентом України лише у разі засудження нагородженого за тяжкий  злочин  за поданням суду у випадках, передбачених законом. Тобто приводом для позбавлення С. Бандери звання може бути лише вчинення ним тяжкого злочину. С. Бандера ж, на жаль, вже спочиває в мирі й злочинів вчинити не може. Ще один аргумент, який використовують «прихильники» Бандери полягає в тому, що звання «Герой України» може бути присвоєне лише громадянам України. Та сумнівів в тому, що С. Бандера є сином України, українцем тілом і душею, не виникає в жодного. Більше того, Степан Бандера є символом українського відродження, української боротьби, української незалежності. Позбавлення його звання може стати прецедентом, який погрожує взагалі залишити українську націю без своїх героїв. Таким чином, юридичних можливостей для позбавлення С. Бандери почесної нагороди «Герой України» на даний момент не існує.

    Втім, наші політики, як відомо, часто послуговуються не правовою, а політичною доцільністю. Тому сподіватися можна на все. Однак, не надто віриться, що В. Янукович піде на такий крок. Новообраний президент проголосив одним із своїх завдань об'єднання суспільства, а позбавлення Бандери героя скоріш призведе до нових масових протестів й ще більше розколить суспільство. Для електорату Східної України у В. Януковича виправдання знайдеться – Указ видавав не він, а скасувати його юридично не може. Покращення соціально-економічного становища суспільства здатне нівелювати можливі негативи для Президента. Можливим є те, що на питання героїзації С. Бандери може бути покладено й мораторій, так як воно може стати одним із пунктів коаліційних домовленостей у парламенті.

    У будь-якому разі, необхідно усвідомлювати, що спекуляції навколо присвоєння С. Бандері почесної нагороди «Герой України» посмертно є більшою мірою політичними й використовуються в першу чергу для маніпуляції суспільною свідомістю. Розкриття секретних державних архівів, опублікування результатів наукових досліджень із даної проблематики дали б змогу уникнути двозначності у трактуванні історії. Така діяльність мала б здійснюватися за безпосередньої підтримки та сприяння держави. Однак державна політика у цьому напрямі, на жаль, не відповідає запитам, що сформувалися у суспільстві. Поширення правди про національно-визвольний рух ОУН-УПА та його керівників є важливим завданням всієї без винятку патріотичної громадськості.

    Іноземні  держави, наші безпосередні сусіди, різко  засудивши присвоєння С. Бандері  державної нагороди «Герой України», фактично втрутилися у внутрішні  справи української держави, посягнули  на її суверенітет. Прикро, що у такий спосіб було знехтувано цінностями плюралізму, свободи та демократії, якими так славиться Європа й до яких прагне Україна. Такими діями Європа вкотре продемонструвала, що проголошені цінності не є універсальними, ними можна поступитися заради власних політичних інтересів.

    Питання історії, в тому числі визначення своїх національних героїв, є виключно внутрішніми справами держави та її суспільства. Позбавлення С. Бандери  присвоєної йому нагороди може стати  небезпечним прецедентом, що засвідчить непослідовність Української влади й може призвести до інших претензій до України з боку іноземних держав у майбутньому.
 
Ігор  ДЕБЕНКО, політолог 
06 Березня 2010, 11:55
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 09 Березня 2010, 12:45
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47