Нова влада чітко йде напролом. Такий висновок напрошується з того, що, як зло пожартували деякі оглядачі: те, чого Ющенко не зумів добитися за п’ять років, Янукович отримав за десять днів. і хто дорікне, що з нової коаліції стирчать депутатські «тушки», які вирішили вболівати за кращу долю народу разом із новою владою, але всупереч волі своєї фракції. І чи згадають про рішення Конституційного Суду, який розтлумачив, що коаліція — то об’єднання фракцій, до складу яких входить не менше 226 депутатів. Адже про «тушки» в КС немає нічого, значить, наполягають «регіонали», все законно. Зауважимо, що ті методи, якими творились коаліція та уряд, наштовхують на думку: так само відбуватимуться і призначення на місцях — без пієтету перед процедурами та звичками, а лиш з огляду на політичну доцільність мати своїх людей знизу вгору.

Хронологічно все виглядало так. «Регіонали», очевидно, відразу ж визначили для себе два шляхи для досягнення мети: або потрібні фракції самі перебіжать, або перебіжать окремі депутати, а як їх узаконити — це не проблема. Потрібно буде — і внесемо зміни до нещодавно прийнятого регламенту. і внесли 9 березня, чим убили відразу двох зайців. З одного боку, розчистили собі дорогу до коаліції, з другого — вказали на її місце фракції «НУ—НС», яка за звичкою попередніх років демонструвала нерозуміння того, де в компанії голова, а де хвіст. Янукович швидко підписав закон, відтак спікерові не залишалось нічого іншого, як оголосити про утворення нової коаліції з дещо суперечливою назвою «Стабільність та реформи» (погодьтесь, якщо є стабільність, то до чого тут реформи, а якщо є реформи, то де ж стабільність?). До коаліції ввійшло 235 депутатів, 219 з яких — це з фракцій Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина. Решта — індивідуальні «тушки».

Кабмін: усі знайомі обличчя

Президент подав на розгляд депутатів також кандидатури міністрів оборони і закордонних  справ, голови СБУ. Ними стали відповідно адмірал Михайло Єжель, Костянтин Грищенко та Валерій Хорошковський. А прем’єр-міністром став Микола Азаров (двічі був першим віце-прем’єром та міністром фінансів в урядах Януковича, очолював податкову. Запам’ятався категоричним невмінням вивчити українську та знаменитим «Да пашлі ви...». Перший віце-прем’єр — Андрій Клюєв (займав цю ж посаду в уряді Януковича). Віце-прем’єром з гуманітарних питань став Володимир Семиноженко (обіймав посаду гуманітарного віце-прем‘єра у 1999 році). Віце-прем’єром з «Євро-2012» став найближчий соратник Рината Ахметова Борис Колесніков. Віце-прем’єром з силових питань призначено колишнього кагебіста Володимира Сівковича. Віце-прем’єром з питань АПК призначено Віктора Слауту (спочатку як міністр, а потім як віце-прем’єр працював у двох урядах Януковича). Сергій Тігіпко став віце-прем’єром з питань економіки (уже працював на цій посаді в 1997 році, був міністром економіки в уряді Ющенка, головою НБУ). Віце-прем’єром з питань регіональної політики став Віктор Тихонов. Міністром фінансів призначено Федора Ярошенка, давнього соратника Азарова. Міністром ЖКГ знову, як і в 2007-му, став Олександр Попов, міністром внутрішніх справ — Анатолій Могильов (очолював економічний блок МВС при міністрі Цушку). Сам Василь Цушко став міністром економіки (між іншим, цей колишній голова МВС — випускник одеського сільгоспінституту). МНС вдруге очолить Нестор Шуфрич. Головою Мінпаливенерго знову призначено Юрія Бойка, якого пов’язують з Дмитром Фірташем («РосУкрЕнерго»). Міністром сім’ї, молоді та спорту став Равіль Сафіуллін. Міністром аграрної політики призначено Миколу Присяжнюка.

Третя «ходка» на посаду міністра юстиції в Олександра Лавриновича. Міністерство регіонального розвитку вдруге очолив Володимир Яцуба. Міністром вугільної промисловості призначено Юрія Ященка. Міністром охорони навколишнього природного середовища став Віктор Бойко. Мінтранс очолив Костянтин Єфименко,  Міністерство праці і соцполітики — Василь Надрага, Мінкульт — Михайло Кулиняк, Анатолій Толстоухов також утретє став міністром Кабінету Міністрів, міністром промполітики призначено Дмитра Колеснікова. І нарешті, напевно, приємна новина для прикарпатських медиків: міністром охорони здоров’я став не чужий для області Зіновій Митник.
Найодіозніше призначення уряду — Дмитро Табачник — міністр  освіти і науки. Опозиція зустріла його свистом. Свого часу «регіонал» Борис Колесніков сказав:

«Что он вообще делать умеет, кроме того, как книжки и картины из, и так небогатых, украинских музеев тырить?» Відгадайте, про кого це?

У кожного —  своя відповідальність

Після голосування за новий Кабмін відбулося його перше формальне зібрання. А Президент звернувся до народу і розповів, що п’ять останніх років нас водили пустелею фальшиві пророки, однак нині маємо шанс врятуватись. За його словами, новостворена  коаліція бере на себе всю повноту відповідальності за виведення країни з політичної та соціально-економічної кризи, а він як глава держави виступає «за рішення, які дали нам можливість приступити до роботи у максимально стислі терміни». «Хочу доповісти народу України, що я керуюся виключно національними інтересами держави. Стан, у якому перебуває Україна, вимагає діяти швидко і рішуче, і я прийняв цей виклик», — заявив В. Янукович.
Натомість лідерка БЮТу Юлія Тимошенко запевнила, що в Україну повертається «азаровщина». «Вся олігархія представлена в уряді або безпосередньо лідерами кланів, або їхніми ставлениками. Я можу спрогнозувати, що перше, чим вони займуться, — це розподілять між собою фінансові потоки, розподілять між собою для тіньової приватизації стратегічні об’єкти, розподілять між собою надра і почнуть примножувати свої олігархічні статки», — впевнена Тимошенко.

«Галичина» також звернулась до відомих на Прикарпатті політиків з проханням прокоментувати ситуацію зі створенням нової коаліції, формуванням нового уряду та його персонального складу.

Роман Ткач, народний депутат України, член групи «За Україну!»:

— На моє переконання, підписання Президентом Януковичем закону про внесення змін до регламенту Верховної Ради, який дозволяє входити в коаліцію не лише фракціям, а й окремим депутатам, і створення на цій основі нової коаліції в парламенті, — це неправильні кроки. і політично їм немає виправдання. Є великі сумніви в легітимності парламентської коаліції, а значить, і в легітимності уряду. Переконаний, що діяльність уряду Азарова буде нетривалою і до цього питання ми повернемося вже за два-три місяці. Щодо професійності новоствореного Кабінету Міністрів, то, звичайно, багато прізвищ викликають запитання. Вважаю, що найбільшою ганьбою цього уряду став Дмитро Табачник, якого призначили міністром освіти і науки України. А наступним кроком буде формування регіональної влади.

Зіновій Шкутяк, народний депутат, член депутатської групи «За Україну!»:

— Зіновію Васильовичу, як ви оцінюєте останні події в парламенті з утворенням у досить специфічний спосіб коаліції та формування нового уряду?

— Нинішню коаліцію у парламенті утворено в антиконституційний спосіб. Відтак і всі решта рішень також є неконституційними.

— Чи означає це, що політична сила, яку ви представляєте, готує подання до суду з цього приводу?

— Так, ми будемо подавати свій запит до Конституційного Суду. Хоча, можливо, там уже готова відповідь (нагадаємо, що першими таке подання до КС подали депутати від Партії регіонів. — О. П.).  Такі дії нової влади свідчать, що, на превеликий жаль, ці останні п’ять років нічого не навчили ту команду, яка сьогодні при владі.

— Як ви оцінюєте призначення міністром освіти одіозного Дмитра Табачника?

— Цей уряд сяк-так можна було б ще сприймати, ці призначення, якби не Табачник. А так — це виклик суспільству, виклик усім українцям... Те, що свого часу Табачник підтримав Януковича, коли того призначали керівником Донецької області, абсолютно не означає, що Табачник нині має бути керівником такої ключової галузі, як освіта. Ми підготували не лише заяву від імені депутатської групи «За Україну!», а готуємо ще й певні дії.

Юрій Романюк, голова фракції БЮТ в Івано-Франківській облраді:

— Що стосується коаліції, то відбувся безпрецедентний антиконституційний переворот у Верховній Раді. Всупереч Конституції за допомогою окремих депутатів-зрадників «тушками» сформували лжекоаліцію. До влади в Україні повертається «азаровщина» в її найгіршому прояві, де міністром освіти — відомий українофоб Табачник, боротися зі світовою економічною та фінансовою кризою буде лжеекономіст Цушко, за енергетичний сектор відповідатиме представник групи Фірташа в «РосУкрЕнерго» Ю. Бойко. Тому Україну попереду чекають «дерибан» шельфу Чорного моря, повернення на внутрішній газовий ринок корупційних схем «РосУкрЕнерго». Будуть намагання ревізувати статус української мови як єдиної державної мови в Україні, відбуватимуться лобізм збереження Чорноморського флоту РФ в Україні після 2017 року, сприяння в будівництві газопроводів в обхід України, скасування нагород Героям України Степанові Бандері та Романові Шухевичу та багато інших відверто антиукраїнських дій і вчинків.

Михайло Вишиванюк, фракція «Відродження Прикарпаття» Івано-Франківської облради:

— Михайле Васильовичу, як ви оцінюєте нинішні події, зокрема утворення коаліції та призначення нового уряду?

— Слава Богу, що він є, і хай Бог їм допомагає. Це ж наш, український уряд, а не якийсь там...

— А ви вже привітали Зіновія Митника з призначенням на посаду міністра охорони здоров’я?

— Він і так знає, що я за нього вболіваю, а зайвий раз дзвонити і відривати його від роботи вважаю непотрібним.

— Як ви думаєте, чи здатен цей уряд навести порядок в економіці, налагодити систему державного управління в країні?

— Не сумніваюся в тому.

— Михайле Васильовичу, про це багато пишуть різного, особливо останнім часом, але як би ви поставилися до того, якби вам запропонували очолити нині в області виконавчу владу?

— Вважав би це за велику честь.

15 Березня 2010, 13:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30