Олег БАСОК

Значне, майже трикратне, підвищення вартості комунальних платежів в Україні цілком могло спровокувати соціальний вибух. Адже заробітні плати за цей час не лише не зросли, а навпаки, коли мати на увазі, скільки за ті гроші можна купити товарів чи сплатити за послуги, зменшились. Скажімо, індекс споживчих цін в Україні в 2015 році становив 143,3%, а на Прикарпатті — навіть на одну десяту відсотка більше. Тож навіть попри те, що за рік середня заробітна плата штатного працівника у легальному секторі економіки області зросла на майже 28 відсотків, інфляція «з’їла» це зростання і на кінець року за цю зарплату можна було придбати товарів та послуг майже на 14 відсотків менше, ніж рік перед тим за меншу зарплату.

Отож запровадження субсидій для населення з оплати комунальних послуг стало тим рятівним механізмом, який мав би згладити розрив між вартістю послуг та реальними доходами більшості українців. Втім, попри розрекламовану урядовцями доступність субсидій, на практиці все виглядало зовсім по-іншому. Були великі черги знервованих жителів у органах соцзахисту, принаймні, таку картину не раз доводилось бачити в Івано-Франківську. Були багатомісячні очікування на призначення субсидій, було нерозуміння того, скільки ж потрібно платити за послуги до моменту, коли отримаєте повідомлення про призначення субсидій. Як наслідок нині у багатьох жителів значні переплати за компослуги і необхідність телефонувати до їх надавачів та з’ясовувати, скільки ж потрібно платити, чи є переплати і т. д.
Навіть саме призначення субсидій не завжди відбувалось у розумні терміни. Скажімо, серед моїх знайомих одні подавали необхідні заяви на початку травня минулого року, а довідались про призначення субсидій аж на початку вересня. Чи інший випадок: заяву було подано у серпні, а порахувати субсидії та повідомити про їх призначення відповідні органи спромоглися аж в листопаді, і то лише після звернення на «гарячу лінію» Кабміну.

Отримали субсидії?
Готуйтеся до верифікації
Ще під час заповнення заяв на отримання субсидій чимало громадян звернули увагу на застереження наприкінці про те, що у разі виявлення недостовірних даних у заяві вони змушені будуть сплатити штраф у двократному розмірі неправомірно нарахованих виплат. Багатьох це насторожувало. Як з’ясувалося, не випадково. Адже 24 грудня минулого року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», а в останній день року Президент його підписав. Відтак держава набула право отримувати інформацію, яка раніше була захищена законом про банківську таємницю. Нині ж Мінфін та Мінсоцполітики матимуть можливість при перевірці правильності нарахування пенсій, пільг, субсидій та інших соціальних виплат отримувати інформацію про банківські рахунки громадян, рух коштів на них, отримання дивідендів за вкладами і т. д. Все це вже дало підставу експертам стверджувати, що чимало із 5,4 мільйона родин, котрі оформили субсидії, можуть зіткнутись з проблемами, якщо мають нелегальні доходи, не вказали у заявах про наявність депозитів і т. п.
А вже у лютому ц. р. Кабінет Міністрів на засіданні прийняв пакет постанов, необхідних для верифікації (перевірки істинності соцвиплат). Цим завершили створення нормативної бази, потрібної для проведення верифікації. За словами урядовців, це допоможе виявити шахраїв та «мертві душі» серед отримувачів соціальних виплат і тим самим допоможе покращити адресність соціальної допомоги на користь найбільш нужденних верств населення. Наразі система працює в пілотному режимі. Найближчим часом, як йдеться в офіційній заяві відомства, Міністерство фінансів презентує її громадськості.

Про те, що мова йде не лише про правомірність виплати субсидій, днями розповів і прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. За його словами, загалом держава за рік здійснює виплати в розмірі 365 млрд. грн. Це соціальні виплати і соціальна допомога громадянам. «Ті, хто у шахрайський спосіб намагається витягти копійку з кишені пенсіонера, з кишені інваліда, з кишені переселенця, повинні бути позбавлені таких виплат», — підкреслив прем’єр. Він також розповів про те, що вже було призупинено виплати для несправжніх, так званих «переселенців». «Ми з’ясували, що побудована ціла схема, коли шахраї отримують документи громадян, які не проживають на підконтрольній території України, йдуть у органи соціального захисту і під приводом начебто того, що такі громадяни країни зареєстровані як тимчасові переселенці, отримують сотні мільйонів гривень з Державного бюджету», — заявив А. Яценюк.
Додамо до цього, що управління верифікації та моніторингу виплат Міністерства фінансів України незадовго перед тим очолив відомий прикарпатцям за своєю роботою на посаді голови правління «Idea Bank» в Івано-Франківську Андрій Рязанцев.

А чи справедливі субсидії?
Це запитання зовсім не таке очевидне, як може видатись на перший погляд. Звичайно, тим, хто субсидії отримує, такі кошти допомагають впоратись з оплатою комунальних послуг, використати і так бідний сімейний бюджет на інші нагальні потреби. Принагідно зауважимо, що середній розмір призначених субсидій у різних областях країни можна розглядати як непрямий показник бідності того чи іншого регіону. Бо чим він більший, тим більше не вистачає жителям доходів для оплати комунальних послуг. А за даними Державної служби статистики, найбільший розмір призначених субсидій зафіксовано у двох західноукраїнських областях — Тернопільській (в середньому 1 649,4 грн.) та Івано-Франківській (1 627,4 грн.). Зазначимо, що ця сума значно більша, ніж мінімальна заробітна плата в Україні. Тож чи варто дивуватися, що нині прикарпатські підприємці уже вголос говорять про те, що працівники просять не оформляти їх на роботу легально, оскільки вони можуть втратити право на субсидії. Для порівняння: найменший середній розмір субсидій в Одеській області — 471,2 грн. Отже, виплати з бюджету розподілені нерівномірно по країні, зрештою, як і рівень доходів громадян.
Втім, до питання справедливості призначення субсидій спонукала звернутися й інша інформація. Як повідомив Святослав Павлюк, представник Асоціації енергоефективних міст України, на кінець 2015 року в Україні за комунальні послуги населенню нараховано близько 51 млрд. грн. Субсидій за цими послугами, компенсацій за паливо та пільг нараховано близько 25,3 млрд. грн. Виходить, що фактично половину нарахованої суми сплачує уряд з податків українців. Крім того, оскільки, за даними експерта, на підконтрольній Україні території в 2015 році було 16,7 млн. квартир та односімейних будинків, а за підсумками 2015 року 5,4 млн. домогосподарств отримали субсидії та пільги на загальну суму 25,3 млрд. грн., то виходить, що саме на цих споживачів країна витратила 50% грошей ринку комунальних послуг. Тобто 5,4 млн. отримувачів субсидій спожили послуг на таку саму суму, як 11,3 млн. абонентів, які платять за себе самі.
«Це означає, що обсяг споживання енергетичних та комунальних послуг отримувачів субсидій щонайменше удвоє вищий від тих, хто їх не отримує», — констатує С. Павлюк. За його висновками, нинішня існуюча система нарахувань спричиняє нераціональну поведінку споживачів. А створена ілюзія дешевої енергії не спонукає економити, крім того, скорочення субсидій викликає злість у тих, хто до них звик. Отож ті, хто сповна платить податки, ще й подвійно платять і за малозабезпечених.

Хто зацікавлений
у субсидійних схемах?
Недавно одна із працівниць редакції звернулась із запитанням: а що робити, коли субсидії нараховані на більшу суму, а споживання — менше? Чи не пропадуть тоді субсидії, які уже призначені, чи органи соцзахисту не перерахують їх відповідно до реального споживання? Такі запитання, наскільки знаємо, виникають у багатьох. А система призначення субсидій спонукає до того, що українці радше схильні «випалювати» весь газ для субсидій чи всю електроенергію, на які вже призначені виплати, ніж економити та вносити реальні показники. В тому числі й через побоювання, що призначені субсидії скоротять.
Втім, з огляду на наведені обсяги споживання енергоносіїв громадянами із субсидіями та без них, зауважимо, що навряд чи насправді третина домогосподарств споживає стільки ж послуг, як і інші дві третини, тож, очевидно, маємо справу також і з завищеними тарифами. Один із них — щодо норм споживання газу в помешканнях без лічильників — недавно був змінений рішенням Вищого адмінсуду. Нагадаємо, що ця судова інстанція скасувала постанову Кабміну, котра удвоє зменшила норми споживання газу для таких домогосподарств у травні минулого року. Зауважимо також, що при цьому розрахунок субсидій відбувався за старими, удвоє більшими нормами.
Крім того, як стверджують експерти, майже 76 відсотків підприємств теплокомуненерго постачали тепло споживачам за завищеними цінами. Принаймні про це заявляє аналітик громадської організації «Публічний аудит» Тарас Галайда. Обррунтовуючи свою позицію, він посилається на те, що ціна газу для всіх таких підприємств однакова, а ціна виробленого ними тепла може відрізнятися на понад 20 відсотків.
Крім того, чимало експертів вважає, що за допомогою субсидій держава просто субсидує НАК «Нафтогаз України», пряме фінансування якого не відповідає домовленостям з Міжнародним валютним фондом. Тож у такому разі українці мають розплачуватися своїми кревними і за сумнівні управлінські рішення як самого нафтогазового монополіста, так і цілої низки урядів. Втім, найбільше дивує, що навіть попри те, що система субсидій і нині демонструє чимало огріхів та недопрацювань, уряд не лише не виправляє ситуації, але й заклав уже цього року на відповідні потреби ще більше коштів — близько 36 млрд. грн. Очевидно, враховуючи майбутнє підвищення тарифів. Яке, як відомо, вже заплановане енергетиками на початок весни, а щодо інших комунальних тарифів, то, як стверджують близькі до Кабміну ЗМі, меморандум з МВФ, над яким нині працюють урядовці, передбачає таке підвищення уже з 16 квітня цього року.
Чи врятують українців у такому разі від ще більшого зубожіння субсидії? — запитання риторичне.

04 Березня 2016, 10:56
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/economics/u
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47