Астрофізики попереджають про руйнівний катаклізм на планеті і навіть називають його точну дату. 22 вересня 2012 року техногенна цивілізація людства зазнає нищівного удару сонячної бурі, третина населення планети може не пережити глобальної катастрофи.

Голлівудські страшилки уже привчили нас, що загроза для існування людства прийде із темних надр космосу. Найчастіше землян лякає приблуда-астероїд, що часом пролітає поруч із нашою голубою планетою. Пам'ятаючи сумну долю динозаврів, людство тривожно насторожується при кожній появі космічної каменюки і з полегшенням зітхає, коли дізнається, що Землю вкотре пронесло. Однак, як виявилося, загроза, куди реальніша, ніж влучання в планету астероїда, існує значно ближче до нас. Землянам загрожує Сонце.

Кінець світла

Прояви глобального катаклізму, пік якого науковці очікують восени 2012 року, уже тепер відчуваються на Землі. Спричинені спалахами на Сонці так звані геомагнітні бурі, які особливо почастішали з лютого цього року, свідчать, що світило вступає в черговий 11-річний цикл своєї активності. Уже через два з половиною роки науковці прогнозують найбільшу кількість сонячних спалахів, викидів енергії і, відповідно, потужних збурень магнітосфери Землі. Для сучасної технологічної цивілізації це може означати параліч енергетичної системи, оскільки потік заряджених частинок, принесений сонячним штормом, здатний зруйнувати електромережі, вивести з ладу електронні прилади, обірвати радіо- та стільниковий зв'язок і навіть викликати корозію трубопроводів.

У доповіді «Загрози космічної погоди: соціальні й економічні наслідки», яку підготували фахівці аерокосмічного агентства NASA та Американської академії наук, науковці описали, чим саме загрожує прогнозований на 22 вересня 2012 року колосальний сонячний шторм. Його причиною будуть геомагнітні бурі небаченої сили, викликані потужними спалахами на Сонці - так званими коронарними викидами. «Наслідки шторму порівняні з ядерною війною або падінням гігантського астероїда на Землю", - заявив професор Деніел Бейкер, експерт із космічної погоди з Колорадського університету та керівник комітету Американської академії наук, відповідальний за підготовку доповіді.

Отож, американські науковці описують такий сценарій подій. Заряд плазми, який викине на Землю Сонце, паралізує всі електричні мережі і зупинить усе, що працює від електрики. За кілька секунд світло зникне на всій планеті. Перед цією катастрофою сигнал тривоги із супутника, що спостерігає за Сонцем, надійде у Х'юстон, у центр космічних досліджень. Проте у розпорядженні людства буде лише кілька хвилин, щоб приготуватися до удару.

Спочатку все виглядатиме навіть красиво. Мешканці середніх широт зможуть спостерігати сяйво, подібне на полярне, але набагато яскравіше. Потім з ладу вийдуть усі енергосистеми і трансформатори. За оцінками експертів, тільки у США через 90 секунд після "сонячного удару" згорять 300 ключових трансформаторів і без електроенергії залишиться понад 130 мільйонів людей.

Одразу ніхто не загине. Наслідки сонячної атаки люди відчують тоді, коли до помешкань через вихід з ладу електронасосів перестане надходити питна вода, відключаться бензоколонки, перестануть функціонувати нафто- і газопроводи. Автономні енергосистеми в лікарнях пропрацюють три дні, а потім зупиняться. Усі люди, що перебували у тунелях метро, залишаться «похованими» під землею. Вийдуть із ладу системи охолодження та зберігання продуктів. У підсумку, за підрахунками вчених, впродовж року після шторму на планеті помруть мільйони людей через наслідки паралічу економіки.

Експерти NASA кажуть, що втрата трансформаторів становить найбільшу небезпеку: їх не можна відремонтувати, а можна тільки замінити. Однак заводи, на яких вони виробляються, без автономних джерел живлення будуть паралізовані, як і вся промисловість. Тому процес відновлення звичної життєдіяльності буде дуже повільним. За даними фахівців, підйом світової економіки із руїн коштуватиме щонайменше два трильйони доларів.

Сонячних ударів не уникнути

Сонячний шторм, який американські астрофізики прогнозують на вересень 2012 року, не буде якимсь унікальним явищем. За час астрономічних спостережень за виникненням плям на Сонці науковці чітко зафіксували більш-менш рівномірний 11-річний цикл сонячної активності, на піку якого на світилі завжди відбуваються потужні, видимі навіть неозброєним оком спалахи. Доктор фізико-математичних наук, професор Прикарпатського університету Іван Климишин повідомив репортерові "ГК", що зміни на Сонці, які супроводжувалися засухами та лісовими пожежами, фіксували ще давні літописці.

"У давнину люди намагалися пояснити засушливі періоди рухом небесних світил, які були для них божествами, - розповідав доктор Климишин. - Так зароджувалася астрологія, яка, попри всі свої хиби, містила раціональне зерно, намагаючись пояснити природні явища певною періодичністю. Щоправда, давні звіздарі допустилися помилки, пояснюючи засуху 11-річним циклом руху Юпітера, а не повторюваністю виникнення плям на Сонці. Як тепер відомо, в роки активного Сонця стоїть страшенна спека, випадає мало опадів і справді виникає багато лісових пожеж".

Професор Іван Климишин вважає ризикованим робити такий точний прогноз, вказуючи навіть дату, щодо сонячного шторму, який має настати аж через два з половиною роки. За його словами, максимум сонячної активності здебільшого триває три-чотири роки і за цей час спостерігається декілька піків, коли за добу на Сонці відбувається до десяти потужних спалахів, які супроводжуються магнітними бурями.

"Кожен такий спалах - це вибух 10 водневих бомб впродовж 70 секунд, - говорив Іван Климишин. - Після того різко зростає інтенсивність рентгенівського випромінювання, яке долітає до поверхні Землі за 8 хвилин 24 секунди, а згодом планету "атакує" повторний удар іонізованої плазми - потоків речовини, яка летить від Сонця. Тоді відбувається іонізація верхніх шарів атмосфери, де додатково з'являються заряджені частинки, генерують своє магнітне поле, яке, взаємодіючи з регулярним магнітним полем Землі, викликає так звані магнітні бурі, наслідком яких є полярні сяйва та перебої в роботі радіозв'язку. Зараз ми справді наближаємося до максимуму сонячної активності, але назвати дату, коли станеться такий сонячний шторм, я б не ризикнув. Можна тільки сказати, що в найближчі роки треба чекати таких збурень. А зважаючи на розвиток електроніки та залежність людства від електричних джерел живлення, до них треба належно готуватися".

За даними NASA, останній сонячний супершторм, який ще називають Каррінгтонським штормом, був зафіксований у 1859 році. Тоді британський дослідник Річард Каррінгтон звернув увагу на різке збільшення кількості плям на світилі, а згодом неозброєним оком спостеріг яскравий спалах на Сонці, спричинений коронарним викидом енергії. Великих збитків людство тоді не зазнало тільки тому, що рівень розвитку промисловості на той час ще не був таким високим. Проте навіть тоді геомагнітна буря вивела з ладу телеграфний зв'язок в Європі та Америці, полярне сяйво можна було спостерігати в басейні Карибського моря. Під час останньої сонячної активності, в 1989 році, через потужну магнітну бурю, яка викликала збої в електромережі, на декілька годин значна частина Канади опинилася у темряві. В аеропортах відмінили рейси через збої в роботі електронних приладів та зв'язку.

Пережити бурю

Збурення магнітного поля, викликані сонячною активністю, найбільше, звичайно, зашкодять технічним пристроям. Але й для людей магнітні бурі не минають безболісно. Як розповів професор Іван Климишин, свого часу він зробив аналіз статистичних даних щодо кількості автомобільних аварій у роки активного та спокійного Сонця. Виявилося, що під час максимуму сонячної активності люди на дорогах гинуть у півтора рази частіше.

"Треба обов'язково людям говорити, коли на Сонці з'являється багато плям, - міркував Іван Климишин. - В такий час треба їздити повільніше, не влаштовувати мітингів, бути толерантним у стосунках один з одним. Організм людини, її мозок зазнає ударів під час магнітних бур, тоді людина перебуває в стані агресивності, неспокою. Повинна працювати єдина система оповіщення, оскільки це справді серйозна проблема".

Медики стверджують, що чутливими до магнітних збурень є насамперед люди з хронічними хворобами серцево-судинної системи, органів дихання та нирок. Погіршення самопочуття найчастіше фіксують у літніх людей, виснажених трудоголіків і гультяїв, які не сплять до ранку. Щоб вберегти себе від шкідливого впливу сонячного шторму, лікарі радять дотримуватися режиму, частіше бувати на свіжому повітрі, більше рухатися.

Вчені підрахували, що стан здоров'я під впливом магнітних бур значно змінюється в 10-15 відсотків людей. Але істина ще й у тому, що на зміни магнітного поля Землі реагує абсолютно кожна людина. Просто здорові люди із сильними адаптаційними можливостями не так різко відчувають зміни у своєму самопочутті. Тож до 22 вересня 2012 року є ще досить часу, щоб подбати про своє здоров'я або, принаймні, запастися необхідними ліками. А також дровами, сірниками, питною водою та продуктами, які довго не псуються. І головне - не переживати.

Бо це ще не кінець.

Галицький кореспондент

11 Березня 2010, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47