15 березня на 37-й сесії обласної ради розглянуто понад 40 важливих питань, які стосуються життєдіяльності Прикарпаття.

Розпочалося засідання з прийняття двох звернень до нинішніх чільників держави: одне з них — щодо недопустимості скасування указів про присвоєння звання Героя України Романові Шухевичу і Степанові Бандері, а друге — з приводу призначення одіозного українофоба Дмитра Табачника міністром освіти і науки (останній документ публікуємо нижче).

Серед позитивних результатів у соціально-економічному та культурному розвиткові краю за минулий рік заступник голови ОДА Володимир Шкварилюк назвав модернізацію чинних і будівництво нових виробництв у нафтохімічному комплексі ТзОВ «Укрнафтохім» (освоєно 500 млн. дол. США), випуск перших партій електрокабельної продукції для сучасних автомобілів «Skoda» у ВО «Карпати», введення в дію низки об’єктів соціальної сфери, зокрема п’яти установ освіти, 12 — охорони здоров’я, чотирьох — культури і спорту тощо.

Доповідач не обминув і гострих кутів. Через брак сировини простоювали виробництва ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», а через реконструкцію — ТзОВ «Карпатнафтохім». Спад обсягу промислового виробництва відбувся в усіх основних галузях і становив 22,6 відсотка. На 50,4 відсотка знизилися капіталовкладення у житлове будівництво. Обсяги експорту товарів області зменшилися на 53,4, імпорту — на 67,6 відсотка, або відповідно на 336 млн. та 256,2 млн. дол. США. Зросла загальна заборгованість із зарплати і на кінець року досягла 9,2 млн. грн., з яких 7,3 млн. припадає на економічно активні підприємства. Хоч загалом Івано-Франківщина спрацювала торік краще за інші області України.

Перелік негативу продовжили депутати: одні — безпосередньо в сесійній залі, інші — напередодні, на дні депутата в обласній раді. Ярослава Ульванська, зокрема, з іронією прокоментувала наведену в доповіді цифру «створених нових робочих місць» — 26 359: «Насправді це фікція, бо торік армію безробітних поповнили 22 тисячі прикарпатців, і ми, на жаль, не змогли допомогти їм з працевлаштуванням». Про необхідність комплексної програми розвитку санаторіїв краю говорив головний лікар дитячої оздоровниці «Ясень» на Рожнятівщині Зіновій Васильків. За його словами, через недофінансування в очолюваному ним закладі діти харчуються гірше, ніж у школах-інтернатах. «Смішно сказати, але в «Ясені» немає досі басейну, як це є вже у звичайних школах чи дитсадках... Санаторії та літні табори — це оздоровчі заклади, і вони не повинні  випадати із щорічних програм розвитку», — наголосив депутат. А Зінаїда Болюк запропонувала промоніторити виконання й галузевих програм з метою визначення їх пріоритетності.

Відбулося також обговорення звіту про виконання обласного бюджету за 2009 рік (доповідала начальник фінуправління ОДА Любов Костів) та про виконання програми з відпочинку й оздоровлення дітей (доповідав начальник  управління у справах сім’ї і молоді Ростислав Заремба). Внесено зміни до програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2008—2015 роки, розглянуто низку майнових питань та окреслено заходи щодо ефективного фінансування Дністровського регіонального ландшафтного парку.

На сесії гострими політичними заявами обмінялися дві найчисленніші депутатські фракції — БЮТ і «Наша Україна», про що, як і про деякі інші питання порядку денного, розповімо у наступному номері «Галичини».

Івано-Франківська обласна рада: Табачник — це замах на молодих українців

Депутати Івано-Франківської обласної ради вчора  схвалили звернення до Президента України В. Януковича, Голови Верховної Ради В. Литвина і прем’єр-міністра М. Азарова з вимогою звільнити Д. Табачника з посади міністра освіти і науки України. Про це повідомили в прес-службі голови облради.

«Депутати Івано-Франківської обласної ради глибоко занепокоєні призначенням на посаду міністра освіти і науки України Дмитра Табачника, відомого своїми українофобськими поглядами, — йдеться у зверненні облради до керівників держави. — Його заяви про черговий перегляд історії України, про зміну мовної концепції в освіті і врешті намагання ліквідувати зовнішнє незалежне оцінювання не можуть залишити нас байдужими. Втілення в життя намірів міністра означає не просто відхід від принципів Болонського процесу, а повернення в освіту корупції та нав’язування комплексу меншовартості нашим дітям і молоді. А тому заявляємо рішучий протест проти перебування Дмитра Табачника на посаді та проти намірів знову повернути освіту до застарілого зразка, що веде до хабарництва, розкручування нового витка корупції, віддалення від сучасних освітніх світових програм. Це замах на душі та уми молодого покоління українців, якого не можемо допустити.

Вимагаємо від Кабінету Міністрів України звільнити Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки України. Застерігаємо від впровадження антиукраїнських ідей у гуманітарну сферу та заявляємо про готовність протистояти таким намірам.

Віримо в перемогу здорового глузду та підтримуємо плани консолідації українського суспільства довкола невідкладних економічних змін і рішуче протестуємо проти спроб денаціоналізації гуманітарної сфери, знищення засад формування сучасної школи, через відміну зовнішнього незалежного оцінювання, створення перешкод для молоді у здобутті знань та входження України в європейський освітній простір. Ніхто не має права повертати Україну в минуле.
Слава Україні!»

Аналогічне звернення з вимогою звільнення Д. Табачника з посади міністра освіти і науки завтра планує прийняти Львівська обласна рада. Тим часом вчора у Львові стартувала акція української молоді за звільнення з посади міністра освіти України Дмитра Табачника під назвою «АнтиТабачна кампанія», а в Тернополі оголошено про початок всеукраїнської кампанії «Табачник, іди геть!».

Таке несприйняття Д. Табачника на міністерській посаді викликане насамперед його антиукраїнськими заявами. Зокрема в своїй статті «Від Ріббентропа до Майдану» торік у вересні в газеті «Известия» (див. публікацію «Відкраювання Галичини» в «Галичині» за 6 жовтня 2009 року) Табачник дописався до відвертої ревізії соборности України: «Як уже показала Велика Вітчизняна війна, а потім і розвиток пострадянської України, галичани практично не мають нічого спільного з народом Великої України... Наші союзники і навіть брати — їх вороги, а їх «герої» (Бандера, Шухевич) для нас — убивці, зрадники і посібники гітлерівських катів».

На жаль, новий Президент нагородив відвертого українофоба керівною міністерською посадою в стратегічно важливій освітній сфері.

17 Березня 2010, 8:47
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30