Занедбані ворохтянські трампліни пересварили губернатора з лідером бютівців в обласній раді.

Івано-Франківську обласну владу реконструкція ворохтянських трамплінів зацікавила хоч і недавно, але не без підстав.

Востаннє трамплінний комплекс капітально ремонтували понад 20 років тому. Сьогодні в нього начебто є інвестор, який зобов'язався відновити трампліни, але якихось помітних змін за роки так і не сталося. Облдержадміністрація вважає, що інвестиційний договір грубо порушено. А отже, комплекс треба віддати державі.

Проект рішення про передачу трамплінів на баланс обласного управління спорту ІФОДА розглянули на сесії обласної ради у понеділок, 15 березня. Але необхідної підтримки депутатів він не здобув. Деякі політичні сили в облраді переконані, що ініціатива влади - лише прикриття для розширення бізнесу родичів губернатора Миколи Палійчука.

Інвестор без інвестицій

Серед занедбаних трамплінів майнового комплексу «Авангард» у Ворохті найбільше занепокоєння викликає 90-метровий велетень. Колись на ньому проводили навіть міжнародні змагання, у яких брали участь лижники з усього світу. Та через відсутність фінансування трамплін давно не відповідає спортивним стандартам. «Зараз ніхто не приїжджає, ми втратили міжнародний Кубок Карпат. Трамплін терміново потребує реконструкції, штучного перекриття, і взагалі, там треба і радіус міняти, для того, щоб довести його до міжнародних стандартів», - розповідає старший тренер Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту Іван Андрусишин.

Надія на відновлення майнового комплексу «Авангард» з'явилася у 2007 році. Тоді обласна рада профспілок на правах власника бази знайшла інвестора в особі ТзОВ «Захід»- ЛТД. Підприємство обіцяло вкласти в майновий комплекс, невід'ємною частиною якого є й трампліни, 8 мільйонів гривень. Попри всі сподівання, за два з половиною роки інвестор до реконструкції трамплінів навіть не брався. Андрусишин розповідає: «Реконструкцію почали з ремонту готелю. Зробили вісім люксових кімнат для проживання, поміняли вікна, перекрили спортивний зал, але з самого залу зробили склад. А до трамплінів навіть пальця не приклали». За оцінками представників ОДА, інвестор вклав у об'єкт не більше 1-1,5 млн. грн.

Термін інвестиційної угоди мав закінчитися у жовтні 2009 року. Хоч інвестор не квапився виконувати свої зобов'язання, обласна рада профспілок чомусь продовжила договір ще на півроку. «У зв'язку з фінансовою кризою вони не змогли повністю виконати свої інвестиційні зобов'язання, тому президія ради профспілок за їхнім проханням продовжила термін інвестиційної угоди до 16 квітня 2010 року», - пояснює голова обласної ради профспілок Ігор Басюк. За весь цей час Басюк не з'ясував достеменно, скільки коштів інвестор вклав у майновий комплекс. «За їхніми даними, вони вклали 5-5,5 мільйонів. Але у нас у раді створена комісія, і коли ми перевіримо достовірність їхніх даних, я зможу вам сказати конкретну цифру», - говорить голова обласної ради профспілок. Не виключено, що інвестиційний договір буде продовжений. Адже Басюк переконаний, що у будь-якому разі це краще, ніж коли інвестор буде відсуджувати те, що він вклав.

Компромісу не буде

Поки що інвестор майнового комплексу «Авангард» має два джерела доходів - це житловий корпус і канатна дорога. Тому сюди перш за все і вкладав кошти. Щоб вирішити проблему реконструкції трамплінів, губернатор Микола Палійчук звернувся до власників «Авангарду» з проханням передати їх на баланс обласного управління спорту ОДА. Про готель влада й не згадувала, пропонувала повернути тільки трампліни, на які в інвестора грошей забракло, і канатку, необхідну для повноцінної експлуатації комплексу.

«Ми не заперечували, але нас стримувало те, що земля знаходиться у постійному користуванні навчально-спортивної бази «Авангард». Якщо ж ділити землю, це призведе до руйнації цілого комплексу», - розмірковує Ігор Басюк.

Коли з'ясувалося, що й на землю ніхто не претендує, обласна рада профспілок погодилася на компроміс. Щоб дійти до його логічного завершення, залишилося узаконити домовленість між власниками трамплінів та облдерж­адміні­страцією рішенням сесії облради.

Проте інвестори, які за майже три роки не зуміли знайти гроші на виконання своїх зобов'язань, спромоглися натомість відшукати серед депутатів ефективних лобістів своїх інтересів.

Лобістами виявилася ціла фракція БЮТ. Її голова Юрій Романюк наполягає: «Фракція за жодних обставин не дозволить своїми руками дерибанити землю, прилеглу до трампліну. Ми не будемо голосувати за такі корумповані схеми і принципово відстоюватимемо позицію сьогоднішніх користувачів». І продовжує про ініціативи ОДА: «Це все є брехня, яка не має жодного відношення до влади. Навпаки, ця влада все зробила для того, щоби забрати навколишні землі трамплінного комплексу під приватні готелі і базари відомої особи».

«Відомою особою» бютівець називає троюрідну сестру Миколи Палійчука, канадійку Руслану Вжесневську. Саме завдяки її інвестиціям у 1997 році по сусідству з трамплінами виріс готельний комплекс «Хатки Руслани». Оскільки пані Руслана зараз в Канаді на лікуванні, роз'яснити ситуацію погодився голова ОДА Микола Палійчук.

«Відколи я знаю Романюка, він ніколи не сказав жодного слова правди. І що найбільш прикро - він ніколи не зробив жодної доброї справи», - одразу відкинув звинувачення губернатор. За його словами, обласна влада ініціює прийняття на баланс управління спорту ОДА комплексу трамплінів для того, щоб мати можливість із Державного бюджету виділити кошти і привести комплекси до ладу. Палійчук також повідомив, що обласна адміністрація не претендує ні на готельний комплекс, ні на канатну дорогу. «Ми з інвестором укладаємо угоду, щоб годувати і поселяти дітей. Ми платимо за ремонт трамплінів, за експлуатацію канатної дороги, ми фінансуємо спортивну школу, яка є у Ворохті сьогодні», - пояснює він.

Стосовно бізнесу своєї родички, Палійчук каже: «Моя троюрідна сестра ще у 1997 році купила земельну ділянку і почала там будувати комплекс «Хатки Руслани». Частину землі вона купила у людей, частину - викупила у Ворохтянської селищної ради. Вона мала можливість вкласти інвестиції, і я тішуся, що вона створила робочі місця. Жодного відношення до трамплінів вона не мала і не має. А ринки на території комплексу їй не належать, і ніхто на них не претендує».

Ігор Басюк, натякаючи на «Хатки Руслани», каже: «Є об'єкти, які побудували без документів. Ворохтянська селищна рада пише, що нема жодного документа, а всі розказують, що є всі документи». З іншого боку, Басюк зізнається, що земля під туркомплекс відводилася не без його участі. «Є підписаний документ, що ми готові були віддати частину землі, якщо вона непотрібна для спорту. Я тільки погодив від імені власника, що ми не заперечуємо, щоб ту частину вилучали», - виправдовується Басюк.

Доки сторони звинувачують один одного у брехні та дерибанах, невирішеними залишається низка проблем. Трамплін ніхто й не збирається реконструювати, спортсмени не мають де тренуватися, а працівники «Авангарду» місяцями не отримують заробітну плату. Час від часу за заборгованість комплекс відключають то від теплопостачання, то від електрики.

Так звані інвестори, схоже, відкусили більший шматок, ніж можуть проковтнути. Але вперто й незважаючи ні на що і ні на кого залишаються вірними правилу: і сам не гам, і другому не дам.

 Галицький кореспондент  

19 Березня 2010, 10:26
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46