Національний пророк Тарас Шевченко став інструментом гострої політичної боротьби, яка після президентських виборів розгорається в Україні з новою силою. Позавчора біля пам’ятника Кобзареві в Києві екс-прем’єр Юлія Тимошенко, назвавши Віктора Януковича «спадкоємцем ідеології малоросійства», закликала націю об’єднатися проти антиукраїнських сил, пообіцявши, що правління Президента Януковича буде недовгим. «Для цих людей чужими є українська мова, культура, наші ідеали... Такої загрози українській державності, як сьогодні, не було від початку незалежності. Але ми для того і є, щоб не дозволити цього!» — наголосила екс-прем’єр. і тут же, біля пам’ятника, БЮТ, Народний рух України, Християнсько-демократичний союз, Партія захисників Вітчизни і «Народна самооборона» проголосили об’єднання в демократичну опозицію.

Янукович у відповідь на тиск політичних противників заявив, що «в Україні буде розвиватися українська мова як єдина державна». А щоб українолюби не дуже тішилися цим пряником, який деякі ЗМі розтиражували, як «сильний сигнал на адресу україномовного і національно-орієнтованого електорату», він застеріг, що доб’ється втілення в Україні Європейської хартії регіональних мов і мов нацменшин, до речі, у сфальсифікованому перекладі з англійської, з допомогою якої «любителі» України намагаються ще й офіційно одержавити російську в Україні.

За іронією долі, в той же час, коли біля Шевченка оголошували про опозиційний фронт, у Верховній Раді 235 парламентарів проголосували за внесення змін до регламенту ВР, дозволивши окремим депутатам входити до складу коаліції всупереч рішенням їхніх фракцій. Таким чином, увімкнено «зелене світло» коаліції «тушок» — щоб більшість, яка існує фактично, стала де-юре. Тепер справа за малим — потрібно, щоб Президент це підписав. А в тому, що він це зробить, сумніватися особливо не доводиться. Як відомо, Конституція України передбачає формування коаліції лише парламентськими фракціями, а не голосами окремих депутатів. Але 68 депутатів уже надіслали до Конституційного Суду запит про законність таких сумнівних новацій.
«Дивно, з якою цілеспрямованістю команда В. Януковича наступає на ті ж граблі: в 2007 році вони вже втратили владу через те, що намагалися отримати конституційну більшість методами політичної корупції — втягуванням до коаліції окремих депутатів», — так прокоментував законодавчі імпровізації нової більшості у ВР
С. Тігіпко.

— Проголосувавши за зміни умов формування парламентської коаліції, депутати не тільки знехтували нормами Конституції, а й продемонстрували політичне рейдерство в парламенті».

А вже наступного дня Тігіпко погодився на пропозицію Януковича стати віце-прем’єром. Видно, зрозумів: це останній шанс для нього застрибнути в останній вагон урядового поїзда, що вже почав відходити. Бо ще день перед тим, як почали повідомляти про відмову Тігіпка від пропозицій Президента, виглядало, що лідер партії «Сильна Україна» буде однією з розрізнених опозицій. 

А от А. Яценюк, якого вважали теж досить реальним кандидатом в уряд, став ще одним опозиціонером. Ще минулого тижня він демонстрував лояльність до нової влади і виступав за коаліцію «НУ—НС» та «Регіонів» і навіть написав Президентові В. Януковичу відкритого листа з пропозицією стосовно створення тимчасової коаліції на період 60 днів до моменту проведення дострокових парламентських виборів. Але після вівторкової зустрічі з Януковичем Яценюк заявив: «Я вирішив перейти в опозицію, сформувати власний уряд і захищати цінності, ідеали і позицію, з якою я йшов на президентські вибори». 

Отож харизматична Тимошенко не зможе бути єдиним опозиційним лідером. Як каже політолог, депутат від «НУ—НС» О. Доній, «є політичні сили, які мають власне бачення ситуації, отже, не підтримають ні Тимошенко, ні Януковича», щоправда, з часом усе ж створюватимуть із БЮТ ситуативні союзи. Однією з таких є «Наша Україна», лідер якої В. Ющенко пообіцяв політичні чистки в партії. Вона опинилася в дуже делікатній ситуації. Спершу у фракції «НУ—НС» багато-хто подумав, що від «помаранчевих» знову щось залежить. Але після того, як «регіони» протиснули зміни до регламенту ВР, фракція «НУ—НС» втратила свою «золоту акцію». Але й після того голова фракції «НУ—НС» М. Мартиненко ще заявляв: «Ми відкриті до переговорів про створення коаліції на конституційних засадах». Учора «регіонал» М. Азаров від імені Януковича зустрічався з депутатами з фракції «НУ—НС» і  висунув фракції ультиматум: до кінця вчорашнього дня визначитись із входженням до коаліції. На час підготовки цієї публікації про рішення «НУ—НС» ще не було відомо. і вчора ж депутатська група В. Кириленка «За Україну!» заявила, що не має наміру брати участь в роботі опозиційних урядів, ініціативи про формування яких озвучили Тимошенко і Яценюк.
Отож, як нині виглядає, одна частина політикуму не перестає займатися діленням на політичній мапі України, в той час коли друга частина з її політичних противників і парламентського «болота» успішно втілюють у життя якраз протилежну до цього операцію множення.

12 Березня 2010, 13:43
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02