У пропонованому нашим читачам інтерв’ю голова Івано-Франківської міської організації УНП і депутат міської ради П. Гречанюк коментує перші кроки нового Президента України, наступні вибори до місцевих рад та розповідає про заходи до Шевченківських днів.

— Услід за заявами російського та польського МЗС і Європарламент також вирішив повчити українців їхньої історії.  Cхоже, ваш заклик  до сусідніх держав покаятись перед українським народом набирає актуальності і в Євросоюзі.

— Свою думку я вже висловив з цього приводу. А щодо останнього, то УНП підготувала і надіслала до Європарламенту відповідне звернення. В ньому наша партія висловлює стурбованість з приводу необ’єктивної оцінки історичних осіб українського визвольного руху першої половини ХХ століття, даної в резолюції Європейського парламенту від 25 лютого 2010 року. Як зазначено у нашому зверненні, «Українська народна партія вважає таку оцінку упередженою і такою, що була сформована на основі браку історичних знань про період Другої світової війни на території України і про особу Степана Бандери. Ми переконані, що такі упереджені висновки шкодять загальній справі засудження злочинів тоталітарних режимів Гітлера і Сталіна». Щодо депутатів Європарламенту, то їм має бути соромно за таку однобоку оцінку, яка сформована більше невмотивованими емоціями, ніж об’єктивним знанням проблеми. Правда, на останній сесії Європарламенту були й позитивні моменти, за які слід віддати  належне тим парламентарям, які протягом останньої  сесії закликали до повного зняття економічних і торговельних кордонів між ЄС та Україною.

— Як ви розцінюєте слова новообраного Президента про місце України як «мосту між Сходом і Заходом»?

— Інавгураційна промова Віктора Януковича відповідає його уявленням про зовнішню політику України як сателіта Росії.  Це засвідчило і ще раз підтвердило благословення його президентства московським патріархом Кірілом. Правда, парадокс полягає в тому, що в цій короткій промові він ухитрився поєднати «позаблоковою» Україною азіатський Схід і європейський Захід. Ні, ну якщо забезпечувати гарантії безпеки руху на такому «позаблоковому мосту» будуть інопланетяни, то звісно, що у нас все буде нормально. Але тоді і його заклик до «мирного співіснування різних цивілізацій» на планеті потрібно переформатувати до рівня космічних масштабів. А коли не жартома, то зміну вектора політики національної безпеки останніх 15 років, що була спрямована на євроатлантичну інтеграцію заради забезпечення суверенітету України, наша партія вважає неприпустимою.

— Повернімося від загальнодержавних справ до місцевого рівня. Ви вважаєте панацеєю для місцевого самоврядування повернення до мажоритарної системи виборів?

— Я — за закон про повернення до мажоритарної системи виборів до місцевих органів влади і введення відкритих партійних списків кандидатів у народні депутати до Верховної Ради. Наразі це найкраще поєднання всіх плюсів пропорційної та мажоритарної систем, адже виборець зможе голосувати не лише за партію, а й за окремого політика.  В першому випадку— запровадження таких змін посилить відповідальність політиків перед виборцями, які знатимуть, за кого віддали свій голос. Між іншим, нагадаю, що на виборах 2006 року до місцевих органів влади представники нашої  партії отримали понад 10 тисяч мандатів депутатів обласних, міських, районних, сільських та селищних рад, а також міських, сільських та селищних голів. Це свідчить не тільки про довіру народу до УНП, а й про серйозну відповідальність нашої партії перед народом. А в другому випадку — не дозволить олігархам перетворити Верховну Раду виключно на клуб за їхніми інтересами. В будь-якому разі однозначно зростатиме роль місцевого самоврядування і тільки від нас з вами залежатиме його розвиток.

— Що, на вашу думку, може поліпшити роботу місцевих рад?

— Як бачимо на прикладі блокування роботи Івано-Франківської міськради, кількість депутатів не тільки не забезпечує її якість, а й завдає відчутної шкоди інтересам громади своїми постійними конфліктами й політичними інтригами. Тому я виступаю за скорочення кількості депутатів, хоч би принаймні до 45, які б були фахівцями у своїй професійній діяльності. Думаю, вже всім набридло, коли замість прийняття важливих рішень, які стосуються, наприклад, господарки в нашому місті, сесійне засідання міськради перетворюється на дешевий політичний балаган.

— Очевидно, перенесення виборів на осінь лежить також у сфері бюджету?

— Знаєте, це радше формальне посилання, яке нагадує фіговий листок. Не воно відсунуло вибори місцевого самоврядування, —  мовляв, фінансуватися вони можуть виключно з державної скарбниці. Видається, що річ в іншому. Всі розуміють, що у віданні місцевих рад перебувають комунальна власність, земля, встановлення місцевих податків і зборів, комунальних тарифів, визначення правил ведення малого й середнього бізнесу плюс можливість розподілення коштів цільових державних програм. Виглядає слушним інше припущення: до 30 травня в усіх регіонах України «регіоналам» важко було б використати адміністративний ресурс на місцях.

— Нещодавно на Тернопіллі чиновники органів місцевого самоврядування складали іспит зі знання української мови. Чи потрібно щось подібне до цього запровадити і на Прикарпатті?

— Дуже гарний почин. До речі, голова управи Тернопільської ОО УНП висловилася за законодавче впровадження такого іспиту в усій Україні. Правда, як на мене, це було б більш актуальним на сході України, а то, бачте, скоро 20 років як Україна — незалежна держава, а ще залишається у владі багато таких людей, які чомусь ніяк державної мови не можуть вивчити. Під цим оглядом варто було б давно запровадити конкретну державну програму та неухильно виконувати її.

— Які заходи міська організація УНП планує провести в Івано-Франківську найближчим часом?

— Напередодні Шевченківських свят міська організація встановить діапроектор для трансляції ввечері фільмів про Тараса Шевченка на площі навпроти стоматологічної поліклініки  на вул. Незалежності. Як кажуть, краще раз побачитиѕ Думаю, що запропонований формат буде цікавий передусім молодим іванофранківцям.

09 Березня 2010, 12:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02