Навколо суперечливої особистості Степана Бандери вже понад півстоліття не вщухають скандали і конфлікти. Це ім'я, яке досі розділяє Україну. Якщо на Сході його вперто не сприймають, вважаючи нацистом, фашистським прибічником, то на Західній Україні, навпаки, громадськість і влада плекає культ Бандери. Йому ставлять пам'ятники, називають на його честь вулиці і школи, відкривають музеї і ресторани, гучно відзначають ювілеї, вимагають від Президента присвоїти йому звання Героя України, а батька Бандери, священика Андрея, пропонують зарахувати до рангу святих.

Час від часу постає питання про перепоховання праху Бандери в Україні. Щоправда, його рідня виступає проти і вже сплатила 3 тисячі євро за продовження оренди місця на мюнхенському кладовищі ще на 50 років. Онук Степан Бандера хоче, щоб спочатку побудували пантеон слави вояків УПА. Він впевнений, що повернення діда на батьківщину може розколоти суспільство. А поки що з-за кордону привезли тільки копію посмертної маски Бандери для Тернопільського музею.

Окрім монументів, пам'ять про Степана Бандеру живе в Україні в найрізноманітніших формах. На Тернопільщині організували «бандерівський табір», де молодь живе в землянках і співає повстанські пісні. У Львові школярі грали «в бандеру» під час квесту «Бандерзнай». Майстер з Чернівців Віталій Попов зробив тату-портрет героя націоналістів одному з клієнтів. А на Франківщині з'явилася горілка «Бандерівська». Так символ потрохи перетворюється на торгову марку.

«Кожен час диктує свою естетику, а в ній і форми вшанування своїх героїв, - пояснює керівник відділу креативних розробок підприємства-виробника Олег Ущенко. - Наприклад, у Росії на етикетках красуються імена від Олександра Невського до Путіна. Французи дали світові найпопулярніший коньяк, названий іменем їхнього національного героя, - Наполеон. Навіть назва дебютного альбому мого улюбленого Хендрикса «Are You Experienced?» прикрашає бляшанку енергетичного напою. Це нова і поки що нестандартна для наших країв форма гідного вшанування своїх героїв, яка допоможе зібрати кошти, наприклад, для створення сучасної повнометражної стрічки про цього патріота».

За словами Олега Ущенка, горілка виявилася досить ефективним засобом популяризації провідника ОУН на Сході України: туристи купують «Бандерівську» як сувеніри.

Безперечно, минулий столітній ювілей Бандери надав дискусіям про його культ нового дихання. З одного боку, ювілейні дати стають приводом для врочистого вшанування. З іншого - вони здатні повертати до життя старі і призабуті радянські пропагандистські кліше (терорист, колаборант), які подаються як «нове бачення» істориків. Присвоєння Бандері звання Героя України указом Віктора Ющенка і наміри нового Президента Віктора Януковича скасувати цей указ спричинили ту саму ситуацію, розтягнувши суспільну свідомість у травматичний «шпагат» між двома крайнощами. Така ідеологічна акробатика практично виключає можливість спокійної й тверезої оцінки постаті Бандери.

Тарас Прохасько, письменник:

«Щоб зрозуміти Бандеру, треба аналізувати його недоліки і помилки, а вони дуже суттєві. По-перше, він був політиком, членом організації, а зав'язаність у теоретичній політиці є великим недоліком. Бандера прожив своє життя у схемах організації, які дуже подібні на, скажімо, наші теперішні погляди на багатьох політиків. Він робив політику серед політиків, був професіоналом в цьому сенсі. Це занижує геройський чин. Усе те, чому ми не довіряємо, було присутнє в діяльності Бандери. Він виступив проти своїх однопартійців, був замішаний у різних розколах і сварках, пов'язаних з організаційною діяльністю, а не з чимось великим.

Другим його недоліком було те, що він був відірваним від справжнього українського життя. Усе його життя, окрім деяких юнацьких вчинків, відбувалося поза реальною українською ситуацією.

Ще однією з особливостей Бандери - цікавою з мистецької точки зору - було те, що, перебуваючи в підпільній організації, він вважав, що вони з соратниками виконують таємну роботу, натискаючи на певні важелі. Насправді, ці важелі легко прочитувалися і ця робота була дитячою базграниною порівняно з діяльністю інших таємних організацій - КГБ та НКВД. Переконання, що от, мовляв, ми тут граємось у войнушки і ніхто нічого не знає, перекреслювалось тим, що збоку була організація, яка все знала, все контролювала і часто навіть скеровувала ці речі. Це цікаво з мистецької точки зору, але мало хто може наважитися говорити про те, що Бандера був маніпульований радянською розвідкою. І ще - через партійність, політиканство і відірваність від України виникає велетенський розлам між поняттями «Бандера» і «бандерівщина». Бандерівщина з одного боку героїчна, з іншого - жорстока, але вона була реальним життям, а Бандера завжди був поза ним.

Про Бандеру не можна говорити інакше як про те, що він був керівником організації і залишився певним символом для тих, хто прислухався до тої організації. Людям дуже потрібні символи, а Бандера опинився в потрібний момент в потрібному місці. Цей символ в різний спосіб допоміг протриматися певній ідеї багато років після того, як реальні події завершились. В цьому сила Бандери як символу.

Ми знаємо Бандеру тільки з його декларацій. І ми повинні подумати, чи хотіли би жити таким життям, про яке він казав, тому що те життя було би дуже сумним. У своїй програмі побудови держави він нічого доброго нам не обіцяв, він хотів соціалізму, як і Троцький.

Микола Яремак, художник:

Бандера намагався зробити так, щоб вижила певна людність. Його можна порівнювати з Шевченком. Останні два століття в Україні протягом перших п'ятнадцяти років народжується людина, яка робить великі зміни до кінця століття. Якщо Шевченко відновив народ, який сам себе усвідомив як український, то Бандера - це той, хто дав цьому народу прапор в руки. Я надіюсь, що ми живемо в ті часи, коли народилось вже це дитя, яке стане третьою людиною, яка вже перетворить народ в націю, яка виконає свою місію, і допіру почнеться справжній мистецький процес.

Бандера - людина, яка укріпила гідність українців - доброго людяного народу, який страждав тільки через те, що опинився між східною і західною цивілізаціями. Він був дуже потужним політиком. Його діяльність у 30-х роках в підпільній організації - це дуже серйозна аналітична, програмна і тактико-стратегічна робота. Його успіхи і швидкий кар'єрний ріст були невипадковими - він дуже точно бачив потреби того дня і працював дуже точно в контексті того часу. А те, що він пропагував терор і насильницькі дії, було зумовлено тим, що це була єдино можлива форма спротиву на той час. Бандера був харизматичною особою. Наразі є спроба створити культ Бандери, як була спроба культивувати Шевченка, але і перший, і другий від цих культивувань відбиваються. За радянських часів, скажімо, були шевченківські вечори, та все одно Шевченко залишився у своїй чистоті і зараз кожний може відчитати з його творів його справжнього. Зараз намагаються нав'язати культ Бандери - спочатку присуджують йому звання Героя, потім скасовують це звання. Проте кожна людина, яка думає хоч трохи глибше, буде міркувати що таке це звання. Адже Бандера є прапором українського народу, а прапорові неможливо присудити звання Героя, бо він є більше, ніж герой. Прапор є змістом, сутністю, тим, що дає життя. Нам нині бракує суспільної полеміки на тему, хто такий є герой України, хто може ним стати. По-моєму, дуже сумнівні люди. Тож чи буде Бандера героєм, матиме значення тільки тоді, коли слово «герой» для нас щось означатиме.

Галицький кореспондент

25 Березня 2010, 15:15
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47