Коломияни збирають підписи на підтримку Василя Хмуляка

Директор ДЮСШ №1 Василь Хмуляк опинився під загрозою звільнення. Пропрацювавши у закладі 35 років без жодних скарг та конфліктів, за останній місяць спершу отримав догану, а потім – «прохання» звільнити займану посаду. У школі переконані: все йде з подачі новопризначеного секретаря міськради Любомира Жупанського. Колись, мовляв, між ним та В. Хмуляком був особистий конфлікт, а тепер секретар мстить, лобіюючи питання звільнення директора з посади.

Як  пише “Дзеркало Коломиї”, наприкінці 2015 року Василь Хмуляк отримав догану через невиконання рішення Коломийської міськради, прийнятого у січні минулого року, про щомісячну оплату занять вихованців ДЮСШ у розмірі 20 гривень. Директори коломийських ДЮСШ не збирали ці гроші з дітей, адже, як переконують, на батьківських плечах лежить й так чимало витрат, зокрема оплата поїздок на змагання.

Щороку ДЮСШ №1 витрачає в середньому на поїздки лише на обласні змагання 150 тисяч гривень. Як наголошує Василь Хмуляк, управління освіти не донесло до відома спортивних закладів наказ про виконання.

А згодом, 19 травня, Верховна Рада прийняла законопроект щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання дітей, відповідно до якого скасували норми щодо запровадження плати за навчання дітей у дитячо-юнацьких спортивних школах.

«Наступного дня, після того, як В. Хмуляку винесли догану, Любомир Жупанський зателефонував мені й запропонував посаду директора ДЮСШ №1 за лояльне ставлення», – розповіла заступниця директора Світлана Дорундяк.

А вже 11 січня, за інформацією одного з працівників управління освіти, Любомир Жупанський провів збори бухгалтерів управління та двох спортивних шкіл, хоча це не входить до його функціональних обов’язків.

Щоб підтримати Василя Хмуляка на посаді директора ДЮСШ №1, викладацький склад розпочав збір підписів серед ветеранів спорту, випускників ДЮСШ №1, громадськості міста.

Станом на 20 січня зібрано майже 400 підписів.

2007 року Василеві Хмуляку за визначні досягнення у сфері спорту було присвоєне почесне звання заслужений тренер України з вільної боротьби.

За період перебування на посаді директора школи вихованці та тренери досягли вагомих результатів на обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Так четверо тренерів стали заслуженими тренерами України, вихованці школи виконали норматив майстра спорту України міжнародного класу.

Шепетюк Ірина – майстер спорту України міжнародного класу, чемпіонка Європи, дворазова учасниця Олімпійських ігор (легка атлетика);

Бублик Роман – майстер спорту України міжнародного класу, чемпіон Європи (легка атлетика);

Пульковська Наталія – майстер спорту України міжнародного класу, чемпіонка Європи, призерка чемпіонату світу з боротьби;

Іванов Олег – майстер спорту України міжнародного класу, чемпіон Європи з боротьби;

Дорошенко Іван – майстер спорту України, срібний призер чемпіонату Європи з боротьби;

Скупий Ігор – майстер спорту України, бронзовий призер чемпіонату Європи з боротьби;

Василишин Ігор – майстер спорту України, дворазовий бронзовий призер чемпіонату Європи з боротьби;

Стрихар Ігор – майстер спорту України, бронзовий призер чемпіонату Європи з боротьби;

Симак Любомир – майстер спорту України, срібний призер чемпіонату Європи, бронзовий призер чемпіонату світу з боротьби;

Сагалюк Любомир – член збірної команди України, чемпіон України з боротьби;

Ткачук Анастасія – майстер спорту України міжнародного класу, чемпіонка Європи, 4 місце на І Юнацьких Олімпійських іграх 2010 року в Сінгапурі (легка атлетика);

Кусяк Іван – майстер спорту України міжнародного класу, срібний призер чемпіонату Європи з боротьби.

Понад 30 вихованців виконали норматив майстрів спорту України за період з 2001 по 2015 рр., багато вихованців ставали переможцями та призерами чемпіонату України. Основні показники у виконанні нормативу майстра спорту – відділення вільної боротьби, спортивної гімнастики, легкої атлетики. Вихованці беруть участь в обласних, всеукраїнських змаганнях, а також підтримують зв’язки з спортивними клубами інших країн.

За період 2001-2015 рр. школа завойовує передові позиції в області та в Україні. Два тренери здобувають кваліфікацію суддів міжнародної категорії (Єжов Олександр з боротьби та Красуля Олександр з спортивної гімнастики), що дає можливість обслуговувати чемпіонати Європи та світу. Лише в 2015 році двоє вихованців відділення спортивної гімнастики та один з відділення вільної боротьби виконали норматив майстрів спорту України. Вже на початку 2016 року присвоєно звання майстра спорту вихованцеві відділення спортивної гімнастики Віталію Садовому.

Висловилися на підтримку Василя Хмуляка

 

Юрій ТИМОШЕНКО, народний депутат України:

«Я глибоко стурбований повідомленнями про вчинення деякими посадовими особами Коломийської міської ради неправомірного тиску на директора Коломийської ДЮСШ №1 Хмуляка В. В.

Формальною підставою для вчинення такого тиску стало невиконання рішення Коломийської міської ради «Про встановлення розміру батьківської плати за навчання дітей в позашкільних навчальних закладах та дитячо-юнацьких спортивних школах». Внаслідок цього, Хмуляку В. В., а також Лесюку М. М., директору Коломийської ДЮСШ №2, було оголошено догани.

Однак, в цій ситуації є чимало спірних моментів, зокрема, чи було доведено рішення міської ради про встановлення щомісячної батьківської плати за навчання дітей у спортивних школах до відома виконавців, чи взагалі зазначене рішення відповідає вимогам закону, чи існували достатні підстави для винесення доган та чи не є це одним із способів, поступовим кроком, зробити посади директорів шкіл вакантними з подальшим неправомірним використанням цієї ситуації.

На захист директора ДЮСШ №1 став весь тренерсько-викладацький склад школи, який публічно, на засіданні Коломийської міської ради, оголосив свою позицію з приводу можливого звільнення директора школи. Однак, навіть аргументи колективу та вимоги громадян міста Коломиї не стали на заваді діям окремих посадових осіб Коломийської міської ради, зокрема її секретаря Жупанського Л. С.

Хмуляк В. В. очолює ДЮСШ №1 вже більше ніж 35 років. За цей час професійні показники колективу та керівництва школи постійно перебували на найвищому рівні. Вихованці школи є членами збірних команд України з різних видів спорту, чемпіонами та призерами міжнародних спортивних змагань та учасниками Олімпійських ігор, також вони постійно беруть участь у спортивних змаганнях обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів, перемагають там та займають призові місця.

З нагоди 60-річчя заснування ДЮСШ №1 15.08.2015 роботу керівництва та тренерсько-викладацького складу колективу школи було високо оцінено та нагороджено грамотами та подарунками від імені Коломийської міської ради, обласного відділу Національного олімпійського комітету України, обласних федерацій з різних видів спорту. Однак, чомусь саме зараз ставлення до керівництва ДЮСШ № 1 різко змінилося.

Як народний депутат України та мешканець міста Коломиї висловлюю свою беззаперечну підтримку директору ДЮСШ №1 Хмуляку Василю Васильовичу, якого знаю особисто з 1977 року (коли почав займатися боротьбою) як високопрофесійній, досвідченій, відповідальній людині, яка за час перебування на посаді директора зробила невимовно багато для розвитку фізичної культури та спорту в місті. Тому я звернувся із депутатським зверненням до Коломийського міського голови Слюзара Ігоря Богдановича з проханням висловити свою позицію з приводу ситуації, що склалася, скасувати наказ про притягнення директорів Коломийських спортивних шкіл до відповідальності та унеможливити здійснення на них будь-якого неправомірного тиску.

Щиро сподіваюсь, що ближчим часом конфліктну ситуацію буде вирішено і сторони досягнуть порозуміння».

 

Едуард ПРОЩУК, президент Івано-Франківської обласної федерації вільної боротьби: «Василь Хмуляк – один з провідних тренерів з вільної боротьби області, який роками показує достойний результат. Він виховав цілу плеяду спортсменів. Власне, самі вихованці й показують високий результат ДЮСШ №1.

Василь Хмуляк як професіонал своєї справи відомий далеко за межами нашого регіону. А коломийська школа вільної боротьби є однією з провідних в області по всіх рейтингах. Це порядна людина й фаховий досвідчений керівник спортивного закладу.

Ситуація про звільнення нам як Федерації вільної боротьби неприємна й обурила нас, тому намагаємося підтримати Василя Васильовича в даній ситуації.

Я переконаний, що це більше емоції когось з новоприбулих керівників міста й його особиста неприязнь. Не може так бути, щоб десятиріччями все було на високому рівні, а миттєво, за два тижні, все зіпсувалося. Надіюся, що здоровий глузд переможе над емоціями».

 

Ростислав МИКИТЮК, начальник управління молоді і спорту Івано-Франківської облдержадміністрації: «Василь Хмуляк знаходиться на своєму місці. ДЮСШ №1 показує результат, там готують чемпіонів. Варто лише назвати результати призерки чемпіонату Європи серед молоді Наталії Пульковської, яка зможе представляти Україну на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро.

Василь Хмуляк приділяє достатню увагу належному вихованню спортсменів. Вважаємо, що звільнення зі займаної посади Василя Хмуляка принесе втрати не лише для спорту на Коломийщині, але й Івано-Франківської області загалом».

Іван КУСЯК, майстер спорту міжнародного класу з вільної боротьби, срібний призер чемпіонату Європи, кандидат на участь в Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро: «Про Василя Васильовича насамперед треба говорити як про компетентну людина, яка з відповідальністю ставиться до своєї роботи. Його звільнення з роботи тільки негативно вплине на роботу ДЮСШ №1. Я тільки за те, щоб Василь Васильович залишився на посаді директора цього закладу».

Наталія ПУЛЬКОВСЬКА, майстер спорту міжнародного класу з вільної боротьби, кандидатка на участь в Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро: «В залі ДЮСШ №1 я тренуюся багато років, тому про Василя Васильовича можу говорити не опосередковано. У роботі він проявив себе як старанний тренер і керівник для спортивного закладу, який готує професійних спортсменів. Я не можу й близько назвати причину для звільнення Василя Васильовича. Бо це людина, яка знаходиться на своєму місці».

Юрій СКРИПНИК, ветеран спорту МСУ з легкої атлетики, меценат: «Якщо говорити про Василя Хмуляка, то тільки позитив. Організатор, заслужений тренер, учасник змагань високого рангу. Для ДЮСШ №1 він зробив високий внесок не лише у розвиток вільної боротьби, але й для інших видів спорту, в тому числі, й для легкої атлетики, яка є мені близькою. Саме такі люди, як Василь Хмуляк, представляють і прославляють Коломию на високому рівні на всеукраїнській і міжнародній арені. Тому я навіть не можу уявити його звільнення з посади директора ДЮСШ, і ця ситуація взагалі виглядає незрозумілою».

Ірина ШЕПЕТЮК, учасниця XXVIII (Афіни) та XIX (Пекін) Літніх Олімпійських ігор: «Василь Хмуляк завжди робив для спортсменів все можливе. Всі змагання проводив на високому рівні. Знаю його багато років як порядну людину, ще з тих часів, коли він не був директором школи. І це можуть підтвердити всі, з ким йому доводилося працювати.

Василя Хмуляка найкраще можуть охарактеризувати спортсмени, які відчувають його діяльність на собі. Щоб звільнити з роботи, потрібні вагомі причини. Якщо немає фактів, то це тільки порожні слова».

Тетяна КОПТЮХ, майстер спорту з легкої атлетики СРСР, викладач вищої категорії, «Відмінник освіти України»: «З ДЮСШ №1 мене багато пов’язує: колись я теж там навчалася. А зараз працюю викладачем фізкультури у Коломийському політехнічному коледжі.

Ті, хто працює у ДЮСШ, зокрема Василь Хмуляк, – це люди, які все своє життя пов’язали зі спортом, які виховали не одне покоління спортсменів. Зараз у відділі легкої атлетики навчається моя онучка, і я бачу, яких зусиль докладають для виховання підростаючого покоління.

Василь Васильович – прекрасна людина, фахівець своєї справи. Таких людей потрібно цінити, а не звільняти. Як ветеран спорту повністю підтримую Василя Хмуляка і бажаю йому ще довго пропрацювати на займаній посаді».

25 Січня 2016, 8:55
Теги:

http://visty.in.ua/news/kolomyia/news_9244/
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47