Заява віце-прем’єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка про те, що вже цього року у ВНЗ буде знову введено вступні іспити, м’яко кажучи, шокувала та схвилювала громадськість. Учні, батьки та вчителі розгублені, не хочуть, щоб, як на їх думку, успішна реформа ЗНО стала лише історичним фактом. Незадоволених чимало, це помітно з різноманітних інтернет-форумів, студентських протестних акцій і навіть з телефонних дзвінків до редакції «Галичини». В найбільш абсурдну ситуацію потрапили цьогорічні випускники, які не готові окрім незалежного тестування складати іспит, але вже на рівні вищого навчального закладу.

Позиція В. Семиноженка щодо ЗНО така: «Не можна під один гребінець проводити тестування до ВНЗ. Більше того, хіба ЗНО може виступати критерієм оцінки якості знань? При проходженні ЗНО випускникові потрібно демонструвати не здатність до дослідження, роздумів і пошуків відповіді, а здатність швидко відповідати на запитання». І наголосив, що для охочих вступити на контрактну, заочну форму чи отримати дистанційне навчання тести взагалі буде скасовано.

Позиція місцевих чільників освіти зовсім інша. Щоб розвіяти чутки та паніку навколо цієї теми, ми звернулися до начальника управління освіти і науки ОДА Зінаїди Болюк та директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ІФРЦОЯО) Богдана Томенчука.

— Зінаїдо Андріївно, яке ваше ставлення до заяв віце-прем’єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка?

—  Як громадянка України, яка пережила процедуру становлення ЗНО від початку до сьогодні, вважаю, що це системна реформа. Як на мене, скасування ЗНО — це два кроки назад у розвитку системи української освіти і нашої інтеграції в європейський простір. ЗНО — об’єктивне оцінювання та шлях до подолання корупції. 2009 року дітей з сіл до престижних ВНЗ вступило набагато більше, ніж минулих років.

— Яких заходів вживають в управлінні освіти для захисту незалежного оцінювання?

— Поки що ніяких нормативно-правових актів стосовно відміни ЗНО немає. Є лише висловлювання віце-прем’єра В. Семиноженка. Зокрема він сказав, що тести будуть видозмінювати та вдосконалювати. ЗНО — це не лише тестові завдання, а й творчі або у вигляді задач, це завдання кількох рівнів, тому не можна говорити, що воно не свідчить про обдарування абітурієнтів.
Зміст ЗНО полягає в тому, щоб оцінку дітям ставили не ті, хто їх вчив, і не ті, хто буде вчити, а незалежні експерти. До роботи їх залучає центр оцінювання якості освіти. А якщо почати складати один предмет у ВНЗ, як каже пан Семиноженко, то ясна річ, що це змінює ситуацію.

Якщо є прагнення внести зміни до ЗНО, то мають бути вивчені всі сторони процесу. Найкраща оцінка — соціологічна. Це факт, що більше 70% учнів і майже 90% батьків підтримують його. Нинішній уряд не може ігнорувати таку ситуацію. ЗНО ставить усе на свої місця: якщо ти вчився, то й маєш право здобути добру освіту.

— Чи відбудеться ЗНО-2010?

— Вірю в те, що систему ЗНО збережуть. Адже попередній уряд уже зробив усі заходи з підготовки: проводиться пробне тестування, видано наказ про закінчення навчального року. Як це можна — за два місяці поламати все?!
На гербі французьких королів зображено лілію, і там був такий напис: «Не гоже ліліям прясти». Тобто благородні люди не робитимуть оцінку того, чого вони не вивчили до кінця. Наприклад, метод візуалізації мітохондрій у фібропластах, може, і цікавий, але не беруся його оцінювати, бо я не науковець. А практична освіта теж дуже далека від високої науки, тому треба вникнути в усі речі, а вже потім давати їм оцінки. Думаю, що на хвилі емоцій не варто прогнозувати життя держави.     

Важливою є позиція людини, яка безпосередньо відповідає за проведення незалежного оцінювання в Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Тернопільській областях. Директор ІФРЦОЯО Богдан ТОМЕНЧУК поділився з «Галичиною» своєю чіткою позицією щодо того, як центр захищатиме незалежне оцінювання від потворних реформ.

— Ми вжили заходів ще два роки тому, показали людям, як це прекрасно вступати до ВНЗ без копійки, як зручно не їхати до Харкова, Одеси чи Дніпропетровська, щоб стати студентом, а скласти вступні іспити вдома. Ми своєю чесністю та кваліфікованістю підтвердили, що альтернативи ЗНО немає. Однозначно знаємо, що те, як ми працювали, припало людям до вподоби, і тепер слово за ними. Я ще не чув жодного відгуку, що було б добре, якби ЗНО відмінили. Навпаки, всіх це обурило і вони переживають, що влада додасть п’ятдесят гривень до зарплати, а п’ять тисяч доларів треба буде винести з хати для вступу.

Єдине, на чому хочу наголосити: ЗНО відбудеться попри всі чутки. ідіть і реєструйтеся. Не хочу, щоб люди потрапили в пастку недостовірної інформації і щоб хтось залишився поза бортом реєстрації. ЗНО буде — високоякісне, зрозуміле, чесне. Важливо, щоб люди не панікували і не втрачали час.

Якщо введуть вступні іспити, то не треба ЗНО. Ми категорично виступаємо проти будь-яких інших ходів. На всьому пострадянському просторі і взагалі в усьому світі — від Японії до Португалії — єдина країна, яка ще не ввела ЗНО, — Туркменистан, але й він уже в процесі.

Що буде, коли скасують ЗНО? Буде консервація нашої печерності, я подякую людям за довіру і піду. Якщо  змінять правила гри — не хочу бути причетним до того, щоб моїм іменем хтось освячував фінансові потоки з батьківських кишень.

Передвиборча риторика зіткнулася з післявиборчими реаліями, вони не розібралися глибоко і почали роздавати обіцянки наліво і направо, навіть не відстежували те, що ЗНО популярне по всій Україні. Люди вірять у цю систему, вірять, що доля їхніх дітей залежить від того, як їх виховували та навчали.

Від себе додам, що цьогорічним абітурієнтам не варто підпадати під вплив різноманітних заяв, а обов’язково продовжувати готуватися до тестування.

Нагадаю, що реєстрація триває до
31 березня, задля уникнення ажіотажу варто поспішити. До речі, ЗНО-2010 відбудеться тестуваннями з української мови і літератури —  2, 3, 4 червня, іноземної мови — 7 червня, біології — 9 червня, географії — 11 червня, математики — 14, 15 червня, історії України — 7, 18 червня, хімії — 21 червня, фізики —  23 червня. Отже, потенційним абітурієнтам бажаємо вдало пройти шлях до знань і стати студентами найбільш бажаного ВНЗ.
22 Березня 2010, 10:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30