Перше пленарне засідання 4-ї сесії обласної ради 7-го демократичного скликання відбулося в п’ятницю. Рішення з одного із питань, яке розглянули депутати, передбачає, що утворена при обласній раді та ОДА комісія надаватиме статус бійців-добровольців АТО тим прикарпатцям, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності держави, але надалі не увійшли до складу ЗСУ, МВС, Національної гвардії України. Також депутати затвердили акт приймання-передачі цілісного майнового комплексу вузлової лікарні станції Коломия Львівської залізниці, на базі якого буде створено госпіталь для учасників АТО.

Внесено зміни до обласної програми підтримки сімей загиблих і потерпілих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 р., учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували в складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення, затвердженої рішенням облради від 6 червня 2014 р. (зі змінами). А саме: ту програму доповнено пунктами про надання матеріальної допомоги і сім’ям зниклих безвісти під час проведення АТО та про здійснення реабілітації потерпілих учасників бойових дій.
Головуючий на сесії — голова обласної ради Олександр Сич надав слово одному з учасників проведеної близько року тому люстраційної акції «Чистий четвер» в Івано-Франківську Василеві Абраміву, який оприлюднив звернення до Президента України, Верховної Ради, Генерального прокурора, а також до народних депутатів України від нашої області стосовно політичних репресій щодо тих громадських активістів. В. Абрамів вважає, що їм слідчі поліції та прокуратури відверто «шиють» кримінал, фальсифікують документи для замовних справ. Це в той час, коли корупціонерів якраз і не судять за їхні злочинні діяння і майже не люструють. На Івано-Франківщині люстровано лише 13 чиновників. Цей процес в області й загалом в Україні зайшов у глухий кут через невиконання Міністерством юстиції та його територіальними органами вимог Закону України «Про очищення влади». Зупинити наступ недолюстрованих громадою чиновників на патріотів і закрити кримінальні провадження проти них вимагають автори цього звернення. За нього як за звернення обласної ради проголосували всі  депутати в залі.
Вони схвалили також зініційоване групою громадських організацій звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради В. Гройсмана, прем’єр-міністра А. Яценюка, секретаря РНБО
О. Турчинова про необхідність вжиття заходів для забезпечення економічного та територіального суверенітету нашої держави, а передусім запровадити санкції щодо діючих на її території компаній і підприємств з російським капіталом або ж тих, частка статутного фонду яких належить господарюючим суб’єктам держави-агресора. На івано-Франківщині засновниками (співзасновниками) чи бенефіціарами аж 112 бізнесових структур є фізичні або юридичні особи, зареєстровані в Російській Федерації. Буде оприлюднено через газету «Галичина» і схвалені депутатами звернення обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради та прем’єр-міністра щодо недопущення транзиту російського вантажного транспорту територією нашої держави та щодо прийнятих змін до пенсійного законодавства стосовно підвищення спеціального стажу роботи та встановлення віку, що дає право на пенсію за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я і соціального забезпечення, та до Генпрокуратури, МВС та СБУ — щодо невідкладного, повного та об’єктивного розслідування факту замаху на життя депутата Івано-Франківської обласної ради Олександра Матусевича і притягнення винних до відповідальності.
Директор департаменту фінансів ОДА, депутат обласної ради Галина Карп доповіла на сесії про виконання обласного бюджету за минулий рік.
— 2015-й став єдиним роком, за підсумками якого у нас немає жодної копійки кредиторської заборгованості ні по загальному, ні по спеціальному фондах обласного бюджету, — відзначила доповідач.
Вона пообіцяла, що «буде враховано в межах чинного законодавства» зауваження депутата Тараса Виноградника і заступника голови обласної ради Ольги Галабали, котрі, висловлюючи думку своїх фракцій — відповідно «Самопомочі» і «Волі», наголосили на необхідності більшої деталізації звітів про виконання обласного бюджету з тим, щоб депутатський корпус обласної ради, громада краю отримували повнішу інформацію про витрачання бюджетних коштів, як і про те, які підприємства є найбільшими боржниками зі сплати податків.
Під час розгляду питання про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік голова постійної комісії облради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк привернув увагу присутніх у сесійній залі до складної ситуації з фінансуванням нагальних потреб медичних закладів, до затримки виплати зарплати їх працівникам у Коломийському, Снятинському та Богородчанському районах. Головуючий на сесії О. Сич зауважив на те:
— Медицина області фінансується винятково із Держбюджету. Обласна рада робить усе можливе, щоб позатикати ті бюджеті «дірки», які утворилися з вини Кабміну на чолі з Арсенієм Яценюком та Верховної Ради.
Депутати Андрій іваськів та інна Оробець стурбовані проблемою нинішнього безгрошів’я у ПТУ.
— На сьогодні, — сказала  Г. Карп, — ще не змінено норму закону, яка передбачає, що фінансування профтехосвіти має здійснюватися за рахунок бюджетів міст обласного значення — у нашій області Бурштина, Калуша, івано-Франківська та Коломиї. Найбільше загострилася ця проблема в останньому із названих міст, де не виплатили працівникам ПТУ зарплату ще за лютий. Та сподіваюся, що вони найближчими днями отримають зароблене. Адже на засіданні Бюджетного комітету ВР України погоджено постанову Кабміну про виділення 17,7 млн. грн. на утримання профтехосвітніх закладів нашої області. Цих коштів буде достатньо, щоб закрити відповідні бюджетні видатки по червень включно.
Депутати взяли до відома звіт облдержадміністрації про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2015 рік і затвердили аналогічну програму на 2016-й. При обговоренні цього питання, з якого доповідав директор департаменту економіки ОДА Володимир Попович, перший заступник голови обласної ради Василь Гладій підкреслив, що треба продовжити виконання регіональної програми планування територій, адже розробку його схем ще не завершили у Верховинському, Косівському, Надвірнянському районах. Нині гостру актуальність має — і для населення, і для бюджетних установ — прийнята облрадою попереднього скликання програма енергозбереження. Нею, зокрема, передбачено виділити 1 млн. грн. для відшкодування відсотків по кредитах на підтримку енергозбереження, що їх державні банки надають громадянам.
Несподіванкою для багатьох депутатів стало рішення фракції «Самопоміч», про яке повідомив її голова Тарас Виноградник, покинути сесійну залу і не брати участі в голосуванні з наступного питання порядку денного — про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2016 рік. За його словами, у підготовленому для затвердження обласною радою списку пооб’єктного розподілу тих коштів не врахували пропозицій їхньої фракції. Хоча іншої думки щодо цього, яку підкріпив відповідними аргументами, голова обласної ради. Він вважає, що для такого демаршу фракції не було жодних підстав.
Ще більше розгорілися в залі пристрасті навколо запропонованого депутатам для затвердження Переліку природоохоронних заходів для здійснення фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2016 році.
Втрутився у ситуацію, щоб заспокоїти обранців, О. Сич:
— Цьогорічний бюджет розвитку становить 30 млн. грн., а до нас уже надійшло заявок та звернень від депутатів обласної ради та районних рад на 1 млрд. 340 млн. Так само 80 мільйонами гривень з обласного екологічного фонду аж ніяк не зможемо розв’язати проблем на 300 млн. Тому дуже непросто було вибрати об’єкти для фінансування, доводилося виходити з того, що ремонт якогось із них є невідкладним, а з іншим ще можна зачекати.
Голова обласної ради звернувся до депутатів:
— Не бавмося в популізм — маємо розуміти реальний стан речей.
О. Сич наголосив на тому, що честь обласної ради має починатися з честі кожного депутата, аби в його особі громада поважала і найвищий орган представницької влади краю загалом. Для обранців на першому плані повинні стояти не вузькопартійні, а інтереси громади.
Депутати внесли зміни до рішення облради від 3.02.2014 р. «Про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища». Затверджено Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. 
Також розглянуто низку питань, що регламентують діяльність обласного представницького органу. Найперше облрада внесла зміни до свого ж рішення від 25.12.2015 р. «Про Регламент івано-Франківської обласної ради (нова редакція)», оскільки набули чинності законодавчі зміни щодо поіменних голосувань. Зокрема, до введення в дію електронної системи голосування в обласній раді депутати здійснюють відкрите поіменне голосування з кожного питання порядку денного персональними бюлетенями, в яких ставлять позначку «за», «проти» чи «утримався» та свій підпис і які передають для опрацювання лічильній комісії. Того ж дня результати відкритого поіменного голосування оприлюднюють на офіційному сайті обласної ради. У зв’язку зі згаданою новацією тепер депутатські запити розглядатимуть не на початку, а наприкінці пленарного засідання сесії облради.
Докладніше про новації в діяльності обласної ради — в «Галичині» надалі. А друге пленарне засідання 4-ї сесії обласної ради передбачено провести 31 березня.

24 Березня 2016, 9:18
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/kol
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30