Добре всім відоме рукоділля, яке донедавна було незаслужено забутим, під новою назвою «хендмейд» — те, що зроблено руками, набуває все більшого поширення. Лише в Івано-Франківську знайдете близько десятка магазинів, де можна продати чи купити вироби ручної роботи. Асортимент товарів — на будь-який смак: свічки, мило, листівки, блокноти, фотоальбоми, іграшки ручної роботи, вишиті вироби, картини, біжутерія, виконана різними техніками, ікони, вітражі, обереги, етнічний одяг, вироби з солоного тіста, пластику, глини, дерева.
Хтось обирає для себе вироби з готового асортименту, хтось — просить виготовити щось оригінальне на замовлення, але є й такі сміливці, які вирішують опанувати популярне нині мистецтво і зробити щось власноруч. Сучасними трендами (актуальними напрямами) хендмейду є ліплення з полімерної глини, мило ручної роботи, вироби з войлоку, хендмейд біжутерії, розпис одягу, сумок, взуття. Продають та представляють вироби не лише в магазинах міста, а й на фестивалях, вернісажах, в інтернеті: інтернет-магазинах, «вконтакті», в ЖЖ (livejournal.com), на персональних сторінках майстрів.

Нове — добре забуте старе

Ще не так давно кожна хороша господиня вишивала серветки, скатертини, в’язала светрики й шкарпетки на зиму, кроїла та шила одяг. Тепер щоденна рутина і прискорений життєвий ритм не залишають часу на рукоділля. Побачивши вив’язаний власноруч светр чи зібране намисто, молоді люди дивуються і не ймуть віри: як можна «таке» зробити самому.  І все ж щодня українки створюють справжні шедеври побутового хендмейду. Який смачнющий борщ, вміло виліплені вареники, запашний пиріг, оригінальний салат з того, що знайшлось у холодильнику, готує мама, бабуся, дружина! Зшитий маминими руками костюм для маляти на свято в дитячому садку, вечір у школі; підігнаний по фігурі, вміло відремонтований одяг; зв’язані теплі рукавички і шарфик. Жінка вміє все. А чого не вміє — навчиться, ще й обов’язково додасть щось своє, створить «буденний шедевр», який, можливо, додасть тепла, гармонії, затишку в наші оселі та серця.

Робимо життя яскравим

Цього року весна як ніколи очікувана і бажана. Прокидається від сну не лише природа, а й щось усередині кожного. і особливо жінкам хочеться змін: змінити зачіску, придбати обновку, прикраси чи переставити меблі. Чудовим вирішенням «весняного синдрому» є хендмейд. Окрім того, що він дозволяє створити оригінальну річ, ще й стимулює розвиток уяви і творчого потенціалу, отже, підвищує самооцінку.

Жінка може принести в дім весну, підняти настрій та розмалювати життя розставивши в квартирі акценти. Наприклад, пофарбуйте одну зі стін в контрастний колір або ж декоруйте її декількома рамками одного кольору, в які вкладіть як фото, так і звичайні роздруковані на кольоровому принтері картинки. Тими ж картинками, фото чи дзеркалами прикрасьте міжкімнатні двері. Зношені кухонні меблі, виготовлені з дерева, відчистіть від лаку чи фарби, зішкребіть поверхню наждачним папером і розфарбуйте в ті кольори, які звеселять вас і ваших ближніх. Оживіть вітальню, пошивши диванні подушки під колір штор чи килима, розмалювавши глечики для квітів у потрібний тон. На балконні вікна нанесіть вітражний візерунок  спеціальною фарбою, придбаною в будь-якому художньому магазині. і за вікном у вас завжди буде сонячно й тепло.

Якщо прикрасити інтер’єр для вас утратно, тоді спробуйте виготовити яскраві, оригінальні прикраси для себе — з традиційних намистин та бісеру або ж з будь-яких інших підручних матеріалів. Ознайомитися з різними техніками створення виробів ручної роботи можна в інтернеті, задавши в пошук слова «майстер-клас» та назву потрібної техніки чи виробу. В Івано-Франківську можна відвідати наочний майстер-клас — заняття, на якому вам за визначену плату нададуть необхідні матеріали та інструменти і за декілька годин навчать основних принципів виконання роботи. В такому разі «учень» іде з майстер-класу вже з готовим виробом власної ручної роботи.

Серед «хенмейдерів» є люди різного способу життя, різних інтересів, які ставлять перед собою різні цілі — майстри, які створюють своїми руками справжні шедеври, або ж аматори. Вони знаходять для себе в хендмейді відпочинок для душі і розуму, самореалізуються, просто проводять вільний час з користю. До того ж рукоділля дозволяє переключитись, забути про проблеми. Для одних  — це чудове заспокійливе, для інших — спосіб зосередитись, дати вихід емоціям, творчості.

Рукоділля як спосіб заробітку

Жителька Івано-Франківська Зоряна Мартинюк працює з різноманітними матеріалами. Для виготовлення прикрас, окрім бісеру, пластику, войлоку, використовує грецькі горіхи, шишки, рудзики, нитки, тканини. Шиє та декорує сумки. Зоряна, юрист за освітою, пропрацювала два роки за спеціальністю і зрозуміла, що їй це нецікаво. Нині хендмейд — її основний заробіток. «Спершу батьки були проти, що я звільнилась з постійної роботи, переконували, що це несерйозно. Згодом я почала віддавати свої роботи в івано-франківські та львівські галереї, й вони, тобто батьки, зрозуміли: це саме те, що мені справді цікаво. Планую пропонувати вироби в київські галереї та магазини».
Зоряна практикує хендмейд уже чотири роки. Основна перевага такого заробітку — вільний графік. «Буває, що працюю до п’ятої години ранку. Коли немає натхнення — не працюю. Не люблю примусовості. Тому не виготовляю на замовлення, тільки — за покликом серця, не організовую майстер-класи».
На жаль, серед хендмейду можна натрапити й на вироби «без душі», автори яких прагнуть лише вигоди і заробітку.

Ручна робота вимагає старанності та відповідного настрою, основна цінність її в тому, що не лише затрачено час, а й зроблено добрими руками. До того ж, хендмейд — витвори  — унікальні, рідко повторюються. «Наприклад, роблю великі сережки лише для себе. Одну пару віддала, бо випросили. А в мене таких сережок — п’ять різних пар, дуже мені подобаються».

Жанна Мендель, студентка четвертого курсу інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника, займається ліпкою з пластику понад рік. «Як і всі дівчата, люблю носити біжутерію. А як приємно мати прикраси унікальні, зроблені власними руками! Так вперше і спробувала — для себе». Тепер Жанна виготовляє прикраси також на замовлення. Пластик є цікавим тому, що різними техніками він імітує камінь, шкіру, отож завдяки йому можна створювати мініатюрні фігурки, фрукти, іграшки, прикраси із зображенням знаменитостей, словом, все, на що здатна ваша уява. «Головне — наявність вільного часу та бажання експериментувати», — каже Жанна. Друзі та батьки прихильного ставляться до її захоплення пластиком. Торік Жанна представляла свої роботи на Карпатському вернісажі. «Навіть мама носить те, що я виготовила», — додає Жанна.

Усе повертається на круги своя

При широкому виборі товарів масового вжитку, вироби, виготовлені руками, приваблюють усе більше коло людей. Рукоділля набуває нових форм. Приміром, моя подруга зробила сама понад 150 запрошень на своє весілля. Інша — подарувала коханому розмальовані власноруч пляшки. Сестра, прочитавши в модному журналі статтю про миловаріння, дарує друзям власне запашне мило. Співробітниця відпочиває після роботи,  вив’язуючи чудові серветки. Здається, єдине, що може зупинити охочих займатись хендмейдом, це страх невдачі. Проте завжди можна знайти те, що підійде саме вам, запастись терпінням і готовністю творити, розібратись у всіх тонкощах цієї справи. І речі, зроблені вашими руками, завжди будуть стильними й оригінальними, приємно дивуватимуть друзів. Тож варто спробувати.

18 Березня 2010, 14:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47