Ковбойська стрілянина та вибухи гранат в івано-франківських ресторанах, барах, клубах та інших, як то кажуть, "злачних місцях" залишилися в історії "бандитських" дев'яностих. Що відбувається тепер у відпочинково-розважальних закладах Івано-Франківська? Де в місті найбільш криміногенні точки? Чи залишилися в Івано-Франківську бандитські притони, "хази" і "маліни"?

Останні постріли в івано-франківському відпочинково-розважальному закладі пролунали більше семи років тому, коли в ресторані "Слован" опинився під обстрілом директор ТзОВ "Траян" Сергій Васковець. Тоді під час безладної стрілянини з травматичного пістолета, яку зчинив один з неадекватних відвідувачів ресторану, постраждав не тільки відомий у місті бізнесмен (на той час депутат міської ради), але й іще один молодий чоловік та бармен. На щастя, усі поранені відбулися не надто важкими ушкодженнями. Правоохоронці порушили справу лише про хуліганство.

Прикметно, що саме на цьому місці, в кафе, яке тоді називалося "Троянда", десь наприкінці сімдесятих років, коли обіг зброї серед громадян був повністю нелегальним, вперше поставив крапку у якійсь суперечці, вистреливши з пістолета вгору, легендарний Сюся, якого довший час вважали найавторитетнішим чоловіком у кримінальному світі Івано-Франківська. Коло замкнулося?

Місце зустрічі

...У тому, що кафе й ресторани ще за радянських часів стали улюбленими місцями для "сходняків" чи просто посиденьок публіки із кримінальними нахилами, не було нічого дивного. Тоді це були чи не єдині публічні заклади, де можна було легально із шиком провести час та спустити "зайві" гроші, до чого власне зобов'язував суспільний статус усіх цих блатних та приблатнених осіб. Пізніше, уже на початку бурхливих дев'яностих, окремі з найперших франківських клубів, барів та ресторанів взагалі перетворились на такі собі офіси для "авторитетів".

У згаданому вже кафе "Троянда", в ресторані "Континенталь", в ресторані готелю "Україна", у відпочинкових закладах в парковій зоні завжди можна було зустріти когось із тих, кого називали "бригадними". Подейкували, що в окремих закладах у той час "бригадні" перебували на правах "криші". Коли ж відбулася легалізація тіньового бізнесу, чимало "авторитетів" отримали можливість цілком легально володіти якимсь кафе, баром чи нічним клубом.

"Колись справді певні особи робили "сходняки" в ресторані, брали собі по каві, сідали за стіл і цілий вечір грали там в карти на гроші, - розповідав репортерові "ГК" начальник обласного карного розшуку Ігор Баб'юк. - Сам пам'ятаю, як робили рейди, виявляли всі ці речі. Заходимо - сидять навколо столу, на столі купа грошей, але карти вже скинули, ніхто вже не грає. "Що робите, чиї гроші?" - питаємо. А вони: "Гроші? Та нічиї, не знаємо, звідки взялися". Тепер такого вже немає. Це і робота міліції, і час інший прийшов. Власники закладів розуміють, що через таку публіку нормальні люди туди не підуть. А за рахунок тих спеціалістів, які візьмуть по каві і цілий вечір карти грають, не зробиш виручки".

Оперативники карного розшуку пояснюють зникнення публічних місць для зустрічей так званого "кримінального елементу" тим, що останнім часом у суспільстві поменшало бандитської романтики. Мовляв, років 15-20 тому, в час накопичення первісного капіталу і зародження "бригадного" руху, серед молоді було модно хизуватися знайомствами чи участю в певних угрупованнях. Для підтвердження своєї причетності до середовища "авторитетів" виникала необхідність потусуватися десь поряд із ними. Віднедавна ж мобільними "офісами" впливових у тіньовому світі осіб стали їхні комфортабельні авто. Не випадково фактично всі останні резонансні вбивства та замахи на життя вчинялися тоді, коли жертва перебувала за кермом автомобіля. "Відбуваються зміни часів і звичаїв, - розповідав Ігор Баб'юк. - Деякі ресторани, клуби тепер мають свою охорону, яка може вчинити опір, когось затримати. Тому вся ця ковбойська стрілянина, вибухи гранат, розборки в публічних закладах відійшли у минуле".

Деякі "гарячі точки" в Івано-Франківську зникли після того, як відбулася легалізація певних видів бізнесової діяльності. Скажімо, в "дев'яностих" роках практично на всіх міських базарах крутилися люди із сумнівною репутацією, зокрема різного виду "лохотронщики", які пропонували зіграти в лотерею чи рулетку. Поява казино та залів ігрових автоматів зробила цей базарний бізнес невигідним. "Криміногенного елементу на ринках тепер майже нема, - пояснював начальник обласного карного розшуку. - Це можна пояснити тим, що у нас керують базарами переважно люди з кримінальним минулим. Вони знають, як з цим навести порядок, і вони його навели. Трапляються, звичайно, крадіжки з прилавків, є особи, які цим промишляють, але такі злочини не мають масового характеру".

Після минулорічної заборони діяльності гральних закладів любителям азарту довелося дещо перепрофілюватися. Багато з них перебралося в картярські клуби, більярдні зали, нічні розважальні заклади. До речі, саме в картярських клубах, за даними оперативників, тепер найчастіше збирається кримінальний бомонд. Щоправда, ведуть вони себе там тихо і непоказно, не привертаючи особливої уваги. Лише один випадок стався минулого року, коли у більярдній виник конфлікт між колишніми засудженими і колишнім працівником міліції, в якого був при собі зареєстрований пістолет травматичної дії. Під час сутички одного чоловіка він поранив.

Тільки для своїх

За інсайдерською інформацією, нічні клуби Івано-Франківська дотепер ще залишилися тими місцями, де можна зустріти блатних і приблатнених, які мають привілейоване становище в закладі і допомагають окремим відвідувачам задовольнити якісь протиправні бажання. Звичайно, торгівля наркотиками чи проститутками не відбувається відкрито. У клубному середовищі потрібно бути своїм, щоб отримати те, чого душа бажає. "Своїм у таких закладах все сходить з рук, охорона може причепитися хіба до якогось випадкового відвідувача, - розповідали репортеру "ГК" конфіденційні джерела. - Ходовим товаром тут є кокаїн і, звичайно, дівчата. Міліцейських рейдів чи перевірок, принаймні за останні півроку, щось не було".

Як пояснюють правоохоронці, викорінювати таку протиправну діяльність у відпочинково-розважальних закладах буває складно через низьку правову свідомість відвідувачів та власників. Щоб провести міліцейську операцію, впродовж тривалого часу доводиться по крихтах збирати оперативну інформацію. "На жаль, буває так, коли вже достовірно знаємо, що в якомусь закладі відбувається, скажімо, продаж наркотиків, але від власників чуємо: "Вийдіть звідси геть! Це приватна власність!" - розповідав Ігор Баб'юк. - Але ж ми не прийшли задурно поїсти чи відпочити, а щоб суспільство захистити. Якщо там продають зброю чи наркотики, то ще не відомо, хто ці наркотики буде споживати і як буде застосована ця зброя. Це може стосуватися кожного з нас. Якщо це громадське місце, де грають в комп'ютерні ігри, харчуються, відпочивають, то міліція в межах закону має туди доступ. Бо якщо щось там стається, то звинувачують міліцію в бездіяльності, коли ж такі заходи проводяться, то говорять, що міліція не має що робити і заважає відпочивати".

За словами правоохоронців, жоден із закладів Івано-Франківська наразі не зажив такої слави, що туди можна зайти і спокійно купити наркотики чи повію. Мовляв, спроби налагодити такий злочинний бізнес виникають, але негайно "припікаються". Оперативники пояснюють, що приховати торгівлю наркотиками складно через те, що збутникам важливо розширювати мережу клієнтів. А коли про такі справи знає велике коло людей, то рано чи пізно інформація доходить і до працівників міліції.

"Інша річ - скупка краденого, коли про злочинні оборудки відомо обмеженому колу осіб, самим злодіям та баризі, - розповідав Ігор Баб'юк. - Але навіть бариг, тобто осіб, які скуповують крадене, в Івано-Франківську небагато і вони не мають якогось певного місця. Найчастіше до такого виду злочинного промислу вдаються підприємці, які маскують свою незаконну діяльність під легальну оптову торгівлю золотом чи, як це стало модно останнім часом, опалювальними котлами. Минулого року було затримано групу злодіїв, які обкрадали квартири від Франківська до Луганська і мали в нашому місті свого збутника, який чіпляв на крадене золото заводські бірки і продавав".

Життя - "маліна"

Найгарячішою криміногенною точкою в Івано-Франківську правоохоронці називають територію довкола залізничного вокзалу. На привокзальній площі торгують сурогатом, тут продаються найдешевші проститутки, процвітає бізнес із заманювання приїжджих чоловіків на ніч на квартири, які знімають в житловому будинку неподалік, де повії надають сексуальні послуги або грабують, використовуючи клофелін. Прикметно, що звернень до міліції від потерпілих надходить звідси небагато, оскільки жертвами стають здебільшого транзитні пасажири, яким або ніколи, або соромно зізнатися в тому, що сталося.

"Час від часу в місті виникають пияцькі та наркоманські притони, про які збирають інформацію дільничні інспектори, - розповідав Ігор Баб'юк. - Коли стається важкий злочин, то відразу ці місця і тих людей, які там перебувають, перевіряють на причетність, дізнаються, чи не з'являлися в таких місцях якісь приїжджі люди. У нас такі місця сконцентровані в спальних районах - Бам, Позитрон, трохи менше - на Пасічній".

Поряд із такими гадючниками, де збираються різні люди, що ведуть асоціальний спосіб життя, в місті завжди були "хази та "маліни", в яких на кошти "общака" проживали вори пенсійного віку. Однак це одні з найтаємніших місць злочинного світу, про які не завжди вдається добути інформацію навіть сьомому відділу - міліцейській розвідці.

"Закон зобов'язує кожного, хто став свідком злочину, повідомити про це правоохоронним органам і посприяти припиненню злочинної діяльності, - зауважив на завершення розмови начальник обласного карного розшуку Ігор Баб'юк. - Але в нас люди чомусь частіше співчувають бандитам, ніж міліції. Хоча всі мали би бути зацікавлені, щоб у місті був порядок, бо той самий свідок не убезпечений від того, що він чи його родина не стануть об'єктом злочинного посягання. Міліцію не треба боятися, треба бачити в міліції захисника".

Галицький кореспондент 

25 Березня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47