Навчання населення правилам пожежної безпеки з метою запобігання виникнення пожеж в житловому секторі, випадків загибелі та травмування людей під час них на Івано-Франківщині є одним з пріоритетних завдань органів держпожнагляду Головного управління МНС в області. Адже загальновідома істина, що біді легше запобігти, аніж ліквідовувати її наслідки, особливо, коли трапляється пожежа з втратою не тільки матеріальних цінностей, а, як не прикро, і людського життя. Зрештою невблаганна статистика говорить сама за себе.

Як зазначив заступник начальника Головного управління МНС в Івано-Франківській області підполковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький, тільки минулого року на Івано-Франківщині трапилося 1095 пожеж, під час яких загинуло 65 мешканців краю. І, на жаль, у десяти з дев’яти випадків пожеж причиною їх є саме людський фактор, тобто нехтування людьми елементарних, але таких важливих правил дотримання у побуті при користуванні газо- та електроприладами. І, як свідчить практика, найбільш вразливими у цьому сенсі є малозабезпечені та багатодітні родини, одинокі самотні люди та особи, котрі зловживають алкоголем.

Саме з метою профілактики загибелі  та травмування людей на пожежах з ініціативи керівництва Головного управління МНС в області було прийнято розпорядження про посилення пожежної безпеки в області. На його основі у всіх райдержадміністраціях області були прийняті відповідні розпорядження на районному рівні про організацію навчання населення правил пожежної безпеки і перевірку протипожежного стану житлових будинків мешканців. Згідно розпоряджень такими відпрацюваннями із залученням представників органів місцевого самоврядування, державного пожежного нагляду, правоохоронців, фахівців газової служби та енергонагляду  та соціальних служб щорічно охоплюються населені пункти області, де склалася найбільш неблагополучна ситуація з пожежами та загибеллю людей на них.  Цими днями воно відбулося у селищі Солотвин  Богородчанського району. І такий вибір цілком закономірний. Тільки за минулий рік на території  району виникло 48 пожеж, в яких загинуло 8 осіб, серед них – одна дитина. У самому Солотвин у березні минулого року трапилася пожежа, в якій загинуло двоє місцевих жителів через необережність у поводженні з вогнем під час куріння в нетверезому стані…

Перед початком відпрацювання у приміщенні селищної ради було організовано навчальний інструктаж, на якому всі учасникам відпрацювання були ознайомлені з метою та програмою даного заходу. Загалом, всі учасники відпрацювання були поділені на три групи для  проведення навчання  правилам пожежної безпеки та огляду біля ста будинків, в яких проживають малозабезпечені та самотні громадяни похилого віку. У свою чергу, голова селищної ради Гринішак Степан Васильович зазначив, що місцева влада розгляне всі пропозиції та зауваження, виявлені під час відпрацювання,  на своїх засіданнях  і зробить все можливе для того, щоб трагічних випадків траплялося якомога менше.

 

Наша група вузенькою стежечкою, вкритою снігом, прямує до маленької хатини біля самого краю місцевого кладовища. Тут проживає самотня 86-річна Ольга Данилюк. Жінка є інвалідом з дитинства, все життя прожила сама, але, незважаючи на свій похилий вік, дає собі раду. В хаті чистенько і затишно, від печі віє теплом. Ольга Василівна каже, що все життя палить дровами, в хаті є світло та радіо. Живе скромно, але про безпеку дбає, бо боїться біди. Слідкує за тягою в печі, не залишає її на ніч запаленою. Працівник МНС, перевіривши протипожежний стан у помешканні, вказав жінці на недопустимість сушіння  одягу в безпосередній близькості від димоходу, адже щонайменша іскра може стати причиною пожежі, а дерев’яне піддашшя спалахне в одну мить. Також Ользі Василівні було вручено пам’ятну листівку щодо вимог  дотримання правил пожежної безпеки в побуті.

По сусідству з Ольгою Данилюк розташована хатина ще однієї самотньої жінки – 80-річної Анни Зубів. Літня жінка каже, що піч може палити і газом, і дровами, але газом дорого, отож, тепер взимку палить дровами. Щодо вимог дотримання безпеки під час розпалювання кухні, головний державний інспектор з пожежного нагляду Богородчанського району майор служби цивільного захисту Тарас Суслик зазначив, що недопустимо розпалювати піч легкозаймистими речовинами, не можна сушити білизну близько димоходу, варто уважно стежити за електрогосподарством. Жінка енергійно заперечила, що вона слухає радіо, дивиться телевізор і знає про всі небезпеки, які несе в собі вогонь. Все пильнує, все знає, бо знає, яка нищівна сила вогню. Для того, щоб все почуте краще відклалося в її пам’яті, Анні Іванівні також було вручено пам’ятну листівку щодо вимог  дотримання правил пожежної безпеки в побуті.

Подружжя пенсіонерів Ломако Костянтин та Стефанія також проживають самі у старенькій хатині. Піч палять дровами, уважно стежачи, щоб не допустити біди. Але  і тут були зафіксовані певні недоліки – перед піччю на підлозі не було встановлено  передтопковий лист, м’яке крісло було розташоване впритул до печі, а з іншого боку – розвішані домашні речі. Занепокоєння фахівців  Державного пожежного нагляду викликала і розетка, встановлена з порушеннями. Сам господар, любитель паління признається, що  завжди курить на вулиці, хіба що у великий мороз дозволяє собі це в помешканні, але відразу гасить недопалок. Подружжя пообіцяло, що всі зауваження візьме до уваги та усуне недоліки...

 

Важливе місце у відпрацюванні займала і перевірка газового господарства мешканців працівниками Богородчанського управління експлуатації газового господарства. Фахівці перевіряли справність тяги в димоході, давали рекомендації щодо безпечної експлуатації газових приладів. Працівники районної служби електромереж, в свою чергу, перевіряли справність електропроводки у помешканнях, давали слушні рекомендації щодо недопущення перевантаження електромережі.

Хочеться сподіватися, що такі профілактичні заходи фахівців МНС спільно з відповідними службами та місцевими органами влади є ефективним запобіжним заходом щодо недопущення виникнення пожеж та загибелі людей на них, що у пам’яті місцевих мешканців надійно відкладуються ці відвідини фахівців, які, дбаючи про їх безпеку, буквально намагаються достукатися до кожної оселі і до кожного людського серця, навчаючи мешканців села  правилам  безпечної поведінки в побуті та дбаючи про найдорожче – людське життя.

18 Березня 2010, 15:11
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Хроніка:
На Прикарпатті прокуратура викрила на хабарі у 2 тисячі доларів США посадовців контролюючих органів
30 Грудня 2016, 17:43
Рятувальники надавали допомогу туристам в горах
30 Грудня 2016, 15:20
За минулу добу на Івано-Франківщині зареєстровано 6 пожеж
30 Грудня 2016, 14:50
У Івано-Франківську роботодавець підозрює працівницю у шахрайстві
30 Грудня 2016, 13:16
Прикарпатська поліція розшукує 42-річного підозрюваного у скоєнні злочинів
30 Грудня 2016, 8:30
На Коломийщині сталась ДТП за участі спостерігача ОБСЄ
29 Грудня 2016, 19:20
В Івано-Франківську чоловіка покусала скажена кішка
29 Грудня 2016, 18:58
У Франківську «дев’ятка» збила двох пенсіонерів на пішохідному переході
29 Грудня 2016, 18:04
За минулу добу в області виникли 6 пожеж
29 Грудня 2016, 15:18
У Тисменицькому районі викрито злодія, підозрюваного у двох крадіжках
29 Грудня 2016, 10:30
Увага! Розшукується житель Коломийщини зниклий безвісти у зоні АТО!
29 Грудня 2016, 10:06
В Івано-Франківську нетверезий водій спричинив ДТП на перехресті
28 Грудня 2016, 22:08
На Прикарпатті телефонні шахраї продовжують виманювати гроші
28 Грудня 2016, 20:56
В Івано-Франківську в ДТП зіткнулись три автомобіля
28 Грудня 2016, 20:24
За минулу добу на Прикарпатті зареєстровано 6 пожеж
28 Грудня 2016, 14:33
Небайдужі громадяни та правоохоронці викрили кишенькову злодійку
28 Грудня 2016, 9:21
ЗСУ: «На Донбасі за рік загинули 211 українських військових»
27 Грудня 2016, 20:53
Франківські патрульні наздоганяли п’яного водія, який віз чотирьох дівчат
27 Грудня 2016, 20:08
У Калуші гість після чаркування викрав телевізор господаря
27 Грудня 2016, 17:47
За минулу добу в області зареєстровано 8 пожеж
27 Грудня 2016, 15:44
На Прикарпатті знешкоджено 29 застарілих боєприпасів
27 Грудня 2016, 15:20
Івано-Франківська область: в горах знайшли заблукалого туриста
27 Грудня 2016, 14:58
У Івано-Франківську жінка намагалася обміняти долари з ознаками підробки
27 Грудня 2016, 9:42
В горах тривають пошуки заблукалого туриста
26 Грудня 2016, 15:42
За минулу добу на території Прикарпаття виникли 11 пожеж
26 Грудня 2016, 15:17