На Прикарпатті серед першопрохідців, які стали на шлях добровільного об’єднання громад та успішно завершили цей процес і 25 жовтня торік провели перші місцеві вибори, — Старобогородчанська ОТГ. Прикметно, що її головою люди обрали прихильника реформи місцевого самоврядування, який виступив ініціатором об’єднання, — Ярослава Здерку. Ця ОТГ налічує понад 6 тисяч жителів, її площа становить майже 8 тис. гектарів землі, до неї належить 5 населених пунктів — Старі Богородчани, Скобичівка, Гринівка, Лисівка, Нивочин, від яких на місцевих виборах було обрано 22 депутати. 

 

Відстань від адміністративного центру, яким є Старі Богородчани, до найвіддаленішого населеного пункту — села Лисівки становить 15 км. Ярослав Здерка переконаний, що, йдучи таким шляхом, громада зможе  отримати фінансову самостійність. Адже відповідно до чинного законодавства, об’єднані громади з 2016 року отримують 60% податку на доходи фізичних осіб  (ПДФО) та інші податки, місцеві збори і платежі вже не спрямовують у центральний бюджет, а залишають на власні потреби. А ще в результаті об’єднання буде наближено адміністративні послуги до людей, що істотно поліпшить їхнє життя. І це вже стає реальністю. Нині сільський голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка і представники його команди переконані у правильності своїх кроків на шляху об’єднання громад, адже дивляться у перспективу і дбають про майбутнє своїх дітей. І закликають інші громади поповнювати лави об’єднаних.

За словами Ярослава Здерки, бюджет ОТГ становить 15,5 млн. грн. Зокрема це 3,5 млн. базової дотації відповідно до кількості населення, 3,7 млн. —  медичної субвенції, 7 млн. — освітянської. Проте щодо медичної субвенції, то, як наголосив Ярослав Здерка, законодавець не провів розмежування первинної і вторинної ланок. Тому довелося повернути 1 млн. 440 тис. грн. на районний рівень для обслуговування поліклініки і центральної районної лікарні. Після об’єднання власні надходження громади становлять разом з ПДФО 4 млн. грн., а це вже на мільйон більше. Громада отримає ще 4 млн. 520 тис. інфраструктурної субвенції, 70 відсотків якої буде витрачено на ремонт доріг, а 30 — на ремонт адміністративного приміщення, клубу, школи, відкриття ДНЗ.  Як зазначив сільський голова, у новому бюджетному році є тенденція до перевиконання дохідної частини, що за останні два місяці становить 415 тисяч. 

Один із багатьох прикладів поліпшення життя людей в громаді — це переведення будівлі амбулаторії сімейної медицини на сучасне опалення і закупівля нового кардіографа. Директор ЗШ I-III ступенів Старобогородчанської ОТГ Тарас Гринишин також розповів про переваги від об’єднання. За його словами, уже є перші результати, зокрема виділено 2,2 млн. грн. для придбання шкільних автобусів, 500 тис. на шкільний майданчик, 300 тис. — на матеріально-технічну базу, а ще завдяки перемозі школі в обласному проекті буде поміняно вікна на суму в  257 тис. грн. 

Також Ярослав Здерка розвінчав міф про те, що в результаті об’єднання люди залишаються без роботи. За його словами, до об’єднання в сільських радах працювало 13 осіб, а нині, відповідно до штатного розпису, є 34 посади. Наразі працює лише 19 осіб, згодом штат буде доукомплектовано. А ще невдовзі у чотирьох населених пунктах громади відбудуться вибори старост. Тобто ще четверо людей отримають роботу. 

Ярослав Здерка переконаний, що головне для майбутнього чільника громади — брати на себе відповідальність і служити людям. Він закликає інших стати на шлях об’єднання, щоб концентрувати кошти на місцях, бути господарями на своїх територіях і розвивати населені пункти, які входять до складу ОТГ.

Депутат Старобогородчанської ОТГ Володимир Петришин, який підтримав ідею об’єднання, назвав такий шлях перспективним, оскільки це реальна можливість наблизити людей до влади і послуги — до людей. А Василь Анічин — житель Старобогородчанської громади, яку називає маленьким районом, бачить її перспективу в різноманітних можливостях, зокрема на свій розсуд господарювати, ефективно керувати кожною гривнею, отримувати європейські гранти, залучати зовнішні інвестиції і просто ліпше жити. 

Експерт з питань реформування місцевого самоврядування Руслан Панасюк звернув увагу на те, що Старобогородчанська ОТГ — це нині яскравий приклад для наслідування щодо організації життя в громаді. І наголосив, що її голова Ярослав Здерка — це сильний лідер, який знає що і як треба робити, зумів сформувати професійну команду, тому об’єднана громада має великі перспективи. Також експерт зазначив, що люди дедалі краще розуміють, що повинні організовувати своє життя самостійно, бути повноправними господарями у своїй громаді.

Експерт з питань реформування місцевого самоврядування Ярослав Арабчук зазначив, що депутати і жителі цієї громади зацікавлені в тому, як знайти гроші і правильно їх вкласти. Вони шукають вільні землі, приміщення, знаючи, що вилучені гроші не потраплять в інший бюджет, а залишаться для потреб громади. 

Регіональний консультант з організаційно-правових питань (проект «ПУЛЬС», який впроваджує АМУ за підтримки USAID) Марія Баран підкреслила, що 25 жовтня торік жителі Старобогородчанської ОТГ зробили перший спільний крок, спрямований на формування тієї команди професіоналів, яка зможе створити  гідні умови  життя для кожної людини. З того часу в громаді зроблено чимало: сформовано бюджет об’єднаної територіальної громади на 2016 рік; апарат новоутвореної об’єднаної територіальної громади; налагоджено надання послуг у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, культури та спорту тощо. І це тільки початок успішного розвитку цієї громади. Адже команда, яка трудиться під керівництвом Ярослава Здерки, успішно працює над залученням фінансових ресурсів для розвитку громади. Старобогородчанці отримають 4,5 млн. грн. інфраструктурної субвенції, вони подали 4 проекти на участь у конкурсі Державного фонду регіонального розвитку. Також Старобогородчанська ОТГ увійшла до 2-го туру конкурсу зі створення центрів надання адміністративних послуг за фінансування проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). А на конкурс подали заявки аж 103 громади.

Отож, як наголосила Марія Баран, успіх залежить від вчасно прийнятого сміливого рішення. Старобогородчанська громада зробила цей знаковий крок і об’єдналася, отримала повноваження, фінансові ресурси, а також велику відповідальність, сформувала команду кваліфікованих працівників, і нині трудиться — старанно, дбайливо і доволі успішно.

21 Березня 2016, 22:22
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/policy/star
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47