Минулого тижня в райцентрі Рожнятові керівництво ТОВ «Карпатнафтохім» на Калущині презентувало виробничий проект «Будівництво розсолопромислу на Верхньо-Струтинському родовищі кам’яної солі для забезпечення сировиною виробництва хлору і каустичної соди мембранним методом». В обговоренні інвестиційного проекту взяли участь як делегація «Карпатнафтохіму» на чолі з заступником голови правління Григорієм Кунєвим, так і керівники Рожнятівського району та сільський голова Верхнього Струтина. Зустріч у Рожнятові можна назвати першим кроком до пошуку компромісу та взаєморозуміння між потенційним підприємством-інвестором і територіальною громадою.

До кам’яної солі — 32 кілометри

Відомо, що ТОВ «Карпатнафтохім» ЗАТ «Лукор» завершує будівництво новітньої установки мембранного електролізу товарної каустичної соди потужністю 200 тис. тонн на рік. А сировиною для виробництва каустичної соди і хлору є кам’яна сіль. Основним джерелом її добування  для виробництва старим — діафрагмовим — методом були родовища Донецької та Закарпатської областей попри те, що у нас на Прикарпатті, за інформацією «Карпатнафтохім», запаси кам’яної солі сягають 40 млрд. тонн. А найближче — за 32 кілометри — до хімічного виробництва ТОВ «Карпатнафтохім» залягає Верхньо-Струтинське родовище на Рожнятівщині.

Підземне вилуговування водою

Вважається, що розчинення водою підземних покладів кам’яної солі на глибині до тисячі метрів — вилуговування — вже стало світовою практикою. На підготовчому етапі як розчинник передбачено використовувати свіжу воду з Чечвинського водосховища, яке нині є власністю ЗАТ «Лукор». А в період експлуатації як розчинник планують застосовувати аноліт, тобто зворотний розсіл. Керуватимуть утворенням камер підземного вилуговування і захищатимуть стельовики від розмиву нерозчинником, яким є дизельне паливо.

Самопливне транспортування розсолу

Автори проекту вважають, що транспортувати розсіл з Верхньо-Струтинського розсолопромислу до виробництва ХІКМС — хлору і каустичної соди мембранним способом — доцільно й ефективно по трубопроводу самопливом. Завдяки перепаду висот над рівнем моря, як підрахували спеціалісти, відпадає необхідність перекачувати розсіл насосами і для цього споруджувати ремонтні резервуари уздовж траси аж до Калущини. За попередньою інформацією, протяжність розсолопроводу становитиме 32 кілометри — через землі територіальних громад сіл Верхнього Струтина, Нижнього Струтина, селища Брошнева-Осади та ін. — Рожнятівського району та сіл Голиня, Кропивника і на Верхню — Калуського району.

Громаду через коліно не перегнеш...

Проектна схема Верхньо-Струтинського розсолопромислу передбачає провадження виробництва на досить великій території земель, підпорядкованих Верхньо-Струтинській сільській раді. Наприклад, планується збудувати шість резервуарів загальною місткістю шість тис. м куб. — по два для розсолу та нерозчинника (дизпаливо) і по одному для води та аноліту (зворотний розсіл). Окрім цього, — звести адміністративно-побутовий корпус, насосну станцію та склад матеріалів. і все це без врахування кількості свердловин глибиною до тисячі метрів. Тож закономірно, що громадські інтереси селян Верхнього Струтина не повинні залишатися десь на узбіччі виробничих планів «Карпатнафтохіму». У цьому переконане і керівництво Рожнятівського району. і наш аналіз невеличкого розділу «Висновки» у презентаційному проекті
своєю чергою засвідчує, що з семи програмних пунктів, які зафіксували потенційні інвестори, тільки один стосується безпосередньо територіальної громади — виробництво «сприятиме вирішенню питання зайнятості». Решта — екологічні гарантії, типові й обов’язкові  вимоги до будь-якого виробничого проекту такого типу.

— Під час спілкування з представниками ТОВ «Карпатнафтохім», — підсумував голова Рожнятівської райдержадміністрації Роман Новицький, — мені дуже сподобалися слова заступника голови правління Григорія Кунєва про те, що тепер не радянські часи, коли що хотіли  — те й будвали, а на думку людей ніхто не зважав. Керівництво району також дотримується тієї точки зору, що з інтересами громади треба рахуватися. Погодьтеся, що будь-яке промислове виробництво шкідливе, і не тільки для довкілля, це завжди незручності для людей. Але якщо мудро передбачити і звести до мінімуму можливі ризики, то виробництво буде цікавим не лише для його власників, а й для громади. Під час презентації проекту були присутні і представники політичних партій району, і керівник села Верхнього Струтина та ін. Кожен мав можливість висловити міркування. Спочатку дехто був налаштований категорично проти такого інвестиційного проекту, а відтак, як на мене, дебати стали більш конструктивними. Ми домовилися, що створимо спеціальну робочу групу для вивчення пропозицій ТОВ «Карпатнафтохім», проведемо свою незалежну експертизу безпечності такого виробництва, впливу на довкілля. Серед основних умов, які ставимо перед нашими, надіюся, потенційними партнерами: по-перше, екологічна відповідність проекту всім законодавчо передбаченим стандартам;  по-друге, підприємство, яке буде займатися розсолопромислом, має зареєструватися у Верхньо-Струтинській сільській раді, а не на Калущині; і, по-третє, ми запропонували керівництву ТОВ «Карпатнафтохім» розробити і представити нам план соціально-економічних інвестицій в регіон. Дочекаємося відповіді, а відтак ініціюватимемо наступну робочу зустріч.


...Під час I Бойківського регіонального інвестиційного форуму, що проходив 2008 року в місті Долині, у переліку понад двох десятків ділянок під інвестиційні проекти Рожнятівщина пропонувала і 40 гектарів у Верхньому Струтині для розробки соляного кар’єру. Це, на мою думку, мало б означати, що питання можливої промислової розробки згаданої території щонайменше не «сире» і пропозиції «Карпатнафтохіму» не заскочили зненацька ні керівництво району чи села, ні сільську громаду. Тож завжди є час зважити всі «за» і «проти».

* * *

Сільська громада категорично проти будівництва розсолопромислу — люди навіть чути про це не хочуть. Бояться такої екологічної біди, яку нині мають Калуш та навколишні села. Про це ми заявили ще торік і письмово висловили  позицію сільської громади після того, як представники ТОВ «Карпатнафтохім» приїжджали до Верхнього Струтина. Та автори проекту жодним чином не зреагували.

Степан Копач. ільський голова Верхнього Струтина.

26 Березня 2010, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47